logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Marșul comemorativ pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest a ajuns la Oarba de Mureș

Image

Marșul comemorativ intitulat 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia', organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns, miercuri, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, unde și-au pierdut viața câteva mii de militari români.


Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES

 

În bătălia de la Oarba de Mureș se estimează că pierderile în rândul militarilor au fost de 6.753 de români, din care 897 uciși, 4.118 răniți și 1.738 dispăruți, anumite surse indicând chiar 11.000 de vieți curmate.

Locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, general de brigadă Gabriel-Ovidiu Ursachi, a arătat că România a avut o contribuție semnificativă în cadrul campaniei din vest, după august 1944, aproximativ 500.000 de soldați participând la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei alături de trupele aliate.

'Campania din vest a început chiar pe teritoriul României. Cimitirele eroilor sunt mărturii mute ale curajului și jertfei soldaților români, pământul țării păstrând și astăzi urmele acelor sacrificii. Ne aflăm, astăzi, pe acest pământ sfințit de sângele eroilor noștri, la Oarba de Mureș, unde istoria a fost scrisă cu durere, dar și cu demnitate. Au trecut opt decenii de la cumplita confruntare din toamna anului 1944, dar ecoul sacrificiului de aici răsună și astăzi în conștiința națiunii române. Aici, în lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord, peste 11.000 de soldați au fost trimiși în ultima lor misiune, unii fără a-și lua rămas bun de la cei dragi, dar au știut un singur lucru: că își vor apăra patria, onoarea și viitorul neamului românesc. Oarba de Mureș nu este doar un loc de durere, ci și un simbol al curajului dus până la sacrificiu. Este locul unde jertfa a devenit veșnică și unde istoria s-a încrustat adânc în inimile celor care nu uită. Cu inimile pline de respect și recunoștință, ne plecăm frunțile în fața celor care au pus mai presus de viața lor însăși onoarea, libertatea și dragostea de țară', a declarat general de brigadă Gabriel-Ovidiu Ursachi.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


El a subliniat că trecutul nu trebuie uitat și trebuie asumat de către generațiile actuale.

'În contextul actual, acest moment aniversar ne reamintește cât de fragilă este pacea și cât de important este să o apărăm prin solidaritate, dialog și respect între popoare. Armata României își asumă cu onoare această moștenire. În numele lor continuăm să veghem la pacea, la siguranța țării și la păstrarea demnității naționale. Să nu uităm niciodată că libertatea de azi poartă urmele pașilor și jertfa celor de ieri. Glorie eternă eroilor României!', a afirmat general de brigadă Gabriel-Ovidiu Ursachi.

Directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, colonel Dan-Mihai Dincă, a spus că trebuie amintit în permanență faptul că existența României de astăzi, ca stat independent, suveran și democrat, se datorează eroilor români care au murit pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar și camarazilor lor de arme și veteranilor de război care au reușit să supraviețuiască ororilor războiului.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


'Mă simt extrem de onorat că mă aflu astăzi, aici, la Oarba de Mureș, loc de o profundă rezonanță istorică pentru ceea ce a însemnat grozăvia celui de-al Doilea Război Mondial, când Armata Română a luptat atât pe Frontul de Est, cât și pe cel de Vest, dar mai ales a luptat pentru apărarea teritoriului național. Ne aflăm astăzi împreună aici, la Oarba de Mureș, pentru a cinsti dârzenia, curajul și eroismul celor peste 230.000 de combatanți români care au participat sub arme la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, desfășurate în perioada 20 septembrie - 25 octombrie 1944. Cuvintele sunt puține în fața jertfei celor peste 6.000 de militari români care au pierit în cea mai semnificativă luptă a Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, purtată pentru reîntregirea teritoriului național', a declarat colonel Dan-Mihai Dincă.

Locul în care s-a desfășurat lupta din zona Oarbei de Mureș a fost numit de localnici Valea Plângerii, în memoria militarilor români care au murit acolo.

'Pentru ca efortul și sacrificiul lor să nu fie niciodată uitate, doresc să supun atenției un extras din memoriile unuia dintre participanții la bătălia de la Oarba de Mureș, soldatul Cozac Marcu, din Regimentul 83 Infanterie Turda, veteran al celui de-al doilea Război Mondial, care a consemnat modul în care militarii români au luptat. Citez: 'Ne-au dus la Oarba de Mureș, pe Dealul Chețanilor. Am avut acolo lupte grele. Într-o noapte ne-au atacat pe toți, de pe la 23:00, până dimineața. Inamicul ne-a simțit și a dat cu mitraliere, cu tot felul de proiectile, au făcut măcel în noi, avioanele de sus mitraliau, noi ne ascundeam sub deal, sub răzor, sub frunze. Nu mai știam să ne ferim. Am luptat acolo vreo patru sau cinci zile. Până la urmă i-am respins, da' apa Mureșului era toată roșie de la sângele ostașilor căzuți'. Mă încearcă o emoție deosebită că ne-am adunat astăzi, aici, la Cimitirul Eroilor, pentru a-i comemora pe cei 247 de militari români căzuți, înhumați în morminte individuale și pe ostașii necunoscuți, îngropați în cele două gropi comune', a afirmat colonel Dincă.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


Căpitan Mirela Vîță din cadrul Direcției de Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale a declarat, pentru AGEPRRES, că prima oprire a marșului comemorativ 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia' a fost, miercuri, la Cimitirul Eroilor Români din al Doilea Război Mondial de la Oarba de Mureș, urmând ca acesta să continue la Parcela de onoare a eroilor români din Budapesta (Ungaria), apoi la Cimitirul de onoare al eroilor români din Zvolen (Republica Slovacia) și la Parcela de onoare a eroilor români din Cimitirul Central din Brno (Republica Cehă).

În urmă cu o zi, a menționat căpitanul, a fost organizată o ceremonie la București, la Monumentul Eroilor Patriei.

Unul dintre participanții la marș, locotenent-colonel George Olteanu, rănit în teatrul de operații din Afganistan, în anul 2011, a dat citire, miercuri, unei liste cu 10 militari care au murit și care sunt înhumați în cimitirul de la Oarba de Mureș, mai mulți vorbitori evocând numeroase nume ale militarilor care își dorm somnul de veci în acest loc.

La această emoție, a spus militarul, s-a adăugat și cea generată de interpretarea marșului 'Treceți batalioane române Carpații' de către elevul David Dărăban, în vârstă de 10 ani, de la Școala Gimnazială din Iernut.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


'Sincer vă spun că a fost foarte emoționant momentul pe care l-am trăit, astăzi, în cimitir, când acel copil a cântat 'Treceți batalioane'. Și este o mulțumire că se transmite mai departe și respectul pentru vechile generații. Și noi, militarii răniți în teatrele de operații, la această activitate suntem urmașii și reprezentanții veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că ei nu pot să fie acum aici, noi îi reprezentăm. Este prima dată când particip la genul acesta de activitate, dar colegii de la Cultul Eroilor desfășoară periodic activități de onorare a memoriei celor căzuți', a declarat militarul.

Potrivit acestuia, patriotismul nu este desuet, există și acum, atât în rândul militarilor, cât și al populației.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


'Patriotism există încă în noi, mai ales în rândurile armatei. Pentru asta ne pregătim. Cred că în caz de nevoie, mobilizarea ar fi pe măsura așteptărilor. Eu nu cred că s-a pierdut patriotismul și la nevoie se va răspunde pentru apărarea patriei', a spus locotenent-colonel George Olteanu.

Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Ovidiu Dancu a precizat, la finalul ceremoniei, că în următoarele 24 de luni, la Cimitirul Eroilor din Oarba de Mureș vor fi efectuate lucrări de reparații în valoare de peste 1.200.000 lei, la drumul de acces, scări și platforme betonate, amplasamentul fiind deja predat executantului.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


Primarul orașului Iernut, Horațiu Moldovan, a afirmat că administrația publică locală depune eforturi să întrețină Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, precum și terenul de câteva hectare din jurul ansamblului, pe care există peste 120 de sculpturi în piatră, având ca tematică dramele provocate de conflagrațiile mondiale.

La Marșul comemorativ de la Oarba de Mureș au mai participat prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, deputatul Dumitrița Gliga, garda de onoare și fanfara militară. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 502

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-05-2025 17:27

Ministerul de Interne: De joi, cartea electronică de identitate este disponibilă și în Ilfov

Ministerul Afacerilor Interne a informat că, începând de joi, procesul de emitere a noii cărți electronice de identitate a fost extins și în județul Ilfov. Cetățenii care au domiciliul în acest județ se pot programa online prin intermediul portalului de servicii electronice al Ministerului Afacerilor Interne accesâ

Administratie 15-05-2025 17:12

ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici

Social 15-05-2025 16:29

Prezidențiale2025/Adunarea publică de vineri pentru susținerea lui Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată

Adunarea publică anunțată pentru vineri pentru susținerea candidatului independent la prezidențiale Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată de organizatori, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei. Jandarmii urmau să asigure ordinea publică la adunarea publică având drept scop 'Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din

Social 15-05-2025 16:14

UPDATE Arad: Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe A1 au răni uşoare şi au refuzat să meargă la spital

Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe autostrada A1, în care au fost implicate un microbuz de pasageri, un microbuz de marfă și un autotren, au suferit răni ușoare și au refuzat transportul la spital, în timp ce unul dintre șoferi este în stare gravă.   UPDATE ORA 17.22 Arad: Zece din

Social 15-05-2025 16:01

Aplicație mobilă ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi, lansată de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială

Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) a lansat SeeYou, prima aplicație mobilă din România ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi care să-i însoțească la diverse activități. 'SeeYou (...) pune împreună persoane nevăzătoare și ghizi care pot să-i însoțească în diverse lo

Social 15-05-2025 15:19

Harghita: Debitul apei infiltrate în subteran la Salina Praid a scăzut; echipele de intervenție monitorizează în continuare situația

Lucrările pe pârâul Corund, pentru reducerea infiltrațiilor produse în salina Praid, sunt în plină desfășurare, debitul infiltrat în subteran scăzând considerabil, se arată într-o postare de pe pagina de

Social 15-05-2025 14:11

Buzău: Poliția propune interzicerea trotinetelor în municipiul reședință, pe anumite artere și în anumite perioade de timp

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău va propune Primăriei Municipiului Buzău interzicerea circulației utilizatorilor de trotinete în parcuri și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în timpul weekendului când devine pietonal, pentru a preîntâmpina producerea unor accidente. În ultima perioadă autoritățile

Social 15-05-2025 13:19

Sesiunea de înscriere în 'Taberele ARC' 2025 a început; sunt așteptați 7.000 de tineri români din străinătate

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează, joi, cea de-a XVI-a ediție a Programului de 'Tabere ARC' și deschide sesiunea de înscriere pentru cele 7.000 de locuri disponibile, în nouă locații din țară. Programul de 'Tabere ARC', inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevi

Social 15-05-2025 12:18

Ministrul Muncii: Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTS) derulează și în 2025 o serie de programe importante pentru familiile din România, pentru tinerii care, din motive medicale, nu pot avea copii, dar și pentru familiile aflate în situații de risc. Potrivit unui comunicat al instituției, programul FIV cont

Administratie 15-05-2025 11:22

Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de

Social 15-05-2025 11:16

Geană (Federația Silva): Ne așteptăm la concedieri colective, în urma desființării a 25 de direcții silvice

Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană. 'Astăzi, împreună cu col

Social 15-05-2025 10:47

Predoiu (MAI): În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere

În primele trei luni din acest an, peste 240 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere și peste 500 au ajuns în spital, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 'Săptămâna națională a siguranței rutiere este mai mult decât o campanie, este un semnal un apel la responsabilitate. În fiecare

Social 15-05-2025 10:32

Peste 600 de bucureșteni, implicați în rețeaua de compostare comunitară; peste 20 de tone de biodeșeuri, deviate de la groapa de gunoi

Peste 600 de bucureșteni sunt implicați în proiecte de compostare comunitară locală, inițiate pe parcursul ultimilor patru ani. Este vorba despre 12 puncte de colectare, amplasate majoritar în grădinile blocurilor, prin intermediul cărora au fost produse în total peste 11 tone de compost. În acest fel, 22 de tone de biodeșeuri nu au mai

Social 15-05-2025 10:02

Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval

Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p

Social 15-05-2025 09:55

Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate

Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul