logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO REPORTAJ/Umbra războiului de peste Tisa, așa cum se vede în Maramureș; 260 de ucraineni salvați din munți

Image

În Munții Maramureșului, războiul de peste Tisa își aruncă umbra hidoasă tot la câteva zile. Nu sunt drone care cad necontrolat, nici explozii sau rachete, dar moartea îi pândește la fiecare pas pe ucrainenii care trec granița prin munți, fugind de un război despre care spun că nu e al lor.

 


Zeci dintre ei au murit. Peste 260 au scăpat cu viață, în urma unor acțiuni derulate la limită și în condiții extreme de către salvatorii români. Cine sunt acești salvatori? O mână de oameni, bugetari, care știu când pleacă la serviciu, nu și când se întorc. Și pentru care ziua de sfârșește cu conștiința faptului că au mai salvat o lume.

Trei ani de război în Ucraina. Milioane de ucraineni au trecut granița în România. Sute de mii au rămas aici. Zeci de mii încearcă încă să-și facă un rost. Mii dintre ei depind de noi și primesc ajutor, sub o formă sau alta, de la statul român, de la ONG-uri. Dincolo de cifre, sunt oameni, iar în cazul celor care au fugit din calea războiului poveștile sunt, de cele mai multe ori, drame.

 

FOTO: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


 

Poate cele mai mari drame sunt cele care se petrec în munți, unde mii de tineri ucraineni fug de moarte, riscându-și viața. Sunt oameni tineri care fug de un război care nu este al lor, care fug din țara lor, prin munți, către România, știind că pe front se duc la moarte sigură.

Șeful Salvamont Maramureș, Dan Benga, își amintește primul apel. Era în aprilie 2022. Salvatorii maramureșeni erau anunțați că trebuie să intervină pentru salvarea unui grup de ucraineni.

'Diferit nu e felul în care am acționat, pentru că noi abordăm misiunile exact la fel fie că e vorba de intervenții Munții Maramureșului pentru ucraineni, fie că e vorba de intervenții Munții Rodnei pentru turiști care au probleme medicale sau rătăciți. Problema cea mare a fost modul în care am abordat, din punct de vedere psihologic, acțiunea, pentru că oamenii erau speriați, fugeau de un război care, din spusele lor, și aici vorbesc de o mare majoritate, peste 95% din cei care au trecut ne-au spus că nu e războiul lor, nu vor să facă parte din el și pleacă de acasă, majoritatea fiind tineri, cu vârste numai bune pentru a fi încorporați. Au spus că nu e vorba de a-și apăra țara sau nu, e vorba de a fi trimiși la război când nu au deprinderi, nu au competențe să lupte și atunci au simțit că sunt trimiși la o moarte sigură și au vrut să scape din infernul acela. Vă dați seama că abordarea a fost făcută altfel un pic, am lucrat un pic și la partea emoțională a intervențiilor cu ei. La început erau speriați, nu știau ce se întâmplă cu ei, ne rugau să nu-i dăm înapoi, ne rugau să nu anunțăm autoritățile ucrainene', a povestit, pentru AGERPRES, Dan Benga.

Mulți dintre cei care trec granița în România prin munți nu sunt echipați corespunzător. Nu pentru că nu știu ce-i așteaptă, ci pentru că, spun ei, dacă în Ucraina sunt prinși la mai puțin de cinci kilometri de frontieră și există suspiciunea că vor să dezerteze, sunt trimiși la închisoare sau direct pe front.

 

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook.com


 

După primul apel au urmat alte zeci. Cel mai recent bilanț arată că autoritățile din România - Salvamont, Poliția de Frontieră, STS, care ajută la localizare, echipaje medicale de la diverse structuri, echipaje aeriene - au salvat, în cei peste trei ani de când a început războiul, mai mult de 260 de bărbați ucraineni care au fugit de moartea sigură, căutând o viață într-un loc unde e pace.

Dintre misiuni sunt unele care rămân în sufletele salvatorilor. Dan Benga își amintește de cea din preajma Crăciunului din 2022. Când toată lumea desfăcea cadouri sau se bucura de liniște în familie, 11 ucraineni cereau ajutor de la români.

'Am primit un apel de urgență că sunt 11 ucraineni care se află în zona frontierei, încearcă să scape și au intrat în niște zone extrem de dificile, cu ravene de 400-500 de metri, niște prăpăstii unde și vara, când e frumos afară și este cer senin, te cam gândești două ori dacă să calci doi-trei metri înainte. Atunci am realizat că va fi ceva inedit și a fost inedit. Au fost 133 de ore în care am tras, la temperaturi de minus 23, minus 24 de grade. Știam că unul dintre ei căzuse și a fost văzut de ceilalți și ne-am propus în momentul ăla să facem tot ce se poate, la temperatura aceea, ca să-i scoatem vii pe cât mai mulți de acolo. Și am reușit să-i salvăm pe cinci dintre ei, doi din păcate erau decedați, n-am mai avut ce să facem. S-au aventurat în niște ravene, au căzut de la înălțime de 300-400 de metri, s-au făcut praf până jos. Tot noi a trebuit să-i recuperăm și aici au intrat absolut toate agențiile în misiune. Am avut avion Frontex, am avut elicopter Frontex, toate instituțiile au colaborat', își amintește Dan Benga.

Cei salvați au fost găsiți în stare gravă, cu degerături. Unul dintre ei a suferit chiar amputarea labelor picioarelor. Altul a pierdut mai multe degete de la mâini din cauza degerăturilor severe.

'Pe unul dintre ei l-am predat la ambulanță după ce l-am căutat trei zile. Omul chiar nu mai voia să fie găsit, spunea că vrea să moară. L-am găsit într-o hipotermie severă, corpul lui avea undeva la 30-35 grade. Omul acela trăiești astăzi', spune Dan Benga.

Despre ceilalți patru nu se știe nimic. E posibil să se fi întors, speriați de obstacolele întâlnite în munți.

Intervenția care a rămas la sufletul salvamontiștilor a fost cea în care au salvat un tânăr jurnalist de 29 de ani, care a fost găsit aproape mort, într-o prăpastie, cu o pisică la piept.

 

 

FOTO: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO


 

Mihai Cantea, salvator în cadrul Formației Vișeu din cadrul Salvamont Maramureș, își amintește că a fost o intervenție de 23 de ore și că nici cei mai optimiști nu credeau că îl mai găsesc în viață pe tânărul ucrainean.

'Era de 11 zile pe jos. Am coborât 400 de metri după el, într-o râpă cu pereți abrupți. Erau minus 10, minus 11 grade, era ceață și viscol, elicopterul nu putea ajunge la noi. El era ud leoarcă, deshidratat, în stare de hipotermie. L-am extras de acolo, l-am dus într-o zonă mai sigură. I-am dat ciorapi și când l-am desfăcut la geacă, acolo avea o pisică, ne-a spus că era primită de la prietena lui', a povestit Mihai Cantea.

Povestea tânărului ucrainean, aflat acum în Austria din datele pe care le au salvatorii, a făcut înconjurul lumii.

'Pisica aia i-a salvat viața. Pentru că a fost motivația lui de a trăi. În momentul în care zaci într-o râpă și nu mai ai nici o șansă să ieși de acolo, erau pereți de 50-55 grade, în momentul în care vezi că nu mai ai nici o șansă să faci nici măcar doi metri pentru că aluneci înapoi, atunci te resemnezi și te gândești că acolo e sfârșitul. Astea sunt lucrurile emoționante', spune și șeful Salvamont Maramureș.

Din fondurile lor proprii, că nu se pune problema de protocol sau de altceva, salvamontiștii pleacă la drum către ucraineni cu ceai, mâncare, batoane proteice. Pentru că știu ce vor găsi: oameni epuizați, deshidratați, aflați la limita puterilor.

Modul în care decurg intervențiile este urmărit, de dincolo de Tisa, cu sufletul la gură. Sunt aparținători, sau oameni care pur și simplu nu îi cunosc pe cei salvați, care le scriu și le mulțumesc salvatorilor români. Unul dintre mesajele primite pe rețelele de socializare le transmitea salvatorilor că fac pentru ucraineni mai mult decât fac autoritățile de acolo.

'Ei sunt într-o zonă emoțională și fizică extrem de delicată. Noi nu putem să înțelegem și nici n-aș vrea să înțelegem vreodată. Să nu fim în locul lor. (...) Pentru noi, mulțumirea mare e că ei trăiesc și că pot să-și vadă de viață mai departe. Nu așteptăm nimic din partea nimănui, în sensul că încercăm să fim cât mai profesioniști cu putință, dar pe de altă parte vă dați seama că ne afectează și pe noi emoțional toată nebunia asta', spune șeful Salvamont Maramureș.

Salvamontiștii din Maramureș pot povesti mult și multe despre ucrainenii pe care i-au salvat. Sunt 260 de lumi salvate, 260 de vieți care au primit o nouă șansă. Cu modestie, șeful Salvamont Maramureș spune că nu e vorba despre un om, ci despre o echipă care contribuie la succesul operațiunilor. Iar echipa sa face parte dintr-un sistem pentru care șeful Salvamont Maramureș este recunoscător: polițiști de frontieră, medici, piloți de elicoptere, tot sistemul de urgență care a făcut posibilă salvarea atâtor sute de oameni

Recent, la Genova, în Italia, salvatorii români au fost prezenți la cel mai mare Congres în care s-a discutat despre acțiuni de salvare în mediul ostil și extrem. Salvamont Maramureș este un exemplu în acest sens.

 

Ar putea fi o imagine cu plug de zăpadă, jeep şi pârtie de schi

Sursa foto: Facebook.com


 

Sunt 18 oameni la Salvamont Maramureș, mult mai puțini decât ar fi nevoie. Dan Benga estimează că instituia funcționează cu doar 30% din necesar. Salvatorii nu fac politică, dar nu pot să nu constate niște realități dureroase.

'Mă doare când văd foarte mulți care zic de bugetarii ăia care stau și i-aș invita cu noi în teren ca să vadă ce înseamnă să fii un bugetar, hai să zicem, de lux. (...) Și bine ar fi să audă cei care ar trebui să audă, pentru că dintr-un fotoliu e foarte ușor să judeci sau să iei niște decizii fără să ții cont de realitatea din teren. Tare bine ar fi ca, în sfârșit, oamenii care fac legile în țara asta și oamenii care se gândesc la ceea ce înseamnă un anumit parcurs, să țină cont și de noi. Suntem foarte puțini, gândiți-vă că noi în România suntem 320 de salvatori montani angajați. În Salvamont Maramureș avem 18 salvatori montani angajați. 18, nu 180, nu 1.880. Având o vizită a celor din Tirol, Tirol este o zonă un pic mai mică decât jumătate din județul Maramureș, au fost întrebați de un oficial: voi cât salvatori montani aveți în Tirol? Și în momentul în care a primit răspunsul că sunt peste 1.100 a rămas cu gura căscată și a zis: mai bine nu întrebam. Despre asta e vorba. Și totuși suntem apreciați la nivel mondial pentru munca pe care o facem', afirmă Dan Benga. AGERPRES/(AS - redactor: Daciana Ilie, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1606

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 26-04-2025 09:07

Vrancea: Un mort și patru răniți într-un accident rutier pe DN2-E85, la Garoafa

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat, iar alte patru persoane, printre care și doi copii, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit polițiștilor, bărbat

Administratie 26-04-2025 06:00

Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România

Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea

Social 26-04-2025 05:05

Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă - zi de doliu național; drapelul României - arborat în bernă

Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens. 'Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar &i

Social 25-04-2025 20:11

Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob

Social 25-04-2025 19:52

Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine

Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare.   ''Î

Social 25-04-2025 19:47

Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital

Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Social 25-04-2025 18:26

REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții

Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d

Social 25-04-2025 18:16

Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00

Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c

Social 25-04-2025 18:11

Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului

Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.

Social 25-04-2025 17:53

Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate

Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E

Social 25-04-2025 17:07

Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică

Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo

Social 25-04-2025 16:50

Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical

Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar

Social 25-04-2025 16:23

ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate

Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț

Social 25-04-2025 16:17

Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit

Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d

Social 25-04-2025 15:47

Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi