logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INSCOP: Aproape 90% dintre români consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Aproape 61% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 89,7% consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, arată ultimul studiu sociologic INSCOP Research, 'Atitudinea populației cu privire la patriotismul economic și vulnerabilitățile regimului democratic', realizat la comanda Confederației Patronale Concordia.

Corupția care amplifică nedreptățile din societate este cea mai mare problemă a României pentru 44% dintre respondenți, instabilitatea politică și efectele sale asupra bunei guvernări pentru 21,8% dintre români, starea precară a democrației care limitează libertatea oamenilor de a-și alege președintele pentru 17,2% dintre respondenți, iar pentru 15,1% sunt problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare.

'Cercetarea sociologică, cea mai amplă de acest tip realizată în ultimii ani, demontează o serie de povești false inserate în dezbaterea publică de voci populiste și extremiste precum faptul că românii ar respinge investițiile străine, că au devenit anti-europeni sau că patriotismul economic se reduce la CNP-ul românesc al celui care creează plus-valoare în economia românească. Studiul INSCOP ne spune că românii, în cea mai mare parte a lor, văd cu înțelepciune avantajele investițiilor în România, vor masiv în Uniunea Europeană și NATO (aproape 90%), dar doresc în schimb ca țara să își negocieze mai bine interesele în UE. Pe de altă parte, încep și să aprecieze companiile de stat, cu condiția să fie conduse corect și nu cred că România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice sau politice. De asemenea, regimul democratic și statul de drept sunt vulnerabile în condițiile în care românii cred că principala problemă a țării este corupția, că legile nu sunt aplicate la fel pentru toți, iar alegerile sunt influențate de alte state. În fine, în contextul de securitate actual, românii (peste 75%) susțin puternic creșterea cheltuielilor pentru apărare', precizează directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

La rândul său, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, apreciază că românii privesc companiile ca pe un motor de stabilitate și progres. 'Avem nevoie de un pact autentic între mediul de afaceri, societate și stat; un acord care să aibă la bază încrederea și să susțină o creștere coerentă și echilibrată. Studiul arată că românii privesc companiile ca pe un motor de stabilitate și progres. E timpul să valorificăm această deschidere pentru a pune bazele unei economii sănătoase, care funcționează pentru toți', a subliniat Burnete.

Potrivit studiului, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 28% cred că se îndreaptă într-o direcție bună.

În ceea ce privește apartenența la UE și la NATO, 89,7% dintre români cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, în timp ce 6,4% sunt de părerea contrarie.

Studiul mai arată că 40,6% dintre cei chestionați cred că apartenența României la Uniunea Europeană limitează prea mult suveranitatea națională, în timp ce 51,6% sunt de părerea contrarie.

Legat de protejarea intereselor economice în UE, 80,7% dintre români cred că, pentru a-și proteja interesele economice, România ar trebui să negocieze condiții mai favorabile în cadrul Uniunii Europene, 10% să nu facă nimic, pentru că interesele economice și naționale sunt protejate. Doar 4,8% cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.

Întrebați cum consideră că este nivelul investițiilor străine în România în comparație cu țările Uniunii Europene, 8,4% dintre participanții la sondaj apreciază că este mult mai ridicat, 9,3% ceva mai ridicat, 26,3% ceva mai scăzut, 24,4% mult mai scăzut, iar 21,3% aproximativ la fel.

'67,9% dintre români și-ar dori ca investițiile străine în România să crească, 14,8% și-ar dori să scadă, iar 14,5% să rămână la fel. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,8%', se arată în studiul citat.

Părerea românilor despre companiile multinaționale care investesc în România este una bună în general (71,1%), în timp ce 24,6% au o părere proastă. De asemenea, părerea despre companiile din UE care investesc în România este bună pentru 73,6% dintre respondenți, iar pentru 18,3% este una proastă.

Studiul mai arată și părerea despre companiile românești care investesc în alte țări, unde 61,5% dintre cei chestionați au răspuns că au o părere bună, în timp ce 29,6% au o părere proastă.

'Au o părere bună despre companiile românești investesc în alte țări în special persoanele cu studii superioare și persoanele cu venituri ridicate și foarte ridicate, în timp ce părerea proastă se întâlnește în special în rândul persoanelor cu studii primare și al persoanelor cu venituri foarte reduse și reduse', relevă studiul INSCOP.

Românii au o părere bună și despre companiile românești care se extind în UE, respectiv 82,1% dintre cei intervievați, în timp ce 12% au o părere proastă.

De asemenea, 49,7% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația 'Guvernul României ar trebui să promoveze aceleași reguli și pentru companii românești și pentru companii străine deopotrivă'. 46,4% își exprimă acordul cu afirmația 'Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar descuraja investițiile companiilor străine/multinaționale'.

'Sunt de părere că Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar descuraja investițiile companiilor străine/multinaționale mai ales persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani și angajații la stat. Consideră că Guvernul României ar trebui să promoveze aceleași reguli și pentru companii românești și pentru companii străine deopotrivă mai ales locuitorii din Capitală și persoanele cu venituri foarte ridicate', se mai arată în sondaj.

Potrivit sursei citate, 56,2% dintre respondenți sunt de părere că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii de stat. La polul opus, 38,7% cred că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii private.

Studiul arată că persoanele cu studii primare și venituri foarte reduse sunt de părere că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii de stat mai ales, iar persoanele cu studii superioare și persoanele cu venituri foarte ridicate împărtășesc părerea contrarie.

Totodată, 62,9% dintre români cred că există riscul ca unele companii străine/multinaționale să plece din România în următoarea perioadă, 30,6% sunt de părere că nu există acest risc.

Studiul relevă că 53,1% dintre cei intervievați cred că România ar avea de pierdut dacă pe piața internă ar fi mai puține companii străine/multinaționale, 39.6% sunt de părere că România ar avea de câștigat într-un asemenea scenariu.

'Sunt de părere că România ar avea de pierdut dacă pe piața internă ar fi mai puține companii străine/multinaționale mai ales persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, persoanele cu studii superioare și persoanele cu venituri mari și foarte mari. Împărtășesc părerea contrarie mai ales persoanele cu studii primare și persoanele cu venituri mici și foarte mici', reiese din cercetarea sociologică.

În opinia a 30,5% dintre respondenți, cea mai importantă condiție pentru ca o companie să poată fi considerată o campanie românească este ca acea companie să își plătească taxele în România. Condiția ca majoritatea angajaților să fie români este cea mai importantă pentru 20,5% dintre cei intervievați. 18,3% menționează să aibă acționari/proprietari români, 16,9% marca/ brandul să fie românească, iar 9,1% să aibă sediul central în România.

În opinia a 77,8% dintre cei intervievați este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile străine care plătesc taxe și impozite în România, 20% sunt de părerea contrară.

Cercetarea sociologică mai arată că 61% dintre cei intervievați consideră că este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile românești care doresc să investească în străinătate, în timp ce 35,4% sunt de părerea contrară.

'79,5% dintre respondenți consideră că este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile străine care colaborează strâns cu companiile românești, 17,5% sunt de părerea contrară, iar 3% nu știu sau nu răspund. De asemenea, 77,2% dintre români consideră că este în interesul național al României ca statul român să sprijine companiile românești care vor să achiziționeze companii străine din România', se menționează în document.

Totodată, 15,8% dintre români cred că 'România are controlul deplin asupra deciziilor sale politice' în foarte mare măsură, 25,8% în destul de mare măsură, 24,4% în destul de mică măsură și 29,5% în foarte mică măsură sau deloc.

În ceea ce privește controlul asupra deciziilor economice, 11,3% dintre români cred că 'România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice' în foarte mare măsură, 23,9% în destul de mare măsură, 29% în destul de mică măsură și 29,9% în foarte mică măsură sau deloc.

Cercetarea mai arată că 12,6% dintre români cred că 'legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii' în foarte mare măsură, 17,2% în destul de mare măsură, 25,9% în destul de mică măsură și 42,6% în foarte mică măsură sau deloc.

Potrivit sursei citate, 40,9% dintre români cred că 'alegerea președintelui depinde doar de votul cetățenilor' în foarte mare măsură, 24,6% în destul de mare măsură, 12,6% în destul de mică măsură și 19,6% în foarte mică măsură sau deloc.

Referitor la influențarea alegerilor prezidențiale de către alte state, 32,6% dintre români cred că 'alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state' în foarte mare măsură, 28,5% în destul de mare măsură, 17,1% în destul de mică măsură și 18,1% în foarte mică măsură sau deloc.

Întrebați care este la acest moment cea mai mare problemă a României, 44% dintre respondenți au ales varianta 'corupția care amplifică nedreptățile din societate', 21,8% 'instabilitatea politică și efectele sale asupra bunei guvernări', 17,2% 'starea precară a democrației care limitează libertatea oamenilor de a-și alege președintele', iar 15,1% 'problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare'.

În contextul în care în ultima perioadă se discută tot mai mult ca Europa să își reducă dependența militară față de SUA și NATO prin creșterea cheltuielilor în domeniul Apărării, respondenții au fost întrebați dacă ar fi de acord cu o asemenea perspectivă pentru ca România să-și apere suveranitatea în cazul unei agresiuni militare. 76,2% susțin o asemenea creștere a cheltuielilor pentru Apărare, în timp ce 21,1% se opun.

Nu în ultimul rând, 77,1% dintre români cred că retragerea trupelor NATO din estul Europei ar afecta securitatea națională a României, în timp ce 20,3% împărtășesc opinia contrarie.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Confederației Patronale Concordia. Datele au fost culese în perioada 13- 17 martie 2025. Metoda de cercetare: anchetă sociologică prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,1%, la un grad de încredere de 95%.AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Afisari: 419

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 13-05-2025 20:57

Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani. &#

Social 13-05-2025 19:36

Brigada Rutieră: Pieton accidentat de o mașină de poliție aflată în misiune, pe linia de tramvai a șoselei Colentina

O mașină de poliție aflată în misiune a accidentat, marți, un pieton aflat în traversarea șoselei Colentina, pe linia de tramvai, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. 'La data de 13 mai, în jurul orei 18:00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin 112 cu privire la producerea unui accident de circulație care a avut loc pe șoseaua Colentina

Administratie 13-05-2025 18:06

Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei

O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,

Administratie 13-05-2025 17:29

Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo

Administratie 13-05-2025 17:25

Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină

Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu

Social 13-05-2025 16:07

Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat

Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e

Administratie 13-05-2025 15:30

Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4

Social 13-05-2025 15:04

UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat

Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic

Administratie 13-05-2025 13:39

Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea

Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit

Administratie 13-05-2025 12:44

CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită

Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,

Administratie 13-05-2025 11:02

Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic

Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o

Social 13-05-2025 11:01

Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'

Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au

Social 13-05-2025 10:01

Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac

Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio

Social 13-05-2025 09:56

Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în

Social 13-05-2025 09:39

Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil

Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într