Bihor: Colecta de Paști a Băncii pentru Alimente Oradea, în 91 de magazine din patru județe

Banca pentru Alimente Oradea desfășoară, în perioada 4 - 6 aprilie, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, sub mesajul 'Împreună hrănim speranța', în 91 de magazine ale partenerilor săi, un număr record în cei cinci ani de la înființare.
'Aceste colecte le organizăm doar de două ori pe an, înainte de Paște și de Crăciun și e singura ocazie când cetățenii pot dona alimente direct prin rețeaua noastră. În tot restul anului, preluăm doar de la companii din motive de trasabilitate. Acum, în aceste trei zile, suntem prezenți într-un număr record de 91 de magazine, cu sute de voluntari în toate cele patru județe. Noi, Banca pentru Alimente Oradea am împlinit, pe 10 martie, cinci ani. Atunci, în colecta de Crăciun am pornit cu doar patru magazine Lidl, trei în Oradea și unul în Baia Mare, iar acum am ajuns la un număr record de 91. În total, pe țară, suntem prezenți în 904 magazine, prin cele nouă bănci regionale pentru alimente', a declarat vineri, pentru AGERPRES, președinta Băncii pentru Alimente Oradea, Gabriela Vereș.
Potrivit unui comunicat al Băncii pentru Alimente Oradea, în aceste trei zile, în magazinele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România, clienții pot dona alimente de bază - ulei, făină, conserve, paste, orez, zahăr, dulciuri, produse pentru copii - în coșurile special amenajate imediat după casele de marcat.
Sute de voluntari, de toate vârstele, recunoscuți după vestele portocalii, sunt prezenți în magazine pentru a oferi informații și a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor și nevoile reale ale celor vulnerabili.
Alimentele vor ajunge, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.
'Toate alimentele acestea ajung într-adevăr la oamenii sărmani, pentru că noi avem contracte cu asociațiile, fiind selectate cele mai serioase din județele în care lucrăm. Ele au obligativitatea prin contractul cu noi să distribuie toate aceste alimente la persoanele pe care le au în evidență; primim raportările lor, iar noi raportăm până la Comisia Europeană tot ce facem. Și pe fracții de alimente, ce tip de alimente am distribuit, câte kilograme pe fiecare subcategorie alimentară, de exemplu cât avem mâncare de bebeluși, cât au fost legume-fructe, cât au fost lactate. Toate acestea le raportăm la Comisia Europeană pentru statistici. De asemenea, raportăm numărul de beneficiari pe categorii de vârstă și pe sex. Evident, raportăm și către donatorii noștri pentru că ei știu evidența cu tot ce ne-au donat', a precizat Gabriela Vereș.
Pe lângă cele două colecte naționale, Banca pentru Alimente Oradea (ca de altfel și celelalte bănci) colectează zilnic produse alimentare și nealimentare, de la depozite, magazine, fabrici etc și distribuie lunar circa 50 de tone spre o bază de circa 30.000 de oameni, având contracte cu 147 de asociații și fundații din cele patru județe - Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, prin care ajung donațiile la oameni.
Un fapt deosebit de important, a subliniat de Gabriela Vereș, este o prevedere legală potrivit căreia companiile care nu donează alimente, care fac risipă, sunt pasibile de amenzi. Legea nr. 49/2024 a introdus caracterul obligatoriu pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea atingerii obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente, până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.
'Ei trebuie să doneze, în primul rând, spre consum uman, adică prin noi, Băncile pentru Alimente; dacă nu, spre consum animal și dacă nu se poate nici spre consum animal, spre biogaz sau compost și au voie să arunce doar ce au demonstrat că nu au revalorificat în niciun fel, nu au reintrodus în economia circulară. În caz contrar, vor fi amenzi între 10.000 și 40.000 de lei. Sunt încă foarte multe companii care nu știu și nu donează, aruncând cantități enorme de alimente. Dar ei au tot interesul să doneze. Iar, de la noi, un transport de alimente ajunge să fie mâncat în cinci ore, atât de puternică este rețeaua și lanțul scurt de distribuție pe care îl avem', a declarat, pentru AGERPRES, președinta Băncii pentru Alimente Oradea.
Potrivit acesteia, pe tot parcursul anului se pot prelua două categorii de produse: alimentare și nealimentare (articole igienico-sanitare, medicale, rechizite, haine, jucării, materiale de construcții, mobilier etc.). Produsele alimentare trebuie să fie proprii consumului uman și în termen, chiar dacă pot fi spre finalul valabilității recomandate de consum. În general, donațiile au provenit, de obicei din: stocuri rămase în urma activităților promoționale încheiate, mostre gratuite, produse sezoniere sau testări de rețete noi, produse sub standardele estetice și de calibru, stocuri rămase în urma schimbării strategiei de marketing, produse aflate în apropierea datei de scadență (data scadenței ar trebui să fie mai mare de 24 ore) și produse cu erori de ambalare, etichetare și gramaj. În schimb, nu pot fi donate produse expirate și nici băuturi alcoolice.
Colecta de Paști este posibilă datorită susținerii oferite de partenerii tradiționali ai Rețelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România - partener fondator, PENNY | REWE România - partener strategic, Auchan România - partener finanțator, Kaufland România - partener strategic, CHEP România și Edenred România - parteneri finanțatori, care se implică activ în combaterea risipei alimentare și a insecurității alimentare.
De la înființare, în anul 2020, Banca pentru Alimente Oradea a salvat de la risipă 3.134 tone de alimente și a distribuit echivalentul a 6,2 milioane porții de mâncare în mod recurent către o bază de 45.000 oameni în nevoie (copii, vârstnici sau familii în risc de excluziune socială, persoane cu dizabilități, fără adăpost, cu dependențe, refugiați și alte categorii).
În perioada 2022 - 2023, această asociație orădeană a avut o intervenție susținută în criza refugiaților din Ucraina, donând 215 tone de ajutoare prin 37 de ONG-uri, de care au beneficiat, în medie lunară, 2.065 de refugiați ucraineni.
În plus față de activitatea caritabilă, derulează programe educaționale despre reducerea risipei și alte teme de sustenabilitate, prin ateliere în școli pentru peste 3.000 de elevi, în noiembrie 2024 lansând caravana educațională Edu Play Bus - autobuzul escape-room gratuit pentru copii, la care au participat până în prezent 4.250 de elevi din 10 localități din județul Bihor. AGERPRES/(A,AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Sursa foto:Banca pentru Alimente Oradea
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași
Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam