logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Bihor: Colecta de Paști a Băncii pentru Alimente Oradea, în 91 de magazine din patru județe

Image

Banca pentru Alimente Oradea desfășoară, în perioada 4 - 6 aprilie, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, sub mesajul 'Împreună hrănim speranța', în 91 de magazine ale partenerilor săi, un număr record în cei cinci ani de la înființare.

'Aceste colecte le organizăm doar de două ori pe an, înainte de Paște și de Crăciun și e singura ocazie când cetățenii pot dona alimente direct prin rețeaua noastră. În tot restul anului, preluăm doar de la companii din motive de trasabilitate. Acum, în aceste trei zile, suntem prezenți într-un număr record de 91 de magazine, cu sute de voluntari în toate cele patru județe. Noi, Banca pentru Alimente Oradea am împlinit, pe 10 martie, cinci ani. Atunci, în colecta de Crăciun am pornit cu doar patru magazine Lidl, trei în Oradea și unul în Baia Mare, iar acum am ajuns la un număr record de 91. În total, pe țară, suntem prezenți în 904 magazine, prin cele nouă bănci regionale pentru alimente', a declarat vineri, pentru AGERPRES, președinta Băncii pentru Alimente Oradea, Gabriela Vereș.

 



Potrivit unui comunicat al Băncii pentru Alimente Oradea, în aceste trei zile, în magazinele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România, clienții pot dona alimente de bază - ulei, făină, conserve, paste, orez, zahăr, dulciuri, produse pentru copii - în coșurile special amenajate imediat după casele de marcat.

Sute de voluntari, de toate vârstele, recunoscuți după vestele portocalii, sunt prezenți în magazine pentru a oferi informații și a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor și nevoile reale ale celor vulnerabili.

Alimentele vor ajunge, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.

'Toate alimentele acestea ajung într-adevăr la oamenii sărmani, pentru că noi avem contracte cu asociațiile, fiind selectate cele mai serioase din județele în care lucrăm. Ele au obligativitatea prin contractul cu noi să distribuie toate aceste alimente la persoanele pe care le au în evidență; primim raportările lor, iar noi raportăm până la Comisia Europeană tot ce facem. Și pe fracții de alimente, ce tip de alimente am distribuit, câte kilograme pe fiecare subcategorie alimentară, de exemplu cât avem mâncare de bebeluși, cât au fost legume-fructe, cât au fost lactate. Toate acestea le raportăm la Comisia Europeană pentru statistici. De asemenea, raportăm numărul de beneficiari pe categorii de vârstă și pe sex. Evident, raportăm și către donatorii noștri pentru că ei știu evidența cu tot ce ne-au donat', a precizat Gabriela Vereș.

Pe lângă cele două colecte naționale, Banca pentru Alimente Oradea (ca de altfel și celelalte bănci) colectează zilnic produse alimentare și nealimentare, de la depozite, magazine, fabrici etc și distribuie lunar circa 50 de tone spre o bază de circa 30.000 de oameni, având contracte cu 147 de asociații și fundații din cele patru județe - Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, prin care ajung donațiile la oameni.

Un fapt deosebit de important, a subliniat de Gabriela Vereș, este o prevedere legală potrivit căreia companiile care nu donează alimente, care fac risipă, sunt pasibile de amenzi. Legea nr. 49/2024 a introdus caracterul obligatoriu pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea atingerii obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente, până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

'Ei trebuie să doneze, în primul rând, spre consum uman, adică prin noi, Băncile pentru Alimente; dacă nu, spre consum animal și dacă nu se poate nici spre consum animal, spre biogaz sau compost și au voie să arunce doar ce au demonstrat că nu au revalorificat în niciun fel, nu au reintrodus în economia circulară. În caz contrar, vor fi amenzi între 10.000 și 40.000 de lei. Sunt încă foarte multe companii care nu știu și nu donează, aruncând cantități enorme de alimente. Dar ei au tot interesul să doneze. Iar, de la noi, un transport de alimente ajunge să fie mâncat în cinci ore, atât de puternică este rețeaua și lanțul scurt de distribuție pe care îl avem', a declarat, pentru AGERPRES, președinta Băncii pentru Alimente Oradea.


Potrivit acesteia, pe tot parcursul anului se pot prelua două categorii de produse: alimentare și nealimentare (articole igienico-sanitare, medicale, rechizite, haine, jucării, materiale de construcții, mobilier etc.). Produsele alimentare trebuie să fie proprii consumului uman și în termen, chiar dacă pot fi spre finalul valabilității recomandate de consum. În general, donațiile au provenit, de obicei din: stocuri rămase în urma activităților promoționale încheiate, mostre gratuite, produse sezoniere sau testări de rețete noi, produse sub standardele estetice și de calibru, stocuri rămase în urma schimbării strategiei de marketing, produse aflate în apropierea datei de scadență (data scadenței ar trebui să fie mai mare de 24 ore) și produse cu erori de ambalare, etichetare și gramaj. În schimb, nu pot fi donate produse expirate și nici băuturi alcoolice.

Colecta de Paști este posibilă datorită susținerii oferite de partenerii tradiționali ai Rețelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România - partener fondator, PENNY | REWE România - partener strategic, Auchan România - partener finanțator, Kaufland România - partener strategic, CHEP România și Edenred România - parteneri finanțatori, care se implică activ în combaterea risipei alimentare și a insecurității alimentare.

De la înființare, în anul 2020, Banca pentru Alimente Oradea a salvat de la risipă 3.134 tone de alimente și a distribuit echivalentul a 6,2 milioane porții de mâncare în mod recurent către o bază de 45.000 oameni în nevoie (copii, vârstnici sau familii în risc de excluziune socială, persoane cu dizabilități, fără adăpost, cu dependențe, refugiați și alte categorii).

În perioada 2022 - 2023, această asociație orădeană a avut o intervenție susținută în criza refugiaților din Ucraina, donând 215 tone de ajutoare prin 37 de ONG-uri, de care au beneficiat, în medie lunară, 2.065 de refugiați ucraineni.

În plus față de activitatea caritabilă, derulează programe educaționale despre reducerea risipei și alte teme de sustenabilitate, prin ateliere în școli pentru peste 3.000 de elevi, în noiembrie 2024 lansând caravana educațională Edu Play Bus - autobuzul escape-room gratuit pentru copii, la care au participat până în prezent 4.250 de elevi din 10 localități din județul Bihor. AGERPRES/(A,AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa foto:Banca pentru Alimente Oradea

Afisari: 290

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Administratie 10-04-2025 21:39

Olguța Vasilescu (AMR): Faptul că nu există nicio variantă să se prelungească PNRR nu este o veste bună

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, președintele Asociației Municipiilor din România, a declarat, joi, că faptul că nu există nicio variantă să se prelungească durata Planului Național pentru Redresarea și Reziliență (PNRR) nu este o veste bună pentru marile orașe, în condițiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la

Social 10-04-2025 19:38

Brigada Rutieră: Trafic restricționat în weekend pentru desfășurarea unor evenimente sportive, culturale și religioase

Traficul auto va fi restricționat în București, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru desfășurarea mai multor evenimente cultural-artistice, sportive și religioase. În zilele de 12 și 13 aprilie, între orele 10:00 - 22:00, PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București, va organiza evenimentul c

Social 10-04-2025 19:14

Sibiu: Risc însemnat de avalanșe la peste 1.800 de metri în munții Făgăraș, Bucegi și Călimani

Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat, de gradul trei, de producere de avalanșe, de joi până luni, la peste 1.800 de metri altitudine, în munții Făgăraș, Bucegi și Călimani. Potrivit Buletinului nivometeorologic transmis, joi, de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul

Social 10-04-2025 18:40

Muzeul trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara

Muzeul trenulețelor 'Valentin Banciu' din municipiul Hunedoara s-a redeschis, joi, într-un spațiu nou ce a fost amenajat într-o clădire situată în Centrul Istoric al orașului, la mică distanță de Castelul Corvinilor. 'Noul spațiu este mult mai generos decât cel precedent și permite amplasarea mai multor exponate și diorame.

Administratie 10-04-2025 16:26

Start-Up Nation: Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat debutează pe 15 aprilie

Înscrierile pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale încep de marți, 15 aprilie, ora 10:00, conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Cursurile sunt destinate persoanelor care doresc să își dezvolte abilități esențiale pentru a înființa și conduce o

Social 10-04-2025 16:17

Mureș: Festivalul Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, la ediția a II-a

A doua ediție a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, organizat de Asociația Visit Mureș în parteneriat cu Primăria Comunei Zau de Câmpie și Asociația 'Manifest pentru Patrimoniu', va fi organizat în zilele de 26 și 27 aprilie la Castelul Ugron. 'Inițiativa î

Social 10-04-2025 15:40

Vreme mai rece decât normalul perioadei din calendar, în București, până sâmbătă dimineața (meteorologi)

Vremea va fi rece la nivelul Bucureștiului, cu valori termice sub nivelul normal al perioadei din calendar, până sâmbătă dimineața, conform prognozei publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, până vineri, la ora 9:00, în Capitală, cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales în

Social 10-04-2025 15:34

Bacău: Mai multe autoturisme, distruse de bucăți de acoperișuri luate de vânt în municipiile Bacău și Onești

Mai multe bucăți de acoperișuri ale unor clădiri au fost luate de vântul puternic și au căzut peste autoturismele parcate în apropiere, în municipiile Bacău și Onești, a informat, joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. O primă intervenție a pompierilor a avut loc pe strada Tazlăului, din municipiul Bacău. &#

Administratie 10-04-2025 15:29

Sector 3: Târg de Florii, în weekend, în Parcul IOR

Oamenii vor putea cumpăra bunătăți culinare de la Târgul de Florii care va avea loc, de vineri până duminică, în zona 'Biserica Maramureșeană' din Parcul IOR. Reprezentanții Primăriei Sectorului 3

Social 10-04-2025 15:29

Bistrița-Năsăud: Stagiu de pregătire a scafandrilor din 12 județe, în zona lacului de acumulare Colibița

Peste 60 de scafandri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din 12 județe au participat, timp de patru zile, la sesiuni intensive de pregătire teoretică și practică, desfășurate în zona lacului de acumulare Colibița din județul Bistrița-Năsăud, cu scopul consolidării deprinderilor esențiale în intervențiile de salvare subacvatică. P

Social 10-04-2025 15:29

ANM a prelungit atenționările Cod galben și Cod portocaliu de intensificări de vânt și viscol, precum și informarea de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit, joi, atenționările Cod galben, Cod portocaliu și informarea de vreme rea, valabilă pentru majoritatea regiunilor. Conform prognozei de specialitate, o primă avertizare Cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului va fi în vigoare, joi, până la ora 23:00, în județele Me

Administratie 10-04-2025 15:21

Peste 62% dintre români susțin realizarea de investiții mai mari în rețelele de distribuție a energiei electrice (studiu)

Peste 62% dintre români susțin realizarea de investiții mai mari în rețelele de distribuție a energiei electrice, în timp ce 27,5% consideră că ar trebui să fie încurajați mai mult cei care doresc să devină independenți energetic, reiese dintr-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro. 'Calitatea serviciul

Social 10-04-2025 15:11

Tulcea: Exercițiul multinațional Sea Shield 25, o premieră de succes pentru infanteriștii din județ

Aproape 250 de militari români și spanioli au participat, joi, în Poligonul Babadag, la un antrenament cu muniție de război desfășurat în cadrul exercițiului multinațional Sea Shield 25, cel mai mare eveniment de instrucție din acest an, exercițiul constituind o premieră încheiată cu succes pentru militarii Regimentului de Infanterie Marină (RIM) Hera

Administratie 10-04-2025 14:52

Linia 483, deviată de pe strada Rezervelor în perioada 11 - 23 aprilie

Linia de autobuz 483 va funcționa pe un traseu deviat în perioada 11 - 23 aprilie 2025, pentru a permite efectuarea unor lucrări la rețeaua de apă potabilă și canalizare de pe strada Rezervelor, din comuna Chiajna. Potrivit unui comunicat al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), în intervalul men

Social 10-04-2025 14:13

INSCOP: Aproape 90% dintre români consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO (studiu)

Aproape 61% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 89,7% consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, arată ultimul studiu sociologic INSCOP Research, 'Atitudinea populației cu privire la patriotismul economic și vulner