logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Peste 130.000 euro pentru înființarea și a 12 puncte gastronomice locale, prin GAL Dealurile Târnavelor

Image

Grupul de Acțiune Locală (GAL) Dealurile Târnavelor a anunțat, marți, că vizează obținerea unei finanțări de peste 130.000 de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin care va înființa 12 puncte gastronomice locale (PGL) în cele opt comune din zonă, fiind prevăzută și crearea unei rute turistice de promovare a acestora.

'La GAL Dealurile Târnavelor avem o măsură de finanțare, 'Identitate culturală prin gastronomie', cu o alocare de peste 130.000 euro prin care vrem să sprijinim înființarea a 12 puncte gastronomice locale, iar din suma alocată măsurii, o parte o să fie pentru acțiuni de mentorat, adică suntem lângă cei care vor să înființeze aceste puncte gastronomice până când reușesc să implementeze proiectul și își iau zborul singuri. Este o necesitate în teritoriul nostru. Sunt foarte mulți turiști care vin aici, fie pe Via Transilvanica, fie pentru traseele de biciclete și care caută mâncare locală, caută experiențe autentice în zona Colinele Transilvaniei, care este și o destinație de ecoturism', a declarat presei, marți, managerul GAL Dealurile Târnavelor, Florentina Călugăr.

Potrivit acesteia, cele mai cunoscute produse culinare locale sunt lichiul și prăjitura cu rabarbăr.

'Mâncăruri locale pot fi de la ciorbe, până la fel principal și la desert, bineînțeles. Vedetele sunt lichiul și prăjitura cu rabarbăr. Noi, la GAL, printr-un proiect de cooperare, în perioada 2021-2022, am și dezvoltat o rută tematică gastronomică, care chiar așa se numește 'Ruta Drumul Dulciurilor de Casă - De la rabarbăr la lichiu', dar ca fel principal, sigur, depinde și de imaginația celui care gătește și de ingredientele pe care le are (...) Felul principal de mâncare depinde și de sezonalitate', a precizat Florentina Călugăr.

Întrucât legislația privind autorizarea punctelor gastronomice locale nu este suficient de clară, Asociația GAL Dealurile Târnavelor a organizat marți, la Saschiz, dezbaterea 'Dezvoltare rurală sub semnul gastronomiei locale', la care au fost invitați responsabili în domeniu, pentru a se stabili un standard în acest sens.

'Dacă ne uităm în județele din jur, mă refer aici la Brașov, la Harghita, Sibiu, într-adevăr, numărul punctelor gastronomice locale la nivelul județului Mureș, sunt aproape inexistente față de celelalte județe. Cred că sunt două sau trei puncte gastronomice locale. Tocmai de aceea, la inițiativa grupurilor de acțiune locală am stabilit împreună să avem o dezbatere, să vedem care sunt problemele, de ce nu se înființează puncte gastronomice locale. Cu siguranță am constatat că și din partea autorității abilitate, respectiv DSVSA, era oarecum un fel de reticență. Deci trebuie să înțelegem de fapt ce înseamnă punct gastronomic local și cum funcționează aceste puncte gastronomice locale și ce contribuții au aceste puncte gastromice locale la dezvoltarea ruralului. Suntem aici, în Saschiz, unde sunt evenimente culturale, evenimente sportive. Bineînțeles că într-o localitate, într-o comună, nu pot să funcționeze restaurante care să facă față la tot ce înseamnă alimentație publică, la aceste evenimente. Tocmai de aceea inițiativa era de a înființa puncte gastromice locale care funcționează sezonier, în momentul când sunt solicitări', a declarat directorul executiv al DSVSA Mureș, Nagy Péter Tamás.

Reprezentantul DSVSA Mureș a arătat că PGL-ul nu poate fi un restaurant în care se prepară mâncare cu carne cumpărată din supermarket, ci trebuie să îndeplinească niște criterii.

'Punctul gastronomic local, în concepția noastră, este pentru a dezvolta mediul rural, pentru a aduce bunăstare familiei, pentru a duce bunăstare producătorilor care sunt înregistrați pentru vânzarea directă. Mă refer aici la produse de brânză, ouă, legume, fructe, de la care, pe lângă producția primară din gospodăria proprie, pot apela și la achiziții de alimente din alte surse, dar încă o dată, repet, din surse înregistrate', a afirmat Nagy Péter Tamás.

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, președinte al GAL Dealurile Târnavelor, a arătat că potențialul turistic al localității Saschiz este dat, în primul rând, de patrimoniul construit inclus în situl UNESCO, de monumentele istorice și de patrimoniul natural unic.

'În strategia de dezvoltare a Grupului de Acțiune Locală Dealurile Târnavelor, urmare a consultării populației, s-a văzut că există o necesitate și o dorință a localnicilor de a face puncte gastronomice locale și tocmai de aceea vor fi finanțate 12 puncte gastronomice locale în satele Grupului de Acțiune Locală Dealurile Târnavelor (...). Există cadru natural, există casele cu valoare de patrimoniu, tot ansamblul construit al localității Saschiz este cuprins în situl UNESCO. Autenticitatea caselor și a gospodăriilor este relevantă și este recunoscută de toți vizitatorii. Dar este foarte important ca turiștii, atunci când vin la noi, nu doar să viziteze și să vadă ceea ce avem noi aici, să mănânce bine, să poposească, să vadă obiceiurile și tradițiile și să petreacă timp plăcut și eficient pentru sănătatea lor', a afirmat primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, președinte GAL Dealurile Târnavelor.

Primarul Ovidiu Șoaită a mai spus că întrucât comuna Saschiz este la origine săsească, se dorește ca viitorii proprietari de puncte gastronomice locale să vină cu meniuri tradiționale specific zonei. AGERPRES / (A - redactor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 168

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 26-03-2025 08:04

Alba: Incendiu la un centru social pentru persoane cu dizabilități

Un centru social dintr-o localitate din Apuseni, în care se aflau mai multe persoane cu dizabilități, a fost cuprins de flăcări marți noaptea, cei aflați în interior autoevacuându-se până la sosirea forțelor de intervenție, a informat ISU Alba. 'În clădire, la momentul producerii incendiului, se aflau patru pe

Social 26-03-2025 07:47

Suceava: Un bărbat a murit în urma unui accident rutier la Rădăuți

Un bărbat a murit în urma unui accident rutier produs pe raza municipiului Rădăuți, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava. Potrivit acestora, mașina în care se afla bărbatul s-a răsturnat în afara drumului. La fața locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecial

Social 26-03-2025 06:31

Timiș: A ars biserica de lemn din Topla, din incinta Muzeului Satului Bănățean

Biserica din lemn din Topla, aflată în incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, a ars complet într-un incendiu care izbucnit în noaptea de marți spre miercuri. Pompierii ISU Timiș au fost solicitați, prin 112, să intervină pentru stingerea incendiului, la locul evenimentului deplasându-se pompierii din cadrul De

Social 25-03-2025 20:31

Buzău: Pui de iepure salvat în urma unor incendii de vegetație extinse pe o suprafață 6 hectare

Pompierii buzoieni au acționat alături de voluntari în comuna Scorțoasa pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată extinse pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, un pui de iepure fiind găsit și pus la adăpost de către unul dintre salvatori. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, primul incendiu de vegetație uscată a iz

Administratie 25-03-2025 19:44

Exporturile de cereale ale UE sunt în scădere puternică, dar România este cel mai mare exportator

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25 și până la data de 23 martie anul curent au ajuns la 15,46 milioane de tone, în scădere cu 35% față de o cantitate de 23,75 milioane de tone în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Comisia Europeană. Conform acestor d

Social 25-03-2025 19:25

Miercuri - manifestații în Capitală; Jandarmeria anunță măsuri sporite de securitate

Jandarmeria anunță că vor fi luate măsuri sporite de securitate, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii și siguranței publice, cu ocazia a două adunări publice ce sunt anunțate pentru miercuri în Capitală. *** Miercuri, între orele 16:00 - 21:00, se va desfășura protestul inițiat de AUR, având drept scop organizarea de a

Administratie 25-03-2025 18:56

Ana Blandiana, 'Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia'

Ana Blandiana a primit, marți, de ziua sa de naștere, în cadrul unei ceremonii găzduite de Palatul Principilor, titlul de 'Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia', în baza unei hotărâri adoptate în toamna anului trecut de către Consiliul Local, la solicitarea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.

Administratie 25-03-2025 18:13

Timiș: Primarul Fritz a prezentat bugetul municipiului Timișoara, în valoare de 2,65 miliarde de lei

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, marți, că bugetul orașului pentru acest an va fi de 2,65 miliarde de lei, în creștere față de anul precedent, când a fost de 2,52 miliarde de lei, jumătate din sumă mergând spre dezvoltare, iar cealaltă jumătate urmând să fie folosită pentru funcționarea aparatului administrativ.

Administratie 25-03-2025 17:44

Burnete: Concordia a contribuit semnificativ, în 2024, la promovarea unui cadru de afaceri competitiv și durabil

Anul 2024 a adus provocări majore pentru economia românească, însă Concordia a reușit să contribuie semnificativ la promovarea unui cadru de afaceri competitiv și durabil, susține Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia. Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă 20 de sectoare economice, a publicat

Administratie 25-03-2025 16:15

Bihor: Programul pentru susținerea satului autentic bihorean, aprobat de consilierii județeni

Consilierii județeni au aprobat marți, în unanimitate, Programul județean pentru susținerea satului autentic bihorean, menit să sprijine, prin cofinanțări, autoritățile locale pentru dezvoltarea turismului cultural tradițional. 'Prin acest program ne propunem ca în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale din județul Bihor care au pe

Administratie 25-03-2025 15:57

Decizia Comisiei Europene de a acorda statut strategic proiectelor miniere, cotestată de ONG-uri și organizații comunitare

ONG-uri și organizații comunitare din mai multe țări europene au anunțat că vor contesta decizia Comisiei Europene de a acorda statut strategic unor proiecte miniere. 'În această dimineață, Comisia Europeană a publicat prima rundă de proiecte de materii prime desemnate ca strategice sub Regulamentul European pentru Materii Critice (CRMA). Au fost anu

Administratie 25-03-2025 15:47

Cseke Attila: Facturile restante din 2024 pe Programul 'Anghel Saligny' vor fi achitate până la 31 martie

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat marți, la Reșița, că facturile restante din anul 2024 pentru lucrări efectuate prin Programul 'Anghel Saligny' vor fi achitate până pe 31 martie, după care vor putea fi depuse noi facturi, emise în acest an. Ministrul s-a întâlnit cu primarii d

Social 25-03-2025 15:21

Patriarhul Daniel: Buna Vestire - sărbătoarea Întrupării Fiului lui Dumnezeu cel veșnic ca Om

Buna Vestire este sărbătoarea zămislirii Pruncului Iisus sau a Întrupării Fiului lui Dumnezeu cel veșnic ca Om, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. Patriarhul Daniel a participat marți la Sf&ac

Social 25-03-2025 15:16

Galați: Amendă de 70.000 lei și suspendarea activității, sancțiuni aplicate de Garda de Mediu unui operator economic

O societate din municipiul Tecuci care desfășoară activități de fabricare a hranei pentru animale de fermă a fost sancționată de comisarii Gărzii de Mediu Galați cu amendă totală în valoare de 70.000 lei și s-a dispus suspendarea activității până la conformare, pentru nerespectarea obligațiilor legale privind protecția mediului, informează, marți, Garda de Mediu