logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Federația Fundațiile Comunitare din România

România se pune în mișcare pentru binele comunităților. Din luna mai, evenimente sportive filantropice mobilizează zeci de mii de oameni în întreaga țară, prin rețeaua fundațiilor comunitare

București, 9 mai 2025

Începând cu această lună, zeci de mii de oameni din România vor alerga, vor pedala, vor înota și se vor mobiliza pentru cauze locale, în cadrul unora dintre cele mai mari și longevive evenimente sportive cu scop filantropic din țară. Organizate de fundațiile comunitare din rețeaua Federației Fundațiile Comunitare din România (FFCR), aceste evenimente reunesc comunitățile în jurul mișcării și generozității.

În mai și iunie 2025, și apoi din nou în septembrie și octombrie, 16 evenimente locale precum Swimathon București, Mureș, Oradea sau Bacău, Bikeathon Mureș sau Țara Făgărașului, Brașov Heroes, Timotion-Timișoara se Mișcă, Maratonul Internațional Sibiu, Semimaraton Galați și Bacău, Run for it! Odorheiu Secuiesc, Buzău 21k, Comunitate în Mișcare și AlerGând la Pădure Reșița și Vâlcea Forest Run & MTB, precum și două evenimente-satelit în diaspora, vor aduce împreună sportivi, organizații non-profit, grupuri de inițiativă, companii și donatori din toată țara. În centrul acestor evenimente emblematice se află dorința comună de a genera schimbări reale în comunități - de la susținerea inițiativelor de educație și sănătate până la cele de protejare a mediului sau sprijinire a categoriilor vulnerabile.

'Evenimentele sportive filantropice organizate de fundațiile comunitare sunt mai mult decât simple competiții. Ele sunt o expresie vie a încrederii în binele colectiv, în energia și solidaritatea comunităților noastre. Chiar și în vremuri incerte, aceste inițiative ne reamintesc că se poate: se poate să alergi pentru o cauză, să aduni prieteni și susținători, să donezi și să construiești ceva concret pentru comunitatea ta. Și sunt zeci de mii de oameni și companii care în fiecare an aleg să se implice și, împreună, dau viață proiectelor care contează.' - a declarat Laura Popeea, Director Executiv al Federației Fundațiile Comunitare din România.

Evenimentele variază la nivel de format, dar urmează un mecanism testat de stimulare a inițiativei locale: organizațiile sau grupurile de inițiativă înscriu proiecte din comunitate care sunt jurizate și selectate și devin cauzele evenimentelor; sportivii, fie ei alergători, cicliști sau înotători, aleg o cauză pentru care se implică, devenind chiar fundraiseri; iar donatorii susțin financiar efortul acestora. Platforme filantropice precum Swimathon - evenimente de înot organizate din 2009 în România, Bikeathon - evenimente de ciclism organizate din 2014, curse și maratoane dezvoltate începând cu 2012 sau curse cu obstacole - precum Brașov Heroes, lansat în 2015, nu doar promovează un stil de viață activ, ci creează o infrastructură solidă de strângere de fonduri, implicare civică și filantropie locală.

În 2023, prin aceste evenimente, peste 47.000 de oameni s-au mobilizat în comunitățile lor ca participanți, susținători sau ambasadori și au strâns peste 7,3 milioane lei pentru proiecte derulate de ONG-uri sau grupuri locale. În ultimii 15 ani, suma totală mobilizată prin evenimentele din rețeaua fundațiilor comunitare a depășit 34 de milioane de lei. Proiectele finanțate au avut impact în domenii diverse: educație, sănătate, cultură, incluziune socială, protecția mediului sau sprijin pentru persoane vulnerabile.

Evenimentele sportive filantropice se vor desfășura în orașe unde fundațiile comunitare sunt active din întreaga țară. Fiecare eveniment oferă oportunitatea de a susține o cauză cu care participanții și locuitorii rezonează și de a fi parte dintr-o comunitate activă și implicată.

În 2025, evenimentele sportive filantropice din rețeaua fundațiilor comunitare din România sunt:

* 11 mai: Timotion, ediția 11 - Fundația Comunitară Timișoara - cel mai mare eveniment sportiv filantropic din vestul țării, cu 30 de cauze, 4700+ de participanți și 700.000+ RON deja mobilizați pentru cauzele înscrise

* 24-25 mai: Maratonul Internațional Sibiu, ediția 14 - Fundația Comunitară Sibiu - cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri din România, cu 54 de cauze, un număr record de 10.475 de alergători și 1.000.000+ RON mobilizați deja pentru cauze în această ediție

* 25 mai: Semimaraton Galați, ediția 12 - Fundația Comunitară Galați

* 31 mai: Comunitate în Mișcare, ediția 5 - Fundația Comunitară Banatul Montan

* 31 mai: Swimathon Oradea, ediția 13 - Fundația Comunitară Oradea

* 7-8 iunie: Bikeathon Țara Făgărașului, ediția 12 - Fundația Comunitară Țara Făgărașului - care va avea și două evenimente-satelit în diaspora, Bikeathon Ontario (8 iunie) și Bikeathon Amsterdam (14 iunie), prin care organizații românești se mobilizează pentru cauzele din Țara Făgărașului

* 14 iunie: Swimathon Mureș, ediția 12- Fundația Comunitară Mureș

* 14-15 iunie: Swimathon București, ediția 13 - Fundația Comunitară București

* 15 iunie: Brașov Heroes, ediția 12 - Fundația Comunitară Brașov

* 20-21 septembrie: Bikeathon Mureș, ediția 11 - Fundația Comunitară Mureș

* 27 septembrie: Semimaraton Bacău, ediția 9 - Fundația Comunitară Bacău

* 28 septembrie: Buzău 21k, prima ediție - Fundația Comunitară Buzău

* 4 octombrie: Run for it!, ediția 14 - Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc

* 4-5 octombrie: Vâlcea Forest Run & MTB, ediția 8 - Fundația Comunitară Vâlcea

* 18 octombrie: AlerGând la Pădure, ediția 6 - Fundația Comunitară Banatul Montan

* 20 noiembrie: Swimathon Bacău, ediția 11- Fundația Comunitară Bacău

Toți cei interesați să participe, să susțină sau să promoveze aceste inițiative sunt invitați să acceseze site-urile evenimentelor sau să urmărească activitatea fundațiilor comunitare locale, pentru a afla mai multe despre oportunitățile de implicare și despre impactul acestora în comunitățile locale.

Despre fundațiile comunitare

Fundațiile Comunitare sunt organizații non-profit care mobilizează resurse umane și materiale pentru rezolvarea unor nevoi importante într-o comunitate, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor dintr-o zonă geografică specifică.
Acestea aduc împreună oameni, donatori, ONG-uri și grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități locale unite, prospere și creative. Cunosc îndeaproape nevoile zonei în care acționează, stimulează inițiativa civică locală și coordonează fonduri de finanțare, evenimente filantropice și programe de suport pentru proiecte din comunitate, totul pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din zonele pe care le deservesc.

Rețeaua fundațiilor comunitare din România cuprinde 16 fundații comunitare certificate de Federația Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), însumând peste 10.000 de proiecte și 110 milioane de lei în investiții comunitare. Până în prezent, Fundațiile Comunitare au derulat programe în 32 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.

*

Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel național interesele fundațiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 16 fundații comunitare însumând peste 10.000 de proiecte și 110 milioane de lei în investiții comunitare. Până în prezent, Fundațiile Comunitare au derulat programe în 32 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.

Mai multe informații: https://ffcr.ro/

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].