REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România, recunoscut UNESCO

Situat pe o suprafață de peste 30.000 hectare, Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România și al optulea din Europa recunoscut UNESCO.
Unicitatea acestei zone este dată atât de biodiversitate, prin siturile naturale existente, cât și de faptul că parcul are în componență situri culturale vechi de câteva secole.
Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț, inginerul Sebastian Cătănoiu, a declarat, pentru AGERPRES, că însăși istoria parcului este veche de sute de ani, fiind un domeniu de vânătoare preferat de domnitorii acelor vremuri.
'Istoria s-ar duce undeva mult departe, mai mult decât am bănui. Numele localității și numele pe care îl are acum parcul - Vânători Neamț - conține acest substantiv 'vânători'. Această zonă a fost o rezervație de vânătoare a domnilor Moldovei și de asta cei care lucrau, care aveau grijă de vânatul domnesc, se chemau vânători. De asta, localitatea a căpătat numele de Vânători. Asta înseamnă că, undeva de prin secolele XV-XVI, această zonă avea un statut de protecție. Nu era dedicată tuturor, ci doar domnitorilor și oamenilor lui. Partea această de faună s-a conservat mai bine, începând din acea perioadă', a spus inginerul Sebastian Cătănoiu.
Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES
Din punct de vedere juridic, parcul a apărut la începutul anilor '90, când s-a constatat că parcurile naționale și naturale nu aveau administrație.
Inginerul Cătănoiu a explicat că printr-un proiect al Băncii Mondiale, începând cu 1999, s-a decis la nivel național ca trei parcuri să constituie primele trei administrații, iar dorința a fost ca fiecare administrație să reprezinte un mod diferit de gestionare a unei arii protejate.
Cele trei parcuri sunt Parcul Național Retezat, Parcul Natural Bucegi - Piatra Craiulu și Parcul Forestier Vânători-Neamț.
'Așa am funcționat până în 2003, având ca obiect principal de activitate tot ceea ce însemna abordarea managementului forestier din perspectiva unei arii protejate. Din acest punct de vedere, Parcul Vânători-Neamț este locul din care a pornit certificarea managementului forestier în regim FSC (Forest Stewardship Council - n.r.), în 2002. Din parc forestier am trecut în parc natural în 2003, pentru că urma aderarea la Uniunea Europeană și ajustarea instituțională', a precizat directorul Parcului Natural Vânători-Neamț.
Celebritatea parcului este interpretată incomplet, prin faptul că aici a fost reintrodus zimbrul.
Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO
Inginerul Cătănoiu a subliniat însă că în aceste areale sunt situri culturale la fel de celebre și importante care, alături de siturile naturale, au condus la includerea parcului pe 'tentative list' pentru înregistrarea ca sit mixt în patrimoniul UNESCO.
'Există situri naturale, există situri culturale, dar acestea sunt de ordinul miilor. Situri mixte la nivelul Europei sunt doar șapte. Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni al optulea sit mixt al Europei. Este ceva foarte rar. Ne comparăm, spre exemplu, cu muntele Athos sau Meteora. Mixtul constă că la nivel al patrimoniului mondial, importante sunt atât caracteristicile naturale (România are doar două: Delta Dunării și Pădurile virgine de fag din Carpați), cât și caracteristicile culturale, și aici avem mănăstirile. De 700 ani avem viață monastică continuă, iar toate formele de viață monastică sunt reprezentate: viața cenobitică, în chinovie (cei care sunt strânși în jurul unei mănăstiri lucrează acolo, dorm în chilii), stilul idioritmic - ceea ce se întâmplă la Agapia și Văratec, unde sunt comunități mari monahale - și, deși pare de pe vremuri, avem și sihăstria. Avem și în vremurile noastre călugări care stau singuri în pădure. Toate aceste lucruri au avut influență și asupra peisajului și asupra naturii și sunt deosebite la nivel european. Mai ales că, dacă facem comparația cu Athosul, care este eminamente masculin, în cazul nostru sunt și cele două cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă, Agapia și Văratec', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.
Din punct de vedere al faunei, Parcul Natural Vânători-Neamț are tot ceea ce înseamnă fauna carpatină, plecând de la marile ierbivore, până la marile carnivore, cu vârful de lance ursul, lupul și râsul.
De asemenea, la fel de bine este reprezentată și baza piramidei trofice - cerbul, căpriorul sau mistreț, dar și păsările, cu vârful reprezentat de răpitoarele de zi și cele de noapte.
Totodată, pe cele 30.000 hectare ale parcului există peste 80 de exemplare de zimbri, masculi, femele și pui.
Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semi-libertate și libertate.
În zona de conservare integrală a parcului, cu o suprafață totală de peste 615 hectare, există zona de aclimatizare a zimbrului, zona rezervației de stejari Dumbrava, zona Agapia - Văratec și zona de reintroducere a zimbrului.
Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FOTO
Din punct de vedere cultural, în zona de dezvoltare durabilă a parcului există Cetatea Neamțului, dar și o serie de schituri și mănăstiri, între care amintim de Mănăstirea Neamț - Vovidenia, Mănăstirea Secu, Mănăstira Agapia, Mănăstirea Sihăstria, Schitul Pocrov sau Schitul Sihla. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto deschidere: vanatoripark.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie a SJU Târgu Jiu, suspendată în urma depistării unor infecții nosocomiale
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a luat, vineri, măsura suspendării activității în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, ca urmare a descoperirii unor infecții nosocomiale. 'Vorbim despre trei paciente care au fost testate și s-a descoperit infecție cu stafilococul coagulazo-negativ și două cu st
Canicross, la a doua ediție; cursă cu obstacole pentru echipe om-câine, dar și concurs de viteză
Evenimentul Canicross Fun Run și un târg de adopții sunt programate duminică, de la ora 10:00, în Parcul Tineretului - intrarea Cafeneaua Actorilor. 'Ne vedem în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, unde te așteaptă nu doar o competiție plină de energie, ci și un târg de adopții! 20 de blănoși simpatici, sociabili și gata să-și găse
Harghita: Peste 40 de pompieri intervin la Salina Praid pentru evacuarea apei infiltrate în urma ploilor abundente
Peste 40 de pompieri harghiteni intervin pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid
Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip
Mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!', anunțate în mai multe orașe din țară
În mai multe orașe din țară sunt anunțate pentru vineri seară, cu ocazia Zilei Europei, mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!'. Organizația Inițiativa Timișoara organizează, de la ora 20:00, un miting în Piața Operei / Victoriei
Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială
Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț
Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii
Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)
Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești
Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie
Bistrița-Năsăud: Manifestări dedicate Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat, în municipiul reședință
Autoritățile locale și județene au marcat vineri, la Bistrița, Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor, amplasat în vecinătatea Palatului Administrativ. Au fost prezenți prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefectul Stelian
Cluj: Patru persoane încarcerate în urma unui accident rutier în Mihăilești; intervine elicopterul SMURD
Patru persoane sunt încarcerate în urma unui grav accident de circulație care a avut loc vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj, fiind solicitat un elicopter SMURD pentru preluarea victimelor. 'Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 Cluj-Napoca și Huedin intervin în aceste momente la un grav accident rutie
Arad: Deficitul de profesioniști în domeniul transportului de mărfuri s-a dublat în doi ani
Una dintre cele mai mari organizații ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, atrage atenția că deficitul de șoferi profesioniști s-a dublat în ultimii doi ani, iar în județ lipsesc aproximativ 1.500 de șoferi de camioane, în timp ce importul forței de muncă din afara Uniunii Europene este insuficient.
Harghita: A treia zi de intervenție la Salina Praid; au fost aduse mai multe motopompe din județele limitrofe
Pompierii harghiteni acționează neîncetat, de luni noaptea, pentru evacuarea apei și diminuarea nivelului pârâului Corund, ca urmare a infiltrațiilor produse în zona de exploatare a Salinei Praid, pompierii solicitând în ajutor echipamente de la inspectoratele din județele limitrofe, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situați
Vremea se răcește considerabil în București; cer noros, ploi slabe și vânt, până joia viitoare
Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, tendință care se va menține până în dimineața zilei de joi, 15 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 9 mai, ora 10:00 - 10 mai, ora 9:00, în Capi
Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, nav