logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România, recunoscut UNESCO

Image

Situat pe o suprafață de peste 30.000 hectare, Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România și al optulea din Europa recunoscut UNESCO.

Unicitatea acestei zone este dată atât de biodiversitate, prin siturile naturale existente, cât și de faptul că parcul are în componență situri culturale vechi de câteva secole.

Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț, inginerul Sebastian Cătănoiu, a declarat, pentru AGERPRES, că însăși istoria parcului este veche de sute de ani, fiind un domeniu de vânătoare preferat de domnitorii acelor vremuri.

'Istoria s-ar duce undeva mult departe, mai mult decât am bănui. Numele localității și numele pe care îl are acum parcul - Vânători Neamț - conține acest substantiv 'vânători'. Această zonă a fost o rezervație de vânătoare a domnilor Moldovei și de asta cei care lucrau, care aveau grijă de vânatul domnesc, se chemau vânători. De asta, localitatea a căpătat numele de Vânători. Asta înseamnă că, undeva de prin secolele XV-XVI, această zonă avea un statut de protecție. Nu era dedicată tuturor, ci doar domnitorilor și oamenilor lui. Partea această de faună s-a conservat mai bine, începând din acea perioadă', a spus inginerul Sebastian Cătănoiu.

 


Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES


Din punct de vedere juridic, parcul a apărut la începutul anilor '90, când s-a constatat că parcurile naționale și naturale nu aveau administrație.

Inginerul Cătănoiu a explicat că printr-un proiect al Băncii Mondiale, începând cu 1999, s-a decis la nivel național ca trei parcuri să constituie primele trei administrații, iar dorința a fost ca fiecare administrație să reprezinte un mod diferit de gestionare a unei arii protejate.

Cele trei parcuri sunt Parcul Național Retezat, Parcul Natural Bucegi - Piatra Craiulu și Parcul Forestier Vânători-Neamț.

'Așa am funcționat până în 2003, având ca obiect principal de activitate tot ceea ce însemna abordarea managementului forestier din perspectiva unei arii protejate. Din acest punct de vedere, Parcul Vânători-Neamț este locul din care a pornit certificarea managementului forestier în regim FSC (Forest Stewardship Council - n.r.), în 2002. Din parc forestier am trecut în parc natural în 2003, pentru că urma aderarea la Uniunea Europeană și ajustarea instituțională', a precizat directorul Parcului Natural Vânători-Neamț.

Celebritatea parcului este interpretată incomplet, prin faptul că aici a fost reintrodus zimbrul.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Inginerul Cătănoiu a subliniat însă că în aceste areale sunt situri culturale la fel de celebre și importante care, alături de siturile naturale, au condus la includerea parcului pe 'tentative list' pentru înregistrarea ca sit mixt în patrimoniul UNESCO.

'Există situri naturale, există situri culturale, dar acestea sunt de ordinul miilor. Situri mixte la nivelul Europei sunt doar șapte. Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni al optulea sit mixt al Europei. Este ceva foarte rar. Ne comparăm, spre exemplu, cu muntele Athos sau Meteora. Mixtul constă că la nivel al patrimoniului mondial, importante sunt atât caracteristicile naturale (România are doar două: Delta Dunării și Pădurile virgine de fag din Carpați), cât și caracteristicile culturale, și aici avem mănăstirile. De 700 ani avem viață monastică continuă, iar toate formele de viață monastică sunt reprezentate: viața cenobitică, în chinovie (cei care sunt strânși în jurul unei mănăstiri lucrează acolo, dorm în chilii), stilul idioritmic - ceea ce se întâmplă la Agapia și Văratec, unde sunt comunități mari monahale - și, deși pare de pe vremuri, avem și sihăstria. Avem și în vremurile noastre călugări care stau singuri în pădure. Toate aceste lucruri au avut influență și asupra peisajului și asupra naturii și sunt deosebite la nivel european. Mai ales că, dacă facem comparația cu Athosul, care este eminamente masculin, în cazul nostru sunt și cele două cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă, Agapia și Văratec', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.

Din punct de vedere al faunei, Parcul Natural Vânători-Neamț are tot ceea ce înseamnă fauna carpatină, plecând de la marile ierbivore, până la marile carnivore, cu vârful de lance ursul, lupul și râsul.

De asemenea, la fel de bine este reprezentată și baza piramidei trofice - cerbul, căpriorul sau mistreț, dar și păsările, cu vârful reprezentat de răpitoarele de zi și cele de noapte.

Totodată, pe cele 30.000 hectare ale parcului există peste 80 de exemplare de zimbri, masculi, femele și pui.

Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semi-libertate și libertate.

În zona de conservare integrală a parcului, cu o suprafață totală de peste 615 hectare, există zona de aclimatizare a zimbrului, zona rezervației de stejari Dumbrava, zona Agapia - Văratec și zona de reintroducere a zimbrului.

 


Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FOTO


Din punct de vedere cultural, în zona de dezvoltare durabilă a parcului există Cetatea Neamțului, dar și o serie de schituri și mănăstiri, între care amintim de Mănăstirea Neamț - Vovidenia, Mănăstirea Secu, Mănăstira Agapia, Mănăstirea Sihăstria, Schitul Pocrov sau Schitul Sihla. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto deschidere: vanatoripark.ro

Afisari: 2180

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 23-04-2025 16:39

Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre

Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m

Social 23-04-2025 16:01

INHGA: Alerte Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până la miezul nopții

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează până la miezul nopții mai multe râuri din Transilvania și Crișana. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cote

Administratie 23-04-2025 15:50

Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D

Social 23-04-2025 13:48

Ziua Veteranilor de Război/MApN: Evenimente pentru celebrarea românilor ce au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că organizează, în perioada 24-29 aprilie, o serie de activități, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în semn de recunoștință pentru curajul, sacrificiul și devotamentul românilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat al MApN, &

Social 23-04-2025 13:45

Mureș: Proiect-pilot de amplasare de coduri QR pe monumente ale eroilor din România, Slovacia, Ungaria și Cehia

Primul cod QR din cadrul unui proiect-pilot a fost amplasat, miercuri, pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, demersul având ca menire aflarea de informații referitoare la istoria care a dus la ridicarea acestui obiectiv, precum și la numărul celor căzuți în bătălia purtată aici în al Doilea Război Mondial. 'La iniți

Social 23-04-2025 13:12

REPORTAJ/Marșul comemorativ pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest a ajuns la Oarba de Mureș

Marșul comemorativ intitulat 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia', organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns, miercuri, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, unde

Social 23-04-2025 12:15

Brigada Rutieră: Patru persoane duse la spital după un accident între două mașini pe Bulevardul Basarabia

Patru persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, după ce două mașini s-au ciocnit la intersecția dintre Șoseaua Morarilor și Bulevardul Basarabia. Polițiștii rutieri ajunși la fața locului au constatat că este vorba de un accident de circulație în care au fost implicate două autovehicule, iar în urma

Social 23-04-2025 11:16

INHGA: Atenționare Cod galben de inundații în zece bazine hidrografice, până joi la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de viituri, valabilă până joi la prânz, în zece bazine hidrografice, inclusiv pe afluenții mici ai Dunării. Potrivit hidrologilor, în intervalul 23 aprilie, ora 13:00 - 24 aprilie, ora 12:00, av&

Social 23-04-2025 11:02

Maramureș: Doi polițiști, transportați la spital în urma unui accident rutier în comuna Ruscova

O autospecială a poliției a fost implicată într-un accident rutier pe DJ 187, în comuna Ruscova, o agentă de poliție aflată în mașină fiind rănită, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. În autospecială se aflau doi polițiști, ambii fiind transportați la spital.

Social 23-04-2025 10:46

Arad: Șomajul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii opt ani - 1,91%

Rata șomajului în județul Arad a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, cu excepția unei perioade de câteva luni în pandemie (2021), în prezent fiind de 1,91%, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante este în scădere. Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ara

Administratie 23-04-2025 10:33

Maramureș: Casa Iancu de Hunedoara va intra în proces de restaurare și la final, în circuitul turistic local

Casa Iancu de Hunedoara, clădire istorică situată în centrul vechi al municipiului Baia Mare, va intra în proces de restaurare, ca apoi să fie introdusă în circuitul turistic, a informat primarul Doru Dăncuș. 'Am demarat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Casei Iancu H

Social 23-04-2025 10:18

Cod galben de vreme instabilă în jumătate din țară, pe parcursul zilei de miercuri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe durata acestei zile în jumătate din țară. Foto: 

Social 23-04-2025 09:35

Cod galben de inundații pe râuri din județul Caraș-Severin, până la ora 12:00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă pe parcursul următoarelor ore, în două bazine hidrografice. Astfel, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți