logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România, recunoscut UNESCO

Image

Situat pe o suprafață de peste 30.000 hectare, Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România și al optulea din Europa recunoscut UNESCO.

Unicitatea acestei zone este dată atât de biodiversitate, prin siturile naturale existente, cât și de faptul că parcul are în componență situri culturale vechi de câteva secole.

Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț, inginerul Sebastian Cătănoiu, a declarat, pentru AGERPRES, că însăși istoria parcului este veche de sute de ani, fiind un domeniu de vânătoare preferat de domnitorii acelor vremuri.

'Istoria s-ar duce undeva mult departe, mai mult decât am bănui. Numele localității și numele pe care îl are acum parcul - Vânători Neamț - conține acest substantiv 'vânători'. Această zonă a fost o rezervație de vânătoare a domnilor Moldovei și de asta cei care lucrau, care aveau grijă de vânatul domnesc, se chemau vânători. De asta, localitatea a căpătat numele de Vânători. Asta înseamnă că, undeva de prin secolele XV-XVI, această zonă avea un statut de protecție. Nu era dedicată tuturor, ci doar domnitorilor și oamenilor lui. Partea această de faună s-a conservat mai bine, începând din acea perioadă', a spus inginerul Sebastian Cătănoiu.

 


Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES


Din punct de vedere juridic, parcul a apărut la începutul anilor '90, când s-a constatat că parcurile naționale și naturale nu aveau administrație.

Inginerul Cătănoiu a explicat că printr-un proiect al Băncii Mondiale, începând cu 1999, s-a decis la nivel național ca trei parcuri să constituie primele trei administrații, iar dorința a fost ca fiecare administrație să reprezinte un mod diferit de gestionare a unei arii protejate.

Cele trei parcuri sunt Parcul Național Retezat, Parcul Natural Bucegi - Piatra Craiulu și Parcul Forestier Vânători-Neamț.

'Așa am funcționat până în 2003, având ca obiect principal de activitate tot ceea ce însemna abordarea managementului forestier din perspectiva unei arii protejate. Din acest punct de vedere, Parcul Vânători-Neamț este locul din care a pornit certificarea managementului forestier în regim FSC (Forest Stewardship Council - n.r.), în 2002. Din parc forestier am trecut în parc natural în 2003, pentru că urma aderarea la Uniunea Europeană și ajustarea instituțională', a precizat directorul Parcului Natural Vânători-Neamț.

Celebritatea parcului este interpretată incomplet, prin faptul că aici a fost reintrodus zimbrul.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Inginerul Cătănoiu a subliniat însă că în aceste areale sunt situri culturale la fel de celebre și importante care, alături de siturile naturale, au condus la includerea parcului pe 'tentative list' pentru înregistrarea ca sit mixt în patrimoniul UNESCO.

'Există situri naturale, există situri culturale, dar acestea sunt de ordinul miilor. Situri mixte la nivelul Europei sunt doar șapte. Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni al optulea sit mixt al Europei. Este ceva foarte rar. Ne comparăm, spre exemplu, cu muntele Athos sau Meteora. Mixtul constă că la nivel al patrimoniului mondial, importante sunt atât caracteristicile naturale (România are doar două: Delta Dunării și Pădurile virgine de fag din Carpați), cât și caracteristicile culturale, și aici avem mănăstirile. De 700 ani avem viață monastică continuă, iar toate formele de viață monastică sunt reprezentate: viața cenobitică, în chinovie (cei care sunt strânși în jurul unei mănăstiri lucrează acolo, dorm în chilii), stilul idioritmic - ceea ce se întâmplă la Agapia și Văratec, unde sunt comunități mari monahale - și, deși pare de pe vremuri, avem și sihăstria. Avem și în vremurile noastre călugări care stau singuri în pădure. Toate aceste lucruri au avut influență și asupra peisajului și asupra naturii și sunt deosebite la nivel european. Mai ales că, dacă facem comparația cu Athosul, care este eminamente masculin, în cazul nostru sunt și cele două cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă, Agapia și Văratec', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.

Din punct de vedere al faunei, Parcul Natural Vânători-Neamț are tot ceea ce înseamnă fauna carpatină, plecând de la marile ierbivore, până la marile carnivore, cu vârful de lance ursul, lupul și râsul.

De asemenea, la fel de bine este reprezentată și baza piramidei trofice - cerbul, căpriorul sau mistreț, dar și păsările, cu vârful reprezentat de răpitoarele de zi și cele de noapte.

Totodată, pe cele 30.000 hectare ale parcului există peste 80 de exemplare de zimbri, masculi, femele și pui.

Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semi-libertate și libertate.

În zona de conservare integrală a parcului, cu o suprafață totală de peste 615 hectare, există zona de aclimatizare a zimbrului, zona rezervației de stejari Dumbrava, zona Agapia - Văratec și zona de reintroducere a zimbrului.

 


Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FOTO


Din punct de vedere cultural, în zona de dezvoltare durabilă a parcului există Cetatea Neamțului, dar și o serie de schituri și mănăstiri, între care amintim de Mănăstirea Neamț - Vovidenia, Mănăstirea Secu, Mănăstira Agapia, Mănăstirea Sihăstria, Schitul Pocrov sau Schitul Sihla. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto deschidere: vanatoripark.ro

Afisari: 2152

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 19-04-2025 12:40

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - peste 150 de pompieri acționează la fața locului

Peste 150 de pompieri, reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ai Direcției Silvice, dar și cetățeni acționează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vegetație din localitatea Cetățeni, județul Argeș. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, elicopterul Black Hawk al IGAv a efectuat, până în ace

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a