REPORTAJ/Tot mai mulți unguri vin la cumpărături de weekend în magazinele din Arad, după intrarea în Schengen

Intrarea României în Spațiul Schengen are efecte economice benefice în localitățile de frontieră cu Ungaria, spun mai mulți primari din județul Arad, care au constatat că numărul clienților în magazinele locale a crescut considerabil datorită ungurilor care vin la cumpărături, în special în weekend, pentru a profita de prețuri mai mici.
Orașul Pecica se învecinează cu orașul ungar Bătania, de unde mulți localnici au început să vină la cumpărături în țara noastră, după ce au constatat că prețurile sunt mai mici, mai ales la alimentele de bază, dar și la materialele de construcții sau carburanți.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
Sâmbătă, în prima zi de weekend, înainte de ora prânzului, în parcarea unui supermarket din Pecica erau circa 40 de autoturisme, din care 11 aveau numere de Ungaria, ceea ce înseamnă că un sfert dintre clienții din acel moment erau de peste graniță.
Un cuplu de pensionari din Bătania și-a umplut coșul cu sticle de ulei, caserole de carne de pui și porc, paste făinoase, conserve cu hrană pentru câini, role de prosoape de bucătărie din hârtie și alte produse. Cei doi clienți spun că au pus în coș nu doar ce le trebuie urgent în casă, ci și ce este mai ieftin în comparație cu magazinele din Ungaria.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
'La noi în Bătania locuiesc și români și suntem prieteni cu unii. Ei ne-au spus că e mai rentabil să venim aici la cumpărături și așa este. La alimentele de bază, am găsit prețuri mai mici cu 20 - 30 %, dar am găsit și diverse oferte. De exemplu, hrana pentru câini a fost la jumătate de preț, așa că am cumpărat mai multe conserve. Drumul de acasă până aici e de doar 20 de kilometri, deci ieșim pe câștig. Suntem a doua oară la cumpărături la Pecica și ne propunem să venim o dată la două săptămâni', a spus pensionarul maghiar.
Doi tineri au venit din satul Dombegyhaz, care este la o distanță de 30 de kilometri pe Pecica, însă la fiecare drum ei fac și plinul la benzină în țara noastră, tot datorită prețurilor mai mici.
'Noi venim pentru prima dată la Pecica, am mai fost la Arad la cumpărături, însă de această dată am ales să venim aici pentru că este zi de piață. Am luat de la piață unelte pentru gospodărie la jumătate de preț, iar de la magazin am cumpărat mai ales alimente de bază, care sunt mai ieftine decât la noi. Am găsit un sortiment de făină care este cu 40% mai ieftină în România, dar și alte produse sunt mai rentabile - uleiul, carnea, ouăle sau laptele. Dacă trag linie, ies mai ieftin cu aproximativ 20% în România', a spus tânărul din Dombegyhaz.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
O angajată a supermarketului a constatat că nu este dificil să comunice cu noii clienți, pentru că mulți înțeleg și limba română.
'Când văd coșul plin, știu că sunt clienți din Ungaria, pentru că cei locali cumpără doar cât au nevoie pentru câteva zile. Nu e greu să comunicăm cu ei, unii știu destul de bine limba noastră, dar mai știm și noi puțină maghiară. Deja sunt clienții care vin săptămânal la noi și fac cumpărături și pentru rude', a spus o angajată de la casa de marcat.
Pecica are aproximativ 12.000 de locuitori, dar și multe afaceri mici, care beneficiază, de asemenea, de numărul de clienți în creștere din țara vecină, după aderarea la Schengen.
Primarul orașului, Petru Antal, spune că mulți producători locali se bucură de noua clientelă, iar afacerile au perspective de dezvoltare.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
'Ungurii mai veneau la cumpărături și înainte de aderarea la Schengen, însă după 1 ianuarie numărul lor a crescut considerabil. Ei vin mai ales în weekend, când au timp de călătorii și cumpărături. Sigur că cei mai mulți merg la supermarket, dar și producătorii locali mi-au spus că beneficiază. De exemplu, în zilele de piață vin mulți unguri la cumpărături. De asemenea, depozitele de materiale de construcții vând tot mai mult clienților din Ungaria, la fel stațiile de carburanți. În ansamblu, deschiderea completă a granițelor s-a dovedit foarte benefică pentru afacerile locale', a declarat, pentru AGERPRES, primarul din Pecica.
La rândul său, primarul comunei Pilu, Casian Toma, spune că localitatea de frontieră Vărșand a devenit un loc de aprovizionare pentru mulți localnici din satele de peste graniță.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
'Chiar zilele trecute am fost la o intervenție la un incendiu la Vărșand și am oprit apoi la un supermarket. În parcare am văzut câteva mașini cu numere de Ungaria, iar în magazin erau clienți unguri cu coșurile pline de cumpărături. În Vărșand sunt două supermarketuri și ambele au acum clienți din Ungaria. Mulți șoferi unguri vin la noi chiar și numai pentru a-și face plinul la mașină cu benzină sau motorină', a spus edilul.
Orașul Pecica are în vedere să înființeze o linie de autobuz care să facă legătura directă cu Bătania, pentru a facilita accesul ungurilor la magazinele românești, dar și pentru întărirea legăturilor dintre cele două comunități care sunt oficial înfrățite din 1994. Pentru ca autobuzele să fie introduse, înainte va fi refăcut un drum istoric care lega cele două orașe, dar care acum nu este practicabil pentru mașini. Asfaltarea acestui drum va însemna scurtarea distanței rutiere de la 20 de kilometri la 12 kilometri între Pecica și Bătania. În acest moment, cele două primării colaborează pentru găsirea finanțării lucrărilor la drum, în timp ce documentația tehnică este deja în lucru. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești
Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent
Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic
Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome
Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință
Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie
Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită
Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac
'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități
Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par