Vâlcea: Salina Ocnele Mari, orașul subteran unde, pe lângă terapie și sport, poți să te căsătorești religios
Salina din Ocnele Mari, situată într-o zonă locuită încă din epoca neolitică, nu înseamnă doar tratamente cu aerosoli salini și alte beneficii pentru sănătate, orașul subteran pe care îl adăpostește aceasta oferind vizitatorilor cele mai diverse facilități - de la terenuri de sport, restaurante, cinema, expoziții, festivaluri, până chiar la posibilitatea oficierii de botezuri și cununii religioase în cea mai mare mare biserică ortodoxă din țară aflată în subteran.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Salina este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Vâlcea, anual peste 200.000 de turiști alegând să vină aici fie pentru aerosoli, buni în tratarea diferitelor afecțiuni respiratorii și chiar a complicațiilor post-COVID, fie pentru a petrece câteva ore departe de frigul de afară sau de caniculă, la o temperatură care se păstrează tot timpul anului între 13 și 15 grade Celsius.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Sarea a fost și este o binecuvântare pentru Ocnele Mari, un orășel-stațiune aflat la mai puțin de 7 km de municipiul Râmnicu Vâlcea și așezat pe un zăcământ cu o grosime de aproximativ 400 de metri ce se întinde pe o suprafață de circa 7,5 km lungime și 3 km lățime. Miile de ani de când se exploatează 'aurul alb' în zonă au dus la dezvoltarea acestei așezări, cunoscută ca un important centru economic încă din antichitate.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
'Orașul este locuit încă din epoca de piatră. Între dealurile care îl înconjoară, au fost găsite urmele unei așezări din epoca neolitică - unelte din piatră ca topoare, vârfuri de lance, cuțite sau vase confecționate din lut ars. Pe la începutul anilor '60, un profesor din localitate, Gheorghe Moșteanu, descoperă întâmplător, într-o grădină a sa din punctul Cosota, niște vase din lut ars, diferite de cele din Valea Bradului, aflată peste deal. Arheologii au constatat descoperirea unei cetăți dacice vechi de peste două mii de ani, denumită cetatea Buridava (în traducere 'cetatea burilor'), menționată de istoricul grec Ptolemeu în scrierile sale', povestește responsabila de partea turistică a salinei din Ocnele Mari, Anca Monea.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Vechea așezare a burilor de la Ocnele Mari a fost, de asemenea, de interes atât pentru romani, care au construit în apropiere și un castru ca să țină zona sub control, dar mai ales pentru domnitorii valahi, care au pus monopol pe exploatarea de sare și timp de mulți ani ocnele de la lângă Râmnic au reprezentat o sursă importantă de bani pentru visteria Țării Românești.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
'Castrul roman de la Stolniceni, care a fost construit pentru a controla această zonă, este o dovadă a faptului că exploatarea sării la Ocnele Mari a continuat și în timpul cuceririi romane, după cucerire, sarea fiind extrasă și comercializată în folosul obștii. Cuvântul 'salariu', utilizat în prezent, are o semnificație strâns legată de această resursă indispensabilă a vieții. Provine din latinescul 'salarium', care (...) însemna practic 'plată în sare', pe vremea Imperiului Roman sarea fiind o importantă monedă de schimb denumită, în mod îndreptățit, 'aur alb'. Aceasta era folosită de către romani mai ales la conservarea cărnii. Cu timpul, soldații romani și ofițerii nu au mai primit sare, ci o sumă de bani care a purtat aceeași denumire pentru că suma de bani era destinată achiziționării de sare pentru o lună de zile. Exploatarea sării având o deosebită importanță devine, în Evul Mediu, monopol domnesc. Un avânt deosebit capătă exploatarea de la Ocnele Mari în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, aceasta devenind o sursă importantă aducătoare de venituri. Exploatarea de sare de la Ocnele Mari este unică și cea mai importantă din sud-vestul României (de aici și denumirea de Ocnele Mari), acest fapt fiind menționat în toate documentele vremii începând cu secolul XVIII. În anul 1549 se făcea comerț extern cu Transilvania, mai precis cu Cetatea Brașovului. Există documente ce datează din timpul domniilor lui Mircea cel Bătrân, Simion Movilă, Radu Șerban, Radu Mihnea, în care sunt menționate cantitățile de sare care se exploatau de la 'Ocna cea Mare' și care erau donate mănăstirilor Cozia, Govora, Bistrița, Hurezi și Tismana', a declarat pentru AGERPRES Anca Monea.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Datorită proprietăților terapeutice ale sării, încă de la începutul secolului al XIX-lea în localitate au fost deschise și stabilimente de tratament, care foloseau apa sărată dintr-o fostă gură de ocnă adâncă de 120 de metri în combinație cu nămolul sapropelic pentru tratarea reumatismului, afecțiunilor ginecologice și ale sistemului osos la copii. După Al Doilea Război Mondial, localitatea a devenit o stațiune balneară cunoscută. Prăbușirea unei galerii dintr-o mină de sare la începutul anilor 2000 a lăsat, însă, în urmă un dezastru și a dus și la declinul turismului în zonă, revigorat abia după aproape un deceniu, odată cu deschiderea salinei, care a devenit în scurt timp atracția zonei, fiind, în acest moment, cea mai mare din țară deschisă publicului.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Baza de agrement din salină a fost deschisă în 2009, într-o latură a minei Cocenești, a cărei exploatare a început în urmă cu aproape 32 de ani, inițial pe o suprafață de circa 20.000 de metri pătrați. În anul 2015, spațiul destinat agrementului a fost însă mutat în altă galerie a minei, astfel că în prezent turiștii au la dispoziție peste 40.000 de metri pătrați, un adevărat oraș subteran, cum îi spun locuitorii din Ocne, aflat la aproape 30 de metri sub pământ.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Aerosolii sunt motivul principal pentru care vin aici turiști din toate colțurile țării și din străinătate, calitățile terapeutice ale aerului din salină fiind o binefacere pentru cei cu răceli frecvente, dar și pentru cei cu afecțiuni cauzate de stres și oboseală.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
'Temperatura constantă, aerul curat și inhalațiile sunt principalii factori pentru care oamenii aleg Salina Ocnele Mari, ca un mijloc de a-și menține o bună stare de sănătate. Chiar așa o și recomandă medicii - ca un mijloc de întreținere a stării de sănătate și nu pentru a substitui tratamentul medical al unei anumite boli. Salinoterapia este o metodă alternativă, dar și complementară de prevenire și tratament pentru diverse afecțiuni respiratorii, având în același timp beneficii demonstrate asupra întregului organism: crește imunitatea, susține detoxifierea organismului, îmbunătățește funcționarea aparatului digestiv, susține regenerarea pielii, ajută la reducerea efectelor oboselii și stresului. Sarea, prin natura sa, este o substanță bactericidă care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant. (...) Desigur, există și contraindicații, în cazul persoanelor cu tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arterială, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensat, epilepsie (plus alte afecțiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștiență), claustrofobie, sarcină avansată, status asmaticus', a mai precizat Anca Monea.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Pe lângă terapie, turiștii au la dispoziție și o multitudine de zone în care se pot distra, de la spații de joacă pentru copii, terenuri de sport, mese de biliard și până la restaurante, cafenea și un minicinematograf. Deosebit la salina de la Ocnele Mari este însă faptul că este singura din portofoliul SALROM care are patinoar cu suprafață sintetică, dar și că e deținătoarea celei mai mari biserici ortodoxe din țară aflată în subteran. Lăcașul de cult poartă hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, arhitecților și inginerilor constructori, și este deschisă atât pentru slujbe care au loc în fiecare sâmbătă și duminică și la evenimentele religioase mari, cât și pentru căsătorii și botezuri.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
În plus, aproape în fiecare lună în salină au loc evenimente culturale, de la expoziții de artă, evenimente sportive și tematice și până la spectacole de teatru și muzică, cel mai cunoscut și apreciat fiind The Jazz Cave Festival, care s-a mutat aici anul trecut din Peștera Ialomiței și a adus cu el, pe lângă formații apreciate din Italia, Germania, Norvegia, Olanda, România și Statele Unite ale Americii, mii de turiști iubitori de muzică bună.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
De altfel, potrivit datelor oficialilor salinei din Vâlcea, anul trecut au coborât în subteran nu mai puțin de 239.500 de turiști, un număr atins relativ constant în ultimii ani de după pandemia de COVID-19.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Accesul spre baza de agrement din subteran se realizează cu autobuze, care circulă la un interval de 30 de minute sau ori de câte ori este nevoie în perioadele cu număr mare de vizitatori. AGERPRES/(AS - redactor: Ramona Dincă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Timiș: Municipalitatea timișoreană a colectat în şase săptămâni aproape cinci tone de haine uzate
Municipalitatea timișoreană a colectat aproape cinci tone de haine vechi, în ultimele șase săptămâni, care vor fi reciclate în baza unui parteneriat încheiat de primărie și o societate privată de reciclare a produselor textile. În lipsa acestui parteneriat, cele cinci tone de textile uzate s-ar fi putut transforma
Gorj: Adolescent de 15 ani, dat dispărut; a plecat noaptea cu bicicleta și nu s-a mai întors acasă
Un adolescent de 15 ani, din comuna Bălești, a fost dat dispărut de mama sa după ce, în noaptea de miercuri spre joi, a plecat de acasă și nu a mai revenit, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, Ioana Nanu. Potrivit acesteia, din primele verificări a reieșit faptul că băiatul ar fi plecat
Ministerul de Interne: Interes major în București pentru noua carte de identitate electronică
Toate programările pentru emiterea cărții electronice de identitate disponibile pentru luna aprilie și majoritatea pentru luna mai au fost deja ocupate, ceea ce denotă un interes major în București pentru noul document, informează joi Ministerul Afacerilor Interne. 'În doar câteva ore, din prima zi în care cartea el
Tulcea: Restricțiile impuse carierelor de piatră ar putea afecta lucrările de infrastructură
Unele cariere de piatră din județul Tulcea se tem că vor rămâne în perioada următoare fără materia primă necesară firmelor de construcții cu care au contract în condițiile în care până la începutul lunii iunie nu mai au voie să facă explozii de derocare sau alte lucrări care produc zgomot puternic, pentru a proteja păsările aflate
ANM: Șapte județe din vestul țării, sub Cod galben de ploi torențiale și vijelii pe parcursul zilei de joi
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo Cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru zona de vest a țării, valabilă pe parcursul zilei de joi. Astfel, în intervalul orar 12:00 - 21:00, în Banat, Crișana și în vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Ace
Cluj: Amenințare cu bombă pentru o aeronavă de la Barcelona; s-a dovedit că a fost falsă
O amenințare cu bombă printr-un apel telefonic a fost înregistrată, în noaptea de miercuri spre joi, la centrala Aeroportului Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca, pentru o cursă de la Barcelona, dar în cele din urmă aceasta s-a dovedit a fi falsă, iar programul traficului aerian nu a fost afectat. 'Aeropor
Acțiune de protest a sindicaliștilor din Asistență Socială, organizată joi la Ministerul Finanțelor
Federația Columna-Scor, cea mai mare organizație sindicală și reprezentativă din Asistența Socială, organizează, joi, o acțiune de protest la sediul Ministerului Finanțelor, la care sunt așteptate sindicate din peste 20 de județe. ''De mai bine de un an și jumătate, Federația Columna-Scor (...) a solicitat Guvernului României rea
Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în județele Constanța și Tulcea, joi dimineața
Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi dimineața, atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în zeci de localități din județele Constanța și Tulcea. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, mai multe localități din zona continentală a județelor Constanța și Tulcea, inclusiv din Delta Dună
Prezidențiale2025/ UB: Candidați la scrutinul din 4 mai semnează Declarația pentru o Românie democratică și euroatlantică
Mai mulți candidați la prezidențiale vor semna joi Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Reprezentanții Universității din București au anunțat că vor lua parte la semnarea documentului Nicușor Dan, Victor Ponta, Lavinia Șandru, George S
MAI: Cartea electronică de identitate - disponibilă de joi în București
Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți electronice de identitate, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit anunțului publicat de MAI, programările se vor realiza exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servici
Mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în Bușteni (Prahova) și Rucăr (Argeș)
Autoritățile au transmis, miercuri seară, mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în orașul Bușteni din județul Prahova și în comuna Rucăr din județul Argeș. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a anunțat că, în urma semnalării prezenței animalului sălbatic în Bușteni, a fost trimisă o ambulanță SMU
Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat
Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au
Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre
Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s
Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative
Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori
Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m