logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pajişte meliferă, cuiburi pentru păsări şi hoteluri de insecte, amenajate în curtea Bisericii Anglicane din Bucureşti

Image

În curtea Bisericii Anglicane din Bucureşti au început lucrările pentru amenajarea unei mici pajişti dedicate polenizatorilor, după ce tot aici au fost instalate căsuţe pentru păsări cântătoare, hoteluri de insecte pentru albinele solitare şi refugii pentru lilieci.

Proiectul a fost realizat de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, în urma unei invitaţii venite din partea comunităţii bisericii.

Biologul Vlad Cioflec, reprezentant al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, a declarat că astfel de colţuri de natură şi biodiversitate nu oferă doar servicii ecosistemice, ci şi bucuria de a putea admira fluturi sau păsări, într-un moment de relaxare. Astfel, amenajările făcute la doar câţiva paşi de aglomeraţia de pe bulevardul Magheru vizează transformarea acestui loc într-o ambasadă a "micilor intervenţii" pe care poate să le realizeze orice persoană, chiar şi în curtea blocului sau în proximitatea casei, a precizat el, pentru AGERPRES.

Este vorba despre un spaţiu de aproximativ zece metri pătraţi, care a fost curăţat, săpat, greblat şi completat cu un strat nou de pământ cu nutrienţi. A fost sădit un mix de seminţe, conţinând zeci de specii de flori de câmp. Seminţele provin din pajişti tradiţionale din Transilvania, fiind vorba de specii autohtone, bogate în nectar. Urmează să fie instalate cuiburi de lăstuni, dar şi panouri de informare pentru ca publicul să înţeleagă importanţa unor astfel de demersuri.

"Ne-am gândit că o pajişte meliferă dedicată fluturilor şi albinelor va fi un ambasador interesant al lucrărilor de conservare şi protecţie pe care le facem în alte zone ale oraşului, ideea fiind că e o zonă circulată, un spaţiu verde care arată şi un alt mod de administrare a terenului. Nu trebuie să fie peste tot doar gazon, nu trebuie să fie totul chimizat. În acelaşi timp, niciun spaţiu nu este prea mic pentru a contribui la eforturile de conservare, fie printr-o modalitate directă - hotelurile de insecte care vor fi pline la primăvară - fie prin simplă prezenţă a artefactului instalat, care generează discuţii: 'Dar cine mai trăieşte pe lângă noi?', 'Dar de ce e bine să îi ajutăm?', 'Nici nu ştiam că sunt lilieci în oraş...', 'Dar fluturii chiar au nevoie de flori de pajişte? Nu pot să trăiască pe gazon sau iederă canadiană?' Şi în felul acesta oamenii care vin la biserică o să exporte ideile către curţile lor, către şcolile lor, către curţile instituţiilor unde lucrează", a arătat el.

Vlad Cioflec a menţionat că dintre milioanele de specii de insecte existente doar câteva se află într-o relaţie antagonică cu oamenii (precum gândacul de bucătărie). Proiectul de la Biserica Anglicană vizează în schimb insectele polenizatoare.

"Vorbim de albine solitare, care nu sunt agresive, nu înţeapă, pentru că nu formează roiuri. Practic, această multitudine de insecte solitare sunt cele care polenizează florile, nu doar din curtea bisericii, ci şi cele din parcuri, precum şi plantele cultivate pentru hrana proprie în grădini. Fluturii nu sunt doar foarte frumoşi, dar sunt principalii ambasadori ai biodiversităţii, atunci când vorbim de educaţia noii generaţii de mici naturalişti; mă refer la clasele primare sau la grădiniţă. E important ca cei mici să aibă măcar fluturi în jurul lor, pentru ca atunci când o să audă despre declinul biodiversităţii şi despre protecţie să înţeleagă ce e biodiversitatea. Iar fluturele frumos, delicat, colorat e liantul perfect între copil şi eforturile de conservare, pentru că toată lumea îşi doreşte fluturi şi flori colorate în jur", a explicat acesta.

Astfel de practici, care să încurajeze biodiversitatea, au fost testate şi validate deja în alte state. De exemplu, habitatele sunt în aşa fel proiectate încât să nu atragă specii care pot fi considerate problematice. De asemenea, pajiştile urbane sunt mai avantajoase din punct de vedere economic şi al impactului asupra mediului. Totodată, astfel de colţuri de natură au un efect relaxant asupra oamenilor obişnuiţi cu ritmul alert al oraşului.

"Calculele au demonstrat că e mai simplu să nu chimizezi şi să laşi natura să regleze care sunt plantele care se pretează noilor amenajări peisagistice, în contextul schimbărilor climatice. Să stai să uzi gazonul, să consumi motorină, să tunzi un gazon în care nu trăieşte nimic... Administraţiile vestice şi-au dat seama că banii pot fi direcţionaţi spre cauze sociale sau alte probleme. Aspectul acesta de conservare prinde din ce în ce mai mult teren, pentru că natura primară din afara oraşelor e din ce în ce mai puţină şi din ce în ce mai greu accesibilă. Dacă vrei să vezi animale interesante, trebuie să ieşi din aglomeraţie. Şi puţini mai au şi timp şi resurse financiare să o facă. Beneficiile asupra stării sănătăţii psihice şi emoţionale pot fi şi ele cuantificate. Şi-au dat seama că aceasta este calea de urmat. Desigur, nu peste tot, pentru că nu e nimeni habotnic, dar dacă amenajarea şi întreţinerea sunt mai puţin costisitoare şi e mai puţin poluată zona - pentru că nu se folosesc nitriţi şi nitraţi - şi copiii mai citesc un panou de informare, mai văd o pasăre care duce hrană puilor din cuib, - sunt nişte beneficii de care va trebui să ţinem cont pe viitor", a mai spus el. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: Asociația Parcul Natural Văcărești / Facebook

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-04-2025 20:40

Vaslui: Persoană carbonizată într-un incendiu produs la o locuință din Duda Epureni

O persoană a fost găsită carbonizată după un incendiu produs, joi, la o locuință din localitatea Duda-Epureni, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. La locul producerii incendiului au intervenit mai mulți cetățeni din zonă, care au apelat ulterior la numărul de urgență 112. 'Secț

Administratie 03-04-2025 19:43

Daniel Băluță, prezent la ședința CGMB, l-a acuzat pe Nicușor Dan că își ignoră responsabilitățile

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a fost prezent miercuri la ședința Consiliului General al Capitalei, reproșându-i edilului general, Nicușor Dan, că își 'ignoră responsabilitățile' și că nu semnează avizul necesar pentru demararea lucrărilor de la Planșeul Unirii. 'Stimate domnule candidat la președinția Româ

Social 03-04-2025 19:20

REPORTAJ Hunedoara: Tinerii, principalii expozanți la salonul de inventică InventCor 2025

Zeci de tineri au ales să-și prezinte lucrările inovative la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care s-a deschis oficial joi, la Deva, în spațiul casei de cultură din municipiu. Între ei se numără pasionați de robotică, de științe exacte, de cercetarea dinozaurilor sau de artă în forme dintre cele mai diverse.

Administratie 03-04-2025 17:42

Sebastian Burduja: Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național

Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național până la sfârșitul anului, acest proiect, început în 1989, devenind prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burdjuja. 'Am promis că vo

Social 03-04-2025 16:05

Constanța: Sindicaliștii șantierului naval Damen-Mangalia, aflat în insolvență, cer Guvernului măsuri concrete pentru redresare

Sindicaliștii de la șantierul naval Damen din Mangalia, societate aflată în insolvență, cu activitatea suspendată din iunie 2024, cer Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, lămuriri cu privire la strategia statului român, acționar majoritar al șantierului, în ceea ce privește redresarea societății. Sindicaliș

Social 03-04-2025 16:03

REPORTAJ/Sălaj: 175 de porții cu hrană caldă, oferite de jandarmi la împlinirea a 175 de ani de activitate a Jandarmeriei Române

Jandarmeria Sălaj a marcat, joi, împlinirea a 175 de ani de la înființarea acestei arme printr-o acțiune ce tinde să devină o tradiție de suflet a angajaților instituției. 175 de porții cu hrană caldă au fost oferite unor persoane nevoiașe din județ. Sunt șapte ceasuri și jumătate trecute dintr-o zi mohorâtă de

Social 03-04-2025 13:48

Neamț: Un tânăr și o minoră, răniți într-un accident rutier pe E85; o autoutilitară s-a răsturnat și a luat foc

Un tânăr în vârstă de 19 ani și o minoră de 17 ani au fost răniți într-un accident rutier care s-a produs, joi, pe drumul E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit pompieri, polițiști și cadre medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean.

Administratie 03-04-2025 13:44

Organizatorii Untold pregătesc un festival care va avea loc pe Arena Națională în această vară

Primăria Capitalei va organiza, în această vară, împreună cu Untold Universe, un festival pe Arena Națională, anunță edilul general, Nicușor Dan. Municipalitatea vizează un parteneriat pe termen lung cu firma cunoscută pentru organizarea festivalurilor Untold și Neversea, a afirmat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținute la s

Social 03-04-2025 13:22

Organizațiile civice solicită autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție o poziționare fermă pro-europeană și măsuri concrete

Organizațiile civice care au lansat în luna martie 'Manifestul pentru Europa' au transmis joi autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție un document prin care solicită o poziționare fermă pro-europeană și asumarea unor măsuri concrete pentru protejarea destinului euroatlantic al României. 'Cele 29 de organizații civic

Social 03-04-2025 12:14

Arad: Peștera Grota Ursului din Moneasa a fost amenajată și se deschide vizitatorilor

Peștera Grota Ursului din stațiunea Moneasa a fost amenajată în ultimele luni și va putea fi vizitată de turiști începând de sâmbătă în fiecare weekend, în urma unui parteneriat încheiat între administrația locală și o firmă specializată. Primarul comunei Moneasa, Constantin Miron, a declarat joi, pentru

Social 03-04-2025 12:09

Ziua Jandarmeriei - Predoiu: Am fost mândru să constat cum ați știut să gestionați cu înțelepciune momente tensionate

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și-a exprimat aprecierea, joi, față de activitatea Jandarmeriei și modul în care au fost gestionate acțiunile desfășurate pentru păstrarea ordinii publice. El a participat la aniversarea a 175 de ani de la

Social 03-04-2025 12:08

Fundația Regală Margareta: Ateliere gratuite de educație digitală pentru seniorii din București și din țară

Fundația Regală Margareta a României anunță organizarea, în perioada martie - decembrie, a 100 de ateliere gratuite de educație digitală dedicate persoanelor vârstnice din București și din alte 15 localități din țară. 'Fundația Vodafone și Fundația Regală Margareta a României continuă colaborarea pentru proiectul 'Conectăm Gener

Social 03-04-2025 11:19

România are 5 ani pentru reducerea la jumătate a valorilor poluanților din aer (Agenția pentru Protecția Mediului)

România are termen de la Uniunea Europeană să reducă la jumătate valorile poluanților din aer, până la 1 ianuarie 2030, conform unei Directive a Parlamentului European și a Consiliului, din 23 octombrie 2024, privind calitatea aerului înconjurător, a anunțat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștin

Social 03-04-2025 10:41

Suceava: Un jandarm de 34 de ani, aflat la serviciu, s-a sinucis cu pistolul din dotare

Un jandarm aflat în timpul serviciului s-a sinucis, joi dimineață, cu arma din dotare, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava. Potrivit sursei citate, subofițerul lucra în cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei și a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capu

Social 03-04-2025 10:19

Sibiu: ISU avertizează populația că o ursoaică cu un pui au apărut în comuna Șelimbăr, învecinată cu municipiul reședință

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu a avertizat populația printr-un mesaj RO-ALERT că o ursoaică cu un pui au apărut în comuna Șelimbăr, învecinată cu municipiul reședință de județ. 'În urmă cu puțin timp, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu un pui pe DN 1 în zona