logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arad: Procesul care bloca realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, suspendat

Imagine din galeria Agerpres

Procesul prin care a fost blocată o investiţie de 800 de milioane de euro în cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, prevăzut să fie construit în judeţul Arad, a fost suspendat, miercuri, de Tribunalul Satu Mare, acolo unde un ONG cerea anularea avizului de mediu emis la Arad.

Soluţia pe scurt a instanţei arată că procesul a fost "suspendat în temeiul art. 411 pct.1 Cod proc. civ".

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Arad, care alături de investitor are calitate de pârât în acest dosar, a transmis, la solicitarea AGERPRES, că aşteaptă încheierea şedinţei de judecată pentru a afla motivele suspendării procesului.

"Nu cunoaştem motivele pentru care instanţa a dispus suspendarea litigiului, aşteptăm să ni se comunice încheierea de şedinţă. Noi am depus actele procesuale, ne menţinem considerentele în privinţa faptului că avizul de mediu a fost emis cu respectarea prevederilor legale", a declarat directorul APM Arad, Nicoleta Potrea.

Reprezentanţii asociaţiei din Satu Mare care solicitaseră anularea avizului de mediu pentru parcul fotovoltaic spun că în ultimele săptămâni au ajuns la un acord cu investitorul, iar instanţa ar fi ţinut cont de acest lucru.

"Probabil instanţa a decis suspendarea procesului în urma acordului pe care l-am încheiat recent cu investitorul, care a contractat o firmă de consultanţă din Marea Britanie în domeniul conservării naturii pentru a se găsi soluţii astfel încât proiectul să fie compatibil cu solicitările noastre. Dacă investitorul îşi respectă angajamentele, nu mai avem obiect pentru acest proces", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele filialei Satu Mare a Asociaţiei "Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János.

În 21 octombrie, primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, declarase pentru AGERPRES că deşi construirea parcului fotovoltaic pe suprafaţa de 1.064 de hectare urma să înceapă anul trecut, proiectul a fost blocat de Asociaţia "Societatea Carpatină Ardeleană" din Satu Mare, care a atacat în instanţă avizul de mediu.

"Au depus o contestaţie pe ceea ce înseamnă acordul de mediu, emis de autoritatea competentă, Protecţia Mediului Arad. Au pierdut până acum câteva procese, iar în 13 noiembrie este un nou termen", spunea primarul, care subliniase că investitorii plătesc în continuare toate taxele locale aferente terenurilor pe care ar urma să se dezvolte proiectul energetic.

Contactat de AGERPRES, preşedintele filialei Asociaţiei "Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János, declarase că terenul pe care este prevăzută realizarea parcului fotovoltaic este arie protejată, iar proiectul ar afecta specii de păsări.

"Terenul pe care este propus să se realizeze acea investiţie, parcul fotovoltaic, este într-o arie naturală protejată, practic are dublu statut, este sit Natura 2000 şi pentru protecţia păsărilor şi pentru protecţia habitatelor. Ar avea, din punctul nostru de vedere, un impact foarte mare, mai ales asupra păsărilor care folosesc acel teren, habitat de hrănire, habitat de cuibărire, habitat de migraţie. Acesta este motivul pentru care am atacat în instanţă avizele de mediu", afirmase Márk Nagy János.

El declarase că asociaţia a pierdut două procese pe fond la Tribunalul Satu Mare, dar la Curtea de Apel Oradea a obţinut retrimiterea cazului pentru rejudecare la Tribunal.

Potrivit propriului site, "Societatea Carpatină Ardeleană" este o asociaţie nonprofit, nonguvernamentală, fondată în 1891 la Cluj, care a avut "o pauză silită de 50 de ani" în funcţionare, fiind reînfiinţată în 1991 pentru "protecţia mediului natural şi antropic, practicarea şi popularizarea drumeţiei şi a ecoturismului în general, cunoaşterea, popularizarea şi protecţia valorilor culturale şi etnografice".

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Arad declarase, pentru AGERPRES, că în ariile protejate, precum situl Natura 2000, se poate construi în anumite condiţii, iar în cazul proiectului din zona Pilu - Grăniceri s-au parcurs toate etapele legale.

"Pentru că a fost vorba de o suprafaţă atât de mare din sit Natura 2000, nu am tratat superficial problema, ci am mers la faza de aviz de mediu pe procedură completă, atât cu raport de mediu, cât şi cu studiu de evaluare adecvată pentru speciile pentru care este desemnat situl, studiu realizat de experţi atestaţi în baza Ordinului 19/2010", spunea directorul APM Arad, Nicoleta Potrea.

Ea a explicat că toată procedura a fost mediatizată în termenele legale, prin anunţuri repetate în presă.

"Pe parcursul procedurii emiterii avizului de mediu nu am avut nicio contestaţie, observaţie din partea publicului, fie ONG-uri, fie persoane fizice sau juridice. La dosar există şi avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate", a subliniat Potrea.

La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile judeţene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi urma să devină operaţional în decembrie 2024.

"Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea", declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi într-o staţie de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Primăria comunei arădene Grăniceri a încasat 6,5 milioane de lei pentru emiterea autorizaţiei de construire a parcului fotovoltaic, suma fiind echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani. Atât Primăria Grăniceri, cât şi Primăria Pilu încasează în continuare taxe pentru terenul pe care se va dezvolta proiectul. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 28-04-2025 16:05

MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe

Administratie 28-04-2025 16:04

Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,

Social 28-04-2025 15:54

Ziua Veteranilor de Război - marcată marți prin ceremonii militare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează marți, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, ceremonii militare și religioase în București și în garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. În Capitală, cer

Administratie 28-04-2025 14:57

Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov

Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține

Administratie 28-04-2025 14:55

Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir

Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.

Administratie 28-04-2025 14:26

Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate

Social 28-04-2025 14:07

Prezidențiale2025/ Sondaj Flashdata: George Simion - 29%, Crin Antonescu - 26%, Nicușor Dan - 23%

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 29% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% cu Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% cu candidatul independent Nicușor Dan, relevă un sondaj Flashdata, realizat în perioada 24-26 aprilie la nivel național. Potrivit cercetării, pe următoarele

Social 28-04-2025 12:10

Harghita: Adolescenta înecată în lacul Frumoasa s-ar fi speriat de un urs și s-a dezechilibrat, căzând în apă

Adolescenta care s-a înecat, vineri după-amiaza, în lacul de acumulare Frumoasa, s-ar fi speriat de un urs, a fugit și în alergare s-a dezechilibrat și a căzut în apă, de la înălțime, se arată într-o inf

Social 28-04-2025 12:06

Tulcea: Operatorii turistici, pesimiști în ceea ce privește sezonul estival în Delta Dunării

Unii operatorii turistici din Delta Dunării sunt pesimiști în ceea ce privește sezonul estival din acest an și speră în revenirea vizitatorilor străini, în ciuda gradului de rezervare pe care l-au avut de sărbătorile pascale, de 75%, și al celui pentru minivacanța de 1 mai, care se anunță a fi unul similar. Reprezentantul unui hotel d

Social 28-04-2025 12:00

Timiș: Retroparada Primăverii, cu modele ale 'automobilelor astronauților americani'

Piața Unirii din Timișoara a devenit, la sfârșitul săptămânii, un adevărat muzeu al eleganței pe patru roți, în cadrul primei ediții a Retroparadei Primăverii organizate în oraș. În Piața Unirii au poposit peste 150 de autovehicule de epocă, printre atracții numărându-se și modele ale 'automobilelor astronauților america

Administratie 28-04-2025 11:16

Primăria Capitalei anunță licitație pentru șapte microbuze electrice

Primăria Capitalei anunță pe SEAP licitație pentru achiziționarea a șapte microbuze electrice. Acestea vor fi folosite pentru transportul public metropolitan București - Ilfov. Mai exact, cinci microbuze pentru Municipiul București și două pentru comuna Snagov, informează PMB, luni, pe Facebook. De asemenea, vor fi achiziționate și stațiile de &

Social 28-04-2025 10:47

Maramureș: Două hectare de pădure și vegetație, distruse de incendiu la periferia comunei Suciu de Sus

Peste două hectare de pădure și vegetație uscată din zona Breaza, în vecinătatea comunei Suciu de Sus, au fost distruse de un incendiu în noaptea de duminică spre luni, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'După efectuarea recunoașterii, s-a constatat faptul că incendiul se manifestă pe o suprafață de circa 2 h

Social 28-04-2025 10:15

Buzău: Barajul Siriu își reface rezerva de apă după ce în 2024 nivelul a scăzut cu 11 m pe fondul secetei

Lacul de acumulare Siriu, cea mai importantă rezervă de apă dulce a județului Buzău, își reface volumul, după ce în anul 2024 pe fondul secetei nivelul scăzuse cu 11 metri, coeficientul de umplere în luna martie fiind de 98%. Potrivit Administrației Bazinale de Apă (ABA) Buzău-Ialomița, în județul Buzău în ultimii șapte ani au fos

Social 28-04-2025 09:57

Prahova: Apă tulbure și cu miros urât la Breaza; autoritățile au interzis consumul uman

Autoritățile prahovene au interzis consumul apei livrată prin sistemul public de alimentare în orașul Breaza, după ce au fost semnalate probleme legate de aspectul tulbure și mirosul urât al acesteia. Primarul orașului, Bogdan Novac, a declarat luni, pentru AGERPRES, că problemele au apărut vineri, iar sâmbătă au fost prelevate probe

Social 28-04-2025 09:06

Buzău: Sute de piloți și zeci de solicitări pentru drone; se zboară 'cu capul, nu cu inima'- îndeamnă un pasionat

Zeci de cereri pentru ridicarea dronelor deasupra unor puncte din județ au fost înregistrate în ultima perioadă, în contextul în care peste 500 de persoane operează sisteme aeriene fără pilot (UAS), unul dintre sfaturile cele mai importante oferite de către unul dintre operatorii înregistrați în Buzău fiind cel de a zbura aparatele cu capu