Buzău: Sute de piloți și zeci de solicitări pentru drone; se zboară 'cu capul, nu cu inima'- îndeamnă un pasionat

Zeci de cereri pentru ridicarea dronelor deasupra unor puncte din județ au fost înregistrate în ultima perioadă, în contextul în care peste 500 de persoane operează sisteme aeriene fără pilot (UAS), unul dintre sfaturile cele mai importante oferite de către unul dintre operatorii înregistrați în Buzău fiind cel de a zbura aparatele cu capul, nu cu inima.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), regie autonomă care îndeplinește sarcini de reglementare și supraveghere a siguranței în managementul traficului aerian, transmite că pentru operarea unor drone este necesară parcurgerea unor etape. În contextul în care există din ce în ce mai mulți pasionați de drone, autoritățile atrag atenția că este necesară o înregistrare a aparatelor de zbor pentru a putea fi utilizate în condiții legale.
'Operatorii UAS1 au obligația de a se înregistra atunci când operează, în categoria 'deschis', oricare dintre următoarele aeronave fără pilot la bord (drone): cu masa maximă de decolare mai mare sau egală cu 250 de grame; echipate cu un senzor capabil să colecteze date cu caracter personal (indiferent de masa la decolare); atunci când operează, în categoria 'specific', o aeronavă fără pilot la bord cu orice masă. În România, înregistrarea operatorilor UAS se realizează pe o platformă online gestionată de AACR. La finalizarea procesului de înregistrare, operatorului UAS i se alocă un cod unic de înregistrare, care trebuie inscripționat pe drona/dronelor deținute. Piloții la distanță care operează drone cu o masă maximă la decolare mai mare de 250 de grame trebuie să dețină un certificat de competență A1/A3 și, după caz, A2', a transmis, pentru AGERPRES, directorul general al AACR, Nicolae Stoica.
Certificatul este obținut în urma unui examen online susținut pe aceeași platformă gestionată de AACR sau pe o platformă aparținând unei autorități competente dintr-un stat membru UE. Până în luna aprilie, la nivelul județului Buzău erau înregistrați peste 500 de piloți de drone.
Foto: Arhiva personală Radu Iftinoiu
'Numărul de operatori UAS/piloți la distanță din județul Buzău înregistrați pe platforma online gestionată de AACR este de: 278 operatori UAS persoane fizice; 20 operatori UAS persoane juridice; 140 piloți la distanță subcategoria A1/A3; 83 piloți la distanță subcategoria A2. Pentru o completă și corectă informare subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/947 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord: operatorul UAS are obligația legală de a se înregistra la AACR și de a obține un cod unic; piloții la distanță pot obține certificatele de competență A1/A3 și A2 și în alte state membre, astfel încât datele oferite de AACR cu privire la acest subiect sunt orientative', informează conducerea AACR.
Referitor la condițiile de operare, AACR atrage atenția că la nivel național au fost instituite zone restricționate pentru operarea aeronavelor fără pilot la bord. Pentru zborul în zonele restricționare, operatorii au nevoie de acceptul entității care a impus o restricție de survol și avizul Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru filmare sau fotografiere aeriană.
'Operarea în categoria 'deschis' (open) se poate efectua fără aprobări suplimentare, cu respectarea următoarelor condiții: masa maximă la decolare a aeronavei este sub 25 de kilograme; pilotul la distanță menține o distanță de siguranță față de persoane și evită survolarea mulțimilor; pilotul menține contact vizual direct (VLOS) cu aeronava pe durata întregului zbor; altitudinea maximă de zbor este de 120 de metri față de cel mai apropiat punct al solului; aeronava nu transportă mărfuri periculoase și nu lansează materiale în timpul zborului. În cazul în care oricare dintre condițiile menționate mai sus nu este respectată, operațiunea de zbor intră în categoria 'specific'. În această situație, operatorul UAS trebuie să solicite AACR eliberarea unei autorizări operaționale, pe baza unui manual operațional, a unei analize de risc aferente locației în care urmează să se desfășoare activitatea de zbor', mai precizează sursa citată.
În județul Buzău, pasionații de drone sau profesioniștii trebuie să țină cont de faptul că teritoriul este presărat cu un număr important de puncte militare. Totodată, pentru a opera aparatele de zbor, piloții au obligația de a informa baza aeriană din localitatea Boboc despre zbor, urmând să primească informații referitoare la traficul aerian.
Pe o rază de aproximativ 30 de kilometri, care include municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, operarea unei drone se poate face doar în baza unei înștiințări prealabile.
'Noi asigurăm serviciile de trafic aerian pentru aeronavele care utilizează spațiul aerian din zona de control a aerodromului Boboc, pe o distanță de 30 de kilometri de jur-împrejur, prin centrul operațional al bazei aeriene. În conformitate cu reglementările aeronautice civile și militare, orice operator al unei aeronave fără pilot la bord, atunci când operează în zonele de control de aerodrom/zonele geografice restricționate pentru UAS trebuie să trimită la unitatea de trafic aerian/structura responsabilă, cu cel puțin 24 de ore înainte, o informare privind intenția de operare și datele privind decolarea și aterizarea, zona de operare, înălțimea de zbor și alte informații specifice. Toate aceste informații sunt necesare pentru informarea traficului aerian aflat în proximitatea zonei de zbor a UAS despre activitatea acesteia în vederea asigurării unei zone de separare. În conformitate cu procedurile privind operarea aeronavelor fără pilot la bord în zonele de control de aerodrom, toate informațiile specifice sunt trimise la noi sub forma unei solicitări pentru autorizarea UAS în CTR (zona de control de aerodrom) și care este avizat de noi. Toate aceste informații și punctele de contact ale structurilor care gestionează aceste zone geografice restricționate UAS și CTR-uri se găsesc disponibile pe internet pe paginile AACR, AAMN și ROMATSA', a declarat, pentru AGERPRES, cpt.comandor Daniel Ciobotaru, din cadrul Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic 'Aurel Vlaicu' Boboc-Buzău.
În 2024 și de la începutul acestui an, la Baza Aeriană Boboc au fost înregistrate zeci de cereri pentru ridicarea dronelor, în special de către constructorul care efectuează lucrări la Autostrada A7, dar și de pasionații de fotografie și filmări aeriene.
'La nivelul anului precedent și anul acesta am înregistrat în jur de 50 de solicitări de autorizări de zbor în zona de control a aerodromului Boboc, majoritatea pentru filmarea evoluției lucrărilor pe Autostrada A7, dar și cereri pentru lucrări agricole, pentru cadastru, filmări evenimente sportive, chiar și pentru măsurători topografice sau cereri pentru foto-video. Numărul solicitărilor pentru autorizarea zborurilor ale acestor drone este în creștere, având în vedere și creșterea fabricării și vânzării în acest domeniu. De menționat și faptul că este strict interzisă operarea deasupra unităților militare și în zonele din apropierea acestora', a subliniat specialistul în trafic aerian.
Foto: Arhiva personală Radu Iftinoiu
Pentru a opera în condiții de siguranță o dronă, indiferent de categoria din care face parte, un pilot pasionat de filmări aeriene atrage atenția că este necesară parcurgerea unui curs de pregătire.
'Pentru a zbura legal o dronă, am urmat câțiva pași esențiali. În primul rând, am înregistrat drona la AACR și am obținut un cod de identificare. Apoi, am urmat cursurile teoretice de pregătire pentru operarea dronelor, inclusiv cele privind regulile de zbor și siguranța aeriană. Zbor cu drone de aproximativ 10 ani. La început a fost un hobby, dar treptat am început să le folosesc și în scopuri profesionale. Folosesc drona în principal pentru fotografie și filmări aeriene, peisaje evenimente sau alte scopuri', a declarat, pentru AGERPRES, pasionatul de fotografie și filmări aeriene, Radu Iftinoiu.
Printre dificultățile cu care se poate confrunta un pilot atunci când operează o dronă este pierderea semnalului dintre aparat și telecomandă sau rafalele puternice de vânt care, în anumite condiții, pot cauza defecțiuni sau chiar o pot prăbuși la sol.
'Printre cele mai mari provocări se numără condițiile meteo imprevizibile și interferențele de semnal. Am avut o situație limită când, într-o zonă muntoasă, am pierdut temporar semnalul video și controlul asupra dronei. Din fericire, funcția de 'Return to Home' a fost activă și drona a revenit automat la punctul de decolare. În alte cazuri, vântul puternic sau descărcarea bateriei mai rapidă decât estimarea inițială au impus aterizări de urgență într-un perimetru sigur. Drona pe care o folosesc este sub 250 de grame, cu o cameră 4K stabilizată pe 3 axe, autonomie de aproximativ 30-35 de minute și o rază de acțiune de până la 8-12 kilometri în condiții optime. Este echipată cu senzori de evitare a obstacolelor, GPS și moduri automate de zbor (follow me, waypoint, orbit etc.), ceea ce o face versatilă și ușor de controlat. De-a lungul timpului, am întâmpinat mai multe dificultăți tehnice, pierderi temporare de semnal între telecomandă și dronă, mai ales în zone cu multe obstacole, probleme legate de baterie, cum ar fi descărcarea rapidă în condiții de vânt sau temperaturi scăzute. Am învățat să planific mai scurt fiecare misiune și să port mereu baterii de rezervă. Calibrare eronată a busolei sau a senzorilor, ceea ce a dus la comportamente imprevizibile în zbor; evit acum zborurile în apropierea surselor magnetice puternice cum ar fi relee de telecomunicații, antene TV sau zone cu bruiaj', spune pilotul de drone.
Județul Buzău, ofertant din punct de vedere al peisajelor, atrage din ce în ce mai mulți pasionați. Anual, mii de persoane vizitează Vulcanii Noroioși, Platoul Meledic, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, lacul de acumulare Siriu, Cascada Cașoca sau Carpații de Curbură.
Foto: Florin Zafiu/AGERPRES
'Am realizat cele mai frumoase fotografii/video cu drona la Vulcanii Noroioși (Pâclele Mari și Pâclele Mici), o zonă spectaculoasă văzută din aer, cu forme și texturi aproape selenare, mai ales la apus sau răsărit. Lacul Siriu și Barajul Siriu, imaginile captate deasupra apei, cu fundalul munților împăduriți, sunt impresionante în toate anotimpurile. Valea Buzăului și zona Nehoiu cu peisaje naturale variate, păduri, ape și serpentine montane. Platoul Meledic cu peisaje carstice și pădurile din jur, oferă o perspectivă interesantă mai ales toamna, când frunzele se colorează', precizează Radu Iftinoiu.
Tehnologia din domeniul dronelor a evoluat spectaculos în ultima perioadă, astfel încât aparatele sunt echipate cu senzori care pot evita obstacole și se pot întoarce la utilizator atunci când, din motive tehnice, nu mai pot continua zborul.
'Când am pilotat prima mea dronă, era un model basic, cu autonomie de doar 10-15 minute, cu o cameră stabilizată cu o axă și cu o telecomandă destul de rudimentară și cu un volum de transport destul de mare. Era mai mult o 'jucărie zburătoare' decât un instrument real de captare de imagini sau lucru tehnic. Între timp, tehnologia a avansat enorm: stabilizarea video pe 3 axe a devenit standard, ceea ce a dus la cadre fluide și profesionale. Autonomia a crescut până la 30-45 de minute, iar bateriile sunt mai inteligente și sigure. Senzorii de evitare a obstacolelor pe toate direcțiile oferă un plus major de siguranță. Modurile de zbor automatizat (follow me, waypoints, orbit etc.) permit capturi complexe fără manevre dificile. Calitatea camerelor a trecut de la HD la 4K și chiar 8K pe unele modele, cu senzori tot mai mari și funcții foto avansate (HDR, D-Log, RAW etc.). Aplicațiile de zbor sunt mai intuitive și oferă informații în timp real, inclusiv despre spațiul aerian, vreme și restricții legale', mai arată buzoianul.
În județul Buzău, reglementările privind zborul dronelor sunt stabilite conform legislației naționale și europene. Există zone unde se poate zbura liber într-un spațiu aerian de clasă G, la o înălțime de maximum 120 de metri, cu menținerea dronei în vizibilitate directă, pentru drone sub 250 de grame existând mai puține restricții față de celelalte peste 250 de grame. Există și perimetre unde este necesar acordul de zbor, respectiv în intravilanul localităților, zonele de protecție ale aeroporturilor, unități militare și obiective strategice. Pentru verificarea restricțiilor de zbor poate fi consultată harta ROMATSA.
Foto: Arhiva personală Radu Iftinoiu
'Pentru a putea utiliza o dronă în siguranță, este nevoie de cel puțin câteva săptămâni de învățare teoretică și practică, dar experiența reală se construiește în luni de utilizare constantă. Totul depinde de cât de des zbori și cât de bine te documentezi. (...) După 3-6 luni poți spune că ai un control bun și poți zbura în condiții mai complexe sau profesionale. Nu e nevoie să investești într-o dronă profesională din prima. Un model de nivel mediu, cu moduri automate și senzori de siguranță, e ideal pentru începători. Respectă legislația, înregistrează drona, urmează cursurile online (de exemplu, pentru categoria Open A1/A3) și zboară doar în zone permise. E vital să fii informat. Zboară cu capul, nu cu inima, vânt puternic, ploaie sau spații aglomerate sunt un 'nu' clar, indiferent cât de tentant pare un cadru. Verifică întotdeauna echipamentul, bateria, elicele, senzorii, actualizările firmware, toate trebuie să fie în regulă înainte de fiecare zbor. Investește într-o husă bună și baterii suplimentare, exersează constant, ca să fii bun, trebuie să zbori des, nu doar ocazional. Experiența e cheia siguranței și a creativității', conchide pasionatul de fotografie și filmări aeriene.
Atunci când sunt operate în limitele legale și în siguranță, dronele pot oferi pasionaților o serie de satisfacții, de la libertatea de a explora lumea dintr-un alt unghi, la capturarea unor momente spectaculoase precum răsăritul, apusul, munți, lacuri sau peisaje rurale, dezvoltarea unor abilități noi și însușirea unor concepte de aerodinamică, meteorologie, fotografie și editare video, conectarea cu natura și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a presta servicii profesionale foto/video, inspecții tehnice sau agricultură de precizie. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate
Prezidențiale2025/ Sondaj Flashdata: George Simion - 29%, Crin Antonescu - 26%, Nicușor Dan - 23%
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 29% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% cu Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% cu candidatul independent Nicușor Dan, relevă un sondaj Flashdata, realizat în perioada 24-26 aprilie la nivel național. Potrivit cercetării, pe următoarele
Harghita: Adolescenta înecată în lacul Frumoasa s-ar fi speriat de un urs și s-a dezechilibrat, căzând în apă
Adolescenta care s-a înecat, vineri după-amiaza, în lacul de acumulare Frumoasa, s-ar fi speriat de un urs, a fugit și în alergare s-a dezechilibrat și a căzut în apă, de la înălțime, se arată într-o inf
Tulcea: Operatorii turistici, pesimiști în ceea ce privește sezonul estival în Delta Dunării
Unii operatorii turistici din Delta Dunării sunt pesimiști în ceea ce privește sezonul estival din acest an și speră în revenirea vizitatorilor străini, în ciuda gradului de rezervare pe care l-au avut de sărbătorile pascale, de 75%, și al celui pentru minivacanța de 1 mai, care se anunță a fi unul similar. Reprezentantul unui hotel d
Timiș: Retroparada Primăverii, cu modele ale 'automobilelor astronauților americani'
Piața Unirii din Timișoara a devenit, la sfârșitul săptămânii, un adevărat muzeu al eleganței pe patru roți, în cadrul primei ediții a Retroparadei Primăverii organizate în oraș. În Piața Unirii au poposit peste 150 de autovehicule de epocă, printre atracții numărându-se și modele ale 'automobilelor astronauților america
Primăria Capitalei anunță licitație pentru șapte microbuze electrice
Primăria Capitalei anunță pe SEAP licitație pentru achiziționarea a șapte microbuze electrice. Acestea vor fi folosite pentru transportul public metropolitan București - Ilfov. Mai exact, cinci microbuze pentru Municipiul București și două pentru comuna Snagov, informează PMB, luni, pe Facebook. De asemenea, vor fi achiziționate și stațiile de &
Maramureș: Două hectare de pădure și vegetație, distruse de incendiu la periferia comunei Suciu de Sus
Peste două hectare de pădure și vegetație uscată din zona Breaza, în vecinătatea comunei Suciu de Sus, au fost distruse de un incendiu în noaptea de duminică spre luni, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'După efectuarea recunoașterii, s-a constatat faptul că incendiul se manifestă pe o suprafață de circa 2 h
Buzău: Barajul Siriu își reface rezerva de apă după ce în 2024 nivelul a scăzut cu 11 m pe fondul secetei
Lacul de acumulare Siriu, cea mai importantă rezervă de apă dulce a județului Buzău, își reface volumul, după ce în anul 2024 pe fondul secetei nivelul scăzuse cu 11 metri, coeficientul de umplere în luna martie fiind de 98%. Potrivit Administrației Bazinale de Apă (ABA) Buzău-Ialomița, în județul Buzău în ultimii șapte ani au fos
Prahova: Apă tulbure și cu miros urât la Breaza; autoritățile au interzis consumul uman
Autoritățile prahovene au interzis consumul apei livrată prin sistemul public de alimentare în orașul Breaza, după ce au fost semnalate probleme legate de aspectul tulbure și mirosul urât al acesteia. Primarul orașului, Bogdan Novac, a declarat luni, pentru AGERPRES, că problemele au apărut vineri, iar sâmbătă au fost prelevate probe
Sibiu: Trei persoane rănite în accidentul de pe DN14, între Șura Mare și Slimnic; trafic reluat
Trei persoane rănite în accidentul care a avut loc luni pe DN14, la kilometrul 11, între localitățile Șura Mare și Slimnic, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, traficu
Maramureș: Patru ucraineni recuperați de pe munte; unul a fost spitalizat
Patru cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului și care au cerut ajutorul salvamontiștilor au fost recuperați de pe munte în noaptea de duminică spre luni și predați autorităților, a informat directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga.
Sibiu: Trafic blocat pe DN14, între Șura Mare și Slimnic din cauza unui accident rutier
Traficul rutier este blocat pe DN14 la kilometrul 11, între Șura Mare și Slimnic, în urma producerii unui accident rutier în care sunt implicate trei autovehicule, fiind rănite două persoane, potrivit primelor informații furnizate de către inspectoratele de Poliție și pentru Situații de Urgență. 'Din primele informații, o persoană are nev
Caraș-Severin: Pagubele produse de viitura din Dalboșeț vor fi evaluate de echipe mixte de specialiști
Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, s-a deplasat duminică în Valea Almăjului pentru a constata la fața locului efectele inundațiilor care au avut loc în seara și noaptea precedente, când fenomenele hidrometeorologice au
ONRC: 1.565 de societăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru din 2025
Un număr de 1.565 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu 6,57% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 1.565 de societăți noi a