logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Poliţia Română vine cu precizări privind Ordonanţa 84: Cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele consumate

Imagine din galeria Agerpres

Poliţia Română a subliniat, sâmbătă, că este necesar ca cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă şi să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor.

"Persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ele, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea şi timpii de reacţie, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanţe din compoziţia acestor medicamente. Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce priveşte posibilitatea ca acel şofer să fi consumat substanţe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce priveşte existenţa sau inexistenţa substanţelor interzise", a precizat IGPR, în contextul noilor modificări legislative în domeniul rutier impuse prin Ordonanţa 84/2024.

Poliţia Română menţionează că măsurile sunt diferite de la o ţară la alta, însă toate statele au o preocupare şi sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, şi anume conducerea sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise.

"În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliţiei Române, ci al serviciilor de medicină legală. Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliţia Română să organizeze şi să deţină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe şi pentru a emite cât mai repede un rezultat. Primul astfel de laborator va fi operaţionalizat la nivelul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române, iar cel de-al doilea la nivelul judeţului Cluj. De asemenea, în continuare, vor fi operaţionalizate astfel de laboratoare în toată ţara, la acest moment documentaţia pentru laboratorul din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică - IGPR fiind deja pregătită", a informat sursa citată.

Conform comunicatului IGPR, transmis AGERPRES, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Poliţiei Române a fost transmisă o informare oficială către Institutul Naţional de Medicină Legală pentru a evalua modalitatea de analiză a probelor şi emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoană care depinde de permisul de conducere este nevoită să aştepte o perioadă îndelungată, acest aspect nefiind în competenţa Poliţiei Române.

"Aşadar, Poliţia Română a luat în calcul aşteptarea îndelungată referitoare la probele biologice, care nu este cauzată de Poliţia Română, iar, pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, au fost luate în calcul aceste aspecte şi tocmai de aceea vor fi înfiinţate laboratoare, pentru a scurta perioada de aşteptare. Deşi, până în prezent, în legislaţia anterioară, nu era atributul Poliţiei Române, acum, în noua legislaţie, există această posibilitate şi cu siguranţă timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid. Interesul societăţii primează în faţa interesului oricărui individ. Atât timp cât există indicii cu privire la posibilul consum de substanţe interzise sau alcool la o persoană care este depistată la volan, acel indiciu trebuie verificat, întrucât acel conducător poate fi un potenţial pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic", atrage atenţia Poliţia Română.

IGPR a venit sâmbătă cu mai multe precizări având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public conform cărora OUG 84/2024 "lasă fără permis şoferi nevinovaţi".

În acest sens, IGPR arată că, anterior definitivării textului şi adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparenţă decizională şi, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaşte clar intenţia de reglementare în domeniul circulaţiei pe drumurile publice. De altfel, menţionează Poliţia Română, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observaţii cu privire la prevederile proiectului de act normativ.

"Retragerea permisului de conducere exista deja în legislaţia rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligaţia legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice", arată IGPR.

Sursa citată menţionează că prin Ordonanţa 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) şi în situaţiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligaţia legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deşi este identificat în trafic având:
a) sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii trei ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice; b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri; c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive; d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive.

"Prin urmare, nu toţi şoferii sunt testaţi, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situaţiile de mai sus. Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar şoferul primeşte permisul înapoi dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive. Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal. Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanţa competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ. Prin instituţiile juridice prevăzute, legislaţia rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viaţa, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în faţa unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalţi", subliniază IGPR.

Mai mult, arată sursa citată, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduşi la unităţi medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenţei, existenţei sau inexistenţei substanţelor interzise sau alcoolului în sânge, iar faţă de aceştia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor. Anterior acestor modificări, în situaţia menţionată, pe vechea legislaţie, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aştepte soluţionarea dosarului penal.

În ceea ce priveşte petiţia online prin care se solicită anularea acestei ordonanţe de urgenţă, Poliţia Română reiterează că "este o obligaţie legală ca cetăţenii să se supună acestor testări şi există, într-adevăr, opţiunea de a nu efectua testarea, dar în acel moment intervin măsurile administrative şi anume retragerea permisului de conducere, până la primirea rezultatului probelor biologice".

"Menţionăm faptul că aparatele drugtest nu dau "erori", aşa cum sunt numite în spaţiul public. Sunt anumite infirmări, care provin de la substanţa detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului. 15 - 20% din totalul testărilor efectuate de Poliţia Română au ieşit negative la Medicină Legală", subliniază IGPR. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 06-01-2025 19:36

Prahova: Accident pe autostrada A3 cu cinci autoturisme implicate; patru persoane primesc îngrijiri medicale

Un accident rutier în care au fost implicate cinci autoturisme a avut loc, luni seară, pe sensul Ploiești-București al autostrăzii A3, la km 42, patru persoane primind îngrijiri medicale la fața locului. 'Din primele informații, în evenimentul rutier au fost implicate 5 autoturisme, precum și cei 15 ocupanți ai acestora (dintre care 4 min

Social 06-01-2025 17:30

Dolj: Peste două milioane de vizitatori la Târgul de Crăciun din Craiova

Târgul de Crăciun organizat la Craiova în perioada 15 noiembrie 2024 - 5 ianuarie 2025 a fost vizitat de peste două milioane de persoane din toate zonele ţării, dar şi din Bulgaria, Serbia, Italia, Grecia, Marea Britanie, Polonia, SUA şi chiar Australia, potrivit datelor furnizate de municipalitate. "Cea mai frumoasă poveste de iarnă şi-a scri

Social 06-01-2025 16:13

Atenţionare MAE: Marea Britanie - Perturbări în derularea curselor aeriene pe aeroporturile Manchester şi Liverpool

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord că, în contextul meteorologic nefavorabil, aeroporturile Manchester şi Liverpool au anunţat luni posibile perturbări în derularea curselor aeriene. P

Social 06-01-2025 15:06

Mureş: Modelul Vecinătăţii Femeilor din Saschiz, de dezvoltare a satelor prin promovarea valorilor locale, se extinde

Exemplul de succes al organizaţiei Vecinătatea Femeilor din Saschiz, care urmăreşte dezvoltarea mediului rural prin promovarea tradiţiilor şi a valorilor locale, inspirat după o veche formă de organizare săsească, se extinde la Albeşti şi la alte două sate din apropierea Sighişoarei. "M-am inspirat de la prietenii noştri de la Saschiz. Vrem să organizăm ş

Social 06-01-2025 15:01

Iaşi: Câteva mii de credincioşi, la Slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană

Câteva mii de credincioşi ortodocşi au venit, luni, la Catedrala Mitropolitană pentru a asista la Slujba liturgică de Bobotează şi cea a Agheasmei Mari. Pentru a evita aglomeraţia, Slujba liturgică de Bobotează s-a desfăşurat în două locaţii diferite din ansamblul mitropolitan, pe altare diferite, oficiate de clerici diferiţi, iar credincioşii au f

Social 06-01-2025 14:56

Tulcea: Doi tineri ce se pregătesc de Campionatul mondial de înot în ape îngheţate au scos Crucea din Dunăre

Episcopul Tulcei, Prea Sfinţia Sa Visarion, a oficiat, luni, pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea, slujba Sfinţirii Mari a apei şi a aruncat o cruce din busuioc în Dunăre, aceasta fiind adusă la mal de doi tineri înotători care se pregătesc pentru Campionatul mondial de înot în ape îngheţate, ce va avea loc săptămâna viitoare în Molv

Social 06-01-2025 14:31

ANM: Vreme caldă în următoarele zile în toate regiunile ţării; din weekend se răceşte şi apar ploile

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât valorile termice atât cele maxime cât şi cele minime se vor situa peste mediile multianuale caracteristice în această lună, se arată în prognoza de specialitate publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabil

Social 06-01-2025 14:11

Alba: Autobuz distrus de un incendiu; cele trei persoane din autovehicul s-au autoevacuat

Un autobuz în care se aflau trei persoane a luat foc luni în timp ce efectua o cursă între Alba Iulia şi o comună învecinată, şoferul şi cei doi pasageri autoevacuându-se înainte ca incendiul să se extindă la întreg autovehiculul. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alex

Social 06-01-2025 13:43

Patriarhul Daniel: Botezul Domnului în Iordan este temelia botezului creştin

Botezul Domnului în Iordan este temelia botezului creştin, le-a transmis, luni, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Părinte Daniel, credincioşilor ortodocşi prezenţi pe Dealul Mitropoliei. "Botezul Domnului în Iordan este temelia botezului creştin. De aceea, noi, astăzi, prăznuim pomenirea Botezului Domnului Iisus H

Social 06-01-2025 13:34

Salvamont România: Un nou record nedorit - peste 1.300 de intervenţii în vacanţa de iarnă

Salvamontiştii au intervenit în peste 1.300 de cazuri în vacanţa de iarnă iar în ultimele 24 de ore peste 120 de persoane au fost transportate la spital. Potrivit Salvamont România, dispeceratul de specialitate a primit, în ultimele 24 de ore, 167 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă. Cele mai multe apeluri

Social 06-01-2025 13:14

Valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov

Poliţia Română informează luni că se înregistrează valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov şi îi sfătuieşte pe şoferi să circule cu atenţie în aceste condiţii. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-s

Social 06-01-2025 12:30

Poliţia de Frontieră: Peste 32.000 de persoane, verificate în aplicaţia eDAC în primele zile de la integrarea în Spaţiul Schengen

Peste 32.000 de persoane au fost verificate în aplicaţia eDAC în primele zile de la integrarea în Spaţiul Schengen, informează Poliţia de Frontieră Română, într-un comunicat transmis luni AGERPRES. "Aplicaţia este folosită de către echipele mobile din teren din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră. Este u

Social 06-01-2025 11:55

MAI: Peste 200.000 de persoane - aşteptate la manifestările religioase de Bobotează

Peste 200.000 de persoane sunt aşteptate luni la manifestările religioase de Bobotează, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis AGERPRES. "O atenţie deosebită este acordată manifestărilor religioase ocazionate de Sărbătorirea Botezului Domnului, la care este preconizată prezenţa a peste 200.000 de persoane. Din punct de v

Social 06-01-2025 11:11

Vreme caldă în Bucureşti în următoarele zile; temperaturile vor urca până la 13 grade Celsius (meteorologi)

Vremea se va încălzi în Bucureşti, până miercuri dimineaţa, iar temperatura maximă va atinge 13 grade Celsius, arată prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit meteorologilor, în intervalul 6 ianuarie, ora 10:00 - 7 ianuarie, ora 8:00, vremea se va încălzi în Capita

Social 06-01-2025 10:36

Cod galben de vânt puternic în zonele montane din 15 judeţe, până miercuri dimineaţa

Meteorologii au prelungit până miercuri dimineaţa atenţionarea Cod galben de vânt puternic valabilă în Munţii Apuseni şi Carpaţii Orientali, precum şi informarea de vânt şi ploi emisă pentru zonele montane din ţară. Astfel, în perioada 6 ianuarie, ora 10:00 - 8 ianuarie, ora 10:00, în Munţii Apuseni şi Carpaţii Orientali v&a