Custodele Coroanei, la Seara Fundaţiei Margareta: Sunt aici să vă mulţumesc pentru încurajare, ajutor, energie şi inspiraţie

Custodele Coroanei Române a găzduit joi Seara Fundaţiei Regale Margareta, prilej cu care a mulţumit "pentru încurajare, ajutor, energie şi inspiraţie" tuturor celor implicaţi în proiectele desfăşurate.
"Mă bucur atât de mult să vă văd aici. (...) Graţie dumneavoastră şi oamenilor ca dumneavoastră, care în toţi aceşti ani au ajutat fundaţia, au dat banii, simt angajamentul şi dragostea pentru copii, pentru persoanele în vârstă, pentru tot ce poate fi mai frumos în această ţară. Ne-au inspirat şi am creat împreună o echipă minunată a fundaţiei şi consiliul director, care, evident s-a schimbat puţin în aceşti ani. Dar toată lumea ne-a dat această inspiraţie, aceste forţă de a continua, zi după, zi, după zi, pas cu pas şi, în sfârşit, avem o fundaţie naţională mare, cu mari realizări. Şi, deci, sunt aici să vă mulţumesc pentru toată această încurajare, ajutor, energie, inspiraţie. Mulţumesc foarte mult şi mulţi ani înainte", a spus MS Margareta, preşedintele FRMR, la Palatul Elisabeta.
Majestatea Sa a amintit că drumul început în urmă cu 34 de ani pentru crearea Fundaţiei "a fost greu la început".
"Am venit aici cu sora mea, am început Fundaţia, inspirate de Reginele României, care fiecare a făcut ceva pentru ţară şi cu încurajarea tatălui nostru (Regele Mihai n.r.). Dar a fost foarte greu la început. A fost greu de luptat pentru ideile noastre, pentru poporul român. Încet, încet, cu oameni ca dumneavoastră, toată lumea a început să înţeleagă despre ce este vorba", a mai spus Custodele Coroanei.
Directorul executiv al FRMR, Mugurel Mărgărit, a evidenţiat faptul că, în 2024, FRMR are în derulare zece proiecte.
"Continuăm să lucrăm cu peste 50 organizaţii partenere pentru a dezvolta comunităţi şi pentru a sprijini copii, seniori şi tineri. Învăţăm enorm din interacţiunea cu organizaţiile mici, cu oamenii curajoşi care au iniţiative civice pornite din nimic altceva decât dorinţa unei schimbări pozitive. Îi ascultăm pe seniori la Telefonul Vârstnicului şi creăm proiecte care să îi scoată din izolare şi să-i aducă alături de noi în era digitală. Ne lăsăm călăuziţi de ceea ce ne uneşte. Un cumul de valori (Generozitate, Responsabilitate şi Integritate, Puterea exemplului şi Loialitate) şi de credinţa că România îşi va atinge adevăratul potenţial atunci când vom avea respect pentru noi şi pentru toţi ceilalţi din jurul nostru", a arătat Mugurel Mărgărit.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
El a menţionat că Fundaţia Regală Margareta a României are două dimensiuni, una fiind aceea publică, a impactului proiectelor sale, care urmăreşte schimbarea sistemică, adoptarea unor politici publice, care să pună în valoare experienţa seniorilor şi să o fructifice spre binele comunităţii, metoda intergeneraţională adoptată la scară largă de toţi actorii din România.
"Parte din ceea ce urmărim se regăseşte foarte bine şi între obiectivele de dezvoltare durabilă din agenda ONU 2030: educaţia de calitate, reducerea inegalităţilor, sănătate şi bunăstare, parteneriate. (...) O a doua dimensiune este cea umană, un pic mai greu de văzut, pentru că presupune să te priveşti din exterior şi să realizezi că ceea ce faci este remarcabil, chiar dacă reprezintă doar o zi de marţi", a punctat directorul executiv al FRMR.
Mugurel Mărgărit a declarat pentru AGERPRES că în anul 2023 FRMR a ajutat circa 4.000 de seniori, în jur de 1.500 de copii, 60 de tineri talentaţi.
"Am lucrat cu foarte mulţi voluntari, seniori care au fost alături de noi în aceste proiecte. Am colaborat cu 54 de organizaţii neguvernamentale din toată ţara şi am încercat să le dezvoltăm capacitatea acestora astfel încât să ajute mai departe copii şi seniori. A fost un an dificil în care am desfăşurat 10 proiecte, dar unul frumos, pentru că am reuşit să fim aproape de oameni şi să ne apropiem de o schimbare importantă în România, aceea în care seniorii capătă un rol în sprijinul comunităţilor lor şi nu sunt doar nişte persoane izolate, considerate a fi o povară pentru comunitate", a spus Mărgărit.
Pentru viitor, directorul executiv al FRMR a amintit un proiect deja început, acela de a învăţa seniorii să folosească telefonul mobil.
"Credem că există, din păcate, o divizare între tineri şi seniori, generată inclusiv de tehnologie, de faptul că seniorii nu ştiu să folosească telefoanele mobile. Vorbim despre a-i învăţa să folosească telefonul pentru comunicare, pentru cumpărături, pentru plata impozitelor. Şi, până la sfârşitul acestui an vor fi 8.000 de seniori care vor fi trecut prin cursurile noastre", a mai arătat Mugurel Mărgărit.
Despre colaborarea cu FRMR a vorbit Angela Galeţa, director al Fundaţiei Vodafone România.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Evenimentul a avut loc în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Sofia, alături de reprezentanţi de marcă ai partenerilor şi companiilor implicate în acţiuni de responsabilitate socială şi sprijin în comunitate din dorinţa de a recunoaşte susţinerea acordată şi a împărtăşi din rezultatele împlinite prin activităţile desfăşurate de către Fundaţia Regală.
Potrivit FRMR, datorită suportului oferit de sponsori şi parteneri media, fundaţia a reuşit şi în 2023 să susţină seniorii singuri sau pentru o îmbătrânire activă, să ajute copiii din familii sărace aflaţi în pragul abandonului şcolar, să sprijine tinerii talentaţi în urmarea visurilor lor artistice şi să ajute organizaţii să crească şi să-şi extindă contribuţia în comunitatea în care acţionează. Un număr de aproape 10.000 de persoane au beneficiat de rezultatele proiectelor FRMR.
Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, fiind una din organizaţiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societăţii civile prin programe sociale şi educaţionale. Cu o activitate de 34 de ani, Fundaţia sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGSU: Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; circa 10 hectare afectate
Aproximativ 10 hectare de vegetație uscată sunt afectate de un incendiu izbucnit vineri, într-o zonă greu accesibilă din localitatea Cetățeni din județul Argeș, a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Potrivit IGSU, un elicopter Black Hawk aparținând Inspectoratului General de Aviație al MAI a efectuat prima ar
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația