logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Puieţi de castan comestibil, plantaţi de voluntari la Feliceni; livada va avea forma unei frunze de castan

Image

O plantaţie de castan comestibil, care va avea chiar forma unei frunze de castan, va prinde viaţă sâmbătă, 20 aprilie, în comuna Feliceni, în cadrul unui proiect al Fundaţiei Comunitare din Odorheiu Secuiesc şi va avea rolul, printre altele, de a oferi hrană animalelor, în special urşilor, astfel încât acestea să rămână în pădure şi să nu mai vină în localităţi.

Proiectul este unul complex, se numeşte "Amprenta Verde", este finanţat de Fundaţia "Pădurea de Mâine", prin granturile "Comunităţile Pădurea de Mâine" şi include mai multe activităţi concentrate în jurul rolului social al pădurii, în care sunt implicate comunităţile din zonele forestiere.

 



Directorul de programe al Asociaţiei Comunitare din Odorheiu Secuiesc, Csáki Rozália, a declarat, pentru AGERPRES, că în cadrul proiectului se desfăşoară activităţi educative, de tipul "şcoala de pădure", în cadrul cărora câteva sute de elevi din mai multe şcoli din judeţ primesc informaţii despre ecosistemul forestier şi despre importanţa pădurilor în viaţa noastră.

Activităţile au loc atât în sălile de clasă cât şi la faţa locului, în pădure, unde copiii pot auzi sunetul păsărilor şi pot vedea frumuseţea naturii.

 



O altă componentă a proiectului vizează organizarea unor mini-concerte simfonice în pădurile judeţului, cu participarea unui număr redus de persoane, iar a treia activitate presupune plantarea unor specii de arbori care au un rol mai complex decât acela de a oferi comunităţilor doar lemn.

Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, aproximativ o sută de voluntari vor planta pe un teren al Bisericii Reformate din comuna Feliceni, o mie de puieţi de castan comestibil, aceştia urmând să fie aşezaţi chiar pe tiparul unei frunze de castan.

Csáki Rozália a explicat că o cercetarea realizată recent a arătat că, din cauza încălzirii vremii, castanul comestibil poate creşte şi în zona Feliceni, acolo unde toată comunitatea s-a mobilizat pentru acest proiect.

La rândul său, inginerul silvic Kádár Tibor-Sándor, care asigură asistenţa tehnică a proiectului, a explicat pentru AGERPRES că prin plantarea celor o mie de puieţi de castan comestibil se urmăresc mai multe obiective, unul dintre acestea fiind acela de a adapta pădurile la schimbările climatice.

"Rolul ecologic este de a crea un arboret rezilient cu schimbările climatice, castanul comestibil fiind o specie mediteraneană şi rezistă mai bine climatului cald decât speciile care se găsesc în zonă. În silvicultura modernă se numeşte migrare asistată a speciilor rezistente la secetă, care doreşte să aducă specii lemnoase din zona sudică mai la nord, pentru a facilita adaptarea la schimbări climatice. Din acest motiv plantarea castanului comestibil se încadrează în acest concept", a precizat Kádár Tibor-Sándor.

Potrivit acestuia, proiectul este unul "ştiinţific participativ", deoarece voluntarii vor planta puieţii şi comunitatea locală va îngriji şi va urmări evoluţia livezii şi, astfel, va învăţa mai multe despre procesele naturale ce se desfăşoară într-o pădure.

 



"Livada, pădurea creată va oferi mai departe oamenilor de ştinţă posibilitatea să cerceteze procesele legate de migrarea asistată a unor specii dintre regiuni. Castanul comestibil, deşi cu origini mediteraneene este autohton (insular) în România. Se găseşte natural în zona Baia Mare, Tismana/Gorj dar o livadă de 110 ani este şi la Crăciunel, în Harghita", a mai transmis inginerul silvic.

Totodată, prin acţiunea de plantare de sâmbătă se urmăreşte crearea unor habitate forestiere care să producă fructe comestibile şi să ofere hrană animalelor, în special urşilor, astfel încât acestea să rămână în pădure şi să nu mai vină în localităţi.

"Deseori, animalele sălbatice produc pagube însemnate gospodăriilor din comunităţi forestiere şi adâncesc conflictul dintre om şi carnivorele mari, mai ales ursul a căpătat o postură negativă în ultimul deceniu. Se zice că protejarea biodiversităţii este îndeplinită cu succes doar în regiunile unde comunităţile acceptă şi sprijină acest demers. În România aceasta arată o tendinţă exact inversă. Problematica ursului care intră în gospodării vine datorită lipsei hranei din pădure. Prin plantarea castanului comestibil urmărim crearea de habitate forestiere care sunt capabile să producă fructe comestibile pentru faună, astfel putem contribui la capacitatea de retenţie a acestor habitate. Cu alte cuvinte, castanul comestibil fructifică regulat (faţă de fag 2-3 ani, gorun 4-5 ani), fructifică şi în ani secetoşi mai bine decât speciile existente în zonă, are fructe relativ mari, astfel are potenţial să devină o sursă de hrană stabilă pentru populaţia de urs", a subliniat Kádár Tibor-Sándor.

Acesta a vorbit şi despre rolul social al castanului, punctând faptul că fructele de castan comestibil au fost, până în secolul XX, o sursă de hrană considerabilă pentru populaţia rurală din multe părţi ale Europei.

"Securitatea aprovizionării cu alimente este un alt aspect arzător al prezentului. Plantând castan comestibil putem arăta oamenilor din zonă că există soluţii viabile în ceea ce priveşte producerea hranei proprii şi într-un climat mai secetos", a arătat inginerul silvic.

Plantarea celor o mie de puieţi de castan comestibil se va face concomitent cu amplasarea unor apărători tubulare, care îi va proteja de cervide şi îi va ajuta să crească mai repede, fără a fi copleşiţi de vegetaţie.

Soluţia a fost inventată în Germania şi a fost deja folosită în Harghita.

 



Kádár Tibor-Sándor a mai menţionat şi că această activitate, de plantare a puieţilor, este foarte îndrăgită de societatea civilă, iar pădurea creată oferă potenţial de cercetare şi educare.

"Plantarea puieţilor este o activitate foarte îndrăgită de societatea civilă şi este un bun prilej de a disemina cunoştinţe despre pădure dar şi de a conştientiza impactul omului asupra naturii. Modul cel mai activ de a combate schimbările climatice este plantarea puieţilor. Prilejul oferit de organizaţii oamenilor de a petrece timp de calitate şi pe deasupra util este apreciat şi atrage foarte multe persoane care, deşi îşi doresc să se implice activ în combaterea schimbărilor climatice, rareori au oportunitatea să participle la câte o acţiune de plantare. (...) O pădure astfel creată oferă şi un potenţial ridicat pentru cercetare, educare studenţilor şi elevilor. Într-o astfel de plantaţie pilot pot fi făcute uşor demonstraţii pentru a facilita înţelegerea proceselor ce se derulează în pădurile tinere. Aici se poate demonstra rostul inovării, un aspect important şi aşteptat de viitorii administratori ai pădurilor Romaniei", a conchis inginerul silvic.

De altfel, întregul proiect "Amprenta Verde" are acest rol de educare, dar şi de conştientizare privind managementul sustenabil al pădurilor, în afară de implicarea şcolilor şi a autorităţilor locale, fiind încheiate parteneriate şi cu composesoratele din comunităţile în care se derulează activităţi. AGERPRES / (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Fundatia Comunitara Odorheiu Secuiesc

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 04-04-2025 13:30

TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie

Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Social 04-04-2025 13:22

Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită

Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac

Social 04-04-2025 13:19

'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități

Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par

Social 04-04-2025 13:16

Bihor: Colecta de Paști a Băncii pentru Alimente Oradea, în 91 de magazine din patru județe

Banca pentru Alimente Oradea desfășoară, în perioada 4 - 6 aprilie, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, sub mesajul 'Împreună hrănim speranța', în 91 de magazine ale partenerilor săi, un număr record în cei cinci ani de la înființare. 'Aceste colecte

Social 04-04-2025 12:22

Harghita: Sesizare penală făcută de Garda de Mediu, după un incendiu produs într-o arie protejată

Garda de Mediu Harghita a sesizat organele de cercetare penală după ce s-a constatat că a fost incendiată o suprafață cu vegetație uscată aflată într-o arie naturală protejată. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de comisarul șef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, incendiul s-a produs într-un sit Natura 2000, în zona Ciceu, și

Administratie 04-04-2025 11:56

ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025

Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so

Administratie 04-04-2025 11:09

Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo

Administratie 04-04-2025 11:05

Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86

Administratie 04-04-2025 10:53

Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani

Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi

Administratie 04-04-2025 10:43

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e

Administratie 04-04-2025 10:32

ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași

Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș

Social 04-04-2025 10:19

Vreme deosebit de rece la București; duminică, temperatura maximă nu trece de 7 grade

Valorile termice vor scădea semnificativ în Capitală începând de duminică, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie. Potrivit prognozei speciale pentru București emise vineri de Administrația Națională de Meteorologie, după ce sâmbătă vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 20 de grade și v&ac

Social 04-04-2025 10:13

Vremea se răcește accentuat în cea mai mare parte a țării, de sâmbătă; temperaturi preponderent negative noaptea și dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o atenționare Cod galben de vânt, valabilă de sâmbătă după-amiaza în peste jumătate de țară. Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 aprilie, ora 15:00 - 6 aprilie, ora 3:00, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, precum și la munte vor fi