logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Ecomuzeul Ţării Moţilor, primul de acest fel din România

Image

Ecomuzeul Ţării Moţilor va fi primul din România realizat după recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani, care se va suprapune cu o mare parte din Parcul Natural Apuseni, întins pe o suprafaţă de peste 75.000 de hectare, pe teritorii din trei judeţe - Bihor, Cluj şi Alba, premiat la nivel european ca Destinaţie europeană de excelenţă (EDEN).

"Va fi primul ecomuzeu din România realizat după recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani. Ecomuzeul în sine este o platformă prin care comunităţile locale vor să îşi afirme şi să îşi păstreze identitatea locală. Pentru că administraţia parcului s-a implicat de la început în această iniţiativă, în prezent asigurând transferul de know how de la nivel internaţional, asigurând totodată şi demersurile administrative şi legale necesare constituirii ecomuzeului, îşi asumă pentru început rolul de entitate umbrelă care va sprijini asocierea comunelor interesate din zona Parcului Natural Apuseni pentru a crea nucleul ecomuzeului. Acesta va fi format în etapa iniţială din teritoriul a 7-8 comune. Din punct de vedere administrativ se adoptă o hotărâre de consiliu local la nivelul fiecărei comune doritoare prin care aderă la ecomuzeu prin întreg teritoriul localităţii. Ulterior suprafaţa astfel formată trebuie să aibă un caracter unitar, iar reprezentanţii acestor comune vor semna o Cartă a ecomuzeului care va conţine un set de principii prin care aceştia doresc să asigure păstrarea identităţii locale. Data semnării acestei carte devine astfel data creării ecomuzeului care va include şi zona parcului, fără a exista un conflict administrativ între cele două forme de protecţie şi conservare, ele fiind complementare", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş.

 


Sursa foto: Alin Moş / Arhiva personală


Ecomuzeul este, potrivit acestuia, un muzeu netradiţional care constă într-un spaţiu, cu oamenii săi, care conservă, valorifică, protejează şi îşi face cunoscut patrimoniul său cultural, ecologic, natural, istoric şi artistic datorită implicării populaţiei şi a instituţiilor locale. Este, de fapt, un proces participativ de îngrijire şi gestionare a patrimoniului cultural local pentru a favoriza o dezvoltare socială, ecologică şi economică durabilă.

Deşi iniţiativa acestui ecomuzeu îşi are originea prin anii 2000, ca urmare a dezvoltării colaborării dintre Administraţia Parcului Natural Apuseni şi Administraţia Parcului Natural Regional Adda Nord şi Ecomuzeul Adda di Leonardo din Italia, a fost nevoie de peste 15 ani de discuţii şi dezbateri la nivelul comunităţilor locale, dar şi o succesiune de generaţii pentru ca să existe deschiderea necesară concretizării acestei iniţiative.

Astfel în anul 2023 au fost reîncepute discuţiile cu reprezentanţii comunităţilor locale, în care au fost implicate şi mediul academic şi cel antreprenorial, aceştia recomandând ca la formarea viitorului ecomuzeu să fie invitate pentru început numai comunele a căror suprafaţă administrativă include şi Parcul Natural Apuseni, respectiv un număr de 17 comune din judeţele Bihor, Cluj şi Alba.

 

Sursa foto: Alin Moş / Arhiva personală


Prima hotărâre de consiliu local care atestă decizia comunităţii de a face parte din ecomuzeu a fost materializată în comuna Gârda de sus, judeţul Alba. De asemenea toate cele 5 comune din judeţul Alba cu suprafeţe incluse în Parcul Natural Apuseni au agreat aderarea la Ecomuzeul Ţării Moţilor în această primăvară.

"În acest moment, avem o hotărâre de Consiliu Local de la Gârda de Sus, judeţul Alba, urmând ca, până la sfârşitul lunii martie, şi celelalte patru să emită acele hotărâri de consilii locale prin care se hotărăşte ca teritoriul comunei să facă parte din ecomuzeu. La Bihor, încă suntem în fază de discuţii, cele mai avansate fiind cele cu comuna Budureasa. Pe judeţul Cluj, comuna Săcuieu şi-a afirmat dorinţa clară de aderare în cel mai scurt timp. Eu estimez că primul val de comune care vor constitui nucleul ecomuzeului va fi de 7 sau 8 comune. Etapele sunt acestea: până la sfârşitul lunii martie ar trebui să obţinem hotărâri de consilii locale, iar până la sfârşitul lunii mai să fie semnată Carta Ecomuzeului, care este un document în baza căruia aceste comunităţi îşi asumă un set de principii", a explicat directorul Alin Moş.

Aceste principii cuprinse în Carta ecomuzeului se referă, printre altele, la respectarea arhitecturii tradiţionale, a ocupaţiilor, a modului de utilizare tradiţională şi durabilă a resurselor, a teritoriului, la gastronomia locală şi educaţie etc.

 

Sursa foto: Alin Moş / Arhiva personală


Foarte important de ştiut, a subliniat directorul, este că "ecomuzeul nu schimbă reguli, nu vine să complice birocratic", ci pur şi simplu, prin Carta ecomuzeului, comunităţile locale, prin reprezentanţii lor, îşi asumă un set de principii prin care ei urmăresc să îşi păstreze identitatea.

"Noi, de-a lungul timpului, aşa cum am făcut şi până acum, dar de acum şi mai mult, o să le asigurăm în primul rând tot ce înseamnă transfer de know-how, contacte cu specialişti, oameni cu care să se sfătuiască, să îi ajute în proiectele lor. Dar acţiunile în sine se vor baza pe iniţiativele locale, concretizate în proiecte", a afirmat Alin Moş.

Conform acestuia, există deja mai multe iniţiative ale partenerilor în pregătire în acest areal, cum ar fi traseul tematic referitor la rezistenţa anticomunistă din Apuseni sau un alt proiect pentru dezvoltarea traseelor de cicloturism care vor porni din proiectul mai amplu al celor trei Consilii Judeţene Bihor, Cluj şi Alba şi care vor conecta numeroasele şi atractivele obiective turistice şi furnizori de servicii de cazare şi masă locali, dar şi colaborări precum cea dintre Facultatea de construcţii şi arhitectură din Oradea cu comuna Gârda de sus din judeţul Alba pentru conservarea arhitecturii tradiţionale locale.

 

Sursa foto: Alin Moş / Arhiva personală


Directorul Alin Moş se arată optimist în realizarea acestui proiect, menit să conştientizeze importanţa dezvoltării durabile şi importanţa ospitalităţii, comunicând într-un mod adecvat cu toate părţile interesate dar şi prin intermediul tuturor canalelor de comunicare disponibile.

"Nu mai vorbim de supravieţuire, ci de aici înainte vorbim de performanţă. Toate reţinerile pe care le-am avut în ultimii 30 de ani încep să dispară, pentru că acum tabloul este foarte mult schimbat. De ce? Pentru că au apărut generaţiile tinere. Este o altă gândire. Eu din acest motiv am acum curajul să încep acest proiect. În prezent, doar trebuie să le spui tinerilor despre ce e vorba pentru a-i vedea imediat implicaţi şi cu dorinţă de a face. Ei doresc să combine tradiţia cu modernul. Tinerii de azi vor să îşi trăiască viaţa în modernitate, dar împreună să găsim căile prin care ei vor fi mândri de originea lor şi de faptul că pot să-şi păstreze identitatea", a menţionat directorul.

Acesta a adăugat că există potenţial în utilizarea infrastructurii aferente anumitor unităţi de învăţământ la nivel local pentru programe de formare şi educare, mai ales că urmare a scăderii dramatice a numărului de copii această infrastructură nu este folosită la capacitate.

 

Sursa foto: Alin Moş / Arhiva personală


"Noi trebuie să readucem tineri acolo în cursuri de formare pentru ocupaţii caracteristice zonei care azi dispar, pentru că bătrânii se duc Mulţi tineri rămân la oraş, dar se întorc în sat pentru a deschide afaceri sau a da o mână de ajutor. Unii îşi stabilesc o reşedinţă secundară la munte, sunt atât de multe variante. Ceea ce contează însă este ca spiritul locului să nu dispară şi să poată fi apreciat de cei care vizitează această zonă", a mai adăugat Alin Moş.

Nu în cele din urmă, un ecomuzeu care funcţionează va fi un factor de dezvoltare economică şi de ocupare a forţei de muncă şi va avea resurse economice necesare pentru a-şi finanţa activităţile.

Cum principalele domenii ale economiei locale, în zona montană, sunt prelucrarea lemnului, creşterea animalelor şi mai nou, turismul, forurile europene competente se preocupă, într-o oarecare măsură, de susţinerea acestor categorii de activităţi economice în vederea revigorării economiei locale şi utilizarea tradiţională durabilă a resurselor locale.

 

Sursa foto: Alin Moş / Arhiva personală


Reprezentanţii Parcului Natural Apuseni şi un grup de specialişti din mediul universitar lucrează în prezent la un set de propuneri privind politicile publice pentru zona montană utilizând ca model de lucru viitorul Ecomuzeu al Ţării Moţilor.

"Încercăm să găsim orice pârghii administrative şi financiare care să vină în sprijinul direct al acestor comunităţi, pentru dezvoltarea de activităţi care să îi ajute să se autosusţină. În prezent, ne interesează să revigorăm atât cât este posibil ocupaţiile tradiţionale din această zonă, prin care oamenii pot să valorifice resursele naturale locale, pentru nevoile actuale ale pieţei. Desfacerea produselor este o mare problemă şi principala provocare", a conchis directorul Alin Moş.

Parcul Natural Apuseni adăposteşte cea mai importantă zonă carstică din România, cu aproximativ 1.500 de peşteri, multe dintre acestea fiind de interes internaţional. Aici se află cel mai înalt portal de peşteră din ţară (Cetăţile Ponorului), cea mai importantă şi mai frumoasă peşteră turistică din România (peştera Urşilor), dar şi cel mai mare gheţar subteran din lume (Gheţarul Scărişoara).

Diversitatea biologică mare, diversitatea şi frumuseţea peisajului, bogăţia culturii locale a determinat un mare interes din punct de vedere ştiinţific dar şi turistic, astfel aici au fost declarate începând cu anul 2007 trei situri Natura 2000 incluzând această zonă într-o vastă reţea de conservare a biodiversităţii la nivel european, dar şi decernarea de către Comisia Europeană a titlului de Destinaţie Europeană de Excelenţă (EDEN) începând cu anul 2009. AGERPRES/(A/autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i