logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

24 Ianuarie/Adrian Cioroianu: Unirea Principatelor - un proces destul de lung; şi astăzi avem nevoie de oameni vizionari

Imagine din galeria Agerpres

Istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, a afirmat că Unirea Principatelor de la 1859, rod al viziunii generaţiei paşoptiste, a reprezentat un proces destul de lung, ''nu e o zi pur şi simplu din calendar în care s-a întâmplat'', şi a îndemnat la rememorarea zilnică a marilor momente ale istoriei noastre, nu doar la ceasurile aniversare.

"Unirea Principatelor de la 1859, una dintre ideile centrale ale generaţiei paşoptiste, una dintre cele mai benefice din întreaga noastră istorie, a fost în primul rând voinţă politică românească. Sigur că a fost o conjunctură istorică europeană, determinată în special de Războiul Crimeii, dar şi, în sens mai larg, de criza în care intrase Imperiul Otoman în sfera de influenţă a căruia se aflau Principatele Române. Să ne aducem aminte că nu erau state independente atunci. Deci, Unirea lui Alexandru Ioan Cuza şi a generaţiei sale a venit pe acest fond, ca o idee plecată din interior şi, din fericire, susţinută din exterior de majoritatea Puterilor europene, sigur, mai puţin Imperiul Habsburgic, viitorul Imperiu Austro-Ungar, care era destul de suspicios la ideea unirii românilor", a declarat pentru AGERPRES Adrian Cioroianu.

El a arătat că Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre cei mai interesanţi politicieni şi oameni de stat ai secolului al XIX-lea românesc, pe care îl privim uneori, susţine el, schematic.

"Unii şi-l imaginează că era un dictator în devenire sau alţii cred că era un playboy pus pe tron printr-o conjuraţie. În realitate, el era ceea ce s-ar fi chemat un intelectual, un ofiţer, dar intelectual prin faptul că se implicase civic şi înainte de a deveni domnul Principatelor Române, deţinând funcţii publice în care s-a descurcat foarte bine", a spus istoricul.

Cioroianu a atras atenţia că, atunci când ne referim la Cuza, contează activitatea lui politică.

"Nu sfătuiesc pe nimeni să-i judece faptele din perspectiva relaţiilor lui intime de familie, pentru că în felul acesta nu ajungem niciunde şi pe oricine am judeca, de la regii Franţei, până la Albert Einstein, de regulă un om de bun-simţ se întreabă ce au făcut respectivii, nu ce relaţii au avut cu soţia sau cu amanta. Acestea fiind spuse, Alexandru Ioan Cuza a fost atunci ales tocmai pentru că era un personaj independent (...) atât între familiile boiereşti din Moldova, familii care într-un fel se suspectau una pe alta că vor să ajungă pe tron, dar şi faţă de candidaţii declaraţi, mă refer la alegerile din Moldova, la începutul anului 1859. Şi atunci, aceste partide ale familiilor boiereşti au făcut un compromis şi l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza tocmai pentru că era independent faţă de ele şi nu era de viţă nobilă, nu era nici sărac, dar nici extrem de bogat, îndeplinise funcţii publice, era un bărbat prezentabil şi un bun vorbitor de franceză. Din acest motiv, el a fost ales la Iaşi şi, ulterior, alegerea de la Bucureşti era menită să materializeze începutul Unirii", a explicat istoricul.

Acesta a subliniat că alegerea şi la Bucureşti a lui Alexandru Ioan Cuza "nu a însemnat că Unirea s-a făcut începând de a doua zi".

"Începe doar un proces care, în câţiva ani, va duce treptat la unificarea instituţiilor, la unificarea administrativă. A fost un proces destul de lung. Aş vrea să ne aducem aminte că bunăoară Bucureştiul devine capitală a Principatelor Unite de abia pe la 1862, deci înţelegem că 24 ianuarie 1859 e, repet, doar începutul unui proces şi nicidecum sfâşitul acestuia. (...) Atunci a început o serie de reforme fără precedent în istoria noastră. Dacă ar fi să-i găsim un nume lui Alexandru Ioan Cuza, el nu mai e nici primul unificator, pentru că fusese Mihai Viteazul, nu mai este nici Întregitorul, pentru că acesta avea să fie Ferdinand, dar eu zic că dacă ar trebui să-i găsim un nume el este un excelent domn modernizator, un reformator. E de notat faptul că, indiferent de abdicarea sa, reformele sale au fost continuate de aceiaşi oameni politici şi de domnitorul care vine, Carol I. Deci, aceasta dovedeşte că reformele lui Cuza n-au fost făcute în nume propriu, ele erau reforme necesare şi o întreagă generaţie politică le-a susţinut ulterior, chiar şi fără Cuza. Ce s-a întâmplat între el şi generaţia lui ţine de pasiunile omeneşti, poate de neînţelegeri, că orice om a putut greşi uneori. La noi, să ştiţi că a rămas o constantă această relaţie delicată între - hai să spunem - conducători şi Parlament. Adică de la Alexandru Ioan Cuza şi Traian Băsescu deseori, în condiţii de libertate, conducătorul statului şi Parlamentul s-au aflat pe poziţii diferite. Şi asta a fost evident şi în cazul lui Cuza, de unde şi părăsirea lui de către generaţia care îl adusese la putere", a spus acesta.

Adrian Cioroianu s-a declarat "categoric" împotriva folosirii sintagmei de "Mica Unire", argumentând că, fără 1859, nu am fi avut 1918.

"Ne dăm seama cum a apărut. Sigur că multă lume, vorbind de Marea Unire, deşi şi acolo termenul este impropriu, gândindu-se că dacă 1918 e Marea Unire, atunci 1859 e Mica Unire. Este absolut o inepţie. Fără Unirea lui Cuza nu-mi dau seama cum am fi mers spre Unirea din 1918. Pentru epoca ei şi pentru istoria noastră Unirea generaţiei lui Cuza, sub Alexandru Ioan Cuza, a avut o importanţă uriaşă. Drept care sfătuiesc pe toată lumea să nu mai folosească acest termen de Mica Unire din simplul motiv că e cu totul şi cu totul inadecvat. Nici nu poţi face clasamente de acest gen în istorie, plus că istoria este o continuă devenire. Repet, fără 1859, nu am fi avut 1918, aşa că e greu de spus care a fost mai importantă decât cealaltă", a susţinut istoricul.

Profesorul Cioroianu consideră că avem nevoie şi astăzi de oameni vizionari asemenea generaţiei paşoptiste.

"Sigur că istoria ne învaţă mereu, dar nu şi cum să fim inteligenţi mâine. Dar măcar ne arată ce au greşit alţii ieri. Şi, din acest punct de vedere, istoria ne arată că ceea ce contează în evoluţia popoarelor este această încăpăţânare, această dorinţă de a sluji un ideal, pentru că, în momentul în care o serie de oameni politici puneau la cale alegerea lui Alexandru Ioan Cuza şi la Bucureşti, cine s-ar fi gândit atunci că în 70 de ani am fi avut un stat care să includă Transilvania, Bucovina, Dobrogea şi Banatul ş.a.m.d. Vedeţi ce înseamnă încăpăţânarea acelei generaţii paşoptiste care a fost aceea care a dus la Unirea lui Cuza, apoi la Războiul de Independenţă şi cucerirea acesteia, declararea Regatului... Şi, în genere, sfârşitul de secol XIX românesc este, în opinia mea, poate cea mai bună perioadă pe care am avut-o în istoria noastră. Şi toţi erau nişte idealişti. Vreau să spun că în anul 1848 ceea ce cereau ei erau aproape imposibil, era rupt de realitate. Dar uite că puterea viziunii şi puterea idealului şi a consecvenţei de a le urmări ne arată că şi astăzi avem nevoie de oameni vizionari, de oameni care să creadă în idealurile lor şi care să depună eforturi şi timp şi viaţă pentru înfăptuirea acelor idealuri", a spus Cioroianu.

El a arătat că trebuie să vorbim despre marile noastre momente oricând, nu numai la ceasurile aniversare.

"Drept care îi sfătuiesc pe concetăţenii mei să nu neglijeze istoria naţională şi şansa de a vorbi dintr-o cu totul altă poziţie astăzi. Adică România de astăzi stă la toate capitolele infinit mai bine decât erau Principatele pe cale de a se uni sub Cuza. Deci e evident o evoluţie. Şi acest lucru trebuie să ne bucure, dar să ne şi crească responsabilitatea. Îi sfătuiesc pe români să înţeleagă faptul că Unirea e un proces, nu e o zi pur şi simplu din calendar în care s-a întâmplat ca şi cum s-ar deschide un ghiocel s-a deschis Unirea. Nu. Unirea s-a consumat în ani, în ani de zile. Şi procesul început de Alexandru Ioan Cuza va continua cu domnitorul Carol I ş.a.m.d. Şi, aşa cum spuneam, să încercăm să scoatem din discursul public astfel de noţiuni aberante cum ar fi Mica Unire, care sunt oarecum peiorative şi cred că nu sunt meritate nici de Cuza, nici de generaţia lui", a concluzionat Adrian Cioroianu. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editoronline:IrinaGiurgiu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p

Social 17-04-2025 12:33

IGPF: Traficul la frontiere va crește de Paște; 3.500 de polițiști vor acționa pentru un control eficient

Peste 3.500 de polițiști de frontieră vor acționa, zilnic, pentru un control eficient și operativ la granițele României, în contextul creșterii tranzitului cu ocazia Sărbătorilor Pascale. 'În contextul aderării pe deplin a României la Spațiul Schengen și a eliminării controalelor la frontierele terestre cu Ungaria ș

Social 17-04-2025 12:33

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului - inclusă în lista sărbătorilor legale nelucrătoare (proiect)

Parlamentarii S.O.S. România au depus la Parlament un proiect de lege prin care propun ca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului - 4 februarie - să fie inclusă în lista sărbătorilor legale nelucrătoare. Potrivit proiectului, se include în Codul muncii ziua de 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Canc

Social 17-04-2025 11:59

Gorj: Continuă deszăpezirea pe Transalpina; drumarii au trecut de cel mai înalt punct al drumului, Pasul Urdele

Drumarii continuă, joi, acțiunea de deszăpezire a șoselei Transalpina, reușind să ajungă până în zona kilometrului 43, limita județului Gorj cu Vâlcea, după ce au traversat cu bine cel mai înalt punct al acestui drum, Pasul Urdele, situat la 2.145 de metri altitudine. 'Continuăm și astăzi acțiunea de deszăpezire a D

Social 17-04-2025 11:37

Depuneri de coroane la 106 ani de la eliberarea orașului Satu Mare de sub ocupația bolșevică maghiară

Autoritățile din județul Satu Mare au marcat, joi, împlinirea a 106 ani de la intrarea Armatei Române în orașul Satu Mare și eliberarea acestuia de sub ocupația bolșevică maghiară.   Evenimentul