Clubul Fermerilor Români are o listă de 14 revendicări pentru rezolvarea crizei financiare a agricultorilor
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/419730383_1284837972350309_8314126675706598532_n.jpg)
Clubul Fermierilor Români a formulat o listă de 14 revendicări pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvern, în vederea rezolvării crizei financiare a agricultorilor şi redobândirii competitivităţii fermelor româneşti.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, prima solicitare vizează acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflaţi în eşantionul de control clasic şi prin teledetecţie, precum şi accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).
Fermierii cer, totodată, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, care, potrivit sursei citate, nu respectă standardele UE şi pot pune în pericol siguranţa alimentară, dar şi de tranzitul cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene. Aceştia solicită minimum 60 euro/tonă comercializată, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeană care permite ca statele membre să acorde până la 280.000 euro/fermă şi până la 2,5 milioane euro/IMM din industria agroalimentară.
Clubul Fermierilor Români solicită subvenţii de 3 euro/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent - lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.
O altă propunere vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, demers realizat în colaborare cu BNR şi instituţiile bancare.
De asemenea, organizaţia de profil recomandă plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole.
Alte revendicări ale fermierilor sunt: echivalarea categoriei B cu TR şi a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol; adoptarea unor decizii, la nivel naţional (caz de forţă majoră) şi european, privind derogarea de la aplicarea Gaec 7 şi 8 pentru anul curent, şi oferirea unui răspuns cert fermierilor români până la finalul lunii ianuarie, pentru ca aceştia să îşi poată realiza o prognoză în privinţa gestionării eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024; sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă pentru pierderile suferite aferente producţiei şi valorificării cerealelor şi oleaginoaselor pentru culturile de toamnă 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, având la bază cadrul temporar Ucraina în valoare de 100 euro/hectar; asigurarea unei competiţii corecte pe piaţa comună europeană (inclusiv statele aflate într-un proces de aderare la UE) în ceea ce priveşte importul produselor agroalimentare care prezintă standarde neconforme regulamentelor europene privind agricultura, mediul şi sănătatea consumatorilor europeni.
Pe lista de solicitări se mai află stabilirea unei scheme de microcreditare care să permită accesul facil şi rapid al fermierilor români la surse financiare atât de necesare afacerilor agricole de dimensiuni mici şi medii, în vederea evitării renunţării la activitatea desfăşurată, protejarea pieţei interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal şi respectarea cerinţelor UE în condiţiile în care, potrivit organizaţiei, multe produse ucrainene îşi schimbă originea în Republica Moldova şi Bulgaria, iar apoi sunt comercializate pe teritoriul României.
Reprezentanţii agricultorilor cer şi revizuirea legislaţiei fiscale în ceea ce priveşte taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro, precum şi a instituţiilor bancare. "Solicităm identificarea unei soluţii optime prin care sectorul agroalimentar să fie exceptat, deoarece în mod firesc cei 1% deduşi din cifra de afaceri a firmelor mari şi cei 2% din cifra de afaceri a instituţiilor bancare se extrag din preţul mărfurilor. Ulterior, în etapa procesării materiei prime şi a comercializării produselor finite în zona de retail, aceşti 3% se regăsesc în preţul de raft, pe care consumatorul îl plăteşte. Practic, fermierul va plăti cei 3% , iar consumatorul final aceeaşi pondere, tot 3%", se mai arată în comunicat.
Ultimul punct pe lista de revendicări vizează asumarea de către Guvernul României a proiectului strategic privind extinderea capacităţii şi adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanţa pentru asigurarea accesului cu prioritate a mărfurilor din România la export.
"Clubul Fermierilor susţine negocierea şi adoptarea de către Guvern a unui Plan de măsuri ca răspuns la criza financiară cu care se confruntă fermierii români. Anii de secetă, criza economică, efectele complexe ale războiului din Ucraina, perturbarea pieţei comune europene prin derogările acordate mărfurilor agricole ucrainene au adus fermierii români într-un punct critic, de la care mulţi vor dispărea dacă acest sector strategic nu este tratat strategic de către Guvernul României. Acest plan trebuie să fie rezultatul unor negocieri care să consemneze angajamentele Guvernului pe termen scurt şi mediu, pentru ca această criză cu care se confruntă fermierii s-a acumulat în timp şi poate fi rezolvată doar cu un plan asumat politic, diplomatic, financiar şi economic. Fermierii români au nevoie acum de un Plan de salvare şi stabilitate financiară, cu intervenţia Guvernului", a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.
Reprezentanţii transportatorilor şi ai fermierilor au intrat în a cincea zi de proteste, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor purtate cu autorităţile. Aceştia merg duminică la Ministerul Finanţelor, după ce sâmbătă au discutat cu oficiali din Ministerul Agriculturii şi Ministerul Transporturilor. Protestatarii sunt nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Ei au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală a fermierilor din România. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Clubul Fermierilor Romani/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPM: Incidentul de la Cernobîl, de noaptea trecută, nu reprezintă un pericol pentru România
Incidentul care a avut loc în timpul nopții trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelișul din beton care protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru România, a transmis, vineri, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM). Potrivit sursei citate, în
Alba: Numărul șacalilor, în creștere
O raritate până în urmă cu câțiva ani, șacalii s-au înmulțit în județul Alba, doar în 2024 fiind găsite cadavrele a șase astfel de animale lovite de mașini. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, de către Direcția Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, în anul 202
Neamț: Terapii oferite gratuit copiilor cu dizabilități; centrul, pus la dispoziție de Parohia 'Sfinții Voievozi' Săvinești
Copiii cu dizabilități încadrați într-un grad de handicap, din comuna Săvinești și localitățile din zonă, au posibilitatea, începând din luna februarie, să beneficieze gratuit de terapii aproape de casă, a informat, vineri, Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. Echipa mobil
Constanța: Incendiul de la rafinăria Petromidia, stins; pompierii intervin pentru răcirea zonei afectate
Incendiul de la rafinăria Petromidia a fost lichidat și, în prezent, se lucrează pentru răcirea zonei afectate, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea'. Un in
Constanța: Incendiu la rafinăria Petromidia; intervin mai multe echipaje
Un incendiu a izbucnit vineri la rafinăria Petromidia, mai multe echipaje de intervenție deplasându-se la fața locului. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', focul a apărut la una dintre instalații. 'Incendiu instalație din cadrul Petromidia. Intervin 6 ASAS, 2 autoscari, 1 ATPVM
Prognoză București: Vreme deosebit de rece, ninsori și strat de zăpadă, până marți dimineața
Vremea se va răci semnificativ în București și vor apărea precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare, în următoarele zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată vineri. Potrivit sursei citate, în Capitală, în intervalul 14 februarie, ora 20:00 - 15 februarie, ora 8:0
Cod galben de ninsoare viscolită în 12 județe, sâmbătă; informare de lapoviță, ninsori și polei, în întreaga țară, până marți dimineața
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de ninsori și viscol, valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă în zone din 12 județe din Moldova, Muntenia și Dobrogea, respectiv o informare de lapoviță, vânt, polei și vreme rece în cea mai mare parte a țării, până marți dimineața.
Dolj: Un polițist a reușit să salveze viețile a două persoane ale căror case au ars într-un incendiu
Un polițist din județul Dolj a reușit să salveze viețile a două persoane din comuna Predești ale căror case au fost cuprinse de un incendiu puternic în noaptea de 12 spre 13 februarie, în urma unei intervenții contracronometru. Potrivit IPJ Dolj, agentul șef adjunct de poliție Gheorghe Piscureanu a reușit să salveze un bărbat de 55
Buzău: Reducerile cheltuielilor lovește în păsări; în plin ger nu sunt bani pentru hrană
Hrănitorile instalate în parcurile din municipiul Buzău riscă să nu mai fie alimentate cu semințe pentru păsări, în plină iarnă, ca urmare a reducerilor de cheltuieli care au afectat finanțarea Societății Ornitologice Române (SOR), atrag atenția reprezentanții grupului de inițiativă Buzău. Voluntarii anunță că sunt într
Prahova: Primăria Ploiești a sesizat Poliția în legătură cu activitatea societății de transport public
Primăria Ploiești a sesizat Poliția în legătură cu activitatea companiei locale de transport public în urma unor suspiciuni privind numărul de kilometri facturați de Transport Călători Express (TCE), anunță, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'Primăria Ploiești a trimis joi la Poliția Prahova o sesizare cu privire la posibila să
Suceava: Un bărbat de 91 de ani a fost găsit carbonizat într-o bucătărie de vară cuprinsă de flăcări
Un bătrân în vârstă de 91 de ani a fost găsit carbonizat într-o bucătărie de vară cuprinsă de flăcări în localitatea Frătăuții Noi, au anunțat, vineri dimineața, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit acestora, pentru stingerea incendiului au intervenit militarii Detașame
Două cutremure cu magnitudinea de 3,4 s-au produs vineri în județele Vrancea și Buzău
Două cutremure cu magnitudinea 3,4 s-au produs vineri în județele Vrancea și Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Primul seism a avut loc în județul Vrancea, la ora 1:00, la adâncimea de 139,9 kilometri (km) și s-
UPDATE Seismologii au revizuit la 4,4 magnitudinea cutremurului produs joi, la ora 22:44, în judeţul Buzău
Seismologii au revizuit în creștere la 4,4, de la 4,2, magnitudinea cutremurului produs joi, la ora locală 22:44, în județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). De asemenea, a fost revizuită și adâncimea la care a avut loc cutremurul,
Suceava: Doi răniți după ce o mașină a intrat în peretele unui bloc din municipiul reședință
O mașină a ajuns, joi seară, în peretele unui bloc de pe strada Ana Ipătescu din municipiul Suceava, două persoane fiind rănite în urma incidentului, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit sursei citate, unul dintre dintre cei doi răniți a fost transportat la Unitatea de Primiri
Alba: Un camion încărcat cu lemne s-a răsturnat pe A1; trafic restricționat pe sensul de mers Sibiu-Deva
Un autocamion încărcat cu lemne s-a răsturnat pe carosabil, joi seara, pe autostrada A1, pe sensul de mers Sibiu - Deva, în urma accidentului traficul rutier fiind restricționat. 'Traficul rutier este restricționat pe A1, la kilometrul 372, sensul de mers Sibiu - Deva, din cauza unui autocamion care s-ar fi răsturnat pe carosabil', a transm