logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Au început lucrările de apărare împotriva inundaţiilor în localitatea Babadag

Image

Administraţia Bazinală de Apă - Dobrogea Litoral (ABADL) din Constanţa a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, începerea lucrărilor în cadrul proiectului "Apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Babadag", însă deocamdată acestea sunt stopate, din cauza condiţiilor meteorologice.

Proiectul a fost dorit de administraţia oraşului tulcean Babadag încă de la începutul anilor 1990, dar contractul de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a fost semnat în luna mai a anului 2021 pentru proiectare şi execuţie, conform unui comunicat de presă al ABADL.

"Acest proiect a început în 1992, prin 1996 s-a încercat din nou, apoi în 2002. În 2014-2015, a fost o inundaţie foarte mare care a produs foarte mari pagube materiale, împreună cu directorul ABADL am reluat demersurile pentru realizarea acestui proiect, dar în 2018 s-a blocat. În 2020, l-am reluat şi l-am împărţit în două etape. Prima etapă s-a finalizat cu realizarea celor cinci poduri peste drumul naţional", a declarat primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, în cadrul conferinţei de presă.

Responsabilul tehnic al proiectului din cadrul ABADL, Titel Gagiu, a precizat, pentru AGERPRES, că în 2014 asistenţa tehnică pentru realizarea proiectului din Babadag a fost finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi că lucrările propriu zise în cadrul proiectului au început luna trecută, finanţarea obţinută prin POIM asigurând proiectul tehnic şi execuţia lucrărilor.

"Proiectul tehnic a durat şase, şapte luni, cu toate acordurile şi avizele. După obţinerea autorizaţiei de construire, s-a început lucrarea. Practic, săpăturile reale în teren au început pe 1 noiembrie 2023 şi sperăm să le terminăm la 1 noiembrie 2024. Aproximativ un kilometru de curs de apă a ajuns la cota finală de terasamente. La anul, după ce condiţiile meteo ne vor permite, se vor ataca toate obiectivele", a precizat responsabilul tehnic al proiectului, Titel Gagiu.

În timpul conferinţei de presă, directorul general al ABADL, Hristu Uzun, a apreciat că este ''un succes'' obţinerea finanţării pentru acest proiect.

"La nivel de Apele Române, vreau să vă spun că este un proiect promovat în premieră pe ţară. Şi ceilalţi colegi din ţară s-au luptat, dar nu au reuşit", a menţionat directorul general al ABADL, Hristu Uzun.

În context, unii locuitori din oraşul Babadag şi-au exprimat temerea că în timpul lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor nu vor mai avea acces din curte la şosea, însă autorităţile au susţinut că sunt soluţii tehnice pentru a evita aceste posibile probleme.

"Proiectul e foarte bun, pentru că nu se ştie. Dacă vine iar un potop, mai ales acolo, la pădure, când apele se scurg vin direct în Tabana şi e inundaţie. E foarte bine că-l fac", a declarat Mariana Greciuşcă, din oraşul Babadag.

Una din problemele pentru care se caută soluţii în momentul de faţă constă în exproprierea unor persoane pentru realizarea lucrărilor de consolidare a malurilor pârâului Tabana.

"În hotărârea de Guvern 698/2018 sunt cuprinse 150 de imobile. S-au emis 71 de hotărâri, iar acum mai sunt 66 emise cu condiţia ca acei care sunt afectaţi să aducă dovada dreptului de proprietate pe terenul respectiv pentru a se emite hotărârea definitivă şi cu recipisa. Comisia care lucrează mai are 13 imobile a căror situaţie este mai complicată, din cauză că nu sunt făcute succesiunile. Apoi sunt probleme cu cadastrarea şi intabularea terenurilor", a menţionat Titel Gagiu.

Prima etapă a proiectului de apărare împotriva inundaţiilor a oraşului Babadag a fost realizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a constat în realizarea a cinci poduri pentru râul Tabana, a avut un buget total de peste 11 milioane de lei şi a fost finanţat prin POIM.

A doua etapă a proiectului are un buget de 82.552.635,40 de lei din care cofinanţarea nerambursabilă a Uniunii Europene este în valoare de 57.690.166,43 lei, iar restul contribuţia statului român. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d