VIDEO Eveniment dedicat aniversării a 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş; Principele Radu: O catedrală a statalităţii române

Un eveniment dedicat sărbătoririi a 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş, găzduit de Custodele Coroanei Române, s-a desfăşurat vineri seară în Sufrageria de Stat a Palatului Regal din Bucureşti.
Principele Radu, care a trecut în revistă istoria de aproape 150 de ani a Castelului Peleş, care se confundă cu istoria ţării, a afirmat că edificiul reprezintă "o catedrală a statalităţii române".
"Nu este nevoie să spui niciunui român despre Peleş. Nu există nimeni care să nu înţeleagă cât de mult înseamnă pentru sufletul nostru şi pentru orizontul nostru cultural şi identitar, pentru suflul patriotic pe care el îl inspiră şi pentru multe alte motive. Există totuşi în aniversarea noastră de astăzi, la 140 de ani de când strămoşii noştri, ai Coroanei şi ai tuturor instituţiilor pe care le reprezentaţi se întruneau acolo, pentru a deschide porţile unei catedrale a statalităţii române, există ceva ce trebuie spus de fiecare dată, că foarte puţine locuri de pe continentul european înmagazinează în ele atâtea pagini din tragica sau norocoasa istorie a noastră modernă şi contemporană", a spus Principele Consort, în deschiderea evenimentului.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Principele Radu a evidenţiat rolul apartenenţei la NATO al României, în condiţiile războiului din Ucraina, arătând că bazele alianţelor cu ţările puternice ale continentului, fundamentele drumului spre dezvoltare economică, democraţie şi libertate din ţara noastră au fost puse de strălucita figură a Regelui Carol I, fondatorul statului român modern.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
"Alianţele noastre strategice de astăzi cu ţările importante ale Uniunii Europene, cum sunt Germania sau Franţa, cu Statele Unite ale Americii, cu Marea Britanie şi apoi cu Spania sau Italia, nu s-au născut nici după 1989 şi nici nu au fost inventate de guvernările care au urmat. Aceste baze au fost puse atunci, în 1880, de strămoşii noştri, cei ai Familiei Regale şi cei ai clasei politice şi a societăţii civile, care, de multe ori, se împleteau. Pentru că în figurile mari politice ale mijlocului de secol 19 se regăsesc o mulţime de oameni de ştiinţă, de cercetători, de părinţi ai educaţiei româneşti", a mai spus Principele Radu.
Deputatul Alexandru Muraru a accentuat în cuvântul său importanţa evenimentului, care reprezintă "un simbol al biruinţei, al devenirii şi al întregirii patrimoniului naţional şi al memoriei noastre istorice" şi "un bilanţ al felului în care societatea apără, păstrează, înţelege şi ocroteşte forţa regalităţii".
Istoricul a atras atenţia asupra responsabilităţii Guvernului de a prezerva Castelul Peleş, "cel mai important edificiu al identităţii statale româneşti", subliniind că "reabilitarea şi consolidarea Peleşului trebuie să devină o prioritate naţională".
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
"Reabilitarea şi consolidarea Peleşului trebuie să devină o prioritate naţională, indiferent de măsurile guvernamentale birocratice, legislative sau financiare necesare. Nicio noţiune nu poate asista la degradarea accelerată a unui asemenea capodopere şi niciun stat responsabil nu poate lăsa pe umerii unei familii această sarcină. În definitiv, astăzi, la ora la care vorbim, instituţiile şi statul român se bucură de întreg privilegiul de a păşi şi folosi castelul atât cu destinaţie de muzeu pentru milioane de români şi străini, cât şi pentru ocazii oficiale. În fond, ţara şi Europa sunt pline de exemple în care patrimoniul privat este administrat instituţional, de care statele se bucură de uzufructul utilizării lor, administrându-le şi conservându-le valoros. Salut iniţiativele recente şi măsurile ministrului Culturii, dar efortul trebuie să fie înzecit, indiferent dacă va fi nevoie să accesăm linii dedicate de finanţare sau să fie gândit un parteneriat juridic. Este un test al voinţei politice şi al seriozităţii statului român. Tot ceea ce vom face în această direcţie prin implicare, contribuţie de orice fel, înţelepciune şi determinare este o piatră aşezată pentru România viitoare", a spus Muraru.
Deputatul a mai arătat că "povestea Peleşului nu poate fi separată de cea a regalităţii româneşti", susţinând că, "repuse la locul lor istoric şi instituţional, constituţional şi statal, cele două ar reaşeza pentru totdeauna ţara şi oamenii ei".
"Este o chestiune fundamentală a legitimităţii, a statorniciei şi evoluţiei unei naţiuni. Sper ca generaţia mea să aibă viziunea, înţelepciunea, puterea şi determinarea necesare pentru a soluţiona această problemă. Castelul Peleş este pentru naţiunea noastră un simbol al credinţei noastre în viitor al tradiţiei şi al legăturii noastre cu trecutul, este un test al voinţei şi al determinării naţionale de a construi un viitor mai bun. În încheiere, vă îndemn să ne amintim mereu de sacrificiile făcute pentru construirea acestui castel şi să ne inspirăm din ele în construirea unui viitor mai luminos pentru România, să ne păstrăm credinţa, tradiţiile şi dragostea pentru ţara noastră şi să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun", a încheiat Alexandru Muraru.
Cu această ocazie, Monetăria Statului a lansat emisiunea medalistică "140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş", primul exemplar fiind înmânat Custodelui Coroane, MS Margareta.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Şi-a dat concursul Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, dirijată de colonelul Marius Şerbănscu.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
În premieră, sub bagheta dirijorului căpitan Geanin Picu, orchestra a intonat piesa "The remembrance of Peleş Castle" de Cristian Marius Firca, lucrare câştigătoare a ediţiei 2023 a Concursului Internaţional de Muzici Militare.
Evenimentul a reunit, alături de MS Margareta şi ASR Principesa Sofia, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură, ai mediului academic şi societăţii civile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.
Ialomița: Bărbat decedat după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat peste el
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a decedat luni, după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea ce s-a răsturnat peste el, după ce a părăsit partea carosabilă, la ieșire din municipiul Slobozia, informează ISU Ialomița. Potrivit sursei citate, luni, în jurul orei 14:20, salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină
Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat
Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro
Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice
Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di
Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR
O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s
Bogdan Despescu (MAI): Intrarea în spațiul Schengen a reprezentat solidaritate și încredere
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, luni, că intrarea în spațiul Schengen a reprezentat pentru România solidaritate și încredere, aspecte ce au fost construite alături de partenerii europeni. Declarația a fost făcută la un an de la aderarea României la spațiul de liberă circulați
Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro
Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ
Mureș: Riscul electrocutării la escaladarea unui vagon de tren, prezentat elevilor; un tânăr a murit la Daneș
Ca urmare a unei noi 'mode', de realizare de selfie-uri pe vagoanele de tren, promovată pe rețelele de socializare, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au demarat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat
ANM: Vremea va fi, în general, caldă în următoarele două săptămâni; un episod de răcire semnificativă, din 4 aprilie
Săptămâna în curs va aduce o încălzire ușoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 și 18 grade, însă către finalul săptămânii vremea se va răci brusc și semnificativ, pentru câteva zile, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru p
Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului
Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura
Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi
Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a
Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei
Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție
Buzău: Șofer în vârstă de 45 de ani decedat după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp
Un bărbat în vârstă de 45 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit cu autoturismul de un stâlp, cel mai probabil după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, evenimentul rutier s-a petrecut pe DJ203H, în localitatea Topliceni. 'Din primele date de la fa
Sector 5: Un consilier local USR propune accesul cu animale de companie în sediile administrației locale
Consilierul local USR Iustinian Roșca a inițiat un proiect de hotărâre prin care accesul cu animale de companie să fie permis în sediile administrației locale. Proiectul include și un regulament privind condițiile în care este permis accesul în instituții cu animale de companie,
Emisiune de mărci poștale dedicată savantului Petru Poni - de miercuri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, miercuri, a emisiunii de mărci poștale 'Savanți români', formată dintr-un timbru și un plic 'prima zi', cu prilejul împlinirii unui secol de la moartea savantului român Petru Poni. 'Plicul 'prima zi' reunește în grafica sa un aspect al muncii de laborator