Ziua Crucii Roşii Române la Palatul Elisabeta/ Camelia Şucu: Suntem un pilon esenţial al ajutorului umanitar

Preşedintele Crucii Roşii Române, Camelia Şucu, a afirmat, marţi, că în ultimul an organizaţia pe care o conduce a făcut încă o dată dovada că este un "pilon esenţial al ajutorului umanitar", prin intervenţia de urgenţă, dar şi prin programele implementate pe termen mediu şi lung şi pentru ajutorarea celor aflaţi în nevoie.
"Peste 8.900 de voluntari la nivel naţional au ajuns la aproape două milioane şi jumătate de oameni, contribuind la schimbarea din interiorul comunităţilor, în concordanţă cu nevoile, aspiraţiile şi contextele locale. Programe precum 'Banca de alimente', 'Centrele EGAL', 'Caravana de Sănătate' sau Cluburile de Sănătate din şcoli au un impact profund asupra vieţilor celor care se confruntă cu dificultăţi sociale şi economice. (...) Tot în cursul anului trecut, voluntarii şi personalul Crucii Roşii Române au sprijinit peste 600.000 de persoane afectate de conflictul armat din Ucraina, au oferit ajutor imediat în punctele de frontieră, aeroporturi şi gări din România cu produse de strictă necesitate, suport psihologic, servicii de prim ajutor şi de restabilire a legăturilor de familie", a spus Şucu, la evenimentul dedicat marcării a 147 de ani de Cruce Roşie în România, găzduit de Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta.
Ea a arătat că intervenţia de urgenţă a fost urmată de implementarea de programe pe termen lung adresate celor rămaşi pe teritoriul ţării noastre, care au asigurat şi continuă să asigure alimente de bază, produse de igienă, servicii de sănătate şi suport psihosocial, servicii de integrare pentru copii şi adulţi.
"În plus Crucea Roşie Română şi-a îndreptat ajutorul şi către cetăţenii ucraineni rămaşi în ţara lor. În anul 2022, s-au organizat 450 de transporturi umanitare în Ucraina cu materiale de primă necesitate. Sunt acţiuni care demonstrează capacitatea noastră de organizare, puterea voluntariatului şi apartenenţei la o reţea umanitară mondială", a subliniat Camelia Şucu.
Preşedintele Crucii Roşii Române a remarcat importanţa "solidarităţii şi generozităţii" mediului de afaceri, care a răspuns "prompt" apelului umanitar al organizaţiei, oferind donaţii "în bani şi în produse pentru a ajutorarea cetăţenilor ucraineni, în valoare totală de peste 25 de milioane de euro".
Cu această ocazie, preşedintele Crucii Roşii Române, Camelia Şucu, a înmânat o serie de diplome, "un simbol al recunoştinţei", celor care şi-au oferit sprijinul în campania "Umanitatea nu are graniţe'' şi în toate acţiunile de bine desfăşurate sub egida Crucii Roşii Române.
"Astăzi vom oferi câteva distincţii celor care au fost alături misiunii noastre, însă doresc să mulţumesc în egală măsură tuturor donatorilor mici şi mijlocii, mari şi mici, tuturor oamenilor de bine care au sprijinit campania noastră de strângere de fonduri. Totodată, doresc să mulţumesc Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Comitetului Internaţional de Cruce Roşie, precum şi societăţilor naţionale de Cruce Roşie care timp de un an au fost alături în intervenţia noastră", a afirmat Camelia Şucu.
La eveniment au fost prezenţi, alături de Custodele Coroanei, Principesa Sofia, Ioan-Silviu Lefter - director general Crucii Roşii, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, membri ai Corpului Diplomatic, precum şi personalităţi din instituţiile statului şi din societatea civilă. Au luat parte, de asemenea, reprezentanţi ai filialelor din ţară şi din Bucureşti, voluntari şi susţinători ai organizaţiei.
***
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a fost creată pe 4 iulie 1876, în timpul Principelui Suveran Carol I şi al Principesei Elisabeta ai României.
Semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române au fost Prinţul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza şi Carol Davila. Nume sonore ale istoriei şi culturii române - Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraş Dinicu, Cella Delavrancea - au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferinţelor celor mai vulnerabile persoane.
Crucea Roşie Română este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru.
Organizaţia contribuie, prin programele desfăşurate, la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.
Crucea Roşie Română este prezentă la nivel naţional cu 47 de filiale, 624 de subfiliale şi 399 de comisii. 8.928 de voluntari se implică activ în activităţile Crucii Roşii Române.
În prezent, Crucea Roşie Română se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i