logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Balta Amara / ''Delta Bărăganului'', loc al unei păsări ameninţate cu dispariţia la nivel global, în continuare secată

Image

La un an distanţă din momentul în care Balta Amara a secat complet, fenomen ce a dus la dispariţia unui număr de aproximativ 150 de specii de păsări sălbatice protejate, în ciuda precipitaţiilor din ultima perioadă, luciul de apă nu s-a refăcut, motiv pentru care Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a anunţat că s-au întreprins demersuri pentru urgentarea şi finalizarea unui proiect ce prevede decolmatarea unui braţ al râului Buzău şi reecologizarea albiei vechi, măsuri ce ar putea reface volumul iniţial de apă al lacului.
 

În anul 2022, Balta Amara, rezervaţie naturală care se întinde pe o suprafaţă de peste 800 de hectare, s-a transformat într-un peisaj selenar după ce apa a secat din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor. Autorităţile locale au sperat, ţinând cont de importanţa socială şi de mediu a zonei, că ploile vor readuce lacul la starea sa iniţială. Cantitatea de apă acumulată a fost însă mult prea mică, motiv pentru care administraţia comunei Balta Albă anunţă că, în continuare, lacul este secat într-o proporţie considerabilă.

"A plouat puţin, 25l/mp. A trecut un an de zile de când a secat, nici nu a reuşit să curgă apa, e deficit mare de apă. Este secat în continuare. Era un lac în care se pescuia, foarte multe specii de păsări protejate. Ar trebui să plouă foarte mult astfel încât apa să se strângă. A mai plouat, dar pe anumite zone şi nu atât de mult. Nicio şansă ca lacul să revină la normal, doar Dumnezeu să facă vreun miracol să plouă 500-600l/mp să înceapă apa să curgă şi să se strângă în lac, altfel nu, şansele sunt foarte mici", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Balta Albă, Ionel Marin.

ANANP s-a autosesizat încă de anul trecut şi a stabilit care au fost cauzele pentru care Lacul Amara a secat, specialiştii arătând că fenomenul este unul ciclic.

"Agenţia noastră s-a autosesizat în anul 2022 şi a trimis la faţa locului o echipă formată din consilieri din aparatul central şi serviciul teritorial Buzău, pentru verificarea amplasamentului şi să identifice cauzele care au dus la secarea Lacului Amara, judeţul Buzău. Vă precizăm că după efectuarea verificărilor la teren s-a constatat că zona afectată este în ariile naturale protejate ROSCI0005 Balta Albă-Amara-Jirlău-Lacul Sărat Cîineni, ROSPA0004 Balta Albă-Amara-Jirlău şi Rezervaţia naturală 2.272 Balta Amară, ale căror limite coincid în perimetrul de referinţă. După centralizarea datelor şi informaţiilor primite s-a constatat că problemele privind secarea Lacului Amara au început după schimbarea, în mod natural, a cursului de apă, respectiv râul Buzău prin braţul Maraloiu, principala sursă de alimentare cu apă a lacului, procesul fiind accentuat odată cu instalarea perioadelor de secetă datorate schimbărilor climatice (anul 1993, 2007, 2022), fapt ce a condus la secarea acestuia", se arată într-un răspuns al ANANP la o solicitare AGERPRES.

Potrivit Agenţiei Ariilor Protejate, a fost elaborat un proiect prin intermediul căruia se încearcă refacerea volumului de apă în rezervaţia naturală printr-o serie de lucrări specifice de reecologizare şi decolmatare.

"În acelaşi timp, s-a identificat că, sub egida Asociaţiei Maximilian este în elaborare proiectul 'Managementul adecvat în vederea conservării biodiversităţii din ariile naturale protejate ROSCI0005 Balta Albă, 2.272.Balta Amara, 2.260.Lacul Jirlău-Vişani', proiect ce propune măsuri privind decolmatarea şi regularizarea adecvată a braţului Maraloiu, care ar conduce la refacerea zonei umede pe albia veche a râului Buzău şi reecologizarea celei mai mari părţi a albiei vechi, posibilitatea preluării în rezervaţia Balta Amara a volumului necesar de apă în perioadele în care debitul râului Buzău este mare, posibilitatea alimentării gratuite cu apă a rezervaţiei naturale, respectiv posibilitatea extinderii Rezervaţiei Amara cu includerea albiei vechi. Ca urmare a celor constatate, s-au întreprins demersuri pentru urgentarea şi finalizarea proiectului în speţă astfel încât, odată cu aprobarea acestuia, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, coroborat cu sprijinul autorităţilor publice locale în colaborare cu ANANP-ST Buzău, să fie asigurat cadrul legal de luare a măsurilor optime ce se impun pentru protecţia şi conservarea, respectiv refacerea la o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări şi a habitatelor specifice din zona ce face obiectul prezentei", a mai transmis ANANP.

Balta Amara este similară cu Delta Dunării, sunt de părere specialiştii. Până la secarea luciului de apă, localnicii din zonă desfăşurau activităţi de pescuit pentru consum propriu iar printre speciile de păsări care se regăseau în arealul natural se număra şi gâsca cu gât roşu, ameninţată cu dispariţia la nivel global.

"Varietatea de habitate întâlnite în rezervaţie, completate de vegetaţia specifică - stufării, pâlcuri de copaci, tufişuri, la care se adaugă peştele, ca hrană de baza a multora dintre păsări, sunt condiţii care fac din balta Amara o gazdă anuală, sezonieră sau de etapă, ce asigură un mediu de viaţă prielnic pentru peste 100 de specii din aceasta categorie, multe fiind vulnerabile sau periclitate la nivel internaţional. La fel ca în alte areale cu caracter piscicol, aici se pot întâlni specii cuibăritoare pe vegetaţie natantă (chirighiţa cu obraji albi, corcodelul cu gât roşu), specii cuibăritoare în stufărişuri (lişiţa, corcodelul mare, stârcul roşu, lopătarul, ţigănuşul, pelicanul comun, pelicanul creţ, egreta mică, cormoranul mare, pescăruşul argintiu), specii cuibăritoare în copaci şi arbuşti plantaţi sau crescuţi (cormoranul mic), specii cuibăritoare pe sol (nagâţul), specii limicole care cuibăresc pe insuliţe (pescăruşi, raţe). Acestora li se alătură specii migratoare care cuibăresc sau/ şi se hrănesc şi se odihnesc în areale piscicole. Dintre oaspeţii de vară sau de iarnă (gâşte, raţe, lişiţe) care preferă astfel de areale, amintim eretele vânăt şi gâsca cu gât roşu, specie strict protejată, ameninţată cu dispariţia la nivel global. Cele peste 100 de specii de păsări au o prezenţă care depinde foarte mult de condiţiile meteo, de nivelul apei în lac, dar şi de prezenţa, respectiv de variaţia hranei specifice acestor vieţuitoare. În acelaşi timp, Balta Amara este un loc favorabil pentru creşterea peştelui şi pescuit, activităţi tradiţionale în zonă", se arată într-un material documentar realizat de către Asociaţia Maximilian referitor la Rezervaţia Naturală Protejată Balta Amara.

Conform ANANP, specialiştii din cadrul instituţiei au realizat un recensământ al speciilor de păsări protejate din arealul natural şi monitorizează în continuare situaţia.

"Prin formularul Standard al sitului Natura 2000 ROSPA0004 Balta Albă-Amara-Jirlău au fost identificate un număr de 147 de specii de păsări, majoritatea fiind păsări migratoare, iar la data prezentei se află în plină desfăşurare o activitate de monitorizare a speciilor de păsări din cadrul ariei naturale protejate indicate", informează ANANP. AGERPRES/(AS - autor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 24-04-2025 05:20

Prezidențiale2025/ UB: Candidați la scrutinul din 4 mai semnează Declarația pentru o Românie democratică și euroatlantică

Mai mulți candidați la prezidențiale vor semna joi Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Reprezentanții Universității din București au anunțat că vor lua parte la semnarea documentului Nicușor Dan, Victor Ponta, Lavinia Șandru, George S

Social 24-04-2025 05:11

MAI: Cartea electronică de identitate - disponibilă de joi în București

Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți electronice de identitate, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit anunțului publicat de MAI, programările se vor realiza exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servici

Social 23-04-2025 22:34

Mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în Bușteni (Prahova) și Rucăr (Argeș)

Autoritățile au transmis, miercuri seară, mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în orașul Bușteni din județul Prahova și în comuna Rucăr din județul Argeș. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a anunțat că, în urma semnalării prezenței animalului sălbatic în Bușteni, a fost trimisă o ambulanță SMU

Administratie 23-04-2025 18:18

Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat

Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au

Social 23-04-2025 16:39

Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre

Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m

Social 23-04-2025 16:01

INHGA: Alerte Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până la miezul nopții

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează până la miezul nopții mai multe râuri din Transilvania și Crișana. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cote

Administratie 23-04-2025 15:50

Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D

Social 23-04-2025 13:48

Ziua Veteranilor de Război/MApN: Evenimente pentru celebrarea românilor ce au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că organizează, în perioada 24-29 aprilie, o serie de activități, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în semn de recunoștință pentru curajul, sacrificiul și devotamentul românilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat al MApN, &

Social 23-04-2025 13:45

Mureș: Proiect-pilot de amplasare de coduri QR pe monumente ale eroilor din România, Slovacia, Ungaria și Cehia

Primul cod QR din cadrul unui proiect-pilot a fost amplasat, miercuri, pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, demersul având ca menire aflarea de informații referitoare la istoria care a dus la ridicarea acestui obiectiv, precum și la numărul celor căzuți în bătălia purtată aici în al Doilea Război Mondial. 'La iniți

Social 23-04-2025 13:12

REPORTAJ/Marșul comemorativ pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest a ajuns la Oarba de Mureș

Marșul comemorativ intitulat 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia', organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns, miercuri, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, unde

Social 23-04-2025 12:15

Brigada Rutieră: Patru persoane duse la spital după un accident între două mașini pe Bulevardul Basarabia

Patru persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, după ce două mașini s-au ciocnit la intersecția dintre Șoseaua Morarilor și Bulevardul Basarabia. Polițiștii rutieri ajunși la fața locului au constatat că este vorba de un accident de circulație în care au fost implicate două autovehicule, iar în urma

Social 23-04-2025 11:16

INHGA: Atenționare Cod galben de inundații în zece bazine hidrografice, până joi la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de viituri, valabilă până joi la prânz, în zece bazine hidrografice, inclusiv pe afluenții mici ai Dunării. Potrivit hidrologilor, în intervalul 23 aprilie, ora 13:00 - 24 aprilie, ora 12:00, av&

Social 23-04-2025 11:02

Maramureș: Doi polițiști, transportați la spital în urma unui accident rutier în comuna Ruscova

O autospecială a poliției a fost implicată într-un accident rutier pe DJ 187, în comuna Ruscova, o agentă de poliție aflată în mașină fiind rănită, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. În autospecială se aflau doi polițiști, ambii fiind transportați la spital.