logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Balta Amara / ''Delta Bărăganului'', loc al unei păsări ameninţate cu dispariţia la nivel global, în continuare secată

Image

La un an distanţă din momentul în care Balta Amara a secat complet, fenomen ce a dus la dispariţia unui număr de aproximativ 150 de specii de păsări sălbatice protejate, în ciuda precipitaţiilor din ultima perioadă, luciul de apă nu s-a refăcut, motiv pentru care Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a anunţat că s-au întreprins demersuri pentru urgentarea şi finalizarea unui proiect ce prevede decolmatarea unui braţ al râului Buzău şi reecologizarea albiei vechi, măsuri ce ar putea reface volumul iniţial de apă al lacului.
 

În anul 2022, Balta Amara, rezervaţie naturală care se întinde pe o suprafaţă de peste 800 de hectare, s-a transformat într-un peisaj selenar după ce apa a secat din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor. Autorităţile locale au sperat, ţinând cont de importanţa socială şi de mediu a zonei, că ploile vor readuce lacul la starea sa iniţială. Cantitatea de apă acumulată a fost însă mult prea mică, motiv pentru care administraţia comunei Balta Albă anunţă că, în continuare, lacul este secat într-o proporţie considerabilă.

"A plouat puţin, 25l/mp. A trecut un an de zile de când a secat, nici nu a reuşit să curgă apa, e deficit mare de apă. Este secat în continuare. Era un lac în care se pescuia, foarte multe specii de păsări protejate. Ar trebui să plouă foarte mult astfel încât apa să se strângă. A mai plouat, dar pe anumite zone şi nu atât de mult. Nicio şansă ca lacul să revină la normal, doar Dumnezeu să facă vreun miracol să plouă 500-600l/mp să înceapă apa să curgă şi să se strângă în lac, altfel nu, şansele sunt foarte mici", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Balta Albă, Ionel Marin.

ANANP s-a autosesizat încă de anul trecut şi a stabilit care au fost cauzele pentru care Lacul Amara a secat, specialiştii arătând că fenomenul este unul ciclic.

"Agenţia noastră s-a autosesizat în anul 2022 şi a trimis la faţa locului o echipă formată din consilieri din aparatul central şi serviciul teritorial Buzău, pentru verificarea amplasamentului şi să identifice cauzele care au dus la secarea Lacului Amara, judeţul Buzău. Vă precizăm că după efectuarea verificărilor la teren s-a constatat că zona afectată este în ariile naturale protejate ROSCI0005 Balta Albă-Amara-Jirlău-Lacul Sărat Cîineni, ROSPA0004 Balta Albă-Amara-Jirlău şi Rezervaţia naturală 2.272 Balta Amară, ale căror limite coincid în perimetrul de referinţă. După centralizarea datelor şi informaţiilor primite s-a constatat că problemele privind secarea Lacului Amara au început după schimbarea, în mod natural, a cursului de apă, respectiv râul Buzău prin braţul Maraloiu, principala sursă de alimentare cu apă a lacului, procesul fiind accentuat odată cu instalarea perioadelor de secetă datorate schimbărilor climatice (anul 1993, 2007, 2022), fapt ce a condus la secarea acestuia", se arată într-un răspuns al ANANP la o solicitare AGERPRES.

Potrivit Agenţiei Ariilor Protejate, a fost elaborat un proiect prin intermediul căruia se încearcă refacerea volumului de apă în rezervaţia naturală printr-o serie de lucrări specifice de reecologizare şi decolmatare.

"În acelaşi timp, s-a identificat că, sub egida Asociaţiei Maximilian este în elaborare proiectul 'Managementul adecvat în vederea conservării biodiversităţii din ariile naturale protejate ROSCI0005 Balta Albă, 2.272.Balta Amara, 2.260.Lacul Jirlău-Vişani', proiect ce propune măsuri privind decolmatarea şi regularizarea adecvată a braţului Maraloiu, care ar conduce la refacerea zonei umede pe albia veche a râului Buzău şi reecologizarea celei mai mari părţi a albiei vechi, posibilitatea preluării în rezervaţia Balta Amara a volumului necesar de apă în perioadele în care debitul râului Buzău este mare, posibilitatea alimentării gratuite cu apă a rezervaţiei naturale, respectiv posibilitatea extinderii Rezervaţiei Amara cu includerea albiei vechi. Ca urmare a celor constatate, s-au întreprins demersuri pentru urgentarea şi finalizarea proiectului în speţă astfel încât, odată cu aprobarea acestuia, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, coroborat cu sprijinul autorităţilor publice locale în colaborare cu ANANP-ST Buzău, să fie asigurat cadrul legal de luare a măsurilor optime ce se impun pentru protecţia şi conservarea, respectiv refacerea la o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări şi a habitatelor specifice din zona ce face obiectul prezentei", a mai transmis ANANP.

Balta Amara este similară cu Delta Dunării, sunt de părere specialiştii. Până la secarea luciului de apă, localnicii din zonă desfăşurau activităţi de pescuit pentru consum propriu iar printre speciile de păsări care se regăseau în arealul natural se număra şi gâsca cu gât roşu, ameninţată cu dispariţia la nivel global.

"Varietatea de habitate întâlnite în rezervaţie, completate de vegetaţia specifică - stufării, pâlcuri de copaci, tufişuri, la care se adaugă peştele, ca hrană de baza a multora dintre păsări, sunt condiţii care fac din balta Amara o gazdă anuală, sezonieră sau de etapă, ce asigură un mediu de viaţă prielnic pentru peste 100 de specii din aceasta categorie, multe fiind vulnerabile sau periclitate la nivel internaţional. La fel ca în alte areale cu caracter piscicol, aici se pot întâlni specii cuibăritoare pe vegetaţie natantă (chirighiţa cu obraji albi, corcodelul cu gât roşu), specii cuibăritoare în stufărişuri (lişiţa, corcodelul mare, stârcul roşu, lopătarul, ţigănuşul, pelicanul comun, pelicanul creţ, egreta mică, cormoranul mare, pescăruşul argintiu), specii cuibăritoare în copaci şi arbuşti plantaţi sau crescuţi (cormoranul mic), specii cuibăritoare pe sol (nagâţul), specii limicole care cuibăresc pe insuliţe (pescăruşi, raţe). Acestora li se alătură specii migratoare care cuibăresc sau/ şi se hrănesc şi se odihnesc în areale piscicole. Dintre oaspeţii de vară sau de iarnă (gâşte, raţe, lişiţe) care preferă astfel de areale, amintim eretele vânăt şi gâsca cu gât roşu, specie strict protejată, ameninţată cu dispariţia la nivel global. Cele peste 100 de specii de păsări au o prezenţă care depinde foarte mult de condiţiile meteo, de nivelul apei în lac, dar şi de prezenţa, respectiv de variaţia hranei specifice acestor vieţuitoare. În acelaşi timp, Balta Amara este un loc favorabil pentru creşterea peştelui şi pescuit, activităţi tradiţionale în zonă", se arată într-un material documentar realizat de către Asociaţia Maximilian referitor la Rezervaţia Naturală Protejată Balta Amara.

Conform ANANP, specialiştii din cadrul instituţiei au realizat un recensământ al speciilor de păsări protejate din arealul natural şi monitorizează în continuare situaţia.

"Prin formularul Standard al sitului Natura 2000 ROSPA0004 Balta Albă-Amara-Jirlău au fost identificate un număr de 147 de specii de păsări, majoritatea fiind păsări migratoare, iar la data prezentei se află în plină desfăşurare o activitate de monitorizare a speciilor de păsări din cadrul ariei naturale protejate indicate", informează ANANP. AGERPRES/(AS - autor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-05-2025 06:26

DSU: Incendiu în tunelul de metrou dintre stațiile Gorjului și Lujerului

Departamentul pentru Situații de Urgență a informat că, duminică dimineața, conductorul unei garnituri de metrou a observat un posibil incendiu în tunelul dintre stațiile Gorjului și Lujerului. 'Ca măsură de precauție, mai multe persoane au fost evacuate în siguranță, fără a exista probleme medicale', a precizat DSU, pe pag

Social 17-05-2025 22:30

Vaslui: Copil de 10 ani, în comă după ce a fost lovit de un camion

Un copil în vârstă de 10 ani a fost grav rănit, fiind în comă profundă, după ce a fost lovit de un camion, sâmbătă seara, pe raza localității Perieni, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, la acest caz au interve

Social 17-05-2025 20:19

Constantina Diță (Federația Română de Atletism): Sportul trebuie să fie o prioritate pentru statul român

Președinta Federației Române de Atletism, Constantina Diță, a dat startul, sâmbătă, pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea, Campionatului național de semimaraton masters, primul eveniment de acest gen din municipiu, ea declarând că promovarea sportului de masă și dezvoltarea infrastructurii necesare sportivilor trebuie să fie pe agenda Parlamentului ș

Social 17-05-2025 18:57

Harghita: Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos, oprite temporar

Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos au fost oprite temporar, sâmbătă după-amiază, după ce debitul pârâului Corund a scăzut, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat pentru AGERPRES că acestea vo

Social 17-05-2025 17:49

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unui urs în stațiunea Durău

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, sâmbătă după-amiază, un mesaj RO-ALERT, după apariția unui urs în stațiunea Durău. 'A fost semnalată prezența unui urs în zona stațiunii Durău din comuna Ceahlău, pe strada Odăi, în apropierea campingului 'La Andrei'. A fost transmis mesaj RO-ALERT

Social 17-05-2025 16:03

Tulcea: Săptămâna europeană a voluntariatului, marcată de EUdivers; un ulm secular - 'îmbrăcat' în mileuri croșetate

Centrul European pentru Diversitate (EUdivers) și reprezentanți ai minorităților naționale au marcat, sâmbătă, Săptămâna europeană a voluntariatului și au 'îmbrăcat' în mileuri croșetate de voluntari un ulm secular, aflat pe una dintre străzile principale ale orașului Tulcea. Acțiunea a început în lu

Social 17-05-2025 15:13

Prezidențiale2025/Expert Forum: Nereguli la urne; cele mai multe sesizări - legate de postarea de fotografii cu votul de pe buletine

Mai multe nereguli și incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate sâmbătă, până la ora 13:00, de observatori și cetățeni pe platforma Vot Corect, anunță Expert Forum. Românii din diaspora votează deja de vineri în cele 965 de secții organizate în străinătate, iar campania s-a în

Social 17-05-2025 14:12

VIDEO Prahova: Incendiu cu degajări mari de fum într-un apartament din Ploiești; circa 30 de persoane s-au evacuat

Un incendiu care s-a manifestat cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, într-un apartament situat la parterul unui bloc din municipiul Ploiești, circa 30 de persoane evacuându-se. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul s-a manifestat la învelișul unui boiler electric, fiind înr

Social 17-05-2025 13:41

Sibiu: Artiștii de la Transilvania Tattoo Expo promovează în premieră povestea lui Vlad Țepeș și a fiului său

Pentru prima dată, artiștii tatuatori Ovidiu Popârțan din Sibiu și Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali, vor prezenta invitaților Festivalului Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai) povestea lui Mihnea Vodă, care este înmormântat în Biserica Evanghelică din Piața Huet, informează un comunicat de presă.

Social 17-05-2025 11:52

Harghita: La Praid au fost repuse în funcțiune motopompele de mare capacitate, în urma creșterii debitului pârâului Corund

Echipele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita și Apele Române Mureș au repus în funcțiune, sâmbătă, motopompele de mare capacitate, aflate în dispozitiv la Salina Praid, în urma creșterii debitului pârâului Corund. 'În urma precipitațiilor și a creșterii debi

Social 17-05-2025 11:27

Cutremur cu magnitudinea 4,2, în județul Buzău, sâmbătă dimineața; două cutremure slabe, de 2,4 și 2,6, în județul Vrancea

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 00:59:15, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 și, respectiv, 2,6 grade, în județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutre

Social 17-05-2025 11:26

Telefonul Copilului/ În 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 a declarat că se confruntă cu o formă de abuz în familie

În România, în anul 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 - Telefonul Copilului a declarat că se confruntă cu o formă de abuz sau violență în cadrul familiei. Precizările au fost făcute de Asociația Telefonul Copilului, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Telefonului Copilului. În Rom&acir

Social 17-05-2025 11:04

VIDEO Sibiu: Stratul de zăpadă măsoară 16 centimetri la Bâlea Lac; ninge pe Transfăgărășan

Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor. În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumur

Social 17-05-2025 10:55

Vreme rece în Capitală în următoarele trei zile, cu vânt și ploi

Vremea în Capitală va fi deosebit de rece până duminică dimineața, când temperaturile vor mai crește, însă înnorările vor persista, iar vântul va fi prezent până marți, potrivit prognozei speciale realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00.

Social 17-05-2025 10:43

Galați: Accident pe DN 22 B între un autobuz și un autoturism; trei persoane rănite

Un accident s-a produs sâmbătă dimineață, pe DN 22 B, între un autobuz de transport în comun din municipiul Galați și un autoturism, în urma impactului trei persoane fiind rănite și transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, informează IPJ Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii Serviciului