logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria a împlinit 30 de ani de la înfiinţare

Image

Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, fondat în data de 29 mai 1993 de un grup de intelectuali români cu scopul studierii istoriei, culturii şi vieţii tradiţionale a comunităţii româneşti din statul vecin, a împlinit, luni, 30 de ani de la înfiinţare, a anunţat directorul institutului, Maria Berényi.

"În urmă cu 30 de ani, un grup de intelectuali români din Ungaria, entuziaşti şi inimoşi, şi-au înfiinţat Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria. Un proiect de mare anvergură intelectuală, care a necesitat un efort enorm şi o perseverenţă ieşită din comun pentru a transforma o idee îndrăzneaţă într-un succes. Iată, au trecut 30 ani de când ne-am înfiinţat această instituţie cultural-ştiinţifică. În ultimul deceniu al secolului al XX-lea, aspiraţia intelectualilor români de pe aceste meleaguri de a-şi înfiinţa un Institut propriu era justificată deja de remarcabilul potenţial creator de care acest colectiv a dat dovadă, parcurgând numărul, calitatea şi diversitatea tematică a lucrărilor publicate până azi. Prin actul de constituire al Institutului, de fapt am instituţionalizat eforturile disperate ale predecesorilor noştri, care voiau să-şi unească forţele spirituale într-o formă organizată şi legitimă", a arătat Maria Berényi, pe Facebook.

Potrivit directoarei, în cei 30 de ani de existenţă, Institutul a încercat să devină şi să rămână un promotor al căutărilor creatoare, inovatoare a comunităţii româneşti din Ungaria, membrii acestuia depunând eforturi susţinute în scopul cunoaşterii identităţii.

"Acum conştientizez ce înseamnă cei 30 de ani de când am fost numită (pe 29 mai 1993) director la un institut, de fapt, inexistent, pe care l-am făcut apoi împreună cu colegii să funcţioneze. Şi care mai există doar, pentru că noi, câţiva 'încăpăţânaţi', ştim că instituţia este o realitate transcendentă insului, aşa că ne-am simţit obligaţi s-o ţinem în viaţă. Am ţinut-o împotriva multor împrejurări ostile şi nefavorabile. În această perioadă de 30 de ani, în funcţia de director, am putut să fiu consecventă în multe chestiuni mulţumită încrederii şi ajutorului colegilor mei, care au stat alături de mine, în bune şi rele. Doresc să le mulţumesc pentru devotamentul, ajutorul şi solidaritatea acelor cercetători care, an de an, au fost alături de Institut, au susţinut cu prelegeri simpozioanele, au publicat regulat în publicaţiile noastre. Mulţumesc, de asemenea şi acelora care au avut un oarecare aport în cei 30 de existenţă a Institutului. Adresez un cuvânt de mulţumire şi colegilor, prietenilor din România, căci au răspuns mereu cu generozitate solicitărilor noastre", a arătat Maria Berényi.

Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria este o instituţie ştiinţifică şi culturală, iar în cadrul acestuia funcţionează patru secţii: etnografie, lingvistică-literatură, istorie şi artă.

Activitatea ştiinţifică depusă de către intelectualii grupaţi în jurul acestui proiect "constituie una dintre cele mai importante realizări spirituale din ultimele decenii ale comunităţii româneşti din Ungaria", după cum consideră Maria Berényi.

Cercetătorul a arătat că Institutul şi-a orientat activitatea în două direcţii principale: una de cercetare ştiinţifică pe tărâm istoric, demografic, filologic, istorico-literar, lingvistic, etnografic-etnologic, artistic etc., iar alta, de valorificare a rezultatelor cercetărilor din aceste domenii, prin publicaţii periodice proprii şi prin cărţi.

În acelaşi timp, Institutul a organizat anual manifestări ştiinţifice de prestigiu, sesiuni de comunicări şi mese rotunde cu participanţi din ţară şi peste hotare, iar publicaţiile anuale ale Institutului au devenit cele mai prestigioase publicaţii de specialitate ale comunităţii româneşti din Ungaria, a căror certă notorietate ştiinţifică a dus la o bună apreciere şi peste hotare. Astfel s-a ajuns ca publicaţiile Institutului să fie folosite şi în învăţământul românesc din Ungaria, în domeniul "Cultură şi civilizaţie românească".

Până acum, acest institut a editat sau a finanţat 105 de publicaţii şi a organizat 29 simpozioane internaţionale, întreţine relaţii de colaborare cu unităţi similare din ţară şi străinătate, cu diverse şcoli, instituţii socio-culturale şi administrative.

"Munca de cercetare îşi are sensul mai ales dacă rezultatul acesteia este întruchipat în studii publicate în reviste, periodice, monografii etc. Institutul pe acest teren a oferit multiple posibilităţi colaboratorilor săi. Anual a editat publicaţiile Simpozion, Izvorul şi Lumina. Pe lângă publicaţiile amintite, unde apar scrieri istorice, etnografice, lingvistice şi literare, Institutul a scos de sub tipar, în 1998, volumul Bibliografie. Lucrarea e concepută ca o bibliografie generală întrunind aproape toate lucrările colaboratorilor, concretizate în cărţi, studii şi articole, apărute în reviste de specialitate, în periodice cultural-ştiinţifice din ţară şi străinătate până la finele anului 1997. Studiile mai voluminoase ale cercetărilor au fost publicate în volumul bilingv Annales, ediţiile 1996 şi 2000. În afară de publicaţiile amintite, Institutul a publicat monografiile comunelor Chitighaz (1993), Bătania (1995) , Micherechi (2000) şi Săcal (2013). În aceste cărţi este prezentată istoria, etnografia, cultura, muzica şi limba românilor din localităţile respective", a subliniat cercetătorul.

Din anul 1991, cercetătorii români din Ungaria şi-au propus organizarea anuală a câte unui simpozion, ca forum de prezentare şi dezbatere a problemelor principale care preocupă comunitatea românească din Ungaria şi a organizat manifestări omagiale la aniversarea personalităţilor româneşti marcante din Ungaria.

"Cercetările şi publicaţiile Institutului se angajează la asumarea valorilor din trecut şi prezent. Se aduc sub lumină momentele esenţiale ale culturii comunităţii româneşti din Ungaria, abordându-le din mai multe unghiuri. Prin aceste eforturi sperăm să evidenţiem diverse faţete ale felului nostru de a fi: de la limbaj la comportament, de la credinţa noastră religioasă la atitudinea morală etc. Trăind într-o lume traversată de conflicte interetnice şi de crize identitare, trebuie să spun, provocarea a existat mereu şi ea a fost cea care ne-a disciplinat şi ne-a întărit pentru a merge mai departe. Institutul a făcut eforturi eroice, uneori chiar disperate, pentru a se menţine pe linia de plutire, ca să supravieţuiască. Este unul din rarele exemple când fapta a mers înaintea vorbelor, menţinându-şi pe parcursul anilor rolul pe care şi l-a asumat, nobil, dar deloc simplu", a precizat Maria Berényi.

Indiferent de perspectiva din care poate fi privită această perioadă de activitate, a mai arătat Maria Berényi, este cert că acest Institut pentru românii din Ungaria "a constituit o probă a capacităţii de regenerare etnică şi culturală". AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.