logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Principele Radu la seara dedicată Republicii Moldova: Coroana este legată de plaiurile pe care le reprezentaţi

Imagine din galeria Agerpres

Custodele Coroanei, Margareta, a găzduit joi seară, în grădina Palatului Elisabeta, o seară dedicată Republicii Moldova.

Principele Radu le-a transmis oficialilor moldoveni că la Palatul Elisabeta sunt "la ei acasă", coroana fiind delegată identitar de istoria modernă a Republicii Moldova.

"Domnule viceprim-ministru, în Palatul Elisabeta sunteţi acasă la dumneavoastră şi acest lucru este valabil pentru toţi concetăţenii dumneavoastră, fiindcă, în egală măsură, coroana este atât de legată identitar de istoria modernă a statului dumneavoastră tot atât pe cât este identitatea coroanei legată de plaiurile pe care le reprezentaţi. A vrut Dumnezeu ca după exact un sfert de secol de când preşedintele României l-a rugat pe Regele Mihai să pornească o campanie pentru promovarea României în structurile nord-atlantice şi ulterior europene, în urmă doar cu câteva luni preşedintele Republicii Moldova să ceară Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei, acelaşi fel de sprijin instituţional şi frăţesc ce se duce departe în destinul nostru comun", a afirmat Principele Radu.

El a precizat că Europa este într-unul din cele mai grave momente de securitate, iar Republica Moldova are aspiraţii pe care instituţia coroanei "le sprijină necondiţionat".

"Suntem într-unul din cele mai grave momente de securitate pe care continentul şi, în orice caz, generaţia noastră le-a cunoscut vreodată, dar suntem şi într-un moment în care Republica Moldova are aspiraţii pe care coroana, instituţia coroanei, le sprijină necondiţionat. Şi ce fel mai frumos, mai reprezentativ ar putea fi de a sublinia şi ilustra aceste aspiraţii decât aducerea împreună a tot ce are simbolic statul moldovean de astăzi în societatea lui: profesori, elevi, medici, politicieni, militari, oameni de afaceri, academicieni, sportivi, oameni de toate vârstele şi de toate convingerile, de toate orientările politice şi de toate confesiunile, adunaţi laolaltă pentru a arăta că suntem solidari pe drumul acesta atât de complicat şi atât de vizionar, atât de respectabil al asigurării naţiunilor noastre că vor avea în generaţiile viitoare o viaţă prosperă, liberă, democratică şi predictibilă", a mai spus principele Radu.

El a amintit că Majestatea Sa a demarat încă de la începutul anului o serie de vizite în statele Uniunii Europene pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

"Când Majestatea Sa, la începutul anului, a făcut prima vizită în Uniunea Europeană pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, anume Suedia, am înţeles că demersul diplomatic nu este suficient şi ca atare, la foarte scurtă vreme, de fapt înaintea acestei vizite, a avut loc o misiune economică amplă, care a cuprins state din Uniunea Europeană, cu Germania, Italia şi Polonia, alături de România, împreună cu, desigur, o mulţime de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova, dintre care unii sunt acum alături de noi. Majestatea Sa va vizita Spania când va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi vom continua să fim şi la Chişinău, la Bălţi şi în alte locuri pentru a face acelaşi lucru şi în interiorul comunităţilor ţării", a precizat Principele Radu.

Acesta a spus că s-a dorit ca "întreaga suflare a societăţii Republicii Moldova" să fie reprezentată la evenimentul de la Palatul Elisabeta "pentru a arăta că e atât de bogată, atât de inepuizabilă ca resurse, ca talent, ca fidelitate şi credinţă, societatea pe care o sărbătorim în această seară, încât numai punerea lor tuturor împreună ne poate arăta adevărata forţă pe care o generaţie o poate avea atunci când şi-a propus mute munţii din loc", a declarat principele Radu.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a mulţumit pentru primirea de la Palatul Elisabeta în cadrul unui eveniment dedicat Republicii Moldova, "care reuneşte personalităţi valoroase ale poporului român de pe ambele maluri ale Prutului".

"Suntem profund recunoscători Casei Majestăţii Sale pentru găzduirea acestui eveniment cu mari semnificaţii, dar ce atestă legătura durabilă, statornicită în timp, dintre familia Regală a României şi Republica Moldova şi nu în ultimul rând pentru tot sprijinul acordat constant promovări aspiraţiilor noastre naţionale şi de integrare europeană. Apreciem înalt devotamentul şi angajamentul familiei Regale asumat faţă de Republica Moldova, în baza valorilor comune de limbă, cultură, istorie şi identitate. Astfel, prin numeroasele proiecte implementate în domenii importante şi strategice pentru ţara noastră, Coroana Regală rămâne aproape de tinerii Republicii Moldova şi aspiraţiile acestora", a spus Vladimir Bolea.

El a amintit că în Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea, sub înaltul patronaj al Casei Regale a României, Liceul Teoretic "Regele Mihai I", în localitatea Timişeni, raionul Păuleni, iar începând din anul 2013 şcoala din comuna Regina Maria, raionul Soroca, poartă numele Reginei Maria.

"Totodată, anual, tinerii din Republica Moldova se bucură de bursele Regele Ferdinand I şi Regina Maria, fondate în anul 2015 de Majestatea Sa Margareta şi Principiile Radu.

Vicepremierul a menţionat şi promovarea de Casa Regală a relaţiilor economice strânse cu Republica Moldova şi desfăşurarea anuală, sub patronajul Principelui Radu, a Forumului Economic de Investiţii, "un eveniment de amploare extrem de apreciat la Chişinău".

"La ediţia din acest an a forumului au participat peste 200 de reprezentanţi ai companiilor româneşti şi străine interesate să contribuie cu investiţii şi să construiască parteneriate cu companii din Republica Moldova", a mai spus Vladimir Bolea.

La eveniment au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, fostul premier Victor Ciorbea, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, rectorul UNATC, Liviu Lucaci, alături de reprezentanţi ai comunităţilor rurale şi urbane, membri ai Guvernului Republicii Moldova, demnitari ai statului român, autorităţi locale, personalităţi ale societăţii civile, ale mediului economic, profesori şi elevi, reprezentanţi ai Armatei României şi Republicii Moldova, ai Bisericii şi membri ai Corpurilor Diplomatice acreditate la Chişinău şi Bucureşti.

Momentele muzicale ale evenimentului au fost susţinute de Corala "Vocile Primăverii" din Chişinău. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir

Social 01-04-2025 12:41

Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior

Social 01-04-2025 12:17

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe

O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d

Social 01-04-2025 12:08

Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea

Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d

Social 01-04-2025 11:17

Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ

Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e

Social 01-04-2025 11:02

Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic

Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut

Social 01-04-2025 10:56

Maramureș: Primul Parc al Minelor, întins pe 80 de hectare în Munții Gutâi, intră în circuitul turistic

Parcul Minelor situat în Munții Gutâi, administrat de primăria orașului Baia Sprie, urmează să intre în circuitul turistic local și național, a informat, marți, primarul Alin Bîrda. 'Sunt bucuros să vă anunț că Baia Sprie este de azi mai bogată din punct de vedere turistic. Având sprijinul Consiliului Județean

Social 01-04-2025 10:49

Arad: O statuie care îl va reprezenta pe Helmut Duckadam va fi amplasată în satul natal Semlac

O statuie care îl va reprezenta pe fostul mare portar român Helmut Duckadam va fi amplasată, în acest an, în satul natal Semlac, administrația locală lansând un concurs pentru realizarea lucrării. Helmut Duckadam ar fi împlinit, marți, 66 de ani, iar primărița comunei Semlac și-a amintit că în anii ant

Social 01-04-2025 10:33

Cer noros, intensificări ale vântului și averse slabe în București, până joi dimineața

Vremea va fi închisă în București, cu intensificări ale vântului și averse slabe, până joi dimineața, conform prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 1 aprilie, ora 10:00 - 2 aprilie, ora 9:00, în Capitală, regimul termic va fi ușor mai cald decât &ic

Social 01-04-2025 10:29

Ministrul Muncii: Nu permit nimănui să se folosească de numele meu; angajata de la Căsuța de tip Familial 'Alexandra' nu este verișoara mea

O angajată de la Căsuța de tip Familial Alexandra din Slobozia a afirmat că ar fi verișoara ministrului Muncii, în timpul unui control al inspectorilor Consiliului de Monitorizare, care verifică posibile rele tratamente aplicate minorilor în această unitate. 'Nu permit nimănui să se folosească de numele meu! Înțeleg că, în timpul un

Social 01-04-2025 10:25

UPDATE Harghita: A fost alungată ursoaica cu pui din incinta Brigăzii 61 Vânători de Munte

Ursoaica cu trei pui, care a intrat marți dimineața în incinta Brigăzii 61 Vânători de Munte, a fost alungată folosindu-se petarde, situația fiind în continuare monitorizată, a precizat pentru AGERPRES viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela. 'Întrucât este vorba de o ursoaică cu trei pui, s-a proc

Social 01-04-2025 10:19

Cod galben de vânt în 11 județe și în București, marți; intensificări ale vântului, miercuri în alte nouă județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, avertizări Cod galben de vânt, valabile, pe parcursul zilei în 11 județe și în Municipiul București, și miercuri, în alte opt județe. Potrivit meteorologilor, marți, între orele 10:00 - 20:00, în județele Argeș, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiț