VIDEO Cadrele didactice vor fi în grevă de avertisment miercuri; sindicatele ameninţă cu grevă generală din 22 mai

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor intra, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu vor avea loc, au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater".
Potrivit sursei citate, în cazul în care nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, organizaţiile sindicale ameninţă cu greva generală, începând din data de 22 mai 2023.
"Am demarat protestele în luna decembrie 2022, proteste care au continuat şi în lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie şi ultimul mare protest în data de 10 mai, când în Bucureşti au protestat 15.000 de oameni. Din păcate, Guvernul României a fost impasibil, chiar dacă am avut discuţii la nivel înalt, atât cu premierul, cât şi cu preşedintele Partidul Social Democrat. Au fost doar promisiuni nepuse în practică. Am demarat un referendum, aşa cum am anunţat la un moment dat, privind declanşarea grevei generale. Suntem în măsură acum să anunţăm rezultatele acestui referendum şi, evident, ceea ce va urma după acest referendum, pentru că referendumul a fost pentru declanşarea grevei generale. Nemulţumirile sunt arhicunoscute. Nu cred că mai este momentul să le amintim. De la salarii umilitoare, prăbuşire a puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, procentul pentru grevă este de 71,29% din total membri de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. Ca fapt divers, la ultima grevă care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă, în primă fază, a fost undeva la 60%. Este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret",s subliniat că membrii de sindicat nu mai pot accepta "tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor şi a nemulţumirilor" pe care le au.
"Aş vrea să nu repet sub nicio formă motivele care au condus la declanşarea acestor acţiuni de protest fără precedent în sistemul de învăţământ românesc, în învăţământul preuniversitar şi universitar. Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", împreună cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Învăţământ Universitar "Alma Mater", din cei 70.000 de membri de sindicat, 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai. Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment, care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11:00 - 13:00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar. Participarea masivă a colegilor noştri la marşul de protest din data de 10 mai 2023 s-a constituit într-un mesaj extraordinar de puternic pentru Guvernul şi Parlamentul României. Nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor şi a nemulţumirilor colegilor noştri - personal didactic, auxiliar şi nedidactic. Implicarea fără precedent a tuturor celor care lucrează în sistemul de învăţământ şi, repet, personal nedidactic, personal didactic auxiliar, personal didactic de predare, personal care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, arată că au fost mai presus de funcţia pe care o ocupă şi mai presus de apartenenţa sindicală, solidaritatea şi unitatea de acţiune sindicală, lucru care creează o obligaţie pentru noi să nu-i dezamăgim şi să facem tot ceea ce depinde de noi, în calitate de reprezentanţi ai colegilor noştri, pentru rezolvarea şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă", a transmis Nistor.
În opinia preşedintelui Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr, grila de salarizare discutată şi agreată cu autorităţile competente trebuie respectată.
"Atragem atenţia că toate grilele pe care le-am discutat în decembrie anul trecut şi în ianuarie anul acesta trebuie luate în seamă. Altfel spus, am ţinut seama de ceea ce, de luni bune, fostul ministrul al Educaţiei Sorin Câmpeanu, şi actualul ministru al Educaţiei, doamna Ligia Deca, au spus că salariul începătorului va fi egal cu salariul de 6.789 de lei şi acela va fi luat în seamă. Aşteptăm ca aceste grile să fie luate în seamă şi aprobate, pentru că aşa au fost discuţiile!", a afirmat Hadâr.
Săptămâna trecută, salariaţii din învăţământ din toate judeţele ţării au participat la un marş de protest organizat de către federaţiile sindicatele din Educaţie. Acţiunea a avut scopul de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.
Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile (pe 25 şi 26 aprilie) sediul Guvernului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Copac plantat la Castelul Săvârșin în memoria Suveranului Pontif
Familia Regală a plantat sâmbătă, la Castelul Săvârșin, un copac în memoria Papei Francisc. ''Astăzi, în ziua funeraliilor Papei Francisc, desfășurate în Cetatea Vatican și la Roma, la Castelul Săvârșin
ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î
Sute de persoane și oficialități au plecat spre 'Podul de flori' de la Ungheni
Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România, se află sâmbătă, în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, intitulat 'Podul de flori'. În trenul special care a plecat din Gara Iași au urcat vice
MAI: Peste 250 de locuri - scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul', în sesiunea iunie-august. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, dintre cele peste 25
Vremea devine instabilă în București, în următoarele zile (meteorologi)
Vremea va deveni instabilă în zona Municipiului București pe parcursul următoarelor zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza de specialitate publicată sâmbătă. Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 aprilie, ora 10:00 - 27 aprilie, ora 9:00, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (vitez
Vâlcea: 'Drumul Oaselor' - redeschis după 20 de ani
Circulația rutieră pe drumul județean care leagă orașul minier Berbești de comuna Popești, cunoscut ca 'Drumul Oaselor', o rută alternativă care scurtează cu peste 35 de kilometri distanța până la Râmnicu Vâlcea, a fost redeschisă după aproape două decenii, în urma unei investiții ce a vizat modernizarea a aproape jumătate din traseu, au anunț
Cod portocaliu de averse în nouă județe, sâmbătă; Coduri galbene de vreme rea în jumătate din țară
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări Cod galben și Cod portocaliu de vreme instabilă, valabilă în jumătate de țară, respectiv o informare de vreme rece, valabilă până marți. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, între orele 14:00 - 23:00, va fi valabil un Cod portocaliu de av
Vrancea: Doi bărbați decedați în accidentul de pe DN2-E85, la Garoafa
Doi bărbați - de 33 și 29 de ani - au decedat în accidentul rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție
Vrancea: Un mort și patru răniți într-un accident rutier pe DN2-E85, la Garoafa
Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat, iar alte patru persoane, printre care și doi copii, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit polițiștilor, bărbat
Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România
Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea
Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă - zi de doliu național; drapelul României - arborat în bernă
Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens. 'Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar &i
Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob
Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine
Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare. ''Î
Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital
Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții
Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d