Aproximativ o mie de persoane au participat la protestul ''Nu cedăm Parcul IOR''

Aproximativ o mie de persoane de toate vârstele au participat sâmbătă, în Capitală, la acţiunea de protest "Nu cedăm Parcul IOR", organizată de Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan şi Greenpeace România.
Locuitorii din zonă au organizat un marş în zona retrocedată, purtând pancarte cu mesajele: "Vrem copaci, nu clădiri", "Stop tăierilor", "Titanii rămân fără plămâni", "Park Crime Scene", "Ecocid".
De asemenea, participanţii au scandat: "IOR e parcul meu, să rămână parc mereu!", "Stop defrişare!", "Nu cedăm Parcul IOR!", "Vrem parc, nu betoane!".
Organizatorii au anunţat că petiţia prin care cer autorităţilor "să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR şi să oprească degradarea premeditată" a zonei retrocedate a strâns 10.000 de semnături.
Participanţii au fost încurajaţi să împărtăşească, la megafon, amintiri legate de parc. Au fost îndemnaţi să ridice mâna cei care au făcut baie în lacul din zonă şi cei care cunosc parcul de 20, 30 sau 50 de ani.
"Aici au învăţat şi să înoate, şi să schieze, şi să se dea cu bicicleta. Este inadmisibil. Uitaţi-vă câte blocuri sunt în jur. Unde se duc oamenii aceştia? Eu aici locuiesc, dar aleea de lângă lac este supraîncărcată. Nu ai loc unde să te mişti. Deci, parcul acesta trebuie să rămână al nostru, este al nostru", le-a spus o femeie celor prezenţi.
"Cei care veniţi des pe aici ştiţi că acum câteva săptămâni, dacă te uitai în direcţia aceea, nu vedeai parterul magazinului Titan. Din păcate, au tăiat sute de copaci. Şi mai vechi, şi mai tineri. Este o lipsă de respect. (...) Nu se poate să mai fim luaţi de fraieri. Acum zece ani ne-am mobilizat, am strâns semnături şi ni s-a spus: 'Staţi liniştiţi, că se rezolvă'. Din păcate, vedem ce s-a rezolvat. Îi rugăm pe reprezentanţii tuturor partidelor, de la sector, de la Capitală, să se aşeze la masă şi să rezolve problema", a spus un alt participant.
Unul dintre vorbitori a atras atenţia asupra faptului că în Bucureşti există 7,5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, deşi media recomandată este 50 de metri pătraţi, iar Uniunea Europeană a cerut Capitalei să ajungă la un minim de 26 de metri pătraţi până în 2013.
"Este incredibil că, în contextul în care avem un infringement cu UE, totuşi primăriile retrocedează zone imense din parcuri. Nu se întâmplă doar în Parcul IOR. Parcul Verdi, Parcul Bordei, Parcul Tineretului - peste tot se construieşte la greu", a spus el.
Unul dintre membrii grupului de iniţiativă civică a declarat că marşul este menit să demonstreze politicienilor că oamenii îşi doresc oprirea "defrişărilor ilegale care au loc de două-trei luni încoace". El a menţionat că membrii grupului de iniţiativă civică au transmis petiţii Gărzii de Mediu, au anunţat Poliţia Locală, dar că tăierile de copaci au continuat, chiar dacă s-au dat amenzi.
"Vrem să le demonstrăm celor care se află la putere că oamenilor le pasă de această zonă şi că trebuie acţionat. Să aibă grijă de acest parc, astfel încât să rămână verde. Nu să se transforme într-un bâlci şi un loc pentru distracţii. (...) În ultimele două luni am observat mult mai multe defrişări. În fiecare zi am sunat poliţia, am încercat să îi oprim. Poliţia doar vine, constată faptul că s-au tăiat copaci, dă o amendă modică de 20 şi ceva de lei pe copac tăiat. Şi ei îşi continuă operaţiunea, adică nu se opresc din tăiat, chiar dacă vine poliţia. (...) Am văzut poze, că vin maşini noaptea, pe la 01,00 - 02,00 şi se încarcă lemnele care sunt tăiate în cursul zilei", a susţinut el.
Cristian, un alt membru al grupului civic, a declarat că oamenii din zonă sunt legaţi afectiv de spaţiul respectiv, unde, în copilărie, s-au dat în leagăn, au jucat fotbal ori s-au urcat în copaci. Totodată, a subliniat că în orice zonă din oraş trebuie să există spaţii de relaxare şi de reconectare la natură.
"Dorim în primul rând să se oprească genocidul acesta. Să nu se mai facă tăierile ilegale, care pregătesc această bucată mare de teren pentru o eventuală afacere imobiliară. Ne dorim înapoi parcul, aşa cum a fost el, funcţional, din '65. (...) Părerea mea este că autorităţile nu au ca prioritate nevoile cetăţenilor, ci mai degrabă afacerile", consideră acesta.
O pensionară a declarat că zona respectivă a fost considerată întotdeauna parc de către locuitorii din zonă şi că multe persoane sunt revoltate de posibilitatea pierderii spaţiului verde.
"Locuiesc în acest cartier de 60 şi ceva de ani. Aici m-am căsătorit, aici mi-am crescut copiii şi nepoţii. Când s-au făcut mai mari, traversam parcul, îi luam pe nepoţi la plimbare. Era o plăcere să treci prin parc. Sunt foarte supărată. Nu ştiu ce este în mintea lor. De ce vor să ne ia această frumuseţe?", a întrebat aceasta.
Fratele ei a arătat că supoziţia conform căreia acel teren nu ar face parte din parc reprezintă o "aberaţie" şi o "absurditate", "un pretext care sfidează" orice logică.
"Este o mare tragedie ce se întâmplă. Am văzut crescând fiecare pom de aici, fiecare floare. Acum, când văd dezastrul care este aici, mă apucă groaza şi neputinţa. Neputinţa că nimeni nu e în stare să facă nimic. Primarul nostru, în loc să dea bani pe pavele, ar fi trebuit să pună bani pentru expropriere. Nu s-a implicat absolut deloc", a susţinut el. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ
Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e
Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic
Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut
Maramureș: Primul Parc al Minelor, întins pe 80 de hectare în Munții Gutâi, intră în circuitul turistic
Parcul Minelor situat în Munții Gutâi, administrat de primăria orașului Baia Sprie, urmează să intre în circuitul turistic local și național, a informat, marți, primarul Alin Bîrda. 'Sunt bucuros să vă anunț că Baia Sprie este de azi mai bogată din punct de vedere turistic. Având sprijinul Consiliului Județean
Arad: O statuie care îl va reprezenta pe Helmut Duckadam va fi amplasată în satul natal Semlac
O statuie care îl va reprezenta pe fostul mare portar român Helmut Duckadam va fi amplasată, în acest an, în satul natal Semlac, administrația locală lansând un concurs pentru realizarea lucrării. Helmut Duckadam ar fi împlinit, marți, 66 de ani, iar primărița comunei Semlac și-a amintit că în anii ant
Cer noros, intensificări ale vântului și averse slabe în București, până joi dimineața
Vremea va fi închisă în București, cu intensificări ale vântului și averse slabe, până joi dimineața, conform prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 1 aprilie, ora 10:00 - 2 aprilie, ora 9:00, în Capitală, regimul termic va fi ușor mai cald decât &ic
Ministrul Muncii: Nu permit nimănui să se folosească de numele meu; angajata de la Căsuța de tip Familial 'Alexandra' nu este verișoara mea
O angajată de la Căsuța de tip Familial Alexandra din Slobozia a afirmat că ar fi verișoara ministrului Muncii, în timpul unui control al inspectorilor Consiliului de Monitorizare, care verifică posibile rele tratamente aplicate minorilor în această unitate. 'Nu permit nimănui să se folosească de numele meu! Înțeleg că, în timpul un
UPDATE Harghita: A fost alungată ursoaica cu pui din incinta Brigăzii 61 Vânători de Munte
Ursoaica cu trei pui, care a intrat marți dimineața în incinta Brigăzii 61 Vânători de Munte, a fost alungată folosindu-se petarde, situația fiind în continuare monitorizată, a precizat pentru AGERPRES viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela. 'Întrucât este vorba de o ursoaică cu trei pui, s-a proc
Cod galben de vânt în 11 județe și în București, marți; intensificări ale vântului, miercuri în alte nouă județe
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, avertizări Cod galben de vânt, valabile, pe parcursul zilei în 11 județe și în Municipiul București, și miercuri, în alte opt județe. Potrivit meteorologilor, marți, între orele 10:00 - 20:00, în județele Argeș, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiț
Gorj: Multiple activități de Ziua Conștientizării Autismului; 290 de copii cu această tulburare, în evidențele DGASPC
Un număr de 290 de copii diagnosticați cu autism se regăsesc în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, instituția marcând, miercuri, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului prin mai multe activități. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de DGASPC Gorj, sediul
Buzău: Un primar propune reluarea hrănirii urșilor în pădure, cu banii alocați pentru primele directorilor Romsilva
Primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamțu, va trimite Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o adresă prin intermediul căreia solicită modificarea ordonanței privind prevenirea atacurilor exemplarelor de urs, în sensul în care solicită ca primele acordate directorilor Regiei Naționale a Pădurilor să fie folosite pentru hrana animalelor sălbatice, depa
UPDATE Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată
Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată după 85 de minute de blocaj, din cauza unui accident de circulație produs marți dimineața în zona Șoseaua Uverturii/Șoseaua Virtuții, informează Societatea de Transport București (STB). Tramvaiele liniei 41 au fost blocate în intervalul orar 7:10 - 8:35. ORA 0
Sibiu: Opt copii aflați într-o căruță lovită de un camion pe DN14, transportați la spital
Opt copii aflați într-o căruță care a fost lovită de un camion luni seara, pe DN14, au fost transportați la spital pentru investigații, doi dintre aceștia prezentând ușoare vătămări, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu (IPJ) Sibiu, Elena Welter. În căruța lovită de camion se aflau
Brașov: Număr record de intervenții ale salvamontiștilor din Poiană în sezonul de schi ce s-a încheiat
Salvamontiștii din Poiana Brașov au avut în sezonul de schi care s-a încheiat recent aproape 800 de intervenții, numărul persoanelor asistate dublându-se față de anul trecut, deși sezonul actual a durat doar 99 de zile, comparativ cu cel anterior, în care pârtiile au fost deschise patru luni. 'În această
Primarul din Târgu Mureș: Primăriile răspund solicitărilor în 30 de zile, administrația centrală, nici după un an
Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și-a manifestat, luni, nemulțumirea față de lipsa de reacție a administrației centrale la solicitările venite din teritoriu, arătând că dacă primăriile sunt obligate să ofere un răspuns în 30 de zile, ministerele și instituțiile subordonate nu reacționează nici măcar după un an. 'Bin
Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.