Eco-Civica va ataca decizia de retrocedare privind IOR, în cazul în care nu o va face primarul sau prefectul

Vicepreşedintele Asociaţiei Eco-Civica, Dan Trifu, a declarat că ONG-ul va ataca în instanţa decizia de retrocedare a suprafeţei de 12 hectare din Parcul IOR, în cazul în care nu o va face primarul general sau prefectul.
"În cazul în care Primăria Generală decide să nu meargă (în instanţă - n.r.), atunci prefectul are calitatea supremă în astfel de speţe. Deci prefectul poate să verifice dosarul - este deja trimis la Prefectură dosarul - şi să ia decizia dacă atacă sau nu decizia de retrocedare. În cazul în care nici prefectul, care are toate pârghiile necesare şi este autoritatea care verifică legalitatea unor astfel de acte (n.r. - nu o face), atunci noi, ONG-ul, şi cu cetăţenii care doresc o să deschidem acţiune. O să vedem cum o să fie cu taxa de timbru, pentru că aici se vorbeşte şi de taxă de timbru. Şi sper să recuperăm. Eu am toată încrederea că într-un fel sau altul parcul va fi recuperat", a spus el, pentru AGERPRES.
Dan Trifu a arătat că parcul poate fi recuperat fie prin decizia instanţei de a anula dispoziţia de primar general din 2005 de restituire în natură a Parcului IOR, fie prin expropriere.
"Există două căi de rezolvare: să deschidem o nouă acţiune în instanţă, pentru că fondul problemei, decizia de retrocedare, n-a fost judecată pe fond, s-a respins acţiunea pe lipsă de interes a primarului Sectorului 3. Şi al 2-lea lucru este exproprierea. Dar eu aş merge întâi să deschidem un nou proces, iar în cazul în care am pierde, atunci primarul şi Consiliul General pot trece la această soluţie de expropriere a terenului pe care ne aflăm", a precizat Dan Trifu.
El a reamintit că, în noiembrie 2019, Curtea de Apel a anulat retrocedarea celor 12 hectare din Parcul IOR, dar că litigiul de la Înalta Curte s-a finalizat cu soluţia lipsei de interes a Primăriei Sectorului 3 în exercitarea acestei acţiuni. Pe de altă parte, Dan Trifu spune că Înalte Curte a aprobat cererea de intervenţie accesorie a Asociaţiei Eco-Civica în speţa respectivă.
"Fiind cerere de intervenţie accesorie în interesul lui (al primarului - n.r.), în momentul când lui i-a respins cererea, mi-a respins-o şi mie automat. Dar acum există acest precedent, că nouă ni s-a admis interesul. Şi putem merge noi pe cale principală, adică să nu mai fim intervenient, să deschidem noi acţiune. (...) Gândiţi-vă că acest dosar s-a câştigat la fond la Curtea de Apel. S-a mers la Înalta Curte. Înalta Curte a întors judecata şi a respins, nu pe fond, ci pe lipsa de interes a primarului. În acelaşi timp, Eco-Civicii i s-a aprobat cererea de intervenţie în interesul primarului", a explicat Dan Trifu.
Pe de altă parte, el a atras atenţia asupra faptului că în vecinătatea zonei retrocedate au fost sau urmează să fie pierdute şi alte suprafeţe de spaţiu verde.
"Gândiţi-vă că numai în acest perimetru de maxim un kilometru am pierdut 12 hectare - parcul IOR, am pierdut Baza Spartac, pe care e mall-ul ParkLake - opt hectare. Şi mai pierdem şi un hectar şi ceva, Parcul Brâncuşi, din spatele blocurilor. După aceea, avem încă şase hectare de parc retrocedate la 500 de metri în spatele Policlinicii Titan. Deci, iată, trei parcuri afectate şi o bază sportivă extrem de generoasă sunt numai în acest perimetru pierdute. Noi am spus tot timpul că retrocedarea nu s-a făcut în mod corect. Aşa că aşteptăm analiza primarului general, să vedem ce spun casele de avocatură şi după aceea, în funcţie de decizia lui, şi noi, ONG-urile, vom coordona cetăţenii în aşa fel încât să recâştigăm parcul", a precizat reprezentantul Eco-Civica.
Potrivit acestuia, există dovezi în arhiva Primăriei Generale conform cărora zona retrocedată a fost amenajată ca parc încă din anii '70.
"Parc a fost dintotdeauna. Avem toate dovezile din arhiva Primăriei Generale că a fost parc din anii '70. Odată cu cele mai vechi blocuri din cartier a început şi amenajarea acestui teren ca parc. Deci sunt zeci de ani de când el este parc. Ce s-a întâmplat? Prin Planul Urbanistic General din 2000, aceleaşi - să spunem - persoane care au retrocedat parcul au pus acest teren figurând ca CB3. Voiau să facă un centru de cartier, cu sediul Primăriei Sectorului 3 chiar pe malul lacului. Noi ne-am judecat la momentul respectiv, am pierdut la data aceea, dar Primăria Sectorului 3, atunci, prin Liviu Negoiţă, a promis că nu se va construi pe acest teren. (...) Numai că au avut grijă să-l retrocedeze, ceea ce a picat ca o mănuşă pentru cel care a primit terenul, figurând şi ca teren construibil şi Primăria renunţând la proiect (la centrul de cartier - n.r.)", a spus el.
Dan Trifu a estimat că din zona retrocedată, începând cu vara trecută, au dispărut aproximativ 400 de arbori. El a apreciat că astfel de lucruri au devenit posibile după ce legea a fost modificată, astfel încât vegetaţia din zonele urbane nu se mai supune aceloraşi reglementări ca fondul silvic. Mai exact, potrivit legislaţiei anterioare, cei care tăiau copaci comiteau o infracţiune şi riscau să ajungă la închisoare. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Satu Mare: Sifonărie închisă temporar și amendată cu 8.000 de lei de comisarii de la Protecția Consumatorilor
O sifonărie din Satu Mare a fost închisă și amendată cu suma de 8.000 de lei de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control fiind găsit un spațiu neigienizat și robineți cu rugină, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.
Neamț: Președintele CJ a organizat o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre dezvoltarea județului
Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a organizat, miercuri, o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre proiectele de dezvoltare a județului. ''Experiența lor în administrația publică, proiectele începute, soluțiile cu care au venit în rezolvarea unor prob
Iași: Municipalitatea oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea și terapiile copiilor cu autism
Directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iași, Luminița Munteanu, a declarat, miercuri, că instituția sa vizează integrarea a cât mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) în școală sau în câmpul muncii și oferă lunar un sprijin financiar de 1.000 de lei familiilor acestora pentru decontarea terapiilor
Galați: Au sosit microbuzele electrice care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători
Primăria municipiului Galați informează, miercuri, că au sosit primele șase microbuze electrice, dintr-un lot de zece, care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători, potrivit Compartimentului de presă al instituției. Potrivit sursei citate, microbuzele sunt de tipul Karsan e-Jest și au fost achiziționate c
Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente
Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11
Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA
Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi
Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)
O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.
Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite
Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf
Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC
Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia
MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo
Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d
Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist
Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a
Cluj: Peste 800 de persoane au solicitat cărți electronice de identitate
Peste 800 de clujeni au depus deja cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate. ''Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate'',
Arad: Transporturi de bovine și cai din Ungaria, întoarse din drum din cauza febrei aftoase
Mai multe transporturi de animale vii din Ungaria, respectiv bovine și cai, au fost întoarse din drum de autoritățile din Arad ca măsură pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS
INSP: 96 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%; două decese
București, 2 apr /Agerpres/ - Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în ultima săptămână, au fost înregistrate 96 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 23% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 25 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o p
Cseke Attila (MDLPA): Vom desființa 512 posturi; impactul bugetar al reorganizării - peste 22 milioane de lei
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va desființa 512 posturi, din care 74 ocupate și 438 vacante, iar impactul bugetar al reorganizării propuse este de peste 22 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul Cseke Attila. ''Vom avea mai puțini angajați, mai puține posturi de conducere și cheltuieli