Declarație de presă - Deputat Nicolae-Adrian Bara (PSD)
Programului național de tratament al surdității trebuie susținut și extins în continuare
Atât din postura de medic, cât și din cea de membru al Comisiei pentru sănătate și familie, salut inițiativa Ministerului Sănătății de a extinde și de a suplimenta bugetul Programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile. Momentan, în cadrul acestui program sunt înscrise un număr de 186 de maternități, din totalul celor 230 existente în țara noastră.
Hipoacuzia sau surditatea reprezintă cel mai frecvent defect senzorial care afectează toate grupele de vârstă, dar surditatea infantilă are consecințe dintre cele mai grave din cauza impactului important asupra limbajului, dezvoltării cognitive și psihoafective a copilului.
Incidența hipoacuziei este de 1,25-3 cazuri la 1.000 de nou-născuți. În România este estimat un număr de 2 milioane de persoane care suferă de această afecțiune.
Din cauza faptului că un nou născut cu surditate se comportă similar cu un copil cu auz normal, în lipsa unui program de screening în prima lună, depistarea afecțiunii se face tardiv, pentru că părinții sesizează problema lipsei vorbirii și se adresează medicului abia când copilul are în jur de 19 luni.
Este foarte important ca diagnosticul surdității să fie pus cât mai precoce pentru ca recuperarea auzului și integrarea copilului să aibă loc cât mai devreme și să nu îi fie afectate performanțele cognitive și lingvistice. De aceea, screening-ul auditiv și testele genetice pentru tulburările de auz ar trebui să facă parte din programul de evaluare a oricărui nou născut.
De asemenea, este necesară realizarea unei baze de date la nivel național, astfel încât să putem avea o radiografie la zi a necesităților reale și să putem finanța alocarea resurselor pentru protezarea auditivă, precum și pentru finanțarea sesiunilor de pregătire a personalului implicat în realizarea screening-ului.
Nicolae-Adrian Bara, deputat PSD
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].