logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FEMEI DE ISTORIE/Camelia Săbădean - asistenta de laborator care a donat 58,5 litri de sânge în 133 de donări

Image

Asistenta de laborator Camelia Săbădean, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, cea al cărei chip a fost proiectat pe clădirile comerciale din Times Square din New York, fiind considerată eroină pentru numărul de vieţi salvate prin gestul ei de a dona sânge în mod constant, a reuşit să-şi doboare propriul record, donând până acum 58,5 litri de sânge, în 133 de donări.

"Prima oară am donat sânge la 18 ani şi jumătate, eram deja angajată a Centrului de Transfuzii Târgu Mureş şi am donat sânge pentru a-mi învinge teama de ace, care era una considerabilă. Lucrând la Centrul de Transfuzii, doream să ştiu şi ce simte donatorul în momentul în care donează sânge şi de ce are el nevoie pentru ca acea experienţă să fie una plăcută, ca el să poată să se reîntoarcă. Atunci am donat sânge, a fost o experienţă incredibilă, cu toate că teama a fost foarte mare, dar am beneficiat de suportul emoţional, suportul afectiv al colegilor. Efectiv au stat pe lângă mine şi totul s-a finalizat cu bine. Astfel, eu lucrând acolo, la centrul de transfuzii, eram tot timpul în mijlocul evenimentelor care aveau un anumit caracter tragic. Adică evenimente care mobilizau aparţinătorii unor victime ale accidentelor rutiere sau ale unor intervenţii chirurgicale majore. Şi atunci la mine s-a conştientizat permanent nevoia de donare de sânge", a declarat pentru AGERPRES Camelia Săbădean.

Asistenta ne spune că prima donare s-a petrecut în luna octombrie 1988 şi de atunci nu a încetat nicio clipă să doneze, pe considerentul că "terapia cu sânge este o terapie unică care nu poate fi înlocuită de nimic altceva".

În ciuda acestei remarcabile realizări, Camelia nu se consideră o eroină, ci poate o campioană.

 


Sursa foto: Camelia Săbădean / Arhiva personală


"Eu am fost campioană, să spun aşa. Deci nu sunt eroină, sunt campioană, dar sunt sigură că sunt şi oameni pe care nu-i cunoaştem şi care au foarte, foarte multe donări în trecut. (...) Îmi amintesc că aşteptam cu nerăbdare să se facă termenul respectiv ca eu să pot dona, la 42 de zile, iar apoi când a crescut cantitatea de sânge donat, la 450 ml, s-a ajuns la un termen de două luni, intervalul între două donări. Bărbaţii pot dona de cinci ori pe an şi femeile doar de patru ori. Deci cu siguranţă sunt un campion, că nu vreau să spun eroină, un pic este mult prea mult spus. Cu siguranţă că, dacă este cineva care m-a depăşit, cred că este un bărbat. Înainte se puteau face şase donări pe an. Doar dacă am suferit intervenţii chirurgicale sau au fost nişte perioade în care n-am putut să donez doar ceva cu siguranţă important m-a ţinut departe de activitatea asta. În rest, acum am ajuns la 133 de donări, deci am 58,5 litri de sânge donat, mă apropii, deci mai am trei donări şi mă apropii de 60 de litri. Am aproape 64 de kilograme şi vreau să îmi ating cantitatea de sânge donat să fie similară cu greutatea corporală, asta îmi doresc", a susţinut Camelia Săbădean.

Despre recordul ei s-a aflat în momentul în care organizatorii UNTOLD au iniţiat, în anul 2020, o campanie de donare de sânge, solicitând centrelor de transfuzii din ţară să identifice donatorii care s-au remarcat cu număr mare de donări.

"Pentru că am lucrat atâta timp la centrul de transfuzii şi am continuat să donez, Centrul de Transfuzii din Târgu Mureş a considerat că aş fi o persoană potrivită pe care ei s-o recomande ca fiind un model uman pentru campania celor de la UNTOLD. Pentru orice acţiune consider că este nevoie de modele umane care să acţioneze ca nişte catalizatori pentru aceste acţiuni", a mai spus Camelia.

 


Sursa foto: Camelia Săbădean / Arhiva personală


A doua donare de sânge a Cameliei s-a petrecut după 42 de zile, pe atunci se donau 250 ml, acum se donează 450 ml, iar legendele potrivit cărora donarea de sânge nu ar face bine nu au impresionat-o şi a continuat, fiind conştientă de efectele benefice asupra organismului.

"Niciodată n-am avut probleme. Măduva hematogenă este stimulată pentru că ea suportă un impuls după donare să producă celule tinere, celule mult mai apte de funcţia lor de transport. Deci după fiecare donare eu m-am simţit energizată. Nu suntem numai în corp fizic, noi avem şi corpul energetic, celulele alea tinere care vin, celule noi, sunt încărcate cu energie. Eu nu-mi explic altfel energia şi împlinirea spirituală pe care eu o simt în ziua în care donez. O simt fizic, mă simt extraordinar în ziua în care donez şi acesta este încă un factor care nu mă poate împiedica să îmi continui activitatea de donator. Eu am fost cel mai fricos copil din şcoală şi pe vremea aceea copiii buni mergeau la liceul sanitar, la economic sau la pedagogic. Ai mei, având şi pregătire pedagogică, ziceau că nu e bine să mă fac învăţătoare, dar nici economicul nu era de mine, aşa că au zis că e cel mai bine la sanitar. Deci aşa am ajuns eu în sistemul acesta. Probabil Dumnezeu a vrut să facă ceva bun din alegerea asta care n-a fost a mea, a fost a părinţilor mei. Eu doar m-am conformat şi orice fac în viaţa asta fac cu suflet", ne-a dezvăluit asistenta.

Camelia a făcut un apel la toţi oamenii sănătoşi să meargă să doneze periodic sânge pentru a salva vieţile celor aflaţi în pericol, fiindcă "donarea de sânge nu doare, nu aduce prejudicii organismului, în schimb îi aduce beneficii".

"În plus, acum se face pachetul acela de teste. (...) Pe lângă aceste teste, se produce o regenerare a sângelui. Este o terapie extraordinară pe care niciun alt tratament nu ţi-l poate oferi. Creşte imunitatea organismului, creşte rezistenţa la boli cardiovasculare, creşte capacitatea organismului de a se adapta la şocuri hemoragice. (...) Este o terapie extraordinară care nu poate fi înlocuită cu nimic. O recomand din toată inima! Este foarte importantă grija pentru donatorul care vine pentru prima dată, fiindcă trebuie să îl convingem să se fidelizeze. De prima experienţă depinde totul, un donator mulţumit care vede că a fost o experienţă bună, chiar plăcută, acela revine de fiecare dată, nu numai în cazul în care se întâmplă evenimente nefericite în familia lui sau în familia prietenilor. Trebuie să depăşim caracterul acesta sporadic al donării. (...) Aş vrea să se treacă la conştientizarea acestei terapii unice", a afirmat Camelia.

 


Sursa foto: Camelia Săbădean / Arhiva personală


Ea crede că fidelizarea donatorilor este foarte importantă, fiindcă, deşi rudele unui om care suferă un accident se mobilizează să doneze sânge într-o zi, tot donatorul anonim îi salvează viaţa acelui pacient, deoarece sângele proaspăt donat trebuie testat şi durează 48 de ore.

"Cine te salvează? Te salvează donatorul care s-a fidelizat în timp şi a venit şi a donat voluntar, anonim şi nu l-a interesat unde merge sângele lui. Nu te salvează nici fratele, nici sora, te salvează anonimul şi atunci haideţi să devenim donatori anonimi, să sărbătorim viaţa. Haideţi să fim anonimi! E nevoie de campanii şi campanii şi cred că nici nu mai contează motivaţia dacă partidul nu ştiu care a adunat membrii, au donat şi au chemat televiziunea sau oricare altă categorie profesională. Contează că s-au dus, dar contează şi mai mult să se fidelizeze şi să se transforme în nişte anonimi", a conchis Camelia Săbădean. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 20-05-2025 20:13

Statele Unite vor restrânge condițiile de acces la vaccinurile anti-COVID-19

Statele Unite vor restrânge condițiile de acces la vaccinurile anti-COVID-19 și le vor recomanda de acum înainte doar pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru persoanele din categoriile de risc medical, au anunțat marți doi oficiali americani, relatează AFP. Această schimbare de politică ar trebui să permită alinierea directivelor americane c

Social 20-05-2025 20:07

Aproape 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfinții Constantin și Elena

În jur de 1,8 milioane de români își sărbătoresc miercuri onomastica, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, dintre care aproape 1,1 milioane de femei și aproximativ 675.000 de bărbați. Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cel mai întâlnit nume masculin este Constantin - 422.622, urm

Social 20-05-2025 18:24

UPDATE Prahova: Incendiul izbucnit într-un apartament din Ploiești, provocat de lumânări; peste 20 de persoane - evacuate

Incendiul care a izbucnit, marți, într-un apartament din municipiul Ploiești a fost provocat de lumânări lăsate nesupravegheate, peste 20 de persoane fiind evacuate. Incendiul a izbucnit într-un apartament de pe Bulevardul Republicii din municipiul Ploiești, pompierii hotărând evacuarea etajelor superioare ale imobilulu

Social 20-05-2025 16:44

Costin (BNS): În sectorul public din România sunt maxim 100.000 de pile venite pe criterii de partid

Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a afirmat, marți, la Ploiești, că cifra de 500.000 de bugetari care trebuie concediați avansată de candidatul la prezidențiale George Simion este 'absolut hazardată', acesta arătând că, din punctul său de vedere, la nivelul întregului sistem public din România sunt maxim '100

Social 20-05-2025 16:18

Brigada Rutieră: Trafic restricționat pe Șoseaua Mihai Bravu, după ce un tramvai a accidentat un pieton

Traficul auto este restricționat marți pe Șoseaua Mihai Bravu, după ce un tramvai a accidentat un pieton care traversa strada. Persoana rănită, un bărbat în vârstă de 60 de ani, a fost transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale. 'La data de 20 mai, în jurul orei 14:25, Br

Social 20-05-2025 15:57

Tulcea: Ministerul Transporturilor dorește modernizarea infrastructurii din Deltă

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) intenționează ca până la sfârșitul acestui an să finalizeze documentația tehnico-economică necesară proiectului de modernizare a transportului din Delta Dunării, astfel încât anul viitor să se acceseze fonduri europene pentru realizarea proiectului, care necesită însă decizii politice.

Social 20-05-2025 15:32

STB: Circulația tramvaielor în zona Obor este temporar blocată din cauza unui incident rutier

Circulația tramvaielor în zona Obor este temporar blocată, fiind afectate liniile 1 și 10, după ce un pieton a traversat prin loc nepermis, fiind surprins și accidentat de tramvaiul aflat în circulație, a anunțat marți Societatea de Transport București (STB). 'STB SA informează că, în data de 20 mai 2025, în jurul orei 14:25, pe Șos

Social 20-05-2025 15:16

Mureș: Singura întreprindere socială din domeniul farmaceutic renunță la statut - autoritățile nu susțin economia socială

Prima și singura întreprindere socială din domeniul farmaceutic din România, Farmacia Socială din Sângeorgiu de Mureș, a anunțat, marți, că a renunțat voluntar la marca de întreprindere socială de inserție, pe fondul lipsei de susținere a economiei sociale de către autorități. 'Într-un gest simbolic, dar profu

Social 20-05-2025 13:49

Prahova: Peste 20 de alerte de urs emise de la începutul lunii mai; ISU transmite sfaturi pentru cetățeni

Peste 20 de alerte de urs au fost emise în județul Prahova de la începutul lunii mai și până în prezent, autoritățile având o serie de sfaturi pentru populație, între care acela de a nu dezactiva alertele de pe telefon. 'De la începutul lunii mai și până în prezent, în județul Pra

Administratie 20-05-2025 12:51

CJ Vaslui: Lipsa forței de muncă și contestațiile între firme, principalele cauze care duc la întârzierea investițiilor

Lipsa forței de muncă cu care se confruntă societățile comerciale și a capacității acestora de a gestiona lucrările, dar și anumite prevederi ale legii achizițiilor publice care prevăd posibilitatea ca firmele să se conteste între ele, reprezintă principalele motive care duc la întârziere lucrărilor de investiții, conform conducerii Consiliului Jude

Administratie 20-05-2025 12:43

Apa Nova: Spectacole de muzică și lumini la fântânile urbane din Piața Unirii din 23 mai

Spectacolele de apă, muzică și lumini de la fântânile urbane din Piața Unirii revin din data de 23 mai, informează, marți, Apa Nova. Cea de-a șasea ediție a 'Simfoniei Apei' este dedicată filmelor legendare, spectacolele interpretând povești cinematografice celebre, printr-un mix de tehnologie și artă.

Social 20-05-2025 11:28

Un stârc cenușiu a pus stăpânire pe o insuliță artificială aflată în mijlocul unui lac din centrul Aradului

Un stârc cenușiu a pus stăpânire pe o insuliță artificială creată din Primăria Arad pe Lacul Pădurice, aflat în centrul orașului și înconjurat de cel mai intens trafic rutier, deși platforma plutitoare cu iarbă și flori sintetice fusese creată pentru atragerea rațelor sălbatice. Insulița artificială a fost realizată de

Administratie 20-05-2025 10:52

Stelian Bujduveanu ar urma să devină primar interimar al Capitalei (proiect)

Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar urma să devină primar interimar al Capitalei, în contextul în care Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Capitalei. Ședința extraordinar

Social 20-05-2025 10:46

Bihor: Concursul Național de Ecologie și Protecția Mediului 'Floare de Lotus', la Palatul Copiilor Oradea

Peste 60 de elevi din 15 județe vor participa, în perioada 22 - 25 mai, la etapa finală a Concursului Național de Ecologie și Protecția Mediului 'Floare de Lotus', organizat de Palatul Copiilor Oradea și având ca scop implicarea elevilor în activități în natură și în protejarea mediului, stimulând creativitatea, imaginația

Social 20-05-2025 10:16

Harghita: ISU retrage două dintre motopompele amplasate în zona Praid, după infiltrațiile produse în salină

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a anunțat, marți, că va retrage două dintre cele șase motopompe de mare capacitate amplasate în zona Praid după inundațiile produse în salină, acestea urmând să fie ținute în rezervă la Detașamentul de Pompieri din Odorheiu Secuiesc. 'În cursul zilei de a