logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FEMEI DE ISTORIE/Camelia Săbădean - asistenta de laborator care a donat 58,5 litri de sânge în 133 de donări

Image

Asistenta de laborator Camelia Săbădean, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, cea al cărei chip a fost proiectat pe clădirile comerciale din Times Square din New York, fiind considerată eroină pentru numărul de vieţi salvate prin gestul ei de a dona sânge în mod constant, a reuşit să-şi doboare propriul record, donând până acum 58,5 litri de sânge, în 133 de donări.

"Prima oară am donat sânge la 18 ani şi jumătate, eram deja angajată a Centrului de Transfuzii Târgu Mureş şi am donat sânge pentru a-mi învinge teama de ace, care era una considerabilă. Lucrând la Centrul de Transfuzii, doream să ştiu şi ce simte donatorul în momentul în care donează sânge şi de ce are el nevoie pentru ca acea experienţă să fie una plăcută, ca el să poată să se reîntoarcă. Atunci am donat sânge, a fost o experienţă incredibilă, cu toate că teama a fost foarte mare, dar am beneficiat de suportul emoţional, suportul afectiv al colegilor. Efectiv au stat pe lângă mine şi totul s-a finalizat cu bine. Astfel, eu lucrând acolo, la centrul de transfuzii, eram tot timpul în mijlocul evenimentelor care aveau un anumit caracter tragic. Adică evenimente care mobilizau aparţinătorii unor victime ale accidentelor rutiere sau ale unor intervenţii chirurgicale majore. Şi atunci la mine s-a conştientizat permanent nevoia de donare de sânge", a declarat pentru AGERPRES Camelia Săbădean.

Asistenta ne spune că prima donare s-a petrecut în luna octombrie 1988 şi de atunci nu a încetat nicio clipă să doneze, pe considerentul că "terapia cu sânge este o terapie unică care nu poate fi înlocuită de nimic altceva".

În ciuda acestei remarcabile realizări, Camelia nu se consideră o eroină, ci poate o campioană.

 


Sursa foto: Camelia Săbădean / Arhiva personală


"Eu am fost campioană, să spun aşa. Deci nu sunt eroină, sunt campioană, dar sunt sigură că sunt şi oameni pe care nu-i cunoaştem şi care au foarte, foarte multe donări în trecut. (...) Îmi amintesc că aşteptam cu nerăbdare să se facă termenul respectiv ca eu să pot dona, la 42 de zile, iar apoi când a crescut cantitatea de sânge donat, la 450 ml, s-a ajuns la un termen de două luni, intervalul între două donări. Bărbaţii pot dona de cinci ori pe an şi femeile doar de patru ori. Deci cu siguranţă sunt un campion, că nu vreau să spun eroină, un pic este mult prea mult spus. Cu siguranţă că, dacă este cineva care m-a depăşit, cred că este un bărbat. Înainte se puteau face şase donări pe an. Doar dacă am suferit intervenţii chirurgicale sau au fost nişte perioade în care n-am putut să donez doar ceva cu siguranţă important m-a ţinut departe de activitatea asta. În rest, acum am ajuns la 133 de donări, deci am 58,5 litri de sânge donat, mă apropii, deci mai am trei donări şi mă apropii de 60 de litri. Am aproape 64 de kilograme şi vreau să îmi ating cantitatea de sânge donat să fie similară cu greutatea corporală, asta îmi doresc", a susţinut Camelia Săbădean.

Despre recordul ei s-a aflat în momentul în care organizatorii UNTOLD au iniţiat, în anul 2020, o campanie de donare de sânge, solicitând centrelor de transfuzii din ţară să identifice donatorii care s-au remarcat cu număr mare de donări.

"Pentru că am lucrat atâta timp la centrul de transfuzii şi am continuat să donez, Centrul de Transfuzii din Târgu Mureş a considerat că aş fi o persoană potrivită pe care ei s-o recomande ca fiind un model uman pentru campania celor de la UNTOLD. Pentru orice acţiune consider că este nevoie de modele umane care să acţioneze ca nişte catalizatori pentru aceste acţiuni", a mai spus Camelia.

 


Sursa foto: Camelia Săbădean / Arhiva personală


A doua donare de sânge a Cameliei s-a petrecut după 42 de zile, pe atunci se donau 250 ml, acum se donează 450 ml, iar legendele potrivit cărora donarea de sânge nu ar face bine nu au impresionat-o şi a continuat, fiind conştientă de efectele benefice asupra organismului.

"Niciodată n-am avut probleme. Măduva hematogenă este stimulată pentru că ea suportă un impuls după donare să producă celule tinere, celule mult mai apte de funcţia lor de transport. Deci după fiecare donare eu m-am simţit energizată. Nu suntem numai în corp fizic, noi avem şi corpul energetic, celulele alea tinere care vin, celule noi, sunt încărcate cu energie. Eu nu-mi explic altfel energia şi împlinirea spirituală pe care eu o simt în ziua în care donez. O simt fizic, mă simt extraordinar în ziua în care donez şi acesta este încă un factor care nu mă poate împiedica să îmi continui activitatea de donator. Eu am fost cel mai fricos copil din şcoală şi pe vremea aceea copiii buni mergeau la liceul sanitar, la economic sau la pedagogic. Ai mei, având şi pregătire pedagogică, ziceau că nu e bine să mă fac învăţătoare, dar nici economicul nu era de mine, aşa că au zis că e cel mai bine la sanitar. Deci aşa am ajuns eu în sistemul acesta. Probabil Dumnezeu a vrut să facă ceva bun din alegerea asta care n-a fost a mea, a fost a părinţilor mei. Eu doar m-am conformat şi orice fac în viaţa asta fac cu suflet", ne-a dezvăluit asistenta.

Camelia a făcut un apel la toţi oamenii sănătoşi să meargă să doneze periodic sânge pentru a salva vieţile celor aflaţi în pericol, fiindcă "donarea de sânge nu doare, nu aduce prejudicii organismului, în schimb îi aduce beneficii".

"În plus, acum se face pachetul acela de teste. (...) Pe lângă aceste teste, se produce o regenerare a sângelui. Este o terapie extraordinară pe care niciun alt tratament nu ţi-l poate oferi. Creşte imunitatea organismului, creşte rezistenţa la boli cardiovasculare, creşte capacitatea organismului de a se adapta la şocuri hemoragice. (...) Este o terapie extraordinară care nu poate fi înlocuită cu nimic. O recomand din toată inima! Este foarte importantă grija pentru donatorul care vine pentru prima dată, fiindcă trebuie să îl convingem să se fidelizeze. De prima experienţă depinde totul, un donator mulţumit care vede că a fost o experienţă bună, chiar plăcută, acela revine de fiecare dată, nu numai în cazul în care se întâmplă evenimente nefericite în familia lui sau în familia prietenilor. Trebuie să depăşim caracterul acesta sporadic al donării. (...) Aş vrea să se treacă la conştientizarea acestei terapii unice", a afirmat Camelia.

 


Sursa foto: Camelia Săbădean / Arhiva personală


Ea crede că fidelizarea donatorilor este foarte importantă, fiindcă, deşi rudele unui om care suferă un accident se mobilizează să doneze sânge într-o zi, tot donatorul anonim îi salvează viaţa acelui pacient, deoarece sângele proaspăt donat trebuie testat şi durează 48 de ore.

"Cine te salvează? Te salvează donatorul care s-a fidelizat în timp şi a venit şi a donat voluntar, anonim şi nu l-a interesat unde merge sângele lui. Nu te salvează nici fratele, nici sora, te salvează anonimul şi atunci haideţi să devenim donatori anonimi, să sărbătorim viaţa. Haideţi să fim anonimi! E nevoie de campanii şi campanii şi cred că nici nu mai contează motivaţia dacă partidul nu ştiu care a adunat membrii, au donat şi au chemat televiziunea sau oricare altă categorie profesională. Contează că s-au dus, dar contează şi mai mult să se fidelizeze şi să se transforme în nişte anonimi", a conchis Camelia Săbădean. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-04-2025 19:34

Mureș: Autospeciale din trei județe intervin pentru stingerea incendiului izbucnit la un depozit din Reghin

Peste 60 de pompieri și zece autospeciale de stingere din județele Mureș, Cluj și Bistrița-Năsăud intervin la incendiul izbucnit, marți după-amiază, la o hală de depozitare din municipiul Reghin, suprafața afectată fiind de aproximativ 3.000 metri pătrați. 'Incendiul izbucnit la o hală de depozitare, cu o suprafață de aproximativ 3.000 mp,

Administratie 29-04-2025 19:18

Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente

Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl

Social 29-04-2025 18:35

Federația Sindicatelor Silva declanșează miercuri o grevă de avertisment

Federația Sindicatelor Silva va declanșa miercuri, timp de două ore, o grevă de avertisment față de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, un proiect care 'distruge sectorul silvic și pune în pericol locurile de muncă'. 'Ministrul mediului, apelor și p

Administratie 29-04-2025 18:31

Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ

Social 29-04-2025 18:07

Iași: Peste 200 de participanți, prezenți la Forumul Național 'De Vocație Antreprenoare', organizat de CONAF

Forumul Național 'De vocație Antreprenoare', organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a reunit la Iași peste 200 de participanți. Evenimentul, găzduit de Palatul Culturii din Iași, a marcat a patra etapă a unei serii naționale, după edițiile din București, Oradea și Cluj-Napoca. '&Ic

Social 29-04-2025 17:58

UPDATE Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi

Cei doi copii care au căzut, marți, într-un fost canal, în orașul Huedin, au fost declarați decedați, după ce manevrele de resuscitare efectuate de echipele de intervenție au rămas fără rezultat.   UPDATE 18.23 Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi

Social 29-04-2025 17:14

Maramureș: Două locuințe și patru anexe gospodărești din orașul Borșa, distruse de incendiu

Un incendiu de proporții a distrus două locuințe și patru anexe gospodărești, dar și alte bunuri în orașul Borșa, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'Incendiul este localizat, au fost afectate două locuințe, patru anexe gospodărești, un autoturism, două utilaje și un gater, suprafața afecta

Social 29-04-2025 16:40

Salvați Copiii a investit peste 3,6 milioane de euro în reabilitarea și dotarea de secții ale Maternității Polizu

Salvați Copiii a investit 3,6 milioane de euro în reabilitarea secțiilor de Terapie Intensivă și Obstetrică-Ginecologie 4, precum și a Blocului Operator și dotarea acestora și a secției de Neonatologie cu echipamente, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.  

Social 29-04-2025 16:31

Mureș: Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit de electrocasnice din Reghin; a fost transmis mesaj RO-ALERT

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș a anunțat, marți, că a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru locuitorii municipiului Reghin, după izbucnirea unui incendiu la un depozit de aparatură electrocasnică din oraș, cu degajări mari de fum. 'Intervin pompierii militari, cu cinci autospeciale de stinger

Social 29-04-2025 16:24

MAI: 43.000 de polițiști la datorie în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor pentru Președintele României, conform unui plan de acțiune care include măsuri și activități concrete desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor. Până la data alegerilor, peste 26.0

Social 29-04-2025 15:56

Gorj: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor de la începutul anului

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Gorj au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, amenzi în valoare de peste un milion de lei în urma abaterilor constatate în cadrul controalelor la operatorii economici din județ. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconform

Social 29-04-2025 15:21

Dolj: Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Craiova

Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, la Craiova, în Piața Tricolorului, printr-un ceremonial și o paradă militară în semn de recunoștință față de meritele celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Comandantul Brigăzii Multinaționale Su

Social 29-04-2025 15:20

Bistrița-Năsăud: Polițist rănit în urma descărcării accidentale a armei unui coleg

Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost rănit accidental, marți, în timpul serviciului, în urma descărcării accidentale a armei unui polițist de la Poliția Transporturi, în timp ce se afla pe itinerarul de patrulare, în municipiul Bistrița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.

Administratie 29-04-2025 15:07

Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând

Social 29-04-2025 14:40

Sălaj: Ceremonie militară și religioasă pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război

Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, marți, la unitatea militară din Zalău, printr-o ceremonie militară și religioasă ce a inclus depuneri de jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și luări de cuvânt ale oficialităților.