VIDEO UPDATE Argeş: 58 de persoane de la Cabana Capra au fost evacuate, în două grupuri
Echipele de salvatori au finalizat acţiunea de evacuare a 58 de persoane care rămăseseră blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea avalanşelor, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş. Avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.
UPDATE ORA 16.33 Argeş: 58 de persoane de la Cabana Capra au fost evacuate, în două grupuri
Echipele de salvatori au finalizat acţiunea de evacuare a 58 de persoane care rămăseseră blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea avalanşelor, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.
"Ajunse la unitatea de cazare, forţele de intervenţie au identificat un număr de 57 de turişti. Pentru a fi evacuaţi în siguranţă, aceştia au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup, format din 17 persoane, deja se transportă cu un microbuz spre municipiul Piteşti, iar cel de-al doilea grup, compus din 41 de persoane (40 turişti şi un angajat al unităţii de cazare), a ajuns în siguranţă la o altă unitate din zonă", au transmis reprezentanţii ISU Argeş.
Instituţia Prefectului Argeş a anunţat că la Cabana Capra au rămas în continuare 14 dintre cei 15 angajaţi care se aflau acolo în momentul producerii avalanşei.
UPDATE ORA 14.54 Argeş: A început coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra
Echipele de salvatori au început, duminică, coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe, anunţă Instituţia Prefectului Argeş.
"18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş acţionează în zonă împreună cu alţi 6 militari veniţi din Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea. Şase salvatori montani sunt în echipele de intervenţie. 10 poliţişti şi trei jandarmi montani acţionează în aceeaşi zonă. La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turişti din Bucureşti, Timiş şi Argeş, iar 10 sunt membrii personalului", se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Argeş.
Conform aceleiaşi surse, avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.
"Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra", se mai menţionează în informare.
Intervenţia pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C - Transfăgărăşan, a început în cursul dimineţii.
UPDATE ORA 10.23 Argeş: Poliţiştii vor verifica modul în care turiştii au ajuns la Cabana Capra, pe un sector de drum închis
Poliţiştii vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan, lovită de o avalanşă în cursul nopţii.
"În cursul nopţii trecute, pe DN 7C, la kilometrii 106-107, în zona unei cabane a avut loc o avalanşă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme şi aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor (...) Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere, se vor lua măsurile legale în consecinţă", se arată într-o informare transmisă duminică de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.
Conform aceleiaşi surse, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.
"Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public", precizează IPJ Argeş.
Sursa foto: IPJ Argeş
ORA 10.10 ISU Argeş: Pompierii intervin pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan
Pompierii din Argeş intervin, duminică, pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C - Transfăgărăşan, după ce în zonă s-a produs o avalanşă.
"În urma solicitării turiştilor de la unitatea de cazare, se deplasează forţele de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze", se arată într-o informare transmisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.
Conform aceleiaşi surse, la intervenţie participă şi salvamontişti, jandarmi şi angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale.
Reprezentanţii ISU Argeş precizează că se va încerca evacuarea turiştilor până la o altă unitate de cazare, care se află la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde şoseaua este oficial deschisă iarna.
O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook "Avalanşe în Carpaţi" şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, nefiind înregistrate victime.
"Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor) (...) În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari", a declarat Dan Popescu.
Sursa foto: Avalanse in Carpati/facebook.com
Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită. Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.
AGERPRES / (AS - autor: George Onea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agentiei
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhia - referitor la data unică a sărbătorii Paștelui: Orice consultare - numai în cadrul unui Sinod pan-ortodox
Orice inițiativă referitoare la data de sărbătorire a Paștelui poate fi discutată doar în cadrul unui Sinod pan-ortodox, prin participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, a transmis, marți, Patriarhia Română. Precizările vin în urma declarației recente a Papei Francisc referitoare la stabilirea unei date comune a celebră
Bihor: Clădirea în care a locuit Eva Heyman, fetița victimă a Holocaustului, reabilitată; va fi marcată ziua ei de naștere
Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului aduce în atenția publică și soarta Evei Heyman, fetița de 13 ani victimă a lagărului de exterminare, în amintirea căreia a fost reabilitată clădirea de patrimoniu arhitectural în care a locuit și pentru a marca ziua sa de naștere, 13 februarie, se vor derula activități de educație muzeală pentru elevi sub ge
Mureș: Rețete tradiționale din Saschiz, între care și lichiul, publicate în Milk Street Magazine
Rețeta unui desert tradițional săsesc din zona Târnavelor, lichiul sau Grief Hanklich, a apărut în celebra revistă de gastronomie 'Milk Street Magazine', în ediția ianuarie-februarie, după ce fondatorul acesteia, Christopher Kimball, a gustat personal desertul pregătit de Ibolyka Macarov, membră de bază a Vecinătății Femeilor din Saschiz.
Leul s-a apreciat, marți, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9748 lei, în scădere cu 0,08 bani (-0,02%) față de cotația precedentă, de 4,9756 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7679 lei, în creștere cu 3,19 bani (+0
Brașov: Curtea Bisericii Negre - reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu municipalitatea
Curtea Bisericii Negre va fi restaurată cu fonduri europene, municipalitatea brașoveană și reprezentanții lăcașului de cult urmând să încheie un parteneriat în vederea accesării banilor necesari. Conform unui anunț făcut, marți, de Primăria Brașov, lucrarea, în valoare de 24 de milioane de lei, va fi realizată cu sprijinul unei finanțăr
Timiș: Surpare de pământ la liniile feroviare de la Pasajul Solventul; lucrările de împingere a chesonului au fost sistate
Lucrările de construire a noului pasaj sub-feroviar Solventul din Timișoara au fost sistate, după ce a avut loc o surpare de pământ sub liniile ferate, în timpul împingerii chesonului pe sub acestea, a declarat, marți, viceprimarul municipiului, Ruben Lațcău. Vice-edilul spune că subsolul zonei are probleme, având caver
Sălaj: Cormoranii decimează peștii din lacul Vârșolț și râul Someș
Numărul foarte mare cormorani prezenți, în perioada sezonului rece, în Sălaj, pe lacul de acumulare Vârșolț și pe râul Someș decimează populația piscicolă, avertizează reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS). Inginerul piscicol Veronica Ispas, responsabilul de pescuit din ca
Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an
Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal
Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie
Trei persoane, printre care un copil, rănite în urma unui accident produs în municipiul Bistrița
Trei persoane, printre care și un copil în vârstă de patru ani, au fost rănite marți dimineața într-un accident produs pe o stradă din municipiul Bistrița, în care au fost implicate două autoturisme și un microbuz de transport persoane. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, unul dintre răni
Buzău: Agresivitatea generată de brandingul personal al șoferilor și dezinhibiția la volan, cauze ale accidentelor pe autostradă
Dezinhibiția la volan, 'brandingul personal al șoferilor' care poate genera agresivitate și gadgeturile se numără printre cauzele care pot da naștere unor evenimente rutiere pe autostradă sau pe celelalte sectoare de drum, atrag atenția specialiștii în psihologia traficului. La data de 20 decembrie 2024 a fost dată în circu
Cod galben de ceață în zone din șapte județe din Moldova, până la ora 10:00
Administrația Națională de Meteorologie a emis marți dimineața o atenționare nowcasting Cod galben de ceață pentru zone din județele Bacău, Botoșani, Galați, Neamț, Vrancea, Iași și Vaslui, valabilă până la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, în zona joasă a județului Bacău (zona localităților Bacău, Onești, Buhuși, Sascut, Balcani
Incendiu într-un bloc din Râmnicu Vâlcea; zeci de persoane evacuate
Mai multe persoane dintr-un bloc de locuințe din municipiul Râmnicu Vâlcea au fost evacuate de urgență din locuințele lor, marți dimineața, după ce un incendiu a izbucnit într-o garsonieră de la etajul trei al imobilului, în interiorul acesteia fiind depozitată o cantitate mare de materiale plastice și textile. Potrivit
Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim
Fechet: Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români; la Romsilva am văzut sfidare
Ministrul Mediului a convocat miercuri conducerea Romsilva pentru discuții cu privire la reorganizarea Regiei și a anunțat că va solicita o propunere rezonabilă de contract colectiv de muncă. 'Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români, iar la Romsilva, care administrează pădurile țării (și subliniez ac