logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Buzău: Agresivitatea generată de brandingul personal al șoferilor și dezinhibiția la volan, cauze ale accidentelor pe autostradă

Image

Dezinhibiția la volan, 'brandingul personal al șoferilor' care poate genera agresivitate și gadgeturile se numără printre cauzele care pot da naștere unor evenimente rutiere pe autostradă sau pe celelalte sectoare de drum, atrag atenția specialiștii în psihologia traficului.

La data de 20 decembrie 2024 a fost dată în circulație secțiunea dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni a tronsonului 3 Buzău-Focșani din Autostrada A7, în completarea celorlalte două tronsoane dintre Buzău și Râmnicu Sărat. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, în ultima lună nu au fost înregistrate evenimente rutiere grave pe autostradă, polițiștii acționând în trafic pentru informarea șoferilor și prevenirea accidentelor de circulație.

'La nivelul sectoarelor de autostradă din județul Buzău nu au fost înregistrate accidente rutiere, fiind sesizate evenimente minore, tamponări soldate doar cu pagube materiale', a transmis pentru AGERPRES IPJ Buzău.

Conform Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră-PsihoTrafiQ, organizație nonguvernamentală care își propune printre altele promovarea și desfășurarea unor proiecte de educație rutieră, circulația pe autostradă nu este lipsită de pericole, riscurile la care se expun conductorii auto fiind generate chiar de faptul că neglijează uneori anumite riscuri.

'Sistemul de transport rutier al unei țări, printr-o analogie, este ca sistemul circulator al unui organism viu. Un organism supus presiunii, stresului, respectiv transportul rutier aglomerat va genera presiune. Atunci apare o toleranță la frustrare destul de scăzută. Evident, punctual la anumite profile de personalitate a unor conducători auto vor apărea și reacțiile. Avem aproximativ 1.000 km de autostradă și în jur de 10 milioane de vehicule. Ce vreau să spun este că aproape 15% dintre șoferi sunt utilizatori de autostradă, în special cei profesioniști, în jur de 40% șoferi ocazionali care circulă pe autostradă iar restul poate nu ajung niciodată pe o autostradă. Conducerea pe un astfel de drum cere o anumită experiență și cunoștințe, dar nu înseamnă însă că cineva care conduce frecvent nu este supus riscurilor. Cred că raportat la frecvența conducerii pe autostradă, avem așteptări nerealiste, să conducem într-un fel în care să nu fim supuși riscurilor, față de un drum național. Suprasolicităm aceste așteptări, conducem dezinhibat. Pe autostradă suprasolicităm faptul că putem merge cu o anumită viteză și atunci apare și un anumit profil de risc', a declarat pentru AGERPRES Ionel Simionca, psiholog principal în cadrul Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră-PsihoTrafiQ.

 

Foto: (c) PsihoTrafiQ



Printre cauzele care pot genera accidente rutiere pe autostradă se numără viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum și comportamentul în trafic. Dezinhibiția la volan, sunt de părere specialiștii, dar și agresivitatea pot genera condiții propice pentru dezvoltarea unor situații de risc.

'Dezinhibiția poate genera o stare euforică. Asta înseamnă muzica dată tare, contextul cu anumiți pasageri. Pe autostradă, pentru că ai anumite așteptări să circuli cu o viteză mai mare, poate apărea un comportament agresiv. Există riscul de a depăși, forțând pe celălalt sau de a devansa pe banda I. Cele mai grave riscuri în trafic sunt cele pe care nu le vezi la timp și ar trebuit să le prevezi. Spre deosebire de ce am văzut în restul Europei, suntem mai tentați de brandigul personal prin marca mașinii. Asta înseamnă că împrumutăm o anumită imagine de sine, care în mintea noastră creează cumva niște valențe mai degrabă improprii, la cum respectăm regulile de trafic. Pretindem cumva că o marcă mai scumpă ar avea vreo prioritate în fața alteia și din punctul meu de vedere există o categorie de conducători auto care se împăunează prin mașină, iar asta influențează decizia lor în trafic. O anumită viteză de rulare, o anumită agresivitate, o anumită intoleranță față de greșelile celorlalți și da, există un procent care cumva împrumută din identitatea mașinii în propria identitate', a precizat vicepreședintele PsihoTrafiQ.

Gadgeturile, telefoanele mobile, dar și rutina instalată de-a lungul perioadelor lungi de condus pot să distragă atenția șoferilor de la ceea ce se întâmplă în trafic. Drept urmare, se recomandă atenție la volan și pauze dese pentru conducătorii auto care se deplasează pe distanțe mari.

'Gadgeturile nu sunt rele sau bune, există o tendință în industrie de a implementa din ce în ce mai multe display-uri, care înseamnă o distragere a atenției. Cam tot ce interferează cu distragerea atenției este penalizat la regimul rutier. Folosirea telefonului mobil, tot ce înseamnă operarea și distragerea atenției va interfera negativ și cu anticiparea riscurilor. Șoferii să nu subestimeze în niciun fel riscurile unor accidente pe autostradă, să fie foarte conștienți de starea proprie, de oboseală, euforie, viteza generată de o anumită stare care poate duce la un comportament iresponsabil în trafic. Mașina trebuie să fie în parametri tehnici, dar să fii și tu, să spun așa, în parametri tehnici, cu pauze la cel târziu patru ore, privirea în față și păstrarea distanțelor atunci când se circulă în coloană și evitarea distragerii atenției. Când apare o anumită rutină pe autostradă, ar putea apărea și o anumită preocupare pentru a sparge rutina, respectiv discuții cu pasagerii, privirea spre ei, atenția pe navigație și asta înseamnă de fapt un mare risc la coliziuni. Toată tehnologia cu care mașinile sunt echipate are limite', a subliniat specialistul.

Pentru evitarea unor situații neplăcute, polițiștii le recomandă conducătorilor auto care folosesc autostrada să respecte limitele legale de viteză, să folosească luminile de întâlnire și să păstreze o distanță de siguranță suficientă față de autovehiculul din față, pentru a putea opri în siguranță.

'Să acorde prioritate la ieșirea din spațiile de servicii și să pună în funcțiune luminile de avarie când încheie o coloană care oprește sau încetinește brusc. Să se asigure corespunzător la efectuarea manevrei de schimbare a benzii de circulație și să doarmă suficient înainte de a pleca la drum. Sunt interzise pe autostradă: oprirea nejustificată și circulația pe banda de urgență a autostrăzilor! Creează situații periculoase pentru participanții la trafic și se sancționează', a transmis IPJ Buzău. AGERPRES/(A, AS-autor: Florin Zafiu, editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1154

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 14-04-2025 21:33

Mehedinți: Microbuz căzut în Dunăre - Planul Roșu de intervenție a fost dezactivat

Autoritățile au dezactivat Planul Roșu de intervenție după ce microbuzul răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, a fost scos la mal și ancorat, iar șoferul - un cetățean bulgar a fost scos din interiorul autovehiculului, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți. De asemenea, căut

Social 14-04-2025 20:48

VIDEO Mehedinți: Microbuzul răsturnat în Dunăre a fost adus la mal, iar corpul șoferului a fost scos afară

Forțele de intervenție au reușit să aducă la mal autovehiculul care s-a răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, după ce a părăsit carosabilul, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți. De asemenea, șoferul care este un cetățean bulgar a fost scos din interiorul autovehiculului și

Social 14-04-2025 20:23

Mehedinți: Șoferul autovehiculului răsturnat în Dunăre este un cetățean bulgar; traficul rutier s-a reluat pe DN 6

Polițiștii au stabilit că șoferul autovehiculului care s-a răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, pe drumul național DN 6, în județul Mehedinți, după ce a părăsit carosabilul la viaductul Bahna, este un cetățean bulgar care conducea o autoutilitară de transport marfă și era singur în mașină.

Social 14-04-2025 19:49

Olt: Plase de pescuit și pripon confiscate după controale privind respectarea prohibiției; 160 kg de pește, eliberat

Comisarii de mediu au ridicat din apele râului Olt 950 de metri de plasă de pescuit și 4.900 de metri de pripon, găsite în timpul unor controale efectuate de la începerea perioadei de prohibiție, a informat luni, Garda de Mediu - Comisariatul Județean Olt, într-un comunicat postat pe

Social 14-04-2025 19:47

Mehedinți: Microbuzul răsturnat în Dunăre - scafandrii au identificat autovehiculul și o victimă

Scafandrii care intervin pentru scoaterea microbuzului răsturnat în Dunăre, în județul Mehedinți, în urma unui accident rutier pe drumul național DN 6, au reușit să identifice autovehiculul și o victimă. Potrivit Centrului Infotrafic, pe DN 6, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, județul Mehedinți, s-a produs un

Social 14-04-2025 19:15

Bacău: TIR din Bulgaria încărcat cu melasă, răsturnat la Fărăoani, pe DN 2; traficul este blocat

Un TIR înmatriculat în Bulgaria, care era încărcat cu melasă, s-a răsturnat, luni seara, pe drumul național DN2 (E85), în localitatea Fărăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. La sosirea pompierilor, șoferul se autoevacuase și a fost preluat de un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Jud

Social 14-04-2025 18:51

UPDATE Circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 a fost reluată

UPDATE ORA 19:30 Circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 a fost reluată după 85 de minute de blocaj, din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil Ressu cu Șoseaua Mihai Bravu, informează Societatea de Transport București (STB). Tramvaiele au fost blo

Social 14-04-2025 18:49

Olt: Bombă cu focosul activ, din Al Doilea Război Mondial, descoperită în timpul unor lucrări agricole

O bombă având focosul activ, ce ar putea proveni din Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită luni după amiaza de un bărbat care efectua lucrări agricole pe un teren din comuna Perieți, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Alin Băsășteanu. Acesta a precizat că ridicarea proiec

Social 14-04-2025 16:48

TPBI: Linia 42 se suspendă pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, de miercuri; va fi reînființată linia 642

Linia 42 se suspendă, de miercuri, pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, urmând să fie reînființată linia 642, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Având în vedere începerea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Expoziț

Social 14-04-2025 16:33

VIDEO Mehedinți: Microbuz căzut în Dunăre, în zona Viaductului Ilovița; a fost activat Planul Roșu de Intervenție

Detașamentul de Pompieri Drobeta intervine la un accident rutier în județul Mehedinți, pe DE 70 - DN 6, în zona Viaductului Ilovița, unde un microbuz a căzut în fluviul Dunărea, însă nu este confirmat dacă vehiculul transporta pasageri, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți.

Social 14-04-2025 16:18

Fundația Friedrich Ebert: Numărul cazurilor de rujeolă la nivel european, în creștere în ultimul an; 85% - în România

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut, în perioada februarie 2024 - ianuarie 2025, la nivel european, iar România se află în centrul acestei tendințe, raportând 85% dintre cele înregistrate în regiune, arată ''Monitorul Social'', un proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Potrivi

Social 14-04-2025 16:06

IGSU: Peste 145.000 de misiuni ale pompierilor în primele 3 luni ale anului; 80% au fost la SMURD

Echipajele de pompieri au gestionat, în primele trei luni ale anului, peste 145.000 de misiuni, dintre care peste 80% (121.168) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență cu ajutorul SMURD. ''În aceeași perioadă, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 10.909 incendii și au desfășurat 13.101 acțiuni destinate prot

Social 14-04-2025 15:22

Tulcea: Gura Portiței se deschide oaspeților în luna iunie (GALERIE FOTO)

Gura Portiței va fi închisă în prima parte a sezonului turistic, pentru finalizarea unor lucrări de modernizare, dar operatorii turistici din comuna tulceană Jurilovca le oferă oaspeților care vor ajunge în perioada sărbătorilor pascale plimbări gratuite până la Marea Neagră. Administratorul stațiunii de pe malu

Administratie 14-04-2025 14:40

Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.

Social 14-04-2025 14:26

Trenurile de metrou vor circula în perioada sărbătorilor pascale și în timpul nopții

Trenurile de metrou vor circula pe toate magistralele, în perioada 18 - 21 aprilie, conform graficelor pentru zilele de weekend și sărbători legale, a anunțat, luni, Metrorex. Potrivit unui comunicat al companiei, în noaptea de Înviere, 19/20 aprilie, trenurile de metrou vor circula între orele 23:00 - 1:00 la un interv