Buzău: Agresivitatea generată de brandingul personal al șoferilor și dezinhibiția la volan, cauze ale accidentelor pe autostradă

Dezinhibiția la volan, 'brandingul personal al șoferilor' care poate genera agresivitate și gadgeturile se numără printre cauzele care pot da naștere unor evenimente rutiere pe autostradă sau pe celelalte sectoare de drum, atrag atenția specialiștii în psihologia traficului.
La data de 20 decembrie 2024 a fost dată în circulație secțiunea dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni a tronsonului 3 Buzău-Focșani din Autostrada A7, în completarea celorlalte două tronsoane dintre Buzău și Râmnicu Sărat. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, în ultima lună nu au fost înregistrate evenimente rutiere grave pe autostradă, polițiștii acționând în trafic pentru informarea șoferilor și prevenirea accidentelor de circulație.
'La nivelul sectoarelor de autostradă din județul Buzău nu au fost înregistrate accidente rutiere, fiind sesizate evenimente minore, tamponări soldate doar cu pagube materiale', a transmis pentru AGERPRES IPJ Buzău.
Conform Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră-PsihoTrafiQ, organizație nonguvernamentală care își propune printre altele promovarea și desfășurarea unor proiecte de educație rutieră, circulația pe autostradă nu este lipsită de pericole, riscurile la care se expun conductorii auto fiind generate chiar de faptul că neglijează uneori anumite riscuri.
'Sistemul de transport rutier al unei țări, printr-o analogie, este ca sistemul circulator al unui organism viu. Un organism supus presiunii, stresului, respectiv transportul rutier aglomerat va genera presiune. Atunci apare o toleranță la frustrare destul de scăzută. Evident, punctual la anumite profile de personalitate a unor conducători auto vor apărea și reacțiile. Avem aproximativ 1.000 km de autostradă și în jur de 10 milioane de vehicule. Ce vreau să spun este că aproape 15% dintre șoferi sunt utilizatori de autostradă, în special cei profesioniști, în jur de 40% șoferi ocazionali care circulă pe autostradă iar restul poate nu ajung niciodată pe o autostradă. Conducerea pe un astfel de drum cere o anumită experiență și cunoștințe, dar nu înseamnă însă că cineva care conduce frecvent nu este supus riscurilor. Cred că raportat la frecvența conducerii pe autostradă, avem așteptări nerealiste, să conducem într-un fel în care să nu fim supuși riscurilor, față de un drum național. Suprasolicităm aceste așteptări, conducem dezinhibat. Pe autostradă suprasolicităm faptul că putem merge cu o anumită viteză și atunci apare și un anumit profil de risc', a declarat pentru AGERPRES Ionel Simionca, psiholog principal în cadrul Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră-PsihoTrafiQ.
Foto: (c) PsihoTrafiQ
Printre cauzele care pot genera accidente rutiere pe autostradă se numără viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum și comportamentul în trafic. Dezinhibiția la volan, sunt de părere specialiștii, dar și agresivitatea pot genera condiții propice pentru dezvoltarea unor situații de risc.
'Dezinhibiția poate genera o stare euforică. Asta înseamnă muzica dată tare, contextul cu anumiți pasageri. Pe autostradă, pentru că ai anumite așteptări să circuli cu o viteză mai mare, poate apărea un comportament agresiv. Există riscul de a depăși, forțând pe celălalt sau de a devansa pe banda I. Cele mai grave riscuri în trafic sunt cele pe care nu le vezi la timp și ar trebuit să le prevezi. Spre deosebire de ce am văzut în restul Europei, suntem mai tentați de brandigul personal prin marca mașinii. Asta înseamnă că împrumutăm o anumită imagine de sine, care în mintea noastră creează cumva niște valențe mai degrabă improprii, la cum respectăm regulile de trafic. Pretindem cumva că o marcă mai scumpă ar avea vreo prioritate în fața alteia și din punctul meu de vedere există o categorie de conducători auto care se împăunează prin mașină, iar asta influențează decizia lor în trafic. O anumită viteză de rulare, o anumită agresivitate, o anumită intoleranță față de greșelile celorlalți și da, există un procent care cumva împrumută din identitatea mașinii în propria identitate', a precizat vicepreședintele PsihoTrafiQ.
Gadgeturile, telefoanele mobile, dar și rutina instalată de-a lungul perioadelor lungi de condus pot să distragă atenția șoferilor de la ceea ce se întâmplă în trafic. Drept urmare, se recomandă atenție la volan și pauze dese pentru conducătorii auto care se deplasează pe distanțe mari.
'Gadgeturile nu sunt rele sau bune, există o tendință în industrie de a implementa din ce în ce mai multe display-uri, care înseamnă o distragere a atenției. Cam tot ce interferează cu distragerea atenției este penalizat la regimul rutier. Folosirea telefonului mobil, tot ce înseamnă operarea și distragerea atenției va interfera negativ și cu anticiparea riscurilor. Șoferii să nu subestimeze în niciun fel riscurile unor accidente pe autostradă, să fie foarte conștienți de starea proprie, de oboseală, euforie, viteza generată de o anumită stare care poate duce la un comportament iresponsabil în trafic. Mașina trebuie să fie în parametri tehnici, dar să fii și tu, să spun așa, în parametri tehnici, cu pauze la cel târziu patru ore, privirea în față și păstrarea distanțelor atunci când se circulă în coloană și evitarea distragerii atenției. Când apare o anumită rutină pe autostradă, ar putea apărea și o anumită preocupare pentru a sparge rutina, respectiv discuții cu pasagerii, privirea spre ei, atenția pe navigație și asta înseamnă de fapt un mare risc la coliziuni. Toată tehnologia cu care mașinile sunt echipate are limite', a subliniat specialistul.
Pentru evitarea unor situații neplăcute, polițiștii le recomandă conducătorilor auto care folosesc autostrada să respecte limitele legale de viteză, să folosească luminile de întâlnire și să păstreze o distanță de siguranță suficientă față de autovehiculul din față, pentru a putea opri în siguranță.
'Să acorde prioritate la ieșirea din spațiile de servicii și să pună în funcțiune luminile de avarie când încheie o coloană care oprește sau încetinește brusc. Să se asigure corespunzător la efectuarea manevrei de schimbare a benzii de circulație și să doarmă suficient înainte de a pleca la drum. Sunt interzise pe autostradă: oprirea nejustificată și circulația pe banda de urgență a autostrăzilor! Creează situații periculoase pentru participanții la trafic și se sancționează', a transmis IPJ Buzău. AGERPRES/(A, AS-autor: Florin Zafiu, editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Începe Aegyssus Sport Fest
Piața Mircea cel Bătrân din centrul orașului Tulcea și lacul Ciuperca vor găzdui vineri, începând cu ora 18:00, deschiderea Festivalului sportului, Aegyssus SportFest, un eveniment care va aduce în orașul de la intrarea în Delta Dunării peste 1.800 de sportivi profesioniști și amatori din țară și străinătate. Prima competiție va &
Prezidențiale2025/ Sute de participanți, la un marș proeuropean, la Alba Iulia
Sute de persoane au participat, joi, la Alba Iulia, la un marș proeuropean, desfășurat sub sloganul 'Alba Iulia votează Europa!', la inițiativa a doi oameni de cultură, Dragoș Ursu și Cristian Mladin. Participanții și-au exprimat susținerea și pentru Nicușor Dan, candidatul din turul doi 'care s-a angajat că va susține drumul europ
Vâlcea: Centrul cultural construit de motocicliști pentru copiii talentați din Brezoi va fi inaugurat pe 1 iunie
Centrul cultural pe care Asociația Bikers for Humanity l-a construit de la zero în orașul Brezoi pentru copiii din zonă care vor să descopere arta va fi inaugurat pe 1 iunie. Ridicat în aproximativ un an cu voluntari motocicliști, centrul dispune de două săli de curs generoase, unde tinerii din Brezoi și din localitățile înve
Ministerul de Interne: De joi, cartea electronică de identitate este disponibilă și în Ilfov
Ministerul Afacerilor Interne a informat că, începând de joi, procesul de emitere a noii cărți electronice de identitate a fost extins și în județul Ilfov. Cetățenii care au domiciliul în acest județ se pot programa online prin intermediul portalului de servicii electronice al Ministerului Afacerilor Interne accesâ
ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău
Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici
Prezidențiale2025/Adunarea publică de vineri pentru susținerea lui Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată
Adunarea publică anunțată pentru vineri pentru susținerea candidatului independent la prezidențiale Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată de organizatori, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei. Jandarmii urmau să asigure ordinea publică la adunarea publică având drept scop 'Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din
UPDATE Arad: Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe A1 au răni uşoare şi au refuzat să meargă la spital
Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe autostrada A1, în care au fost implicate un microbuz de pasageri, un microbuz de marfă și un autotren, au suferit răni ușoare și au refuzat transportul la spital, în timp ce unul dintre șoferi este în stare gravă. UPDATE ORA 17.22 Arad: Zece din
Aplicație mobilă ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi, lansată de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială
Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) a lansat SeeYou, prima aplicație mobilă din România ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi care să-i însoțească la diverse activități. 'SeeYou (...) pune împreună persoane nevăzătoare și ghizi care pot să-i însoțească în diverse lo
Harghita: Debitul apei infiltrate în subteran la Salina Praid a scăzut; echipele de intervenție monitorizează în continuare situația
Lucrările pe pârâul Corund, pentru reducerea infiltrațiilor produse în salina Praid, sunt în plină desfășurare, debitul infiltrat în subteran scăzând considerabil, se arată într-o postare de pe pagina de
Buzău: Poliția propune interzicerea trotinetelor în municipiul reședință, pe anumite artere și în anumite perioade de timp
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău va propune Primăriei Municipiului Buzău interzicerea circulației utilizatorilor de trotinete în parcuri și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în timpul weekendului când devine pietonal, pentru a preîntâmpina producerea unor accidente. În ultima perioadă autoritățile
Sesiunea de înscriere în 'Taberele ARC' 2025 a început; sunt așteptați 7.000 de tineri români din străinătate
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează, joi, cea de-a XVI-a ediție a Programului de 'Tabere ARC' și deschide sesiunea de înscriere pentru cele 7.000 de locuri disponibile, în nouă locații din țară. Programul de 'Tabere ARC', inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevi
Ministrul Muncii: Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTS) derulează și în 2025 o serie de programe importante pentru familiile din România, pentru tinerii care, din motive medicale, nu pot avea copii, dar și pentru familiile aflate în situații de risc. Potrivit unui comunicat al instituției, programul FIV cont
Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată
Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de
Geană (Federația Silva): Ne așteptăm la concedieri colective, în urma desființării a 25 de direcții silvice
Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană. 'Astăzi, împreună cu col
Predoiu (MAI): În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere
În primele trei luni din acest an, peste 240 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere și peste 500 au ajuns în spital, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 'Săptămâna națională a siguranței rutiere este mai mult decât o campanie, este un semnal un apel la responsabilitate. În fiecare