logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Clădirea în care a locuit Eva Heyman, fetița victimă a Holocaustului, reabilitată; va fi marcată ziua ei de naștere

Image

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului aduce în atenția publică și soarta Evei Heyman, fetița de 13 ani victimă a lagărului de exterminare, în amintirea căreia a fost reabilitată clădirea de patrimoniu arhitectural în care a locuit și pentru a marca ziua sa de naștere, 13 februarie, se vor derula activități de educație muzeală pentru elevi sub genericul 'Cine a fost Eva Heyman?'.

 



Clădirea din centrul istoric al orașului Oradea, din strada Aurel Lazăr nr. 3, în care a trăit Eva Heyman, și-a recăpătat de curând frumusețea de altă dată, prin Programul multianual al primăriei de reabilitare a fațadelor clădirilor din 'Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea'. În decembrie 2024 s-au înlăturat schelele de pe clădire, un imobil în formă de U, cu acces prin gang, parter și două etaje, reprezentativ pentru arhitectura eclectic orădeană.

 



La solicitarea proprietarilor, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor a inițiat procedura de clasare a clădirii ca monument istoric.

Clădirea a fost inclusă în Programul multianual de reabilitare datorită valorii sale arhitecturale, dar și datorită pietonalizării și modernizării recente a străzii Aurel Lazăr prin fonduri europene.

 



Lucrările de reabilitare au cuprins fațada exterioară, fațadele din curtea interioară, s-a refăcut acoperișul, s-a schimbat învelitoarea și s-au reabilitat elementele de șarpantă. Totodată, a fost recondiționată tâmplăria din lemn, ornamentele din piatră au fost curățate, iar celelalte ornamente de pe fațada clădirii au fost tencuite și vopsite conform proiectului.

 



De asemenea, au fost îndepărtate cablurile de pe clădire, iar instalațiile electrice și alte tipuri de instalații funcționale au fost îngropate în patul de cablu practicat în zidărie. Glafurile din tablă zincată au fost recondiționate.

Potrivit Primăriei Oradea, lucrările au fost executate de S.C. Vitan Exim S.R.L., iar valoarea contractului de lucrări este de 900.549,83 lei (fără TVA).

Programul de reabilitare a fațadelor a fost demarat de Primăria Oradea în anul 2014 prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice (Oradea Heritage). Proiectele de reabilitare din cadrul acestui program se realizează sub coordonarea Direcției Arhitect Șef, iar supervizarea lucrărilor este asigurată de Direcția Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, cu dirigenția de șantier a Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice.

Clădirea în stil eclectic cu detalii neorenascentiste a fost construită în anii 1927-1928, denumirea originală a imobilului fiind 'Casa Heyman'. Proiectantul edificiului a fost arhitectul Adalbert Heyman (Bela Heyman), comanditar fiind Luiza Heyman (mama arhitectului), constructorul fiind necunoscut.

 



În 1910, terenul și construcțiile aparțineau Luizei Heyman, văduva lui Iosif Heyman, mama arhitectului Adalbert Heyman. Până în 1944, în afara proprietarei din acte, au mai locuit aici, la etajul 2 (conform istoricului Mircea Pașca - 'Arhitecți uitați din Oradea interbelică'), și Eva Heyman (fiica arhitectului Adalbert Heyman) împreună cu mama sa, Agnes Racz.

Eva Heyman, născută în 13 februarie 1931, Oradea, a trăit doar 13 ani și opt luni. Fetița, asemănător Annei Frank, a scris un scurt jurnal în ghetoul din Oradea, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde, în 17 octombrie 1944 a devenit o victimă a Holocaustului.

Din jurnalul ei și din alte surse, aflăm că, în 1944, au fost deportați în Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau: Bela Heyman, Agnes Racz-Heyman, Eva Heyman, Luiza Heyman-Veiszlovits, Emil Veiszlovits și Lili Moldovan-Heyman.

În apropierea zilei de naștere a celei care a fost Eva Heyman, Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat organizarea unei activități de educație muzeală intitulată 'Cine a fost Eva Heyman?', adresată elevilor din ciclul gimnazial și liceal. Activitățile vor fi susținute de muzeografa Diana Iancu și se vor desfășura, în perioada 10 -14 februarie 2025, de la ora 11, la secția Muzeul Orașului Oradea, în Cetate, pe durata unei ore.

Participanții vor descoperi, prin lectură, film și artă, cine a fost Eva Heyman și realitățile din Oradea, din anul 1944. Se vor citi fragmente din jurnalul scris de Eva Heyman, 'Am trăit atât de puțin', jurnal publicat în anul 1947, de către mama Evei, Agnes Racz, cu titlul 'Eva, fata mea'. Apoi se va viziona filmul despre Eva Heyman, realizat de Asociația 'Tikvah', regie și ilustrație muzicală: Jim Andrews, producători: Mariana-Emilia Teszler și Maia Teszler. Aceeași asociație, în anul 2015, a înălțat Memorialul Eva Heyman. Monumentul a fost realizat de artista britanică Flor Kent și este amplasat în Parcul Nicolae Bălcescu, locul de unde, în lunile mai - iunie 1944, au pornit 'trenurile morții'. Monumentul a fost ridicat în amintirea tuturor copiilor evrei deportați din Oradea și Bihor care au murit în lagărele naziste.

Pentru cei interesați, linkul filmului de 16 minute este acesta: https://www.tikvah.ro/ro/

'În 1933, părinții ei s-au despărțit, iar Eva a fost crescută de bunici, farmacistul Rezso˜ Racz și soția sa, Iren. Eva a fost o copilă crescută în tumultul celui de-al Doilea Război Mondial, când orice rău putea fi și mai rău. A trăit cu teamă, printre știri îngrozitoare cu privire la cei dragi! A fost o copilă asupra căreia s-au răsfrânt măsurile antievreiești, silită să poarte semnul distinctiv steaua galbenă, a fost închisă în ghetou, deportată în lagărul de la Auschwitz. Eva a fost atât de puternică încât și în lagărul morții a reușit să supraviețuiască până în octombrie 1944. Începând cu data de 13 februarie 1944, ziua aniversării ei, Eva își înșiră gândurile într-un jurnal, care se încheie brusc la 30 mai 1944. Din primele pagini ale jurnalului aflăm că Evei îi plăcea să facă sport, să citească, să patineze, îi plăceau căpșunii cu frișcă. Visa să devină fotoreporter! Sunt puține însemnările de acest fel! Locul lor a fost luat de mărturii cutremurătoare, de strigăte disperate: 'Vreau să rămân în viață cu orice preț'; 'Eu nu vreau să mor, deoarece abia am trăit', 'Nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc!', scria fetița în jurnalul ei', a declarat, pentru AGERPRES, muzeografa Diana Iancu.

 

Prezentarea despre Eva Heyman va fi urmată de vizitarea expoziției 'Arta Memoriei. Leon Alex', un grafician vizionar ce ilustrează o lume de coșmar, antievreiască, cu aproape un deceniu înaintea Holocaustului. AGERPRES/(A,AS - autor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: Eugenia Pașca/AGERPRES

Afisari: 459

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-04-2025 20:11

Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob

Social 25-04-2025 19:52

Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine

Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare.   ''Î

Social 25-04-2025 19:47

Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital

Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Social 25-04-2025 18:26

REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții

Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d

Social 25-04-2025 18:16

Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00

Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c

Social 25-04-2025 18:11

Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului

Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.

Social 25-04-2025 17:53

Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate

Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E

Social 25-04-2025 17:07

Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică

Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo

Social 25-04-2025 16:50

Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical

Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar

Social 25-04-2025 16:23

ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate

Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț

Social 25-04-2025 16:17

Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit

Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d

Social 25-04-2025 15:47

Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi

Social 25-04-2025 15:43

Nicușor Dan: 25 de studii, bază a PUG al Capitalei, postate spre cercetare pe site-ul Primăriei Capitalei

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, ale cărui studii se află începând de vineri postate spre cercetare pe site-ul Primărei Municipiului București, va fi finalizat până la sfârșitul anului, după care va intra într-un circuit de avizare extern la alte instituții, a anunțat primarul general Nicușor Dan. 

Social 25-04-2025 15:30

Programul liniilor 1, 10, 55, 86, 90, 104,311 și 640, prelungit pentru meciul Dinamo-CFR Cluj

Liniile 1, 10, 55, 86, 90, 104, 311 și 640 vor avea un program de circulație prelungit luni seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Dinamo București - CFR Cluj, programat de la ora 21:00 pe 'Arena Națională', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat între orele 23:00 - 23:40, autobuzele circulân

Social 25-04-2025 15:28

Sibiu: Festivalul Grădinilor - flori la prețuri între câțiva lei și câteva sute

Ediția din acest an a Festivalului Grădinilor de la Sibiu a adus mai mulți expozanți față de anul trecut, florile având prețuri între câțiva lei și câteva sute de lei și pentru prima dată sunt organizate ateliere pentru copii, a declarat pentru AGERPRES, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Octavian Isăilă, or