logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Peste 120.000 de persoane au vizitat Parcul Mini Transilvania în 2022; o minicetate, construită pentru copii

Image

Peste 120.000 de persoane au vizitat, în anul 2022, parcul Mini Transilvania, de lângă municipiul Odorheiu Secuiesc, unde se regăsesc machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Naţional.

Iniţiatorul parcului, Fazakas Szabolcs, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că 70% dintre vizitatori au venit din ţară, iar 30% din străinătate, faţă de perioadele de restricţii impuse de pandemie crescând numărul turiştilor veniţi din alte judeţe şi din alte ţări.

 

 

"Suntem mulţumiţi de numărul de turişti. Faţă de perioada COVID, acum au venit mai mulţi turişti din străinătate, precum şi turişti din ţară, din toate judeţele ţării. În pandemie am avut mai mulţi turişti din jurul Harghitei", a spus Fazakas Szabolcs.

 

 

Potrivit acestuia, vremea bună i-a determinat pe turişti să viziteze parcul chiar şi în primele două zile ale anului 2023, câteva sute de persoane venind să admire cele peste o sută de machete expuse. "Pe 1 ianuarie am avut 360 de vizitatori, iar pe 2 ianuarie au venit în parc 490 de persoane. Oamenii ne-au sunat să ne spună că sunt în zonă şi nu prea au ce să facă şi am decis cu colegii să menţinem parcul deschis. Au venit atât turişti care erau în zonă să petreacă Revelionul, cât şi rudele localnicilor, veniţi de sărbători din alte ţări", a explicat Szabolcs.

 

 

În parc funcţionează şi un mini-trenuleţ, care îi plimbă pe turişti printre multe clădiri istorice în miniatură şi care este singurul de acest fel din România, vizitatorii având ocazia chiar să conducă acest trenuleţ.

 



Anul trecut, în parc a fost construită o mini-cetate medievală, potrivită mărimii copiilor, unde există şi un bastion al slăninelor, cu trimitere la biserica de la Dârjiu, singurul monument din Harghita inclus în Patrimoniul UNESCO şi care are un bastion unde oamenii îşi păstrează slănina.

 

 

"Bastionul face trimitere la biserica de la Dârjiu, pentru că vrem să promovăm şi turismul local. Slănina expusă nu este reală, pentru a nu atrage urşii, este slănină din plastic, printată în studioul nostru", a arătat iniţiatorul parcului.

Szabolcs spune că, în mini-cetate, unde copiii se simt ca adulţii atunci când merg la cetăţile reale, poate fi vizitată o expoziţie cu replici ale unor arme din secolul al XVI-lea, dar şi o expoziţie cu reproduceri ale unor interioare ale cetăţilor din Transilvania, realizate în miniatură de artista Ileana Sădean.

 

 

De asemenea, sunt expuse şi mai multe casete cu cele mai interesante imagini de pe cupolele bisericilor din Transilvania.

Tot anul trecut, a devenit funcţional şi un mini-cinematograf, unde se fac proiecţii ale desenelor animate Legendarium, realizate de studioul înfiinţat de Fazakas Szabolcs, acestea având traduceri în zece limbi.

 

 

"Dacă vin copii din China, putem să facem proiecţie în limba lor. Dar, cu precădere, proiecţiile sunt în limbile română, maghiară şi engleză", precizează Szabolcs.

De altfel, personajele din serialul de desene animale Legendarium pot fi admirate şi într-un parc de joacă, foarte iubit de copii.

 

 

În 2022, în parc au fost amplasate 20 de noi machete, printre acestea numărându-se cele ale Băilor Herculane sau o machetă interactivă cu Planul Înclinat de la Covasna, turiştii putând vedea cum funcţiona această instalaţie care folosea forţa gravitaţiei pentru a transporta vagoanele încărcate cu lemne.

Pentru acest an se află în pregătire un parc al insectelor, despre care Szabolcs crede că va fi o mare atracţie atât pentru copii cât şi pentru adulţi, precum şi un muzeu despre istoria Lego, existând intenţia să se organizeze şi concursuri dedicate vizitatorilor din întreaga ţară.

 

 

Parcul Mini Transilvania a fost inaugurat în august 2020, iniţiatorul său spunând că este multicultural, pentru că sunt reprezentate clădiri realizate de-a lungul vremii de români, secui sau saşi. AGERPRES/ (AS, autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Fazakas Szabolcs

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 13-05-2025 20:57

Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani. &#

Social 13-05-2025 19:36

Brigada Rutieră: Pieton accidentat de o mașină de poliție aflată în misiune, pe linia de tramvai a șoselei Colentina

O mașină de poliție aflată în misiune a accidentat, marți, un pieton aflat în traversarea șoselei Colentina, pe linia de tramvai, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. 'La data de 13 mai, în jurul orei 18:00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin 112 cu privire la producerea unui accident de circulație care a avut loc pe șoseaua Colentina

Administratie 13-05-2025 18:06

Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei

O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,

Administratie 13-05-2025 17:29

Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo

Administratie 13-05-2025 17:25

Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină

Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu

Social 13-05-2025 16:07

Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat

Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e

Administratie 13-05-2025 15:30

Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4

Social 13-05-2025 15:04

UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat

Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic

Administratie 13-05-2025 13:39

Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea

Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit

Administratie 13-05-2025 12:44

CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită

Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,

Administratie 13-05-2025 11:02

Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic

Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o

Social 13-05-2025 11:01

Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'

Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au

Social 13-05-2025 10:01

Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac

Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio

Social 13-05-2025 09:56

Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în

Social 13-05-2025 09:39

Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil

Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într