logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CRĂCIUN2022 / Cozonaci de la Victorina făcuţi cu sufletul împlinit şi dragoste; reţeta tradiţională cerută de patiseri din Franţa

Image

Cozonacii nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun a niciunui român, iar ca aceştia să iasă cât mai buni trebuie respectată reţeta tradiţională. Secretul este însă, spune renumita cofetăreasă Victorina Matveev, ca aceştia să fie făcuţi cu răbdare, dragoste şi sufletul împlinit.

Laboratorul Victorinei din municipiul Satu Mare este plin în această săptămână, se munceşte de dimineaţa până seara. Are comenzi de sute de kilograme de prăjituri, foarte apreciat fiind însă cozonacul de Crăciun. Pentru a se asigura că acesta iese fraged şi fără crăpături, Victorina respectă cu stricteţe reţeta pe care a făcut-o de atâtea ori.

"Este un procedeu de încălzire a laptelui, laptele trebuie să fie gras, bun, proaspăt, după aia se dizolvă drojdia, dar trebuie să fie drojdie naturală, în Italia o numeam drojdie madre, adică mama drojdiei, este o drojdie vie pe care o ţinem în frigidere şi toată ziua necesită schimbarea cojii, dar miezul vine iarăşi adăugat cu un alt aluat. De ce necesită atât de multe ore? Deoarece conţine foarte mult ou, unt, ceea ce e greu la dospit, nu mai e atâta pâine. Lumea se întreabă de ce e atât de scump? Deoarece are un procedeu. Trebuie lăsat în amestec, la dospit, într-un pic de făină. După opt ore vine adăugată făina din care iese aluatul care să ne permită să-l putem prelucra. După pasul de adăugare, făină necesită iar opt ore de odihnă, şi odihnă la temperatură joasă, nu grăbită! Când se grăbeşte, cozonacul crapă. Astfel, la miile de cozonaci pe care i-am făcut avem acelaşi gust", a explicat Victorina, pentru AGERPRES.

Dacă aluatul este universal, umplutura se face după gustul omului. Poate fi şi tradiţional, cu nucă, sau mai sofisticat, cu vanilie sau amestecuri de brânzeturi cu fructe uscate.

"Ce nu există la noi este baca de vanilie, care nu există din cauze birocratice, vamale, politice. Se transportă în România doar esenţe, pe bază de alcool, spirt. În rest, reţeta asta de aici de pe pământ am luat-o şi aici pe pământ o las. Eu o spun pentru cine interesează. Cozonacii se bagă în cuptor cu două zile înainte de Crăciun deoarece trebuie să se răcească. Odată scoşi trebuie lăsaţi cu capul în jos. Cozonacul nu are voie să se răcească aşa cum s-a copt. Dacă vrem să fie fraged trebuie pus cu faţa în jos, sunt suporţi speciali, şi se răcesc aşa până a doua zi. Nu au voie să se prăjească la bază, nu au voie să se răcească în poziţia în care s-au copt", a dezvăluit secretul Victorina.

Parte a secretului cozonacilor buni este însă şi timpul, la care se adaugă răbdarea bucătăresei.

"Cel mai important e răbdarea şi multă dragoste. Trebuie să fii prima dată curat cu sufletul, împlinit, dacă vrei să-ţi iasă. Cum te simţi trist, nu iese nici cozonacul. Eu chiar în perioada sărbătorilor îi spun soţului: te rog frumos, ce ai de spus îmi spui după sărbători. Toate reţetele la mine sunt cu veselie. Dacă nu îmi pun muzică sufletul meu nu se încarcă. În perioada asta suntem foarte încărcaţi, foarte obosiţi şi ne trebuie energie", a adăugat Victorina.

Fiind plecată ilegal la muncă în Italia şi lucrând la un restaurant, Victorina îşi aminteşte cu tristeţe de un Crăciun fără bucate tradiţionale şi cu gândul că mama ei, acolo în Moldova, făcea cozonac.

"Îmi amintesc un Crăciun fără cozonac, când eram în străinătate şi nu puteam să am o casă. Lucram într-un restaurant unde nu se produceau dulciuri de sărbători şi cine a lucrat în restaurant îşi dă seama, toate sărbătorile la noi erau cu durere, o durere în suflet când ştiam că mama coace zdobnă, aşa îi spune la moldoveni, şi eu nu-s acasă. Cu cât de departe eram de casă, pe lângă orice patiserie treceai, te ducea gândul acasă pentru că simţurile, mirosurile sunt amintiri", a povestit Victorina.

Acum ea are comenzi de la Satu Mare până la Timişoara şi chiar în Italia.

Vestea cozonacilor româneşti s-a dus până în Franţa, iar reprezentanţii unei mari firme din domeniul alimentar au remarcat-o la un târg de specialitate din Oradea şi au chemat-o la Strasbourg la un schimb de reţete.

"Au filmat cu telefonul live să le arate: ia uite ce face copila asta! M-au chemat la Strasbourg pentru un schimb de reţete româneşti. Au văzut că avem nişte cozonaci tradiţionali româneşti. Ei ne-au învăţat reţetele lor, au şi ei pandoro, au şi ei checurile lor cu fructe uscate. Eu şi echipa am făcut schimb de reţete. Am prezentat cozonacul cu nucă şi ciocolată, nucă cu vanilie, cu brânză şi caise uscate, cozonaci extraordinar de gustoşi. Românii au populat extrem de mult şi în Franţa, e foarte mare cerinţă, dar nu ştiu cum să realizeze. Văzând că publicitatea îşi lasă amprenta, m-au invitat. Eu am fost bucuroasă să aduc reţetele lor aici şi ei au fost bucuroşi să afle reţetele noastre", a spus Victorina.

Victorina Matveev este o cofetăreasă cu origini moldo-ruse, care a fugit 'la negru' din Republica Moldova în Italia, s-a căsătorit cu un bărbat din Ţara Oaşului şi a ajuns să îşi deschidă o cofetărie în municipiul Satu Mare. Ea a lucrat ani de zile în restaurante din Veneţia. AGERPRES/(AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 12-05-2025 18:06

Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (

Administratie 12-05-2025 16:46

Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac

Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve

Administratie 12-05-2025 16:42

Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR

În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun

Administratie 12-05-2025 16:38

Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.

Administratie 12-05-2025 14:51

Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.

Social 12-05-2025 14:25

Harghita: Peste 130 de persoane continuă intervenția a Salina Praid, unde au apărut infiltrații în urmă cu o săptămână

Peste 130 de pompieri militari, angajați ai Apelor Române și ai Salinei Praid, precum și voluntari continuă intervenția la Praid, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a salinei. 'Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt, de o săptămână, cu ajutorul celor opt motopompe remorcabile de m

Administratie 12-05-2025 14:24

Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu

Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so

Administratie 12-05-2025 14:12

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail

Social 12-05-2025 13:48

ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare

Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met

Social 12-05-2025 13:09

Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion

Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a

Social 12-05-2025 13:02

Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă

Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara

Social 12-05-2025 12:09

VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă

Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).

Social 12-05-2025 11:40

Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente

O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit

Social 12-05-2025 11:09

VIDEO Buzău/Scară de bloc transformată în galerie de artă; locatarii spun că e probabil cea mai frumoasă din România

O scară de bloc din municipiul Buzău a fost transformată într-o galerie de artă, după ce un locatar a desenat pe zeci de metri pătrați de perete peisaje, flori, icoane și personaje, vecinii considerând scara de bloc probabil cea mai frumoasă din România.  

Social 12-05-2025 10:57

Bihor: Majoritatea subunităților ISU vor organiza Ziua Porților Deschise, pe 13 mai

Majoritatea subunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor, cu excepția a trei Gărzi de intervenție, vor organiza marți, 13 mai, cu ocazia 'Zilei Informării Preventive', Ziua Porților Deschise pentru publicul larg. Potrivit unui comunicat de presă al ISU Bihor, activitățile preventive se vor desfășura l