Comunicat de presă - Romfilatelia
FLORILE LIVEZILOR
Romfilatelia introduce în circulație o emisiune filatelică promotoare a optimismului și a unei tematici mult îndrăgite de colecționari: FLORA. Sub titlul generic 'Florile livezilor', emisiunea, compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi', va intra în circulație marți, 13 mai a.c.
O livadă cu pomi înfloriți reprezintă pentru toți o lume a frumuseții și parfumului neasemuit al florilor. Este locul care trezește dorința de a avea pe lângă casă, acolo unde terenul permite, o mică livadă.
Neasemuitul prozator Ion Creangă este autorul unei minunate poezii 'Livada', ale cărei versuri erau gândite să învețe copiii să numere până la zece: 'Un copil sădește-n zori / Doi meri mici cât doi bujori, / Trei caiși cu rădăcini, / Patru trandafiri cu spini, / Cinci gutui cu flori rotate, / Șase nuci cum sunt prin sate, / Șapte peri, opt piersici cruzi, / Nouă mici și tineri duzi, / Cât numeri până la zece / Îi udăm cu apă rece, / Mari să crească, să se vadă / Cea mai tânără livadă!'.
Imaginele mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi:
Mărul (Malus domestica), cu flori redate pe marca poștală cu valoarea nominală de 5,50 lei, este un arbore fructifer cu peste 40 de soiuri cunoscute. Fructele sunt asociate cu simbolul longevității. Cel mai mare producător din lume este China. Florile mărului sunt de culoare alb-trandafirie. Pomii au o înălțime de 2-7 metri (cei mai răspândiți), dar există și specii cu o înălțime de cca.10 metri. Durata medie de viață este de 35-40 de ani.
Părul (Pyrus communis), cu un detaliu floristic ilustrat pe marca poștală cu valoarea nominală de 7 lei, este un arbore fructifer cu o înălțime cuprinsă între 10-20 m, cu o durată de viață medie de 65 de ani. Florile sunt albe sau roz. Crește în regiuni cu climă temperată și umedă, rezistând bine la frig. Cea mai mare producție de fructe raportate la hectar o are Austria.
Gutuiul (Cydonia oblonga), cu o floare pe marca poștală cu valoarea nominală de 8 lei, este un arbore fructifer înrudit cu mărul și părul. Pomul, de mărime medie, este originar din regiunea Caucazului, având înălțime medie de 4-5 metri. Înflorește târziu, în lunile aprilie-mai. Florile mari, solitare au culoarea alb sau roz, cu cinci petale. Denumirea Cydonia provine de la o regiune a insulei Creta.
Corcodușul (Prunus cerasifera), având o floare redată pe are marca poștală cu valoarea nominală de 14 lei, este printre primii pomi care înfloresc primăvara. Atinge o înălțime cuprinsă între 8-12 metri. Florile albe sau roz, cu cinci petale, apar înaintea frunzelor. Provine din estul Europei, sud-vestul și centrul Asiei.
Plicul 'prima zi' reproduce imaginea unui buchet floral mixt alături de o albină atrasă de aroma și polenul florilor, sugerând legătura absolut decisivă dintre polenizare și existența fructelor.
Romfilatelia mulțumește Doamnei Prof. dr. Paulina Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice 'Dimitrie Brândză' a Universității din București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea este disponibilă de marți, 13 mai a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/
Biroul Relații Publice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].