REPORTAJ/Mureş: Biserica din Filitelnic, de secol XV, devenită centru cultural după salvarea de la prăbuşire

Asociaţia ARCUS din Târgu Mureş a reuşit, în urma unui proiect de intervenţie de urgenţă, finanţat de Institutul Naţional al Patrimoniului, să salveze de la prăbuşire Biserica Luterană din satul Filitelnic, construită în secolul al XV-lea, în stil gotic, ale cărei bolţi erau deja căzute, iar pentru punerea în valoare a sitului a fost înfiinţat aici un centru cultural.
Biserica a fost construită în secolul al XV-lea, în stil gotic, are un cor poligonal şi un turn pentru clopotniţă, iar în anul 1780 corul şi sala au fost acoperite cu bolţi în cruce, cu arce dublouri.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Fortificaţia care înconjoară biserica şi turnul are o incintă poligonală, mai are un turn al porţii, construit în anul 1653, şi un alt turn de apărare, la nord de biserică.
Din datele parohiei evanghelice, acoperişul turnului a fost refăcut în 1787, iar în 1969 s-au făcut reparaţii majore la turn şi biserică. Începând cu anul 1980, când comunitatea săsească a început să emigreze în Germania, şi mai ales după 1990, când s-a produs o plecare în masă a saşilor, biserica s-a degradat considerabil, bolta sălii s-a prăbuşit parţial, iar turnul şi zidul de incintă s-au degradat.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
În urmă cu un an, Asociaţia ARCUS din Târgu Mureş a decis să restaureze ansamblul fortificat din Filitelnic, constând în biserică, şcoală, casa parohială sub care se află şi o cramă, accesând fonduri pentru intervenţii de urgenţă. Acestei asociaţii i s-au alăturat şi o serie de voluntari din străinătate, unul fiind chiar un tâmplar pensionar, care a reuşit să refacă întreaga tâmplărie a clădirii şcolii, ferestre şi obloane, după tehnica în care au fost construite iniţial.
După o cercetare care a fost efectuată în sit de Unige Bencze, coordonatorul şantierului arheologic, şi de arheologul Ştefan Vasilache, a fost identificată în partea estică a bisericii gotice actuale o absidă semicirculară timpurie, aparţinând unei prime biserici despre care nu există prea multe informaţii.
"S-au cercetat trei inhumaţii, fără inventar, aparţinând cel puţin la două orizonturi de înmormântare, unul aflându-se chiar sub zidul nordic, sub intrarea sacristiei bisericii gotice. Partea nordică a actualei biserici a fost construită parţial peste o biserică veche, însă zidul nordic al acestei biserici probabil se continuă în afara bisericii actuale - ceea ce ne indică că acesta a fost construit după înhumarea respectivă. S-a cercetat şi cripta situată sub sacristie, însă din păcate aceasta fusese deja curăţată înaintea noastră, în anii 1950 sau cel târziu în 1970. Printre numeroasele intervenţii ulterioare construcţiei bisericii, de altfel documentate în anii 1580, 1655 şi 1972, enumerăm: o groapă de mari dimensiuni săpată chiar în faţa altarului şi alte gropi săpate pe lângă zidul sudic, respectiv gropile de fundare ale stâlpilor de susţinere a bolţii de cărămidă a absidei. Astfel, aceste intervenţii moderne au modificat interiorul bisericii şi au avut ca rezultat distrugerea înhumărilor timpurii şi a nivelurilor de călcare, reducând semnificativ informaţiile necesare cercetării arheologice", se arată în raportul arheologilor.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Restauratorul de pictură murală Kiss Lorand a afirmat că lucrează de 22 de ani în Transilvania în domeniu şi că a făcut parte din echipa care a intervenit la ansamblul bisericii fortificate din Filitelnic.
"Am avut un proiect finanţat de Institutul Naţional al Patrimoniului prin fondul Timbrului Monumentelor Istorice şi scopul intervenţiei a fost consolidarea structurală a bolţii bisericii, care era în stare de precolaps. Deci era o situaţie în care nu am putut utiliza în nicio formă biserica, neputând permite accesul în ea. Am avut un ajutor, cineva a scris un proiect care a fost trimis la Institutul Naţional al Patrimoniului, proiectul a câştigat şi a fost începută implementarea acestuia. Proiectul s-a derulat în a doua jumătate a anului curent. A fost un proiect de relativ scurtă durată şi este de fapt o intervenţie de urgenţă. Concret s-a realizat consolidarea. În biserica evanghelică din Filitelnic erau probleme serioase structurale din cauza cărora o parte a bolţii s-a prăbuşit şi cealaltă era în stare de precolaps. Aceste bolţi în stare de precolaps au fost consolidate, asigurate astfel încât deja biserica poate fi utilizată. Deci poate fi permis accesul oamenilor în biserică", a declarat, pentru AGERPRES, restauratorul Kiss Lorand.
El spune că a fost o intervenţie destul de delicată, fiind această stare de precolaps şi, deşi ansamblul din Filitelnic este unul mic, comparativ cu bisericile fortificate din Transilvania, s-au depus eforturi pentru a fi salvat.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
"Avem cam 250 de biserici şi biserici fortificate evanghelice în Transilvania, preponderent în sudul Transilvaniei. Ansamblul bisericii din Filitenic nu este unul din cele mai reprezentative, este unul de dimensiuni mai modeste, dar oarecum asociaţia noastră l-a înfiat pentru 50 de ani. În interiorul bisericii sunt picturi medievale, inscripţii, o cristelniţă medievală. Sunt planuri în sensul că ceea ce am conceput noi şi am implementat în decursul a 10 ani a fost crearea unui loc unde pot fi ţinute workshop-uri sau tabere. Pot fi derulate activităţi în domeniul monumentelor istorice, în domeniul restaurării, domeniul artistic sau educaţional. Aceste activităţi deja le derulăm în clădirea şcolii, care a fost amenajată, au fost create acolo spaţii de dormit, spaţii de conferinţe, săli şi aşa mai departe. Asociaţia se numeşte ARCUS şi a închiriat pentru 49 de ani tot ansamblul, însemnând biserica, şcoala confesională şi casa parohială şi terenurile aferente", a precizat restauratorul.
În spaţiile restaurate a fost amenajat şi un mic muzeu al comunităţii săseşti.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Anna Beres, cea care ne-a condus prin incinta fortificată, s-a reîntors din Germania, acolo unde locuia de la vârsta de 14 ani, a cumpărat o casă la Filitelnic şi şi-a propus să se implice activ în viaţa satului.
"M-am născut la Sovata, am 46 de ani. De un an, am cumpărat casa în Filitelnic, o casă săsească, puţin degradată, ca multe altele din Transilvania, aş zice. Am ajuns aici din întâmplare. Casa necesită investiţii, de 7 ani nu a stat nimeni în ea, dar vreau să mă stabilesc aici. Vreau să vin înapoi, când am avut 14 ani părinţii mei au mers în Germania şi acum eu vin înapoi. O să vedem ce putem să realizăm din planurile ce le avem pentru că vrem să facem aici un centru de învăţământ pentru tâmplari. Ideea a pornit pentru că nu sunt muncitori care să ştie meserie şi ne-am gândit să facem aici aşa ceva, fiindcă aici este şcoala, parohia şi să le folosim cumva", a arătat Anna Beres.
Potrivit Annei Beres, dacă tâmplarul austriac Georg Fritch a reuşit să mobilizeze comunitatea locală să participe voluntar la proiectul de reabilitare şi ea va putea să facă ceva, mai ales că este în scopul conservării şi promovării turismului. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor
Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto
Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte
Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor
Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți. Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai
Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot
Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre
Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune
Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza
Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș
Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'
Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din
Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați
Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni
Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n
IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024
Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '