S-a stins din viaţă ultimul marinar veteran, la vârsta de 103 ani; a luptat împotriva sovieticilor
Ultimul veteran de război al Forţelor Navale Române, viceamiralul în retragere Mircea Caragea, a decedat în seara zilei de miercuri, la venerabila vârstă de 103 ani, a anunţat Statul Major al Forţelor Navale.
Mircea Caragea a participat la operaţiunile navale împotriva sovieticilor în perioada 1941-1944, inclusiv la evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie - mai 1944), fiind decorat de Regele Mihai I al României cu "Steaua României" şi Ordinul "Coroana României".
După venirea comuniştilor la putere, a fost trecut în rezervă şi nevoit să muncească pe şantiere ca muncitor necalificat.
"În numele echipajului Forţelor Navale, cu profund regret, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, transmite condoleanţe familiei îndoliate şi, totodată, îşi exprimă recunoştinţa pentru importantele servicii pe care le-a adus ţării noastre tânărul locotenent Mircea Caragea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu de care a dat dovadă în cariera sa militară, la bordul navelor militare şi în alte structuri ale Marinei Regale Române", se arată într-un comunicat al Forţelor Navale.
Viceamiralul în retragere Mircea Caragea a fost ultimul veteran de război al Forţelor Navale Române care a slujit ţara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.
Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară la vârsta de 11 ani, când a urmat cursurile Liceului Militar "Dimitrie Sturza" din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa.
Tânărul cadet Mircea Caragea a participat la primul marş de instrucţie al navei-şcoală "Mircea", desfăşurat în anul 1939, navă despre care îi plăcea să spună că "este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul" şi că "dragostea pentru navă-şcoală "Mircea" este perenă şi necondiţionată la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său".
După absolvirea şcolii navale, în anul 1940, prima funcţie pe care a îndeplinit-o tânărul ofiţer Caragea a fost la bordul canonierei "Eugen Stihi", apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acţiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă "Vulturul" şi la bordul distrugătoarelor "Mărăşti" şi "Regina Maria".
În perioada 1941-1944, fostul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanţei, la misiuni de aprovizionare cu muniţie, echipament şi alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum şi la Operaţiunea 60.000, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie - mai 1944).
Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, ofiţerul Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu "Steaua României", cel mai vechi Ordin Naţional al ţării noastre, precum şi cu Ordinul "Coroana României".
La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârşova (1944-1945).
Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcţia de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galaţi (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele (1947).
Cariera tânărului ofiţer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în ţara noastră şi, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia şi puterea de a merge mai departe în viaţă.
A urmat o perioadă în care îşi găsea cu greu un loc de muncă, pe şantiere, ca muncitor necalificat, şi, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcţie de grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", unde a rămas până în anul 1982, când a ieşit la pensie.
După căderea regimului comunist, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă şi, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, contraamiral, respectiv viceamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplară să conduită civică, preşedintele României i-a conferit, în anul 2019, viceamiralului Mircea Caragea Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofiţer cu însemn de pace.
Viceamiralul în retragere Mircea Caragea va fi înhumat sâmbătă, 8 octombrie, ora 13,00, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, cu onorurile militare cuvenite, conform regulamentelor militare. AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Armata României/Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Hunedoara: Incendiul de vegetație uscată de la Petrila a fost lichidat; au ars 10 hectare
Aproape 10 hectare de teren au ars, miercuri seara, într-un incendiu de vegetație uscată care a izbucnit în zona Maleia din orașul Petrila, la fața locului intervenind pompierii militari din Petroșani și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Petrila. 'Incendiul a fost lichidat. A ars vegetație pe
Constanța: Două persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Mangalia
Două persoane au suferit arsuri și au fost transportate la spital în urma unui incendiu care a izbucnit miercuri seară, într-un bloc din municipiul Mangalia. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', cinci persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și alți 30 de locatari ai imobilului a
Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat
Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în
Hunedoara: Comportamentul amfibienilor, tulburat de schimbările climatice; salamandră ieșită din hibernare în Parcul Național Retezat
O salamandră a fost observată de angajații Parcului Național Retezat (PNR) în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei efectuată în luna ianuarie, în condițiile în care specialiștii instituției susțin că în această perioadă a anului amfibienii de acest fel trebuie să se afle în stare de hibernare. Potriv
Reprezentanții județelor Bihor și Alba analizează soluțiile privind delimitarea teritorială în zona schiabilă Arieșeni
Reprezentanții județelor Bihor și Alba s-au întâlnit miercuri pentru o ședință de lucru la sediul Primăriei Arieșeni, cu scopul de a identifica o soluție privind delimitarea teritorială dintre județe în zona schiabilă Arieșeni, a informat, într-un comunicat, CJ Bihor. 'Concret, a fost dezbătută situația pârtie
Galați: Contracte de 57 de milioane de euro, semnate de ANIF de la începutul anului, pentru reabilitarea sistemelor de irigații
Directorul general al filialei teritoriale Galați a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Sorin Adrian Pîrvu, a semnat de la începutul anului contracte în valoare de peste 57 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județ, și anume, pentru refacerea și modernizarea Sifonului Mălina și a Sifonului Lozova.
Hunedoara: Reabilitarea sediului ISU reduce cu 60% cheltuielile cu energia primară
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara va plăti facturi la energia primară mai mici cu 60% pentru consumurile înregistrate la sediul instituției, după finalizarea unui proiect ce a avizat reabilitarea și modernizarea clădirii principale, momentul fiind marcat miercuri printr-o festivitate la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților
Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanțat de MDLPA
Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din județul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare și reabilitare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform listelor-sinteză privind obiectivele de investiții pentru subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clă
Neamț: Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ
Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ, nefiind închis niciun sector, a informat, miercuri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'În județul Neamț continuă ninsorile, iar in ultimele 24 de ore, în unele zone a fost semnalat polei. Pe întreaga rețea de drumuri județene s-a
Harghita: Centrele de zi pentru vârstnici înființate de Caritas- șansa ca seniorii să rămână activi mai mult timp
Centrele de zi pentru vârstnici, înființate de Asociația Caritas în județul Harghita, reprezintă o șansă pentru seniori ca să rămână activi mai mult timp și fac parte din strategia pe termen lung a organizației referitoare la nevoile pe care le au aceste persoane. Înființate în mai multe localități ale județului, precum Mier
Primarul din Miercurea-Ciuc, despre restructurările de personal: Avem 66% din posturi ocupate; e nevoie de specialiști
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că instituția pe care o conduce are deficit de personal și că ar fi nevoie de angajări, nu de restructurări. Potrivit acestuia, doar 66% din posturile alocate Primăriei Miercurea-Ciuc sunt ocupate, existând domenii unde este mare nevoie de specialiști.
Giurgiu: Tânăr de 26 de ani, preluat de SMURD după ce a intrat cu mașina într-un copac; autoturismul a luat foc
Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la un spital din Capitală după ce mașina pe care o conducea a intrat într-un copac de pe marginea DJ 601A, în zona localității Bolintin Deal, luând apoi foc. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină în această noapte, pe DJ 601A, &i
Maramureș: Doi ucraineni, recuperați de salvamontiști din munte; unul a fost spitalizat
Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului au fost recuperați de salvamontiști, unul dintre aceștia fiind spitalizat, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi cetățeni ucraineni aflați aproape de baza muntelui (Munții Maramureșului - n.r.), unul
REPORTAJ/Olt: Mii de lebede și alte păsări, într-un permanent spectacol al naturii în SPA-ul Valea Oltului Inferior
Mii de lebede, lișițe, rațe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruși și alte felurite păsări oferă permanent o spectaculoasă priveliște pe râul Olt, de la Râmnicu Vâlcea până la Izbiceni, la vărsarea în Dunăre, peisajul fiind unul însuflețit chiar și în zilele reci de iarnă. Zona, declarată arie de protecție specială av
Dâmbovița: Prețul la apă și canalizare crește de la 1 martie, anunță Compania de Apă Târgoviște
Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița (CATD) anunță, marți, într-o postare pe site-ul companiei, că de la 1 martie va crește prețul de furnizare a apei și canalizare. Noile tarife sunt: apă 6,50 lei/mc, exclusiv TVA, canalizare 6,65 lei/mc, exclusiv TVA. În anunț, operatorul de apă și canal anunță utilizat