logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ceremonie în Bucureşti: 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României

Imagine din galeria Agerpres

Ziua de 1 septembrie marchează 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României, momentul fiind marcat, joi, în Piaţa Constituţiei din Capitală, printr-o ceremonie la care au luat parte membri ai Guvernului, preşedintele Curţii Constituţionale, dar şi personalităţi ale comunităţii evreieşti din ţară.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat în cadrul evenimentului că este în curs realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România.

"Specialiştii Guvernului lucrează şi în acest moment la un amplu program de revizuire a programelor de educaţie privind Holocaustul pentru tânăra generaţie şi la actualizarea programelor de pregătire pentru învăţători, profesori şi instructori care predau despre Holocaust. Este în curs în acest moment şi realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România", a declarat Dîncu.

 



El a adăugat că fiecare dintre noi este dator să acţioneze pentru ca ororile Holocaustului să nu fie uitate.

"Suntem cu toţii datori, la nivelul instituţiilor statului, dar şi ca cetăţeni ai României, să acţionăm pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate şi să nu mai fie niciodată posibile. Putem face asta prin măsuri active şi sistematice de prevenire şi combatere, de sancţionare a radicalismului şi discursului instigator la ură, precum şi a altor forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, a manifestărilor antisemite şi xenofobe şi a tuturor formelor de intoleranţă", a afirmat ministrul.

 



Potrivit acestuia, este nevoie de "o asumare colectivă" a vinei pentru ca asemenea crime să nu se mai repete.

"Dacă generaţia mea sau cea a tinerilor de acum nu a comis asemenea crime, nu avem totuşi dreptul de închide ochii atunci când este vorba despre crime împotriva unor comunităţi, grupuri etnice sau împotriva oricărui semen al nostru. Este nevoie de o asumare colectivă a vinei, a păcatului pentru ca aceasta să nu fie uitată şi pentru ca să nu se mai repete. Când este vorba de crime, nu putem cântări morţile sau tragediile. Nu sunt mai puţini vinovaţi cei care au ucis mai puţini şi nici mult mai mult vinovaţi cei care au ucis oameni fără apărare. Asemenea vinovăţii trebuie asumate colectiv, trebuie privite cu tragism şi acţionat cu hotărâre împotriva oricărei idei sau oricărui gest care neagă, schimbă sensul, micşorează semnificaţia sau muşamalizează", a spus Vasile Dîncu.

 



Şi preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a adresat un mesaj în cadrul ceremoniei, precizând că evenimentul reprezintă un reper simbolic al cooperării loiale dintre români şi evrei.

"Acest eveniment, cu o mare încărcătură istorică, reprezintă un reper simbolic al cooperării loiale dintre români şi evrei, prin slujirea lor împreună în cadrul uneia dintre cele mai stabile şi apreciate instituţii ale statului nostru de la începutul constituirii ei şi până în zilele noastre - Armata României. Astăzi (joi - n.r.) avem o ocazie deosebită: să privim istoria în momentele ei majore, pe firul vieţii unui om, care prin faptele şi sacrificiul său a devenit emblematic pentru noi toţi", a declarat Marian Enache.

 



El a adăugat că rememorarea evenimentului are şi o semnificaţie profund umană şi dovedeşte faptul că în istoria noastră comună starea de fapt reală a fost aceea a unei convieţuiri "paşnice şi fraterne", chiar dacă, în diferite regimuri politice nedemocratice, au existat unele "derapaje şi excese intolerabile" din partea unor persoane şi organizaţii politice care au promovat ideologii totalitare de dreapta sau de stânga, ideologii extremiste, care au fost condamnate de raţiunile istoriei.

"În ceea ce mă priveşte, consider că în actualele condiţii geopolitice şi în contextul relaţiilor internaţionale turbulente, acum, poate mai mult ca oricând, se impune să reafirmăm unitatea poporului şi egalitatea între cetăţenii săi ca singurul fundament al statului român, România fiind patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, naţionalitate, de origine etnică, de limbă, religie, de opinie, de sex, apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. Nu pot să nu reamintesc, în acest context special, îndatorirea fundamentală a fiecărui cetăţean, potrivit căreia fidelitatea faţă de ţară este sacră, iar cetăţenii ei, indiferent de deosebirile inerente între aceştia, au dreptul şi obligaţia să apere ţara, şi aceasta cu atât mai mult cu cât România este ţară membră a Uniunii Europene şi a Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)", a subliniat preşedintele CCR.

Marian Enache a arătat că actuala Constituţie a României, care reprezintă "aşezământul politic şi juridic fundamental al ţării", consacră şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, statul român fiind unul dintre statele europene cu standardele de protecţie a acestor drepturi cele mai avansate.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a transmis că războiul aflat în desfăşurare ne-a reamintit cât de importantă este normalitatea.

 



"Astăzi, aici, în faţa dumneavoastră, la 145 de ani distanţă, se împlineşte visul unei comunităţi - ce-i drept, speram să fie un vis mai plăcut, a speranţelor unor oameni pentru care România a însemnat totul, chiar şi atunci când nu aveau nimic. Într-un act istoric unic, atât în timpul războiului de independenţă, cât şi al Primului Război Mondial, evreii au adus jertfa supremă, deşi nu erau recunoscuţi drept cetăţeni ai României. (...) Evenimentele recente, războiul aflat în desfăşurare aproape de noi şi suferinţa uriaşă pe care a adus-o ne-au reamintit cât de importantă este normalitatea şi cât de multe eforturi sunt necesare pentru a o păstra", a evidenţiat Silviu Vexler.

 



La eveniment au mai luat parte ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Muncii, Marius Budăi, preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, şefa Parchetului General, Gabriela Scutea, ambasadori, parlamentari, reprezentanţi ai cultelor. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 06-02-2025 13:24

Aproape 700 de apeluri, în ianuarie, la linia telefonică destinată violenței domestice, discriminării și traficului de persoane

Aproape 700 de apeluri au fost primite, în ianuarie, la Helpline-ul 0800.500.333, linie telefonică națională non-stop, gratuită, destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). Potrivit unui comunicat al ANES

Administratie 06-02-2025 13:04

Cseke Attila anunță eliminarea unor taxe plătite de proprietari pentru obținerea de documente cadastrale

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, eliminarea unor tarife plătite de cetățeni pentru obținerea de documente cadastrale, precum extrasul de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului. Proiectul de modificare a

Administratie 06-02-2025 09:47

Timiș: Primarul Timișoarei afirmă că un amendament la Legea bugetului 'pedepsește orașele performante'

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, afirmă că un amendament la Legea bugetului, votat miercuri de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat. Dominic Fritz subliniază joi, într-o postare pe F

Social 06-02-2025 09:00

REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Programul 'Generații' al Fundației Inocenți, unde seniorii devin inspirație și ajutor pentru copii defavorizați

Voluntariatul nu are vârstă, iar când beneficiarii sunt copii din medii defavorizate, +60 este doar un număr, nu o stare de spirit, lucru dovedit de opt seniori din Bistrița,. În ultimii ani sau chiar luni, aceștia s-au alăturat Fundației Inocenți în cadrul programului 'Generații', pentru a desfășura activități de tip after scho

Social 06-02-2025 08:32

Un autobuz al liniei 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața; circulația troleibuzelor pe liniile 72, 73 și 76 a fost afectată

Un autobuz care circula pe linia 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața, în zona Podului Mihai Bravu, fapt care a afectat circulația troleibuzelor de pe liniile 72, 73 și 76, a anunțat Societatea de Transport București (STB). 'Societatea de Transport București (STB S.A.) informează că în această dimineață, în jurul orei 5:28, la

Social 06-02-2025 08:29

Maramureș: Ucrainean aflat de trei zile în Munții Maramureșului, recuperat de salvatori

Un cetățean ucrainean care se afla de trei zile în Munții Maramureșului, extenuat, în hipotermie și fără hrană a fost recuperat miercuri noaptea de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După mai bine de cinci ore și jumătate de la începerea misiunii, ce

Social 06-02-2025 07:39

Prahova: Femeie lovită de tren în Gara de Sud Ploiești; are ambele picioare amputate

O femeie a fost lovită de un tren, joi dimineață, în Gara de Sud din municipiul Ploiești, victima în vârstă de aproximativ 50 de ani fiind preluată în stare gravă de către echipajul medical sosit la fața locului. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, femeia are ambele picioare amputate ca urmare a acc

Social 05-02-2025 20:46

UPDATE Hunedoara: Incendiul de vegetație uscată de la Petrila a fost lichidat; au ars 10 hectare

Aproape 10 hectare de teren au ars, miercuri seara, într-un incendiu de vegetație uscată care a izbucnit în zona Maleia din orașul Petrila, la fața locului intervenind pompierii militari din Petroșani și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Petrila. 'Incendiul a fost lichidat. A ars vegetație pe

Social 05-02-2025 20:05

Constanța: Două persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Mangalia

Două persoane au suferit arsuri și au fost transportate la spital în urma unui incendiu care a izbucnit miercuri seară, într-un bloc din municipiul Mangalia. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', cinci persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și alți 30 de locatari ai imobilului a

Social 05-02-2025 18:53

Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat

Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în

Social 05-02-2025 18:27

Hunedoara: Comportamentul amfibienilor, tulburat de schimbările climatice; salamandră ieșită din hibernare în Parcul Național Retezat

O salamandră a fost observată de angajații Parcului Național Retezat (PNR) în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei efectuată în luna ianuarie, în condițiile în care specialiștii instituției susțin că în această perioadă a anului amfibienii de acest fel trebuie să se afle în stare de hibernare. Potriv

Administratie 05-02-2025 16:57

Reprezentanții județelor Bihor și Alba analizează soluțiile privind delimitarea teritorială în zona schiabilă Arieșeni

Reprezentanții județelor Bihor și Alba s-au întâlnit miercuri pentru o ședință de lucru la sediul Primăriei Arieșeni, cu scopul de a identifica o soluție privind delimitarea teritorială dintre județe în zona schiabilă Arieșeni, a informat, într-un comunicat, CJ Bihor. 'Concret, a fost dezbătută situația pârtie

Social 05-02-2025 16:54

Galați: Contracte de 57 de milioane de euro, semnate de ANIF de la începutul anului, pentru reabilitarea sistemelor de irigații

Directorul general al filialei teritoriale Galați a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Sorin Adrian Pîrvu, a semnat de la începutul anului contracte în valoare de peste 57 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județ, și anume, pentru refacerea și modernizarea Sifonului Mălina și a Sifonului Lozova.

Social 05-02-2025 15:35

Hunedoara: Reabilitarea sediului ISU reduce cu 60% cheltuielile cu energia primară

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara va plăti facturi la energia primară mai mici cu 60% pentru consumurile înregistrate la sediul instituției, după finalizarea unui proiect ce a avizat reabilitarea și modernizarea clădirii principale, momentul fiind marcat miercuri printr-o festivitate la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților

Administratie 05-02-2025 14:49

Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanțat de MDLPA

Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din județul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare și reabilitare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform listelor-sinteză privind obiectivele de investiții pentru subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clă