logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Timiş: Jimbolia - un tărâm al legendelor; incursiune în istoria locurilor (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Când pleacă la drum, turistul are, de cele mai multe ori, câteva obiective prestabilite, pe care îşi propune să le viziteze, fie că este vorba despre muzee, clădiri impozante, monumente sau rezervaţii naturale, lăsându-se cucerit de frumuseţea locurilor, dar mai ales de poveştilor şi legendele zonei, pe care are ocazia să le descopere.
 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Jimbolia, aflată nu departe de graniţa cu Serbia, este nu doar o destinaţie care atrage prin cele şase muzee (al Căilor Ferate, al Pompierilor "Florian", Muzeul "Ştefan Jager", al Presei "Sever Bocu", Casa memorială "Petre Stoica" şi Casa memorială "Dr. Karl Diel"), ci şi un adevărat ''tărâm'' al legendelor, pe care le dezvăluie, pentru AGERPRES, Cristina Dema, coordonatorul Muzeului Presei "Sever Bocu", şi Sergiu Dema, directorul Casei de Cultură din Jimbolia.

Iar aceştia încep incursiunea în istoria locurilor.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Străbunii locuitorilor Jimboliei de astăzi au venit din zona dintre Germania şi Franţa. Jimbolia era părăsită de pe vremea turcilor. La plecarea din locurile occidentale de baştină, oamenilor li s-a promis că vin într-un ţinut cu pământuri bogate, cu case ridicate de statul austriac, dar în 1767, când coloniştii au ajuns aici, au dat peste un câmp gol, fără nimic. Bântuia malaria. Statul austriac s-a angajat că le va construi coloniştilor case. Din cauza vremii ploioase, au găsit vreo 400 de case ridicate doar până la nivelul fundaţiei, iar în nordul localităţii, un cimitir cu vreo 80 de morminte aproape de suprafaţă, pentru că din cauza pânzei freatice ridicate nu puteau fi înhumaţi mai adânc. Aceşti 80 de decedaţi erau muncitori care ar fi trebuit să lucreze la casele noilor veniţi. Neavând ce face, coloniştii s-au apucat să îşi construiască locuinţele, dar au murit mulţi.
 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


La începutul secolului următor, în Jimbolia se naşte Ioan Csekonics (1809), într-o familie care a dat mai mulţi conţi cu importante implicaţii în politică, dar care cultiva şi pasiunea pentru cultura pământului şi delicatesele exotice, cum ar fi ananasul.

"Sunt legende legate de familia Csekonics, în Jimbolia. Se spune că familia avea o seră, grădină de vară, în care creştea fructe exotice. O contesă îi scrie o scrisoare unei prietene, căreia îi spune că a trecut prin Jimbolia şi a mâncat compot de ananas crescut în sera familiei Csekonics. Familia administra un domeniu agricol foarte bine dezvoltat. În 1900, familia Csekonics participă la Expoziţia Universală de la Paris, care a cuprins întregul glob, a durat vreo opt luni şi a atras în jur de 50.000.000 de vizitatori, în condiţiile în care Franţa avea vreo 40.000.000 de locuitori. La această expoziţie, familia conţilor jimbolieni participă la mai multe categorii destinate agriculturii şi câştigă trei medalii de aur, devansând inclusiv ministere ale Agriculturii din diferite ţări", relatează Sergiu Dema.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Cine aude de Jimbolia nu poate rezista tentaţiei de a descoperi tunelul subteran care se presupune că făcea legătura între conacul de iarnă al familiei, actual sediu al primăriei, şi Castelul Csito, o bijuterie arhitectonică realizată de un celebru arhitect al vremii, din Ungaria, Ybl Miklos, care a proiectat Opera din Budapesta.
 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


O altă poveste mai puţin ştiută este cea a lui Franz Maderspach, un erou al Revoluţiei de la 1848-1849.

"O poveste este legată de Franz Maderspach, un erou al Revoluţiei de la 1848-1849, care ajunge în Jimbolia după o luptă din apropiere şi moare în oraş. Este înmormântat în Jimbolia, iar la câteva zile după acest tragic eveniment, armata austriacă intră în Jimbolia, află că acest erou al Revoluţiei este înmormântat recent şi ca să-i înveţe minte pe toţi revoluţionarii, comandantul armatei (generalul Haynau - n.r.) dă ordin să fie dezgropat şi spânzurat. Jimbolienii au făcut atunci un lanţ uman în jurul mormântului şi nu au permis sub nicio formă profanarea lui. Şi astăzi mai este mormântul cu un monument funerar care reprezintă o coloană frântă, realizat din marmură de Ruşchiţa", spune Sergiu Dema.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Oraşul Jimbolia a fost cunoscut, până în anul 1990, în plan economic, mai ales prin fabrica "Ceramica", ctitorită la mijlocul secolului XIX, printr-o alianţă neobişnuită între două familii, care a rămas de poveste.

"Fabrica 'Ceramica' a apărut în urma unei încrucişări între două familii, care nu poate fi acceptată în zilele noastre. Fabrica a aparţinut la început unei familii, Bohn, care avea o manufactură de cărămidă, în jurul anului 1850. În 1856 apare calea ferată în Jimbolia, adevărată mană cerească pentru dezvoltarea economică. Familia Bohn se gândeşte dacă nu cumva terenul din apropierea căii ferate nu e bun pentru producerea cărămizii, pentru că, dacă e bun, îl cumpără şi are calea ferată în spatele fabricii pentru piaţă de desfacere. Pământul este foarte bun, dar familia nu putea face singură acest lucru, aşa că se ajunge la 'încrucişare'. Într-o localitate aflată la 10 km de Jimbolia, acum este în Serbia, de unde era familia Bohn, mai era o familie care făcea cărămidă, familia Muschong. Fata Bohn se căsătoreşte cu băiatul Muschong şi fata Muschong se căsătoreşte cu băiatul Bohn, deci fraţii între ei, ca să nu se înstrăineze averea. Astfel se naşte un imperiu absolut gigantic al cărămizii, cu fabrici la Jimbolia, Kikinda, Lugoj, Budapesta, Bekescsaba, în Serbia, fiind cea mai mare companie de cărămidă din această parte a Europei. Odată cu excavarea pământului s-au descoperit oase de mamut, în mai multe rânduri, în perioada comunismului. Ele există şi azi, fildeş, craniu, femur, bazin de mamut şi sunt expuse la Liceul din Jimbolia", detaliază soţii Dema.

Aceste urme de mamut au fost descoperite în timpul săpăturilor din carierele de pământ făcute de un excavator. La un moment dat, muncitorul care manipula excavatorul a auzit un zgomot ciudat, puternic, a coborât în carieră şi a descoperit oasele. Au venit specialiştii care le-au preluat prin anii 1970, au scos un craniu de mamut de vreo 20.000 de ani vechime, oase de rinocer şi alte artefacte care ţin de paleontologie, obiecte preistorice la peste 16 metri adâncime.

"Explicaţia ar putea fi că probabil au fost alte condiţii climatice sau că a fost un râu în zonă, iar mamuţii au murit în timpul unei viituri. Acele cariere există şi astăzi, dar cât a funcţionat fabrica, ele erau desecate permanent. După 1990, când a fost oprită activitatea fabricii, apa a trecut peste aceste cariere, dar în una, numită 'Aurel Herişanu', care era directorul fabricii în perioada comunistă, mai este o casă şi acum sub apă. În perioada războiului din Vietnam, un jimbolian, Peter Klein, de la fabrica de ceramică, a fost trimis de Guvernul României să-i înveţe pe aceia tehnologia fabricării cărămizii eficiente, cea cu orificii în ea. A trecut prin momente foarte grele, a fost rechemat în ţară după ce acolo s-a înrăutăţit situaţia militară, nu mai avea avion, aşa că a trebuit să vină terestru, prin China, Rusia, până acasă. Acea călătorie l-a afectat mult şi a rămas cu un tremur toată viaţa, fiind îngrijit de directorul de atunci al fabricii", povesteşte Dema.

Astăzi, Jimbolia are şapte bălţi de pescuit formate în fostele cariere de pământ, iar una poartă numele temerarului Herişanu. Excavaţiile de la fabrică au fost aduse după 1900. Până atunci, pământul era scos cu mâna de cubicaşi (numele vine de la metru cub de pământ pentru care erau plătiţi). Era o muncă de ocnaş, iar muncitorii dormeau în gropile pe care le săpau sau îşi făceau colibe.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Cristina şi Sergiu Dema ne aduc cu poveştile mai aproape de un alt punct care a fost martorul multor întâmplări cu încărcătură istorică, petrecute în Jimbolia: gara. Aici, Regina Maria a dat un interviu când a revenit din SUA (noiembrie 1926) unde a fost să promoveze ţara. Tot pe aici au trecut Nicolae Titulescu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Sever Bocu, Pamfil Şeicaru, prinţesa Martha Bibescu.

"Martha Bibescu, care obişnuia să călătorească cu Orient Expresul, a observat de mai multe ori, în apropierea gării din Jimbolia, o tânără îmbrăcată foarte luxos, uneori însoţită de o altă doamnă. Atât de mult a impresionat-o acea fată, încât, odată, a coborât din tren, a luat o trăsură şi s-a interesat cine e tânăra. Orient Expres a circulat prin Jimbolia până prin perioada 1936 - 1967. Atunci a fost schimbată ruta pe la Vârşeţ, după decenii bune. Varianta Simplon a Orient Expresului unea Bucureşti-Timişoara-Veneţia-Paris. Gara din Jimbolia a fost şi locul în care se făcea contrabandă cu lingouri de aur, care trebuiau scoase sau să intre ilegal în ţară, dar şi locul în care s-au înregistrat întâmplări dramatice. Localnicii povestesc despre un bărbat care ar fi vrut să iasă ilegal din România comunistă şi s-ar fi fixat pe fundul unui vagon, dar în Jimbolia ar fi fost depistat", sunt alte poveşti pe care ni le dezvăluie soţii Dema.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Calea ferată a apărut în Jimbolia în anul 1850 şi a fost un lucru extrem de benefic pentru economia locală care se dezvoltase, dar fabricanţii nu aveau cum să transporte marfa până în Occident, unde era cererea. Se mai transporta şi pe Bega, dar râul se colmata şi era foarte costisitoare întreţinerea. Atunci s-a luat hotărârea să se facă o cale ferată care să lege Viena-Budapesta-Timişoara, apoi spre Baziaş şi pe Dunăre, spre restul Europei.
 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


"Calea ferată trebuia să treacă prin Sânnicolau Mare - Comloşu Mare - Lenauheim, dar nu prin Jimbolia. Unul dintre cei trei conţi ai familiei Csekonics înţelege că ar fi un dezastru pentru localitate dacă nu ar fi conectată la calea ferată şi începe să facă lobby la Viena şi profită de faptul că acel conte care administra Sânnicolau Mare atunci, Nako, era conservator şi acesta nu ar fi vrut ca locomotiva să treacă pe teritoriul lui, pentru că locomotiva cu abur mai arunca şi scântei pe coş şi se temea să nu i se aprindă câmpurile agricole. Csekonics a profitat de situaţie şi astfel calea ferată s-a construit la Jimbolia, ceea ce a făcut ca în jurul ei să se dezvolte industria localităţii", mai povesteşte Sergiu Dema.
 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Construcţia căii feroviare s-a făcut interesant: materialele erau uşor de adus de la Budapesta şi Szeged, dar spre Timişoara nu era nicio cale de legătură. Astfel, s-a adus o locomotivă dezmembrată, pe Dunăre - Tisa - Bega, la Timişoara, unde a fost asamblată, au început să monteze linia şi dinspre Timişoara spre Jimbolia şi dinspre Szeged spre Jimbolia şi s-au întâlnit în preajma oraşului, ne mai spune Sergiu Dema. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Afisari: 138

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 13-05-2025 15:04

UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat

Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic

Administratie 13-05-2025 13:39

Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea

Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit

Administratie 13-05-2025 11:02

Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic

Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o

Social 13-05-2025 11:01

Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'

Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au

Social 13-05-2025 10:01

Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac

Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio

Social 13-05-2025 09:56

Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în

Social 13-05-2025 09:39

Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil

Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într

Social 13-05-2025 09:25

Primarul municipiului Piatra-Neamț anunță o serie de reduceri și gratuități pentru transportul cu telegondola

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Adrian-Vasile Niță, a anunțat o serie de gratuități permanente pentru mai multe categorii de persoane, atât din oraș și zona limitrofă cât și pentru cei care vin din alte județe pentru diverse evenimente și vor să se plimbe cu telegondola. Astfel, locuitorii din Piatra-Neamț, Gârcina, Alexa

Social 13-05-2025 08:47

Buzău: Senzori de impact instalați pe versanți la Siriu, unde au loc frecvente căderi de roci în zona DN 10

Pe versanții din zona localității Siriu, de-a lungul DN 10 Buzău-Brașov, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunță instalarea unor senzori de impact care permit alertarea autorităților în situația în care au loc desprinderi de rocilor, facilitând intervenția rapidă și punerea în siguranță a circulației rutiere.

Social 13-05-2025 07:17

Argeș: Microbuz cu pasageri lovit de un tren, la Pitești; nu s-au înregistrat victime

Un microbuz în care se aflau 11 persoane a fost lovit de un tren, marți dimineață, la o trecere la nivel cu calea ferată din municipiul Pitești. Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în cartierul Prundu din zona de sud a municipiului Pitești

Administratie 12-05-2025 19:04

Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness

Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa

Administratie 12-05-2025 18:18

Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările

Social 12-05-2025 18:06

Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (

Administratie 12-05-2025 16:46

Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac

Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve

Administratie 12-05-2025 16:42

Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR

În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun