logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Apel către turişti şi localnici să nu mai hrănească urşii de la marginea drumului spre Lacul Sfânta Ana

Image

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Elek Levente, face un apel către turişti şi localnici să nu mai hrănească urşii care stau la marginea drumului de acces spre Lacul Sfânta Ana, întrucât le fac foarte mult rău acestora, dar se pun şi ei în pericol, existând oricând riscul ca animalele să atace.

Dósa Elek Levente a declarat pentru AGERPRES că, în prezent, pe drumul de acces spre Lacul Sfânta Ana, dinspre Târgu Secuiesc, se află patru sau cinci ursuleţi ''cerşetori'', care sunt hrăniţi în mod frecvent atât de către turiştii veniţi din alte zone, cât şi de localnici din judeţele învecinate.

 



Potrivit sursei citate, urşii vin la marginea drumului şi aşteaptă să primească de mâncare, iar unii oameni îi hrănesc, fie din milă, fie pentru că îşi doresc să facă fotografii cu animalele, ambele comportamente fiind catalogate ca fiind iresponsabile.

El a explicat că urşii sunt animale inteligente şi se folosesc de mila oamenilor pentru a obţine mai uşor hrana.

 



"Sub niciun motiv nu e bine să îi hrănim, din mai multe motive. În primul rând, nu trebuie să ne fie milă de animalele sălbatice, ele tocmai de aceea sunt sălbatice, că ele ştiu să se îngrijească, iar dacă o să se întâmplă ceva, sunt specialişti în managementul cinegetic care pot lua măsuri. (...) În esenţă, urşii se folosesc de mila noastră, ei au învăţat că, dacă stau milogi lângă drum sau, efectiv, stau lângă drum sau dacă se apropie de maşină, o să le pice ceva de mâncare. Ursul, pe lângă rolul de reproducere, mai are o singură problemă de rezolvat: să mănânce cât mai bine, cât mai mult şi cât mai uşor posibil, ei nu au alte preocupări. Şi fiind animale inteligente şi care se adaptează extrem de uşor, ei învaţă foarte repede de unde pot procura hrană mult mai bogată în nutrienţi decât în natură", a precizat Dósa Elek Levente.

Potrivit acestuia, prin hrănirea urşilor, oamenii le fac un mare rău, întrucât animalele nu se vor mai putea descurca singure în sălbăticie.

"În momentul în care un urs s-a obişnuit cu hrană uşoară şi mai ales urşii aceştia care devin cerşetori, ei se dezvaţă, sau nici nu învaţă, dacă sunt pui, cum să-şi procure hrană din natură. Şi în momentul când nu mai are lângă drum hrană gratis (...) săracul urs nu va avea altă posibilitate decât să caute exact aceeaşi hrană cu care a crescut şi atunci vine în localităţi, merge la tomberoane, intră în gospodării, începe să caute apropierea omului. În plus, în lipsa vânătorii, au crescut generaţii care nu au învăţat că trebuie să le fie frică de om, pur şi simplu. (...) În momentul în care un urs devine habituat (care s-a obişnuit cu prezenţa omului - n.r.), devine un urs periculos şi un urs problemă. Altă soluţie decât de a-l reloca şi, din câte ştiu, relocarea e doar mutarea problemei dintr-un loc în altul, ori va ajunge într-un sanctuar de urşi, care e singurul prin care va rămâne în viaţă sau, dacă nu, într-un final, va ajunge extras din habitat, adică împuşcat. Altă soluţie, din păcate, nu există. Odată ce a învăţat o chestie, va repeta la nesfârşit, pentru că e varianta mai uşoară. Dacă îi hrănim, nu facem altceva decât să-i condamnăm la un trai mizer", a punctat Dósa Elek Levente.

 



Un alt motiv pentru care nu e bine ca urşii să fie hrăniţi, a mai arătat acesta, este că oricând pot ataca, iar cei care le dau mâncare se expun unui pericol imens, existând cazuri când urşii au avariat autoturismele în care se aflau turiştii sau localnicii.

"Chiar dacă ei sunt în maşină, urşii sunt animale sălbatice, ei doar suprimă instinctul acesta de a se ţine departe de om şi tocmai acest lucru îi face şi mai agresivi. Ei doar la suprafaţă sunt aşa drăguţi şi milogi, dacă situaţia o cere şi niciodată nu ştii, pentru că nu e scris pe frunte ce simt şi ce gândesc, de la un moment la altul pot deveni extrem de agresivi. Şi, evident, turiştii nu mai spun treaba asta, cei care o păţesc. Dar am avut cauciucuri muşcate, aripă de la maşină găurită, efectiv a găurit tabla maşinii, spoilere rupte din faţă sau din spate. Şi să nu mai vorbesc de inconştienţa maximă de care unii dau dovadă, unii coboară din maşină şi se apropie la doi-trei metri de ursul care tocmai mănâncă, pentru a-şi face o fotografie de aproape şi se şi întorc cu spatele, ca să facă selfie. Şi astea nu sunt legende urbane, toate acestea sunt experienţe proprii, pe care eu le-am văzut cu ochii mei şi eu am ţipat la persoanele respective, făcându-mă extrem de rău, pentru că o fac în interesul lor", a mai arătat Dósa Elek Levente.

El a mai spus că toţi cei care fac acest lucru sunt pasibili de amenzi usturătoare.

Totodată, Dósa Elek Levente a ţinut să adauge că există şi riscul ca aceşti urşi să ajungă lângă Lacul Sfânta Ana şi să creeze probleme foarte mari turiştilor care vin în zonă, aşa cum s-a mai întâmplat.

"Şi noi avem urşi la Sf. Ana, pentru că e habitatul lor, ei stau acolo, e locul lor. Unde altundeva decât în pădure, sus în munte (să stea - n.r.)? Şi, în momentul în care se apropie de zonele de vizitare, eu şi colegii mei ne riscăm în fiecare zi viaţa ca să păstrăm siguranţa turiştilor. Şi în momentul în care ei, la zece kilometri de noi, care nu e o distanţă mare pentru un urs, creează urşi habituaţi, aceia, dacă învaţă că uşor-uşor continuă pe drum şi ajung la Sf. Ana, avem o problemă imensă", a conchis directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana. AGERPRES/ (A - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Dosa Elek Levente

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p

Social 17-04-2025 12:33

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului - inclusă în lista sărbătorilor legale nelucrătoare (proiect)

Parlamentarii S.O.S. România au depus la Parlament un proiect de lege prin care propun ca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului - 4 februarie - să fie inclusă în lista sărbătorilor legale nelucrătoare. Potrivit proiectului, se include în Codul muncii ziua de 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Canc

Social 17-04-2025 11:59

Gorj: Continuă deszăpezirea pe Transalpina; drumarii au trecut de cel mai înalt punct al drumului, Pasul Urdele

Drumarii continuă, joi, acțiunea de deszăpezire a șoselei Transalpina, reușind să ajungă până în zona kilometrului 43, limita județului Gorj cu Vâlcea, după ce au traversat cu bine cel mai înalt punct al acestui drum, Pasul Urdele, situat la 2.145 de metri altitudine. 'Continuăm și astăzi acțiunea de deszăpezire a D

Social 17-04-2025 11:37

Depuneri de coroane la 106 ani de la eliberarea orașului Satu Mare de sub ocupația bolșevică maghiară

Autoritățile din județul Satu Mare au marcat, joi, împlinirea a 106 ani de la intrarea Armatei Române în orașul Satu Mare și eliberarea acestuia de sub ocupația bolșevică maghiară.   Evenimentul

Social 17-04-2025 11:33

Maramureș: Aplicația ' iReport Baia Mare', funcțională; cetățenii pot sesiza orice problemă

Administrația municipiului Baia Mare a pus în funcțiune aplicația 'iReport Baia Mare' pentru ajuta cetățenii să sesizeze virtual orice problemă apărută în spațiul public, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul Doru Dăncuș. 'Aplicația va permite din acest moment raportarea oricărei probleme deosebite apărute în

Social 17-04-2025 11:22

Satu Mare: Ministrul Transporturilor vrea să transfere policlinica CFR și gara autorității locale

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi că intenționează să transfere Policlinica CFR și Gara Satu Mare către administrația locală, fiind pornit acest proces la nivel național acolo unde autoritățile locale doresc acest lucru. 'Ministerul Transporturilor are în administrare în acest moment 16 spitale. Scuzați

Social 17-04-2025 11:04

Peste 704 tone de alimente donate pentru 121.890 oameni în cadrul Colectei Naționale de Alimente de Paște

Peste 704 tone de alimente au fost donate în cadrul Colectei Naționale de Alimente, aproape 122.000 de oameni în nevoie beneficiind astfel de o masă de Paște, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES. Cea de-a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată între 4 și 6 aprilie în peste 1000 de magazine din toată

Social 17-04-2025 10:40

Maramureș: Sprijin de Paști pentru copiii unui centru special din Mukacevo, Ucraina

Copii Centrului special de educație cu clasele I-XI din localitatea Mukacevo, Ucraina, au primit daruri cu ocazia sărbătorilor pascale din partea Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA), a anunțat, joi, pe pagina de Facebook, Consulatul României la Solotvino, Ucraina. 'În preajma Sfintelor Sărbători Pascale am avut bucur

Social 17-04-2025 10:21

Vreme caldă, cer temporar noros și ploi slabe, joi și vineri în București (meteorologi)

Vremea va fi predominant frumoasă și caldă în București, joi și vineri, deși cerul va prezenta unele înnorări, iar spre seară și noaptea sunt posibile ploi slabe, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată joi. Potrivit sursei citate, în perioada 17 aprilie, ora 10:00 - 18 aprilie, ora 9:00, cerul va

Social 17-04-2025 10:16

Coduri galbene de vânt în zone din Moldova, Oltenia și Banat, joi și vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod galben de intensificări ale vântului, valabile joi și vineri în mai multe zone din Moldova, Banat, Oltenia și Muntenia, precum și o informare de instabilitate atmosferică și vânt, ce vizează întreaga țară. Potrivit meteorologilor, joi, între orele 10:00 - 23:00,