VIDEO REPORTAJ/Urmaşul lui Moş Ion Roată: De 2.000 de ani se propovăduieşte iubirea şi oamenii se iubesc mai puţin
.jpg)
Unul dintre strănepoţii lui Moş Ion Roată, preotul Gigel Roată din comuna Sângeorgiu de Mureş, este o apariţie surpriză la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), unde cântă alături de studenţii Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din oraş, în cadrul spectacolului "Folk şi joc din tranşee - Manifest pentru pace".
Acest spectacol este o premieră. Pentru prima dată, studenţii militari de la Sibiu apar ca artişti în cel mai mare festival al artelor spectacolelor din România şi unul dintre cele mai mari din lume. Tot pentru prima dată, şi strănepotul lui Moş Ion Roată a cântat într-un spectacol, la un festival.
Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES
Născut în comuna Câmpuri (judeţul Vrancea), "din spiţa de neam a Moşului Ioan Roată, din localitatea unde Moşul a trăit, unde a luptat pentru unirea românilor şi unde a pătimit ulterior pentru simpla sa apartenenţă la divanurile ad-hoc din vremea respectivă", preotul se declară un "strănepot la a şasea generaţie, mai la vale."
Ce ar spune Moş Ion Roată despre urmaşul său?
"Cu siguranţă dacă Moşul ar fi trăit în aceste momente s-ar fi bucurat pentru că el n-a fost doar un iubitor de ţară, de neam, de istorie, ci şi de cultură şi bucuria sa ar fi fost deplină pentru că ar fi observat că, în viaţa urmaşilor săi, Dumnezeu a lucrat. Aşa ca un lucru interesant, ca să vedeţi cum lucrează Dumnezeu în viaţa omului, prima mea parohie unde am fost rânduit să slujesc s-a numit Unirea, deci nimic nu este întâmplător în viaţă, Dumnezeu lucrează în viaţa noastră şi acest lucru l-am învăţat şi probabil prin datul genetic pe care Moşul ni l-a transmis, ni l-a lăsat ca să îl păstrăm", a declarat, pentru AGERPRES, preotul Gigel Roată.
Cu un război la graniţa României, urmaşul lui Moş Ion Roată speră că studenţii militari alături de care a cântat la Sibiu nu vor ajunge să lupte pe front.
"Cultura este cultură, este forma de slujire cu siguranţă a tineretului nostru de astăzi şi mă bucur din suflet că viitorii noştri ofiţeri se ocupă de cultură mai mult decât poate multe alte categorii din societatea zilelor noastre şi vedem atâtea talente care păstrează tradiţiile şi pun în prim-plan nişte teme extraordinare. Ne-am bucura ca ei să rămână ofiţeri până la momentul pensiilor sau când este lăsarea la vatră, cum se spune în termeni militari, doar cu pace. Să dea bunul Dumnezeu aşa să fie, pentru că vedem în jurul nostru atâta suferinţă şi atâta durere. Din nefericire, fraţi care ieri se iubeau şi erau într-un mod firesc de a convieţui, iată astăzi sunt într-o situaţie care sau despre care nu ne-am fi gândit niciodată că s-ar mai putea întâmpla în zilele noastre. Am tot avansat, ne-am tot dezvoltat din toate punctele de vedere, dar din nefericire constatăm că de peste 2.000 de ani cred că se propovăduieşte iubirea şi oamenii se iubesc din ce în ce mai puţin", a mai spus urmaşul lui Moş Ion Roată.
Gigel Roată a impresionat sute de spectatori la Sibiu nu doar prin povestea lui, ci şi prin vocea sa, când a interpretat "Cuvântul lui Roată către Divan" aparţinând lui Valeriu Penişoară. "Eu fac merele şi vinul, ar pământul an de an, ştiu ce gust are pelinul, nu-s boier, ci sunt ţăran" - cu aceste versuri a încântat şi emoţionat publicul la Sibiu, deja în două reprezentaţii, Gigel Roată.
Doctorand la Facultatea de Teologie de la Sibiu, preotul spune despre el că este un om obişnuit.
"Sunt un om obişnuit, sunt creştin care mă străduiesc în permanenţă să îmi depăşesc condiţia mea umană şi creştină de astăzi, un om care face voia lui Dumnezeu şi iubesc în primul rând pe Dumnezeu. Îmi iubesc credinţa, iubesc ţara, iubesc cultura, iubesc neamul, iubesc oamenii, iubesc frumosul", aşa s-a autocaracterizat Gigel Roată.
El este de aproape 30 de ani preot, timp de 17 ani a predat în şcoli şi licee şi face multe acte de caritate.
"Chiar săptămâna trecută am fost în satul natal, am avut o caravană cu medici, 7 medici cu 10 specialităţi care au consultat două zile peste 500 de persoane, aducând un pic de bucurie şi alinare tuturor sufletelor necăjite din cauza bolii, în satul nostru", a povestit Gigel Roată.
Întrebat dacă Moş Ion Roată este uitat de români, strănepotul său a răspuns: ''Nu, categoric nu, cel puţin în zona noastră, comuna Câmpuri, este foarte cinstit, absolut oamenii de cultură, oamenii de istorie s-au ocupat de memoria sa ca să rămână vie, aşa cum s-a ocupat de toate celelalte monumente, pentru că zona respectivă este o zonă plină de istorie, este zona Primului Război Mondial cu celebrele lupte de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, până la Soveja, la câţiva kilometri de comuna noastră natală. Şi la fel de Moş Ion Roată, i-au adus casa de acolo, au refăcut-o, au restaurat-o integral şi au aşezat-o într-o zonă unde este mai accesibilă publicului şi turiştilor. Dar el rămâne mai departe şi îşi doarme somnul de veci lângă altarul bisericii din satul său natal, Gura Văii".
Spectacolul "Folk şi joc din tranşee - Manifest pentru pace" a avut loc două zile consecutiv, în Piaţa Huet, lângă catedrala evanghelică din centrul istoric al Sibiului. Miercuri, spectacolul s-a desfăşurat la Academia Forţelor Terestre, iar joi, de la ora 20,00, va fi în Piaţa Habermann. FITS se va termina duminică seara. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Neamț: O mașină în care se aflau doi copii și doi adulți a căzut în albia unui pârâu
O mașină în care se aflau doi copii și doi adulți a căzut, vineri, în albia unui pârâu din satul Cuejdi - comuna Gârcina, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit mai multe echipaje de la ISU, Serviciul de Ambulanță Județean și Poliția Rutieră. &
Maramureș: Investiție de 2,3 miliarde de lei în rețele de apă din județ
Rețeaua de apă din municipiul Baia Mare și alte 30 de localități urbane și rurale va fi schimbată și modernizată în urma unei investiții de 2,3 miliarde de lei, a informat, vineri, președintele Consiliul Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. ''Pentru prima dată în ultimii 35 de ani, Consiliul Județean Maramureș și Primări
Mureș: Acțiune blitz a Serviciului Rutier, între Budiu Mic și Târgu Mureș, zonă cu accidente frecvente (GALERIE FOTO)
Polițiștii rutieri au derulat, vineri dimineață, o acțiune de tip blitz, plasând un aparat radar în localitatea Budiu Mic, comuna Crăciunești, pe drumul comunal 65, care face legătura cu Strada Budiului din Târgu Mureș, zonă în care se produc frecvent accidente rutiere din cauza vitezei.
Arad: Cuplurile de îndrăgostiți au legat sute de lacăte ale iubirii pe un pod pietonal (GALERIE FOTO)
Cuplurile de îndrăgostiți au legat sute de lacăte de balustrada podului pietonal din centrul orașului Arad, în ultimii ani, în speranța că iubirea lor va deveni eternă, fapt ce nu îngrijorează deloc autoritățile locale, care consideră că aceste ''lacăte ale iubirii'' adaugă pasarelei peste râul Mureș o notă romantică.
Neamț: Mai multe mașini au derapat din cauza poleiului pe drumul județean Girov - Hanu Ancuței
Mai multe autoturisme au deparat din cauza poleiului care s-a format pe drumul județean DJ 208G Girov - Hanu Ancuței, județul Neamț, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile. ''Au fost probleme pe DJ 208G Girov - Hanu Ancuței, provocate de apariția poleiului. S-a intervenit începând cu ora 23:00 până la ora
Dolj: Două locuințe din Filiași, afectate de un incendiu izbucnit de la un scurtcircuit electric
Acoperișurile a două case din orașul Filiași, județul Dolj, au ars în noaptea de joi spre vineri în urma unui incendiu izbucnit de la un scurtcircuit electric. Potrivit ISU Dolj, pompierii au reușit să stingă focul înainte să se extindă la locuințele din vecinătate. ''Noaptea trecută s-a intervenit cu t
Olguța Vasilescu (AMR): Faptul că nu există nicio variantă să se prelungească PNRR nu este o veste bună
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, președintele Asociației Municipiilor din România, a declarat, joi, că faptul că nu există nicio variantă să se prelungească durata Planului Național pentru Redresarea și Reziliență (PNRR) nu este o veste bună pentru marile orașe, în condițiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la
Brigada Rutieră: Trafic restricționat în weekend pentru desfășurarea unor evenimente sportive, culturale și religioase
Traficul auto va fi restricționat în București, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru desfășurarea mai multor evenimente cultural-artistice, sportive și religioase. În zilele de 12 și 13 aprilie, între orele 10:00 - 22:00, PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București, va organiza evenimentul c
Sibiu: Risc însemnat de avalanșe la peste 1.800 de metri în munții Făgăraș, Bucegi și Călimani
Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat, de gradul trei, de producere de avalanșe, de joi până luni, la peste 1.800 de metri altitudine, în munții Făgăraș, Bucegi și Călimani. Potrivit Buletinului nivometeorologic transmis, joi, de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul
Muzeul trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara
Muzeul trenulețelor 'Valentin Banciu' din municipiul Hunedoara s-a redeschis, joi, într-un spațiu nou ce a fost amenajat într-o clădire situată în Centrul Istoric al orașului, la mică distanță de Castelul Corvinilor. 'Noul spațiu este mult mai generos decât cel precedent și permite amplasarea mai multor exponate și diorame.
Start-Up Nation: Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat debutează pe 15 aprilie
Înscrierile pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale încep de marți, 15 aprilie, ora 10:00, conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Cursurile sunt destinate persoanelor care doresc să își dezvolte abilități esențiale pentru a înființa și conduce o
Mureș: Festivalul Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, la ediția a II-a
A doua ediție a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, organizat de Asociația Visit Mureș în parteneriat cu Primăria Comunei Zau de Câmpie și Asociația 'Manifest pentru Patrimoniu', va fi organizat în zilele de 26 și 27 aprilie la Castelul Ugron. 'Inițiativa î
Vreme mai rece decât normalul perioadei din calendar, în București, până sâmbătă dimineața (meteorologi)
Vremea va fi rece la nivelul Bucureștiului, cu valori termice sub nivelul normal al perioadei din calendar, până sâmbătă dimineața, conform prognozei publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, până vineri, la ora 9:00, în Capitală, cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales în
Bacău: Mai multe autoturisme, distruse de bucăți de acoperișuri luate de vânt în municipiile Bacău și Onești
Mai multe bucăți de acoperișuri ale unor clădiri au fost luate de vântul puternic și au căzut peste autoturismele parcate în apropiere, în municipiile Bacău și Onești, a informat, joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. O primă intervenție a pompierilor a avut loc pe strada Tazlăului, din municipiul Bacău.
Sector 3: Târg de Florii, în weekend, în Parcul IOR
Oamenii vor putea cumpăra bunătăți culinare de la Târgul de Florii care va avea loc, de vineri până duminică, în zona 'Biserica Maramureșeană' din Parcul IOR. Reprezentanții Primăriei Sectorului 3