logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Peste 40 de persoane vor să înfiinţeze puncte gastronomice locale în Deltă

Image

Peste 40 de persoane care locuiesc în Delta Dunării şi vor să deschidă puncte gastronomice locale (PGL) participă la un curs gratuit de administrare a acestora, organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM).

Cursul şi-a propus să diversifice oferta turistică actuală a Deltei Dunării şi să vină în întâmpinarea localnicilor care se confruntă cu probleme în administrarea PGL-urilor.

"Interesul nostru este ca oamenii să înţeleagă că din punct de vedere economic, principala lor forţă o reprezintă natura, dar şi această gastronomie locală. Mulţi poate au renunţat la produsele tradiţionale, la lucrurile pe care le făceau bunicile lor, crezând că dacă cele mai multe pensiuni prezintă anumite produse, le va fi şi lor mai bine. Noi credem că autenticitatea este cea mai importantă şi că cel mai bine ar fi să gătească ceea ce le place şi ce ştiu cel mai bine, produse pe care le-au mâncat în familie", a declarat, pentru AGERPRES, preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Ivona Patzaichin-Rusu.

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES

Întrebată ce le-ar oferi turiştilor de mâncare dacă ar avea un PGL în Delta Dunării, ea a amintit multe preparate tradiţionale gustoase specifice zonei.

"Mie îmi place şi scordoleaua, mănânc şi plachie, storceagul e mai sus de ştiuca umplută, dar e foarte greu să spui că ăsta e cel mai bun. Nu ştiu dacă ar trebui să fie un produs emblemă pentru Deltă, fiindcă sunt foarte multe şi e important ca vizitatorii să încerce din mai multe produse", a afirmat Ivona Patzaichin-Rusu.

Cursul gratuit de administrare a PGL-urilor a reunit peste 40 de persoane, mai multe decât cele care şi-au anunţat participarea iniţial, fiind susţinut de reprezentanţii ANZM.

"Pe parcursul anului trecut, am avut 2.700 de cursanţi în 76 de serii. Pe noi ne bucură cel mai mult faptul că numărul acestor PGL-uri creşte. În 2021 s-au înfiinţat circa 60-70% mai multe PGL-uri decât în 2020 şi aşteptăm ca în 2022 să vedem cu adevărat rezultatul muncii noastre", a menţionat directorul general adjunct al ANZM, Sabin Fărcaş.

Cea mai importantă provocare pentru persoanele care doresc să dezvolte un PGL este fiscalizarea, chestiune legislativă nesoluţionată până în prezent.

"Încercăm să completăm cadrul de reglementare, pentru ca lucrurile să fie clare şi simple, iar ca oamenii să dezvolte PGL. Ele constituie baza unei viitoare strategii gastronomice naţionale. PGL-urile pot fi deschise teoretic şi de o persoană fizică, deci nu e nevoie de o formă de organizare juridică. Însă azi, pentru aceste persoane fizice nu există un cadru de fiscalizare. În urma discuţiilor din grupurile interministeriale, acum există o propunere de act normativ care să definească PGL, care sunt condiţiile în care poate fi înfiinţat, de cine poate fi înfiinţat, care e specificul PGL, iar în urma emiterii acestui act normativ să se poată crea şi legislaţia specifică fiscală pentru impunerea veniturilor care sunt realizate în PGL-uri de către o persoană fizică", a precizat directorul general adjunct al ANZM.

Conceptul de PGL a fost pus în practică şi reglementat prin cooperarea şi parteneriatul Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, la iniţiativa şi dorinţa lui Ivan Patzaichin, începând cu anul 2016. Din 2018, când a fost finalizată legiferarea conceptului, până în prezent, în judeţul Tulcea au fost înregistrate 32 de PGL-uri.

Cursul desfăşurat zilele acestea completează activităţile derulate de către asociaţie în cadrul proiectului "Patrimoniul cultural gastronomic local, modalitate de dezvoltare economică durabilă a comunităţilor rurale din teritoriul GAL Oamenii Deltei şi de promovare a turismului lent, de explorare", contractat prin AFIR, Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014 - 2020, Programul LEADER, Sub-măsura 19.2.

Obiectivele generale ale proiectului sunt scăderea presiunii asupra resurselor naturale din teritoriul GAL Oamenii Deltei, prin valorificarea durabilă a acestora, conservarea resurselor naturale ale Deltei Dunării astfel încât să poată asigura şi existenţa generaţiilor viitoare, crearea de alternative economice durabile şi sustenabile populaţiei rurale din teritoriul Grupului de Acţiune Locală Oamenii Deltei şi dezvoltarea, pe termen mediu şi lung a turismului lent, de explorare, prietenos cu mediul şi cultura locală. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: George Onea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 05-04-2025 18:17

VIDEO Prahova: Autobuz implicat într-un accident la Sinaia; este aşteptat elicopterul SMURD

Un autobuz în care se aflau 15 persoane a fost implicat, sâmbătă, într-un accident rutier care s-a produs pe raza orașului Sinaia, pe strada Mănăstirii, la fața locului fiind așteptat elicopterul SMURD. 'Din primele informații primite de la fața locului, a fost vorba despre o coliziune dintre un autoturism cu 2 ocupanți ș

Social 05-04-2025 17:56

Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în București și în localități din județele Călărași și Ilfov

Meteorologii au emis, sâmbătă, o nouă avertizare nowcasting Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în următoarea oră, în municipiul București și în zone din județele Călărași și Ilfov. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 18:30, în municipiul București se vor s

Social 05-04-2025 15:57

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici. 'A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extr

Social 05-04-2025 15:12

Botoșani: Proiectil în perfectă stare de funcționare, descoperit de un culegător de ciuperci într-o pădure

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, duminică, într-o pădure din localitatea Băiceni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, muniția a fost găsită de un bărbat care era la cules ciuperci, care, realizând pericolul,

Social 05-04-2025 14:31

VIDEO Vrancea: Noul sediu al ISU și al Detașamentului de Pompieri Focșani, inaugurat la Focșani

Noul sediu al al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny' al județului Vrancea și al Detașamentului de Pompieri Focșani, o investiție de peste 34 de milioane de lei, realizată în cadrul programului național de modernizare a infrastructurii pentru intervenții în situații de urgență, a fost inaugurat, sâmbătă, la Focșani.

Social 05-04-2025 12:23

Constanța: Femeie căzută într-o fântână adâncă de 18 metri, salvată de pompieri printr-o misiune contracronometru

Pompierii au reușit să salveze, sâmbătă, la Năvodari, o femeie care a căzut într-o fântână adâncă de circa 18 metri, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Dobrogea'. Femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost scoasă din fântână după o intervenție care durat aproximativ o

Social 05-04-2025 10:27

Vreme rece în București până luni seara; temperatura maximă nu va depăși opt grade

Vremea va fi caldă în București, sâmbătă, dar apoi valorile termice vor scădea semnificativ și vor fi precipitații mixte, conform prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 5 aprilie, ora 10:00 - 6 aprilie, ora 9:00, în Capitală vremea va fi caldă. Cerul

Social 05-04-2025 10:19

ANM: Vreme deosebit de rece, precipitații mixte, intensificări ale vântului, până luni seara

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, și două atenționări Cod galben de vânt, valabile în cea mai mare parte a țării.

Social 05-04-2025 07:26

Cutremur cu magnitudinea 3,9 în județul Vrancea, sâmbătă dimineața

Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor

Social 04-04-2025 18:56

Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești

Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl

Social 04-04-2025 18:17

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57

Social 04-04-2025 17:31

Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Social 04-04-2025 16:59

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent

Social 04-04-2025 16:09

Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic

Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli