logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Criţ (STB): Contractul colectiv de muncă este valabil; condiţiile de muncă ale angajaţilor trebuie să fie mai bune

Imagine din galeria Agerpres

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti este valabil şi am fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, a declarat, miercuri, directorul general al STB, Adrian Criţ.

El a subliniat că trebuie modificate condiţiile de muncă ale angajaţilor, astfel încât să fie mai bune.

"Recunoaştem sindicatul reprezentativ, sindicatele din STB ca şi reprezentanţi ai angajaţilor. De la acest lucru am plecat din prima zi de mandat. În cele 10 luni de mandat am avut 19 întâlniri cu sindicatul reprezentativ şi încă circa şase întâlniri ce celelalte sindicate.(...) Ştim că noi nu putem realiza ceea ce ne dorim decât cu sprijinul angajaţilor. Contractul colectiv de muncă, în conformitate cu articolul 20 din legea 55/2020 este valabil în momentul de faţă. Noi suntem în continuare în stare de alertă şi pe perioada stării de alertă orice contract colectiv de muncă rămâne valabil. Mai mult, ca urmare a solicitării sindicatului reprezentativ şi a celorlalte sindicate am fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. S-a transmis o informare către sindicatul reprezentativ în data de 7 ianuarie cât şi către celelalte sindicate prin care începând cu data de 15 intrăm în negocieri", a spus Criţ.

El a subliniat că nu a suspendat niciodată discuţiile cu niciun reprezentat al sindicatelor, ci, dimpotrivă, i-a chemat, le-a solicitat sprijin.

"De asemenea, am sprijint realizarea unor condiţii mai bune de muncă. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi angajaţii. Dacă în ultimii 20 de ani investiţiile nu au fost majore în zona de reparaţii de infrastructură, pentru anul acesta avem prevăzut şi acest aspect. Condiţiile de muncă ale angajaţilor trebuie să fie modificate, trebuie să fie mai bune. Ştiu că s-a pus problema vizavi de anumite piese de schimb, de întreţinerea a parcului.(...) Sunt empatic cu angajaţii, îmi doresc să beneficieze cel mai mult de condiţii de muncă, îmi doresc un nivel salarial din ce în ce mai bun pentru ei, astfel încât împreună să putem realiza ceea ce ne-am propus. Doar împreună putem să reuşim, pentru că personalul este cel mai de seamă activ pe care îl avem. Fără angajaţi nu putem să respectăm programul de transport, nu putem să aducem condiţii mai bune călătorilor, nu putem să devenim o societate profitabilă", a explicat Adrian Criţ.

El a reiterat că a transmis informarea către sindicat privind data începerii negocierilor şi, dacă liderii doresc ca acestea să demareze mai devreme, conducerea nu are nicio problemă, doar că, până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, nu se poate discuta despre nicio majorare salarială.

"Pentru că ştim cu toţii ce s-a întâmplat cu preţul energiei electrice, cu preţul gazelor, cu preţul combustibililor şi trebuie să luăm în considerare şi majorarea salarială de anul trecut, pentru că angajaţii noştri au avut o majorare salarială anul trecut. (...) Toată lumea îşi doreşte ca transportul în comun să funcţioneze în Bucureşti. Nu îmi doresc ca transportul de suprafaţă să aibă sincope. Asta e cert. Îi aştept pe reprezentanţii sindicatelor la discuţii, dacă asta îşi doresc cu adevărat. Ceea ce pot să spun şi să atrag atenţia: trebuie să încercăm să stăm la masa negocierilor şi să găsim soluţia cea mai bună atât pentru buna desfăşurare a activităţii cât şi pentru o posibilă creştere salarială, dacă va fi posibil", a punctat şeful STB.

El a atras însă atenţia că societatea se află în momentul de faţă în competiţie directă cu alţi operatori şi trebuie privit în ansamblu şi văzut care sunt costurile salariale la aceştia şi care sunt veniturile.

"Să ştiţi că prin Asociaţia de Transport Metropolitan Bucureşti-Ilfov preţul pe kilometru este acelaşi pentru toţi operatorii de transport. Ori, dacă nivelul salarial diferă s-ar putea să fie o problemă vizavi de eficienţa instituţiei", a subliniat Adrian Criţ.

Acesta a menţionat că dorinţa conducerii este păstrarea locurilor de muncă şi predictibilitate pentru angajaţi, dar şi, în măsura în care se poate, digitalizarea unei serii de procese, pentru că astfel se poate ajunge la creşterea salariilor.

"Digitalizând, eficientizând anumite procese noi putem să ajungem să creştem salariile. Şi acest lucru se poate, angajaţii noştri trebuie să înţeleagă că au toată susţinerea şi deschiderea noastră. Nu trebuie să pună presiune, pentru că toate lucrurile se pot realiza prin dialog. În continuare au toată deschiderea din partea noastră pentru discuţii cu privire la condiţiile de muncă şi vizavi de începerea negocierii contractului colectiv de muncă.(...) Cunoaşteţi că unul dintre lideri e consilier general, ar trebui să fie mai deschis, ar trebui să vină la negocieri, ar trebui să nu mai manipuleze, pentru că nu aşa se obţin majorări salariale. Majorările salariale se obţin în urma discuţiilor cu documentele pe masă", a mai afirmat directorul STB.

În ceea ce priveşte solicitarea sindicaliştilor privind revocarea sa din funcţia de director general, Criţ a semnalat că articolul 75, aliniatul 1 din contractul colectiv de muncă prevede că sindicatul reprezentativ nu poate solicita revocarea directorului general, aşa cum aliniatul 2 prevede că directorul general nu poate solicita revocarea liderilor de sindicat.

"Chiar aşa, nu mai ţinem seama de contractul colectiv de muncă valabil? (...) Nu cred că rolul sindicatului e acesta, să facă ordine în conducerea unei societăţi. Cred că ar trebui să fie mult mai implicat în drepturile angajaţilor, să vină să identifice, să sprijine managementul în a identifica soluţii pentru ca angajaţii să aibă un nivel de trai mai bun, condiţii de muncă mai bune şi chiar salarii mai bune. Fără chestiuni de genul acesta şi fără să pună în balanţă înteruperea serviciului de transport public. Nu ştiu dacă cineva şi-a pus în vedere faptul că o întrerupere a serviciului de transport public înseamnă penalităţi pentru societate. Cine plăteşte aceste penalităţi?", a mai punctat directorul general al STB.

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.

 

Foto: (c)  LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


 

"Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri", a afirmat preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut.

"Mai mult, după discuţiile avute acum o săptămână, când i-am cerut directorului general să spună care va fi creşterea de salarii fundamentată în proiectul de buget, şi despre care n-a spus nimic atunci, ieri am intrat în posesia proiectului de buget şi creşterea fondului de salarii este minus 1,64%. Deci ce inflaţie? Că bugetul de salarii e mai mic decât anul trecut. Dar la capitolul contracte de mandat, comisii, comitete şi ce mai e pe acolo, creşterea e de 18,94%, deci când e vorba de Consiliul de Administraţie şi de directorul general s-a putut, iar când e vorba de oameni nu se poate. Aşa vede el evoluţia şi relaţia cu forţa de muncă din cadrul societăţii. Şi asta lăsând la o parte faptul că a proferat ameninţări, a demis prin unităţi, i-a ameninţat pe oameni să nu participe la protest, aşa a incitat şi mai rău oamenii", a adăugat Vasile Petrariu.AGERPRES/(S-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 14-04-2025 21:33

Mehedinți: Microbuz căzut în Dunăre - Planul Roșu de intervenție a fost dezactivat

Autoritățile au dezactivat Planul Roșu de intervenție după ce microbuzul răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, a fost scos la mal și ancorat, iar șoferul - un cetățean bulgar a fost scos din interiorul autovehiculului, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți. De asemenea, căut

Social 14-04-2025 20:48

VIDEO Mehedinți: Microbuzul răsturnat în Dunăre a fost adus la mal, iar corpul șoferului a fost scos afară

Forțele de intervenție au reușit să aducă la mal autovehiculul care s-a răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, după ce a părăsit carosabilul, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți. De asemenea, șoferul care este un cetățean bulgar a fost scos din interiorul autovehiculului și

Social 14-04-2025 20:23

Mehedinți: Șoferul autovehiculului răsturnat în Dunăre este un cetățean bulgar; traficul rutier s-a reluat pe DN 6

Polițiștii au stabilit că șoferul autovehiculului care s-a răsturnat, luni, în Dunăre, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, pe drumul național DN 6, în județul Mehedinți, după ce a părăsit carosabilul la viaductul Bahna, este un cetățean bulgar care conducea o autoutilitară de transport marfă și era singur în mașină.

Social 14-04-2025 19:49

Olt: Plase de pescuit și pripon confiscate după controale privind respectarea prohibiției; 160 kg de pește, eliberat

Comisarii de mediu au ridicat din apele râului Olt 950 de metri de plasă de pescuit și 4.900 de metri de pripon, găsite în timpul unor controale efectuate de la începerea perioadei de prohibiție, a informat luni, Garda de Mediu - Comisariatul Județean Olt, într-un comunicat postat pe

Social 14-04-2025 19:47

Mehedinți: Microbuzul răsturnat în Dunăre - scafandrii au identificat autovehiculul și o victimă

Scafandrii care intervin pentru scoaterea microbuzului răsturnat în Dunăre, în județul Mehedinți, în urma unui accident rutier pe drumul național DN 6, au reușit să identifice autovehiculul și o victimă. Potrivit Centrului Infotrafic, pe DN 6, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova, județul Mehedinți, s-a produs un

Social 14-04-2025 19:15

Bacău: TIR din Bulgaria încărcat cu melasă, răsturnat la Fărăoani, pe DN 2; traficul este blocat

Un TIR înmatriculat în Bulgaria, care era încărcat cu melasă, s-a răsturnat, luni seara, pe drumul național DN2 (E85), în localitatea Fărăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. La sosirea pompierilor, șoferul se autoevacuase și a fost preluat de un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Jud

Social 14-04-2025 18:51

UPDATE Circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 a fost reluată

UPDATE ORA 19:30 Circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 a fost reluată după 85 de minute de blocaj, din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil Ressu cu Șoseaua Mihai Bravu, informează Societatea de Transport București (STB). Tramvaiele au fost blo

Social 14-04-2025 18:49

Olt: Bombă cu focosul activ, din Al Doilea Război Mondial, descoperită în timpul unor lucrări agricole

O bombă având focosul activ, ce ar putea proveni din Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită luni după amiaza de un bărbat care efectua lucrări agricole pe un teren din comuna Perieți, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Alin Băsășteanu. Acesta a precizat că ridicarea proiec

Social 14-04-2025 16:48

TPBI: Linia 42 se suspendă pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, de miercuri; va fi reînființată linia 642

Linia 42 se suspendă, de miercuri, pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare, urmând să fie reînființată linia 642, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Având în vedere începerea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Expoziț

Social 14-04-2025 16:33

VIDEO Mehedinți: Microbuz căzut în Dunăre, în zona Viaductului Ilovița; a fost activat Planul Roșu de Intervenție

Detașamentul de Pompieri Drobeta intervine la un accident rutier în județul Mehedinți, pe DE 70 - DN 6, în zona Viaductului Ilovița, unde un microbuz a căzut în fluviul Dunărea, însă nu este confirmat dacă vehiculul transporta pasageri, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți.

Social 14-04-2025 16:18

Fundația Friedrich Ebert: Numărul cazurilor de rujeolă la nivel european, în creștere în ultimul an; 85% - în România

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut, în perioada februarie 2024 - ianuarie 2025, la nivel european, iar România se află în centrul acestei tendințe, raportând 85% dintre cele înregistrate în regiune, arată ''Monitorul Social'', un proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Potrivi

Social 14-04-2025 16:06

IGSU: Peste 145.000 de misiuni ale pompierilor în primele 3 luni ale anului; 80% au fost la SMURD

Echipajele de pompieri au gestionat, în primele trei luni ale anului, peste 145.000 de misiuni, dintre care peste 80% (121.168) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență cu ajutorul SMURD. ''În aceeași perioadă, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 10.909 incendii și au desfășurat 13.101 acțiuni destinate prot

Social 14-04-2025 15:22

Tulcea: Gura Portiței se deschide oaspeților în luna iunie (GALERIE FOTO)

Gura Portiței va fi închisă în prima parte a sezonului turistic, pentru finalizarea unor lucrări de modernizare, dar operatorii turistici din comuna tulceană Jurilovca le oferă oaspeților care vor ajunge în perioada sărbătorilor pascale plimbări gratuite până la Marea Neagră. Administratorul stațiunii de pe malu

Administratie 14-04-2025 14:40

Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.

Social 14-04-2025 14:26

Trenurile de metrou vor circula în perioada sărbătorilor pascale și în timpul nopții

Trenurile de metrou vor circula pe toate magistralele, în perioada 18 - 21 aprilie, conform graficelor pentru zilele de weekend și sărbători legale, a anunțat, luni, Metrorex. Potrivit unui comunicat al companiei, în noaptea de Înviere, 19/20 aprilie, trenurile de metrou vor circula între orele 23:00 - 1:00 la un interv