Comunicat de presă - Asociația ESTE FILM
Competiția ESTE FILM Festival 2025: zece filme vor fi vizionate, dezbătute și premiate de juriu și, în premieră, de public
Unul dintre cele mai așteptate momente ale ESTE FILM Festival, care va avea loc în perioada 28 mai - 1 iunie 2025, la Sibiu, este secțiunea Competiție, ajunsă la cea de-a șasea ediție.
Experiența festivalului va căpăta în acest an o nouă dimensiune prin introducerea Premiului Publicului. Pe lângă vizionarea filmelor și sesiunile de întrebări și răspunsuri cu membrii echipelor de film, publicul cinefil va avea, în premieră, ocazia de a-și alege filmul favorit.
Cele zece scurtmetraje românești de ficțiune selectate de Iulia Blaga, jurnalist și educator de film, propun o incursiune în universuri personale și sociale diverse, prin voci emergente și perspective narative curajoase.
'Misiunea unui selecționer nu este doar aceea de a alege cele mai bune filme sau de a crea o listă eclectică. Un criteriu esențial a fost capacitatea cineaștilor de a spune altceva sau de a spune altfel decât s-a mai spus până acum', declară Iulia Blaga.
Filmele explorează teme relevante și curajoase, precum consecințele lipsei educației sexuale în rândul copiilor, căutarea maturității, conflicte și abuzuri în familie, întoarcerea istoriei și confruntarea cu trecutul, idile pe fundal de război.
Filmele din secțiunea Competiție vor putea fi vizionate în acest an la Teatrul Gong în două calupuri, în zilele de 29 și 30 mai, de la ora 19:00. După proiecția fiecărui calup de scurtmetraje vor avea loc discuții între realizatorii filmelor și public. Vor fi prezenți regizorii Andrei Redinciuc, Lehel Fazakas, Alina Berzunțeanu, Marius Papară, Maria Mitulescu, Mircea Cinteză, Marin Cumatrenco și Simona Borcea.
Joi, 29 mai vor fi proiectate 'Tot ce rămâne', regia Andrei Redinciuc - o femeie septuagenară ia decizia grea de a-și interna fiul cu dizabilități într-un centru de asistență; 'Mater noster', regia Lehel Fazakas - o mamă îl ajută pe fiul mai mic pentru piesa școlii, dar apariția fratelui mai mare adâncește conflictele nerezolvate din familie; 'Neliniște', regia Simona Deaconescu, co-regia Paul Negoescu - o fată de 11 ani dintr-un sat din Delta Dunării se confruntă cu prima menstruație și, din cauza lipsei educației sexuale, caută răspunsuri la prietenii săi într-un limbaj codat; 'Cu sânge rece', regia Marius Papară - un adolescent cere ajutorul fratelui mai mare într-o situație de viață și de moarte; 'Flori, fete și băieți', regia Simona Borcea - două surori se află la țară în vacanța de vară, iar una dintre ele caută să își dovedească maturitatea.
Al doilea calup de scurtmetraje va fi prezentat vineri, 30 mai: 'Aparatele fotografice nu înregistrează aceste lucruri', regia Alexandru Solomon - un documentarist filmează cu o cameră ascunsă un fost Securist, suspectându-l că l-a urmărit pe Arsenie Boca cu decenii în urmă, iar roata istoriei ia o turnură neașteptată; 'Dansează Regină', regia Maria Mitulescu - o tânără aflată în Vama Veche experimentează senzații pe care poate și le-ar reprima în viața diurnă; 'Apfelschuss', regia Mircea Cinteză - o mamă își îndeplinește sarcinile domestice, până când este adusă la limită de familia sa abuzivă; 'A(17)', regia Alina Berzunțeanu - regizoarea rememorează poetic un abuz sexual trăit în familie; 'Anul Trecut la Gara de Nord', regia Marin Cumatrenco - o scurtă idilă se înfiripă între un tânăr traducător care adăpostește pentru câteva zile două tinere mame ucrainence.
Decernarea premiilor va avea loc sâmbătă, 31 mai, ora 19:00, la Teatrul Gong. Cele zece scurtmetraje concurează pentru câștigarea trofeului ESTE FILM (realizat de Dan Albu) și a premiului în valoare de 2.500 de euro. Scurtmetrajul câștigător va fi desemnat de un juriu de profesioniști format din Miruna Berescu - producător de film și directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, Gabriel Spahiu - actor și profesor la UNATC, Bogdan Alecsandru - regizor de film, câștigător al Trofeului ESTE FILM Festival din 2024. O noutate importantă a secțiunii Competiție din acest an este introducerea Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, care va fi acordat pe baza voturilor spectatorilor pe parcursul festivalului.
Bilstein susține creativitatea cinematografică la ESTE FILM Festival 2025
'În calitate de partener de competiție al ESTE FILM Festival, compania thyssenkrupp Bilstein din Sibiu este onorată să susțină această platformă culturală unică, dedicată promovării filmului de autor și a cinematografiei autohtone, care în fiecare an ne dă ocazia de a descoperi voci noi și perspective inovatoare. În curând, Sibiul devine din nou un punct de întâlnire pentru iubitorii de film, profesioniști și publicul larg, care vor avea ocazia să vizioneze producții cinematografice deosebite, să participe la dezbateri și să interacționeze cu cineaști și pasionați. Bilstein susține cu mândrie acest festival, considerându-l o bună oportunitate de a investi în educația culturală a comunității și de a contribui la dezvoltarea unui mediu creativ. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim la festival și să sărbătorim împreună puterea filmului de a inspira, educa și uni oamenii', este mesajul transmis de reprezentanții companiei.
***
Programul festivalului este disponibil pe https://estefilm.ro/este-film-festival-program/. Biletele pot fi achiziționate de pe www.cinegold.ro/este și www.entertix.ro/g/963/este-film-festival.html.
ESTE FILM Festival ediția 9 este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.
Cu sprijinul: Ambasada Suediei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Forumul Cultural Austriac, LUX Audience Award, Parlamentul European, Universitatea 'Lucian Blaga' Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu, Biblioteca Județeană Astra.
Parteneri de tradiție: Groupama, Jaeggi Industries, Colt Technology Services, Marquardt, ifm.
Partener Competiție: Thyssenkrupp Bilstein.
Partener secțiune Best of Europe: Schaeffler.
Parteneri: Banca Transilvania, CINEGOLD, Teatrul Gong, Autonom, Hotel MyContinental, Restaurant Pasaj, Consomme Bistro, Simpa, Cărturești, A.L.E.G., Atelier Good Wood, Enjoy Art Studio, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Deli 11, Studio 36, Faust, Apa Tușnad, Promenada Mall.
Parteneri media: RockFM, Zile și Nopți, Goodtime magazine, Munteanu Recomandă, Cinefan, Liternet, Films in Frame.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].