logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

În lumea modei/Irina Schrotter: Trebuie răbdare, flexibilitate, soluţii pentru a reuşi să rezistăm; online-ul - colacul de salvare

Image

Designerul Irina Schrotter a dezvăluit, pentru AGERPRES, care au fost provocările pe care le-a întâmpinat în pandemie şi cum a trebuit să se reinventeze pentru a face faţă perioadei cu restricţii.
 

Foto: (c) Irina Schrotter / Arhivă personală 


Indiferent de timpurile trăite, creativitatea nu cunoaşte limite, aşa că Irina Schrotter a reuşit să lanseze o nouă linie de haine, iar anul acesta va organiza la Iaşi un festival al industriilor creative - Romanian Creative Week -, pentru a da un semnal că viaţa merge mai departe.

 

Foto: (c) Irina Schrotter / Arhivă personală


"Pentru noi provocarea a fost, evident, cea de a fi sănătoşi. La început nu am înţeles noi ca toată lumea ceea ce urmează şi am respectat indicaţiile date de autorităţi. Eu, prin firmele mele, am atât activitate de lohn, exportând majoritar în Italia, dar am şi producţia brandului propriu care avea pieţe de desfacere şi în străinătate. Eu exportam în ţări de pe patru continente şi România. Ca impact, instantaneu au căzut toate comenzile pe care le aveam pentru sezonul primăvară - vară pentru export. Toate au fost anulate. Am rămas practic fără munca depusă în peste 20 de ani de activitate, de târguri şi evenimente, de construit un brand care să funcţioneze pe mai multe pieţe'', a arătat designerul.

 

Foto: (c) Irina Schrotter / Arhivă personală


Din punctul de vedere al brandului personal, a trebuit să ne repoziţionăm, a continuat Irina Schrotter.

 

Foto: (c) Irina Schrotter / Arhivă personală


''Norocul nostru era că eram deja prezenţi în online de puţin timp, de vreun an de zile, şi am putut să ne concentrăm pe această zonă. Am investit foarte mult în imagine, în comunicare pe zona de online. Asta s-a întâmplat în special din luna mai 2020, când mi-a venit o idee şi mi-am spus: 'De ce au nevoie femeile în momentul ăsta? Au nevoie de ţinute în casă'. Şi atunci am lansat linia Homebody pe care am promovat-o masiv şi mi-a crescut cifra de afaceri în online de la o lună la alta, cu 400%. Practic, din punct de vedere al brandului meu, online-ul a fost colacul de salvare. Sigur, nu acoperă pierderile pe care le-am suferit pe pieţele externe, căderea magazinelor din offline nu o acoperă, dar deviza în perioada aceasta, pentru cei din industria textilă, este să supravieţuim. Nu se mai gândeşte nimeni la profit sau la alte lucruri. Să supravieţuim, să reuşim să ne plătim oamenii, să ajungem cu toţii la finalul acestei pandemii, iar atunci să stăm să vedem cum s-au modificat comportamentele de consum şi ce anume a schimbat această pandemie. În zona noastră de fashion, de modă, nu în producţia de masă, există o teorie care spune că o femeie, odată ce a coborât de pe tocuri şi a purtat un pantof sport chiar şi ziua, se urcă foarte greu înapoi pe tocuri. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă că impactul va fi important pe zona casual şi smart. Nu cred că femeile vor renunţa foarte uşor la pantoful sport, la încălţămintea comodă, ceea ce va amprenta puternic colecţiile care apar deja şi vor apărea în colecţiile următoare", ne-a spus Irina Schrotter.

Dacă în zona de fashion Irina Schrotter a trebuit să îşi adapteze colecţiile, în ceea ce priveşte lohn-ul aceasta admite că a avut norocul să lucreze pentru un client care face parte dintre "câştigătorii" pandemiei.

 

Foto: (c) Irina Schrotter / Arhivă personală


"Din punctul de vedere al lohn-ului, avem noroc că lucrăm pentru un brand foarte mare, care e un brand de lux apreciat la nivel mondial şi care face produse foarte mult pentru outdoor. E o segmentare. Depinde ce client ai. Dacă ai norocul să ai un client care face parte dintre 'câştigătorii' pandemiei, din punct de vedere economic, supravieţuieşti. Dacă nu, trebuie să găseşti soluţii alternative, eventual să pui lacăt pe uşă o perioadă şi să aştepţi vremuri mai bune, cu speranţa că îţi vei recupera o parte dintre colaboratori şi să o iei de la capăt. În zona noastră de modă, de fashion, ştiu, din păcate, designeri care mi-au povestit că s-au întors pe vremea când terminaseră facultatea. Deci, trebuiau să o ia de la zero. Practic, au pierdut tot ceea ce au construit, în special cei care aveau preponderent piaţă de desfacere externă", a povestit Irina Schrotter.

Dacă discutăm despre design vestimentar, din cauza pandemiei s-au pierdut pieţele de desfacere externă, iar asta reprezintă un foarte mare stres pentru cei care activează în domeniu, precizează aceasta.

 

Foto: (c) Irina Schrotter / Arhivă personală


"Ştim cu toţii că toată lumea în pandemie a stat pe reţelele de socializare pentru că era singurul contact rapid şi real pe care puteai să îl ai cu ceilalţi. Şi atunci, pentru noi cei care studiem tot ceea ce înseamnă street style, tot ce înseamnă tendinţe promovate de influenceri, de oameni obişnuiţi, pentru mine inspiraţia acolo a fost. M-am uitat să văd ce fac femeile, ce fac doamnele, la ce se uită, ce caută. De aici mi-a venit ideea acestei noi linii Homebody, definiţia ei fiind femeia să se simtă bine în casă şi să poată să iasă aşa cum e îmbrăcată la un supermarket sau să bea o cafea cu o prietenă sau să meargă în vizită la cineva fără să trebuiască să se schimbe. Până la urmă intraserăm cu toţii într-o asemenea rutină încât să trebuiască să te gândeşti că este complicat să te îmbraci să ieşi în oraş, la o adică pentru ce să ieşi pentru că nu te mai întâlneai cu nimeni. Eu am observat o schimbare mare în preferinţele consumatoarelor şi m-am adaptat la ea. Sigur, a trecut aproape un an, între timp aproape toate firmele, toţi designerii fac lucrul acesta. Aş putea spune că toate firmele s-au adaptat şi au creat colecţii pe nişa aceasta, pe nişa de stat în casă, pe leisure, pe confortabilitate, dar totuşi să ne simţim şi bine pentru că suntem femei şi nu vrem să ne uităm în oglindă şi să ne privim aşa cum ne degradăm. Pentru femei e important să se simtă bine, să zâmbească, să spună: 'chiar dacă stau în casă de o săptămână, de o lună sau două, totuşi rezist'. Sunt momente grele pe care le trecem cu toţii. Cred că fiecare industrie a făcut eforturi să sesizeze preferinţele consumatorilor, să se adapteze, şi, de ce nu, noi, cei din zona modei, să le facem o bucurie, să le aducem zâmbetul pe buze, să le renaştem speranţa. Cam asta e tema echipei mele care lucrează la colecţii şi cu care ne gândim cum să creăm colecţiile următoare", a punctat Irina Schrotter.

Aceasta a recunoscut că în perioada pandemiei a fost nevoie de răbdare, flexibilitate şi găsirea rapidă de soluţii pentru a rezista pe piaţă.

 

Foto: (c) Irina Schrotter / Arhivă personală


"În pandemie cel mai greu moment e un moment continuu, pentru că încheiem ziua cu o strategie stabilită şi, fără nicio exagerare, se întâmplă foarte des să ne începem ziua călcând pe o 'grenadă', metaforic vorbind. Se schimbă complet datele problemei, ne vin informaţii noi ori de la clienţii noştri externi, ori de la magazine, ori din online că s-a întâmplat ceva şi atunci ne întrebăm ce nu a fost bine, ce nu am făcut bine. E o perioadă de stres major continuu. Nu aş putea spune că a fost un moment mai complicat. Aş putea spune că trăim în altă perioadă, în alt secol în care informaţiile sunt instant, când ai de unde să te informezi, dacă vrei să te informezi. Nu aş putea spune că a fost vreun moment de panică. Nu. Dar a fost evident că se schimbă lumea, că se schimbă paradigma în care trăim şi lucrăm cu toţii, şi că trebuie răbdare, flexibilitate, soluţii pentru a reuşi să rezistăm. Cam asta este. Eu în continuare simt că este foarte greu'', a subliniat ea.
 

​​​​​​​

Foto: (c) Irina Schrotter ​​​​​​​/ Arhivă personală


Aceasta acuză o lipsă a dialogului cu autorităţile centrale.

''Din punct de vedere politic, Guvernul a reacţionat foarte repede, a venit cu măsuri care a sprijinit industria, economia, asta este indiscutabil şi toată lumea o recunoaşte, (...) dar încă suntem în aşteptarea banilor promişi prin măsurile M2. Banii pentru capitalul de lucru au fost achitaţi la două mii şi ceva de firme, dar restul de 16.000 de firme care au aplicat nu mai au nicio informaţie, nu mai ştiu ce se întâmplă. Acesta este un stres foarte mare şi dă dovadă de neseriozitate alarmantă pentru mediul de afaceri felul în care sunt tratate problemele noastre. Sigur, noi simţim că sunt lucruri pe care Guvernul ar fi putut să le facă mai bine. Cel mai tare ne plângem de o lipsă a dialogului. Ăsta e un exerciţiu pe care guvernanţii ar trebui să-l facă în permanenţă. Noi nu simţim, din păcate, lucrul acesta. Este o bilă neagră pentru Guvern şi cei care administrează statul român. Probabil că sunt tineri şi abia intraţi la butoanele statului român şi mai au nevoie de timp, dar pentru economie fiecare zi care trece fără ca guvernanţii să îşi respecte promisiunile făcute e foarte grea şi foarte stresantă", mai spune Schrotter.

Foto: (c) Irina Schrotter ​​​​​​​/ Arhivă personală


În ciuda dificultăţilor, Irina Schrotter este optimistă şi îşi doreşte ca în vară să aducă în atenţia publicului un nou concept hibrid, un festival al industriilor creative.
 

Foto: (c) Irina Schrotter ​​​​​​​/ Arhivă personală


"Anul acesta, proiectul la care lucrează atât echipa mea, cât şi toţi cei din zona industriilor creative este Romanian Creative Week, un eveniment pe care îl aveam programat anul trecut în mai, l-am reprogramat anul acesta la Iaşi, în perioada 2 - 6 iunie, un eveniment care urmează Romanian Fashion Week, un eveniment consacrat al Iaşiului, pe care l-am făcut timp de 12 ediţii la Iaşi şi pe care l-am gândit pe ideea fashion all friends tocmai cu scopul de a semnala faptul că am intrat într-o nouă etapă, o etapă în care inovaţia şi creativitatea sunt cele care pot face diferenţa. Ne-am gândit că un eveniment hibrid de acest gen ar fi bine-venit pentru oraşul nostru, pentru judeţ, pentru tinerii din ţară şi din regiune. Evenimentul se va desfăşura atât offline cât şi online, bineînţeles, respectând regulile comunicate de instituţiile statului. Organizăm acest eveniment pentru a da un semnal că viaţa merge mai departe, că suntem creativi şi flexibili şi reuşim să ne adaptăm şi unor situaţii foarte dificile şi foarte delicate pentru care nimeni nu este vinovat, dar cărora le putem face faţă. Credem că industriile creative sunt cele care pot face diferenţa în orice economie. Toţi cei din grupul de iniţiativă am decis că acesta e momentul cel mai bun şi trebuie să mergem mai departe", a mai afirmat Irina Schrotter. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita