logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Iacobdeal, cariera de piatră transformată în lac

Image

Cariera de piatră de la Iacobdeal de la finalul secolului al XIX-lea, exploatată de italienii veniţi în România să muncească, se transformă într-un loc turistic care îşi doreşte să rămână deschis vizitatorilor şi în timpul iernii.

Transformarea zonei într-o atracţie turistică a început în urmă cu doi ani prin accesarea fondurilor europene disponibile prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Munţii Măcinului-Dunărea Veche, proiectul, în valoare totală de 40.000 de euro, fiind realizat acum în proporţie de 80%, potrivit iniţiatoarei, Ana Ţăranu.

"A fost uşor să facem lucrurile, pentru că le-am făcut cu drag. Ne-a fost foarte greu să obţinem autorizaţiile, pentru că termenele noastre legale sunt mari. Îţi trebuie 30 de zile pentru una, 30 de zile pentru alta şi am ajuns să obţinem autorizaţia de construire după un an şi jumătate de la semnarea contractului, iar lucrul acesta ne-a întârziat foarte mult", a declarat, pentru AGERPRES, Ana Ţăranu.

Până acum, s-au construit câteva foişoare în care turiştii se pot ascunde de soare şi s-au finalizat reţeaua de apă menajeră şi toaletele. Urmează să se amenajeze zona de camping care va avea 24 de locuri.

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES 


 

"Proiectul este realizat în proporţie de 80%. Am depus dosare de avizare pentru mediu şi la Direcţia de Sănătate Publică. Cei de la Turism au venit şi au văzut despre ce este vorba. În noiembrie, sperăm să depunem ultima cerere de rambursare. Vrem să impunem şi o taxă modică de vizitare. Urmează să plantăm copaci şi să punem gazon", a mai spus Ţăranu.

Un al doilea proiect care se dezvoltă pe malul lacului este realizat prin Grupul Local pentru Pescărie Durabilă (Fisheries Local Action Group - FLAG) Dunărea Veche - Braţul Măcin, are drept obiectiv realizarea unor investiţii în prepararea şi vânzarea produselor de peşte şi are un buget total de aproximativ 52.000 de euro.

"Am cumpărat un magazin mobil, o maşină de două tone, special făcută să vândă produse din peşte şi peşte proaspăt în diferite localităţi. Ne-am gândit ca peştele să poată fi vândut ca fast-food. Am mai avut un magazin mobil, o maşină mai veche, mai puţin performantă. La acest proiect a fost dificil faptul că am făcut două achiziţii separate, cea a autovehiculului şi cea a utilajelor din el, şi a fost nevoie de foarte multă atenţie pentru ca cele două investiţii să devină una singură", a mai menţionat Ana Ţăranu, originară din comuna Turcoaia.

Teoretic, proiectul european s-a încheiat, însă food-truck-ul care se află acum staţionat pe malul lacului Iacobdeal urmează să obţină şi autorizaţiile de funcţionare din partea autorităţilor statului român, aşa încât el nu este deocamdată funcţional.

"Avem pe cineva cu o reţetă deosebită, dar deocamdată trebuie să rămână secretă. Pentru food-truck, ne gândim la nişte produse speciale, încă suntem în perioada în care căutăm idei. Vrem să fie ceva deosebit. Încă nu ştim când va fi deschis. Totul depinde de autorizaţii. Vara va trece şi încercăm să facem locul atractiv şi pe timpul iernii. Sperăm să avem în curând o terasă închisă. Lacul arată frumos şi iarna, iar oamenii vin. Noi trebuie să găsim o modalitate în care să avem şi o zonă încălzită", a menţionat Ana Ţăranu.

Situat în apropiere de drumul naţional care leagă judeţul Constanţa de trecerea Dunării cu bacul dintre localităţile Smârdan şi Brăila, lacul Iacobdeal este preferat de cei care vor câteva instantanee într-un cadru deosebit, dar şi de cei care vor să scape de arşiţa soarelui.

"Am mai fost aici de vreo câteva ori. Îmi place priveliştea şi poţi face o mulţime de fotografii interesante. În plus, apa lacului e foarte bună de scăldat. Mai bine aici, decât în alte parte", a declarat Florina, o adolescentă venită la scăldat cu prietenii la Iacobdeal.

Actualul lac a fost o carieră de piatră, iar Victor Iancu, în vârstă de 83 de ani, născut în satul Greci, nepot al unui pietrar italian venit în România să muncească la cariera din Iacobdeal, spune că, la sfârşitul secolului al XIX-lea, nimeni nu se gândea că locul din care se exploata granit va deveni un lac.

"Mama îmi povestea că în colonia de la Iacobdeal a fost şi o sală de spectacole, se făcea şcoală acolo, oamenii aveau case, e drept, nu foarte rezistente, dar era o localitate la Iacobdeal. Unde este actualul lac era carieră, se scotea piatră din ea", a declarat Victor Iancu.

La fosta carieră Iacobdeal, el mergea în timpul vacanţelor şcolare să-i ducă tatălui pachetul cu mâncare şi a văzut cum erau sparte blocurile mari de piatră.

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES 


 

"În vacanţe, mama îmi dădea sufertaşul cu mâncare şi mergeam cinci sau şase kilometri la tata. Îmi amintesc că, după o explozie, a rămas un bloc foarte mare de piatră, tata s-a învârtit două sau trei ore în jurul blocului, s-a urcat pe el, până când a găsit nervul. Cu o bucată de şpiţ de 4-5 centimetri, conic, a făcut o gaură mică, a băgat poncetul şi cu un baros de 15-20 de kilograme a lovit, iar piatra s-a desfăcut în zona superioară. Apoi, a început să împartă blocul în bucăţi de 10-15 centimetri. Studiau foarte mult înainte să taie piatra", a mai spus Victor Iancu.

Lacul Iacobdeal s-a format după o derocare, iar unii localnici susţin că pe fundul lui se mai află încă vagonete de piatră care nu au putut fi scoase din cauza apei care a acoperit totul.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, Ana a fost cerută de soţie pe malul lacului, apoi familia Ţăranu a concesionat zona pentru o perioadă de 49 de ani. Acum, lacul este supravegheat şi de fiul lor, Liviu Ţăranu, salvamar.

"Fiecare intră în lac pe răspunderea lui. Noi îi supraveghem pe turişti, suntem pregătiţi tot timpul să intervenim, dar momentan scăldatul este interzis", a afirmat Liviu Ţăranu.

Multă lume intră însă în apă. Alte persoane sunt la plajă sau la terasă, iar şi mai puţini sunt cei care admiră peisajul Munţilor Măcinului care se află la câţiva kilometri depărtare.

"Turismul este singura alternativă pentru această zonă a judeţului Tulcea. În primele sesiuni, a fost un pic mai greu, pentru că lumea nu înţelegea despre ce este vorba, dar la ultimele sesiuni de finanţare, oamenii au început să fie foarte interesaţi de măsurile noastre, mai ales că au văzut şi proiectele realizate", a declarat directoarea GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche şi a FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin, Ana Maria Cazacu.

Prin GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche, un parteneriat public-privat, înfiinţat în august 2016, autorităţi, persoane fizice şi juridice din 16 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea, care nu pot avea acces la suma de 1,1 miliarde de euro alocată prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării, pot primi finanţări nerambursabile în valoare totală de 2,3 milioane de euro.

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES 


 

FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin funcţionează din anul 2017, se adresează populaţiei din comunele Dăeni, Ostrov, Peceneaga, Cerna, Horia, Hamcearca, Turcoaia, Carcaliu şi Smârdan, precum şi celei a oraşului Măcin şi, în baza unei Strategii de dezvoltare, a obţinut o finanţare totală de 1,98 milioane de euro. Din această sumă atrasă prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), 1,6 milioane de euro reprezintă bugetul alocat pentru implementarea măsurilor prevăzute în Strategia de dezvoltare locală a comunităţilor vizate.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi dintre aceştia. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 22-02-2025 20:24

ANPDCA: Verificări în urma imaginilor cu părinți care țin în zăpadă copii îmbrăcați sumar

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a anunțat, sâmbătă, că va cere verificări în urma imaginilor din mediul online cu părinți care țin în zăpadă copii îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați. 'Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție își

Social 22-02-2025 20:11

Olt: Un transportor militar blindat, condus de o tânără portugheză, a lovit un stâlp de beton pe DN 64, în Găneasa

Polițiștii din Olt fac cercetări după ce, sâmbătă, un transportor militat blindat condus de către o tânără de 21 de ani, cetățean portughez, ar fi intrat în coliziune cu un stâlp de beton de pe marginea părții carosabile pe DN 64, în localitatea Găneasa. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, &ici

Social 22-02-2025 16:21

Jandarmeria București: Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, conduse la secția de poliție

Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, pe timpul desfășurării adunării publice din Piața Constituției, au fost conduse la secția de poliție, informează, s&

Social 22-02-2025 15:43

Brigada Rutieră: Accident pe Șoseaua București-Măgurele; doi pietoni în vârstă de 14 ani - răniți

Doi pietoni, ambii în vârstă de 14 ani, au fost răniți, sâmbătă, în jurul orei 12:40, în urma producerii unui accident de circulație pe Șoseaua București-Măgurele, informează Brigada Rutieră București. Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, din primele date, conducătoarea unui autovehicul, în vârstă de 51 de ani,

Social 22-02-2025 13:37

Cluj: O femeie a murit și trei tineri au fost răniți într-un accident rutier la Câmpia Turzii

O femeie în vârstă de 29 de ani a murit, iar alți trei tineri, cu vârste de 17, 19 și 21 de ani, au fost răniți în urma unui accident rutier care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Câmpia Turzii, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'La data de 21 februarie a.c.,

Social 22-02-2025 12:34

UPDATE Jandarmerie: Persoană cu un spray iritant-lacrimogen, depistată la adunarea din Piața Constituției

Jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa un spray iritant-lacrimogen la adunarea publică din Piața Constituției, fiind întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală. 'Pe timpul afluirii participanților la adunarea publică din Piața Constituției, în jurul orei 11:30, jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa

Social 22-02-2025 11:57

IGPR dezminte informațiile potrivit cărora Poliția nu ar permite deplasarea către Capitală a autocarelor cu protestatari

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a dezmințit, sâmbătă, informațiile vehiculate în spațiul public, la un post de televiziune, potrivit cărora Poliția ar face filtre și nu permite deplasarea către Capitală a autocarelor în care se află protestatari, calificându-le drept false. 'Având în vedere informaț

Social 22-02-2025 11:20

Jandarmeria Română: Informația potrivit căreia jandarmii legitimează protestatarii pentru intimidare - falsă

Jandarmeria Română a infirmat, sâmbătă, informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că jandarmii legitimează persoanele care doresc să participe la protestul din Piața Constituției, cu scopul de a le intimida, calificându-le drept false. 'În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, referitoar

Social 22-02-2025 11:02

UPDATE Iași: Cauza accidentului de la Cârlig - șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat într-un cap de pod

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași transmit că, din primele cercetări privind accidentul rutier produs noaptea trecută în care a murit un adolescent de 14 ani, a rezultat că șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un cap de pod aflat pe sensul opus de mers. Purtătorul de cuvânt al IPJ Iași,

Social 22-02-2025 10:43

Jandarmeria și Poliția din București fac apel la respectarea ordinii publice la manifestațiile de sâmbătă

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei și Poliției Municipiului București făcut un apel, sâmbătă, în contextul anunțatelor manifestații din cursul acestei zile, la respectarea de către organizatori și participanți a locurilor de desfășurare și a traseelor de deplasare asumate în cadrul comisiei de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Municipiulu

Social 22-02-2025 10:00

REPORTAJ/Mureș: Ultimul 'verșuitor' din Deleni a plecat fără vers

Ultimul 'verșuitor' din satul Deleni, comuna Băgaciu, cantorul Victor Bogdan, cel care a scris sute de versuri pentru localnicii decedați timp de 50 de ani, prin care provoca hohote de plâns și lacrimi mai amare decât cele stoarse de bocitoare atunci când își recita și cânta propria creație la înmormântări, a plecat fără ca c

Social 21-02-2025 22:44

Ambulanță implicată într-un accident în municipiul Suceava

O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism. 'Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și

Administratie 21-02-2025 19:12

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire și sprijinirea persoanelor fără adăpost

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire, verificarea îndeplinirii obligațiilor agenților economici și locatarilor de a îndepărta zăpada și sprijinirea persoanelor fără adăpost. Lucian Judele, administrator public al Municipiului București, a anunțat că în acest weekend va merge pe teren pentru a verifica p

Social 21-02-2025 18:14

Roxana Mînzatu: Nu ești un model pentru că ai o funcție publică; eu învăț de la oamenii din jurul meu

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu a afirmat vineri, la Brașov, unde a avut o întâlnire cu studenții, că nu crede în modele și că, personal, a învățat și învață de la oamenii din jurul ei. 'Eu nu cred că sunt un model și am mai spus-o: nu cred în modele. Eu nu am avut un

Social 21-02-2025 17:38

Hunedoara: Ursul Baloo, mascota stațiunii Straja, sărbătorit la împlinirea a 25 de ani

Ursul Baloo, mascota stațiunii Straja din Valea Jiului, va fi sărbătorit sâmbătă, la împlinirea vârstei de 25 de ani, în cadrul unui eveniment care include o competiție sportivă dedicată copiilor, urmată de un moment în care ursul va primi un tort special din fructe și miere, iar turiștii prezenți îi vor putea cânta 'La m