În transportul feroviar se va promova vânzarea on-line a biletelor, pe perioada stării de alertă

Purtarea măştii va fi obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor şi pe toată durata călătoriei iar şeful de tren/conductorul are obligaţia doar să vizualizeze biletul de călători, fără să-l atingă, potrivit regulilor în domeniul transportului feroviar stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii.
În tren este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona barului.
Garniturile de tren vor fi salubrizate şi igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă, lucrătorii din transportul feroviar vor trebui să fie dotaţi cu măşti şi mănuşi, se va promova vânzarea on-line a biletelor şi se vor utiliza cu prioritate biletele electronice.
Operatorii feroviari vor pune în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung parcurs şi pentru cele regionale acolo unde este tehnic posibil şi eficient din punct de vedere economic.
De asemenea, aceştia vor stabili şi aduce la cunoştinţa publicului măsurile organizatorice impuse de specificul activităţii şi de zona de desfăşurare a sa.
În gări, vor fi montate dozatoare cu biocid în punctele de acces iar zonele de preluare a călătorilor (staţii de taxi, parcări) vor fi amplasate faţă de zona de acces/ieşire la o distanţă care să nu determine aglomerarea de persoane.
În cazul staţiilor de cale ferată cu mai multe zone de acces, fiecare zonă va fi utilizată doar pentru unul dintre fluxuri, fie de intrare, fie de ieşire din gară.
Vor fi deschise doar spaţiile comerciale care vând produse ambalate situate pe spaţiul gării care au zona de acces din afara staţiei de cale ferată. Spaţiile comerciale vor avea obligaţia de a lua măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în interiorul lor.
"Se interzice deschiderea restaurantelor/ teraselor", precizează Ministerul Transporturilor.
Fluxurile de îmbarcare/debarcare vor fi distincte şi vor fi semnalizate de la intrarea în gară până pe peron (cu separatoare sau benzi aplicate pe suprafaţa gării) iar la casele de bilete se va merge pe principiul un ghişeu deschis unul închis, dacă poziţionarea ghişeelor nu permite din construcţie asigurarea distanţei sociale, iar fluxurile de acces la ghişeu/plecare de la ghişeu vor fi marcate cu separatoare.
Vor fi prevăzute fluxuri de acces/plecare şi la ghişeele de informaţii sau la zonele de depunere a bagajelor şi periodic vor fi făcute anunţuri semnalizate distinct cu sfaturile necesare referitoare la noul coronavirus.
Pe fiecare flux din gară se vor monta jos stickere care să atenţioneze cu privire la distanţa minimă ce trebuie respectată.
În spaţiul gării (inclusiv toaletele publice) se vor face periodic acţiuni de dezinfecţie iar în zonele intens circulate, operaţiunile de dezinfecţie se vor face la minim 4 ore.
Pe scaunele existente în gară se va semnaliza prin aplicarea de stickere locurile unde se pot aşeza persoanele (de preferat un loc ocupat unul liber).
Pe peron se va permite accesul doar al persoanelor ce prezintă biletul sau dovada electronică a achiziţionării acestuia. În cazul în care sunt persoane care trebuie ajutate pentru îmbarcare, aceştia vor anunţa reprezentantul operatorului de transport feroviar care va stabili modul de acordare a asistenţei pentru persoanele respective.
Pentru staţiile cu mai multe peroane comune se va evita alocarea acestora pentru 2 trenuri (indiferent că pleacă sau sosesc în gara) în acelaşi interval de timp, pentru a evita aglomerarea.
Pentru fiecare peron se va stabili o zonă destinată persoanelor care aşteaptă călătorii care sosesc cu trenul. În cazul în care nu poate fi stabilită o astfel de zonă aşteptarea călătorilor se va face în exteriorul gării.
Ordinul comun al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor şi al ministrului sănătăţii nr. 984/829/15.05.2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.
Prevederile actului normativ stabilesc, pe durata stării de alertă, o serie de obligaţii în sarcina operatorilor economici care administrează infrastructura de transport. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent
Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic
Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome
Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință
Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie
Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită
Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac
'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități
Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par
Bihor: Colecta de Paști a Băncii pentru Alimente Oradea, în 91 de magazine din patru județe
Banca pentru Alimente Oradea desfășoară, în perioada 4 - 6 aprilie, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, sub mesajul 'Împreună hrănim speranța', în 91 de magazine ale partenerilor săi, un număr record în cei cinci ani de la înființare. 'Aceste colecte