Harghita: Ziua Prieteniei, un proiect care marchează dorinţa comunităţii româneşti de deschidere către cea maghiară
O expoziţie de costume populare româneşti şi maghiare, dar şi o expoziţie de desene realizate de elevi din judeţ, având ca temă pacea şi prietenia, au fost prezentate luni seara, la Casa de Cultură din Miercurea Ciuc, în cadrul unui eveniment de încheiere a proiectului "Ziua Prieteniei", care şi-a dorit să arate dorinţa de deschidere a comunităţii româneşti din oraş către comunitatea maghiară.
Proiectul a fost derulat de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Asociaţia Club Lions Miercurea Ciuc, fiind cofinanţat de Consiliul Judeţean Harghita.
În cadrul proiectului s-a derulat şi un concurs de desene, intitulat "Afişe pentru pace", la care au participat elevi din judeţ, desenul câştigător urmând să participe la faza naţională a concursului.
La evenimentul de luni seara au putut fi admirate şi mai multe costume populate româneşti şi maghiare, chiar dacă reprezentanţii acestei comunităţi nu au fost prezenţi.
"Ne-am dorit să facem Ziua Prieteniei, pentru a marca în comunitate dorinţa noastră de deschidere pentru comunitatea maghiară. Ne pare foarte rău că niciuna dintre şcolile maghiare la care am transmis invitaţii, prin Inspectoratul Şcolar, nu a participat la concurs, dar noi am încercat să suplinim, prin a pune în expoziţia pe care am organizat-o şi costume populare maghiare. Pentru că trăim într-o comunitatea în care multiculturalismul şi relaţia interetnică nu pot fi negate, e necesară, trebuie să înţelegem că dacă nu vom reuşi să comunicăm între noi şi dacă nu vom şti să fim prieteni, nu avem şanse să o ducem bine, interesul e să meargă bine pentru toată lumea", a declarat pentru AGERPRES preşedinta ASCA Harghita, Adriana Teslovan.
La faţa locului a fost deschisă şi o "carte a prieteniei" în care copiii prezenţi au scris mesaje de prietenie, unul dintre ei arătând că "oamenii sunt singuri întrucât construiesc ziduri, nu poduri".
Referitor la acest mesaj, Adriana Teslovan a spus că de 10 ani se încearcă dărâmarea zidurilor dintre comunitatea românească şi cea maghiară, punctând faptul că membrii comunităţii româneşti nu doresc să fie izolaţi şi că i-a invitat pe reprezentanţii comunităţii maghiare la toate acţiunile asociaţiei, fără ca invitaţiile să fie onorate.
La rândul său, coordonatoarea Grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc, Alexandra Ţifrea, a afirmat că acest eveniment este o mână întinsă către comunitatea maghiară, iar costumele expuse, indiferent de etnie, exprimă sufletul celui care le poartă şi iubirea faţă de valorile tradiţionale.
"Am încercat, prin Ziua Prieteniei, să întindem o mână către concetăţenii noştri din comunitate, pentru că nu contează dacă suntem români sau maghiari, practic, toţi aparţinem acestei comunităţi. Şi cred că un mesaj de prietenie pe care-l transmitem noi astăzi este important şi nu poate să ne ducă decât spre lucruri frumoase şi aşa putem să construim lucruri frumoase împreună. Dar trebuie să ne depăşim un pic zona de confort, să venim la activităţi, să participăm la activităţi şi să avem deschidere şi faţă de ceilalţi din comunitatea românească şi faţă de concetăţenii de naţionalitate maghiară. La Grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc noi ne-am axat pe promovarea valorilor şi tradiţiilor româneşti, dar, în acelaşi timp, respectăm şi portul popular maghiar, de aceea ne-am gândit că aducând costume naţionale româneşti şi costume naţionale maghiare, cumva arătăm că nu există o diferenţă foarte mare: frumoase sunt toate şi toate reprezintă sufletul celor care le poartă, iubirea lor faţă de frumos şi faţă de valorile tradiţionale", a subliniat Alexandra Ţifrea.
La eveniment a participat şi inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu, care consideră că şcolile cu predare în limba maghiară nu au participat la concursul de desene întrucât este o perioadă foarte încărcată şi a precizat că Inspectoratul Şcolar sprijină astfel de evenimente, care promovează prietenia şi înţelegerea.
"Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita este partener în fiecare an la această activitate şi o sprijină, pentru că doar împreună, indiferent din ce şcoală venim, unii lângă alţii, putem forma o comunitate frumoasă. Prietenia este o floare rară, care trebuie udată în fiecare zi, pentru că această prietenie trebuie să fie sinceră şi dezinteresată. (...) Ne-am dorit să fie o activitate interetnică, la care să participe copii atât de la secţia română, cât şi de la secţia maghiară, probabil că a fost o problemă în sensul că toată lumea a fost foarte ocupată în această perioadă. Nu aş lua-o ca pe un refuz, pentru că am avut în anul trecut copii din şcolile de limba maghiară, care au primit chiar locul I şi au mers la faza pe ţară", a explicat Cristinel Glodeanu.
La rândul său, consilierul judeţean PNL Ion Proca i-a îndemnat pe elevii prezenţi să comunice onest, cu inimile deschise.
"Comunicarea între oameni, în general, este dificilă, dar când vorbim de problema comunicării interetnice, aici se adaugă, de multe ori, bariere. Pentru că trebuie să vorbim despre multiculturalism, despre interculturalism, mai ales trebuie să vorbim despre celălalt, despre cel cu care vrem sau nu să dialogăm. Pentru că prezenţa celuilalt aduce şi bucurie, dar aduce de multe ori şi îngrijorări. Trebuie să învăţăm să comunicăm onest, că o facem prin artă, că o facem verbal, important este să fim cu ochii înainte şi cu inimile largi deschise. (...) Nimic nu e mai frumos pe lumea asta decât să oferi exemple de bună înţelegere şi este unul dintre interesele mari şi principale ale acestei activităţi", a spus Ion Proca.
Evenimentul s-a încheiat cu lansarea unor baloane, de la balconul Casei de Cultură, reprezentând "un mesaj de pace, de dorinţă de comunicare, de înţelegere, de dorinţă de mai bine". AGERPRES (AS-A-autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Apărării anunță licitație pentru 48 de adăposturi dislocabile destinate aeronavelor militare
Ministerul Apărării Naționale anunță licitație pentru 48 de adăposturi dislocabile cu rol de a asigura adăpostirea temporară pentru aeronave militare de luptă cu aripă fixă. Acordul-cadru are o durată de trei ani și o valoare totală estimată de 272.000.000 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 13 februarie. Un numă
Maramureș: Întâlnirile directe cu cetățenii, singura modalitate de a indentifica problemele orașului, susține primarul Dăncuș
Singura modalitate de a identifica problemele comunității constă în dialogul direct și întâlnirile cu cetățenii, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Avem frecvent ședințe ale Consiliului Local, avem o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă în cartierel
Maramureș: Material antiderapant împrăștiat pe două segmente de drum național; 55 de centimetri, zăpada căzută în Munții Rodnei
Peste 100 de tone de material antiderapant au fost împrăștiate pe două tronsoane de drum național care traversează Munții Gutâi și Munții Rodnei pentru a combate poleiul, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă. 'Angajații Secției de Drumuri Naționale au acționat cu patru utilaje și a
UPDATE Trenurile și-au reluat circulația între stațiile Gherla și Dej Călători
Traficul feroviar a fost reluat la ora 09:00, pe firul I între stațiile Gherla și Dej Călători, după accidentul produs la trecerea la nivel cu calea ferată de la km 36+050, iar cele două trenuri staționate temporar au fost reînscrise în circulație, a anun
Harghita: Pagube de peste 500.000 de lei produse de incendiul de la atelierul auto din Odorheiu Secuiesc
Incendiul care a cuprins, marți seara, un atelier auto din municipiul Odorheiu Secuiesc a făcut pagube de peste 500.000 de lei, pompierii luptând timp de patru ore să stingă focul care risca să se extindă, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'La sosirea echipajelor de intervenție,
ANM: Ceață densă în zeci de localități din județele Arad și Timiș, miercuri dimineața
Meteorologii au emis miercuri dimineața o atenționare nowcasting Cod galben de ceață densă în localități din județele Arad și Timiș, valabilă în următoarele ore. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până la ora 9:00, în zeci de localități din zona joasă a județelor Arad și Timiș se va semnala local ceață,
Ziua Culturii Naționale/Federația Națională 'CulturMedia' protestează cu banderole albe, de la ora 11,00
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă 'CulturMedia' protestează, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, cu banderole albe, de la ora 11,00, pentru a atrage atenția asupra subfinanțării din Cultură și inechităților salariale la care sunt supuși angajații din muzee, biblioteci și centre culturale. 'În această z
Harghita: Incendiu la un atelier auto din Odorheiu Secuiesc; suprafața afectată, aproximativ 300 mp
Pompierii militari și civili au intervenit, marți seara, pentru stingerea unui incendiu puternic care a cuprins un atelier auto din municipiul Odorheiu Secuiesc, intervenția fiind una dificilă din cauza pericolului de extindere. Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a informat că la fața locului acționează trei echipaje d
Giurgiu: Traficul pe Podul Prieteniei se desfășoară pe o singură bandă, după reluarea lucrărilor de reparații pe partea bulgară
Traficul pe Podul Prieteniei care face legătura între Giurgiu și Ruse, Bulgaria, se desfășoară pe o singură bandă, în sistem semaforizat, după ce partea bulgară a reluat lucrările de reparații la pod. 'Pe partea bulgară a Podului Prieteniei se lucrează, astfel încât circulația pe pod se desfășoară pe o singură bandă
Cseke Attila: Nu am nicio problemă de a propune măsuri ca în 2021, când am desființat inspectoratele regionale de stat în construcții
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a afirmat, marți, la Ploiești, că primele măsuri de eficientizare a administrației publice trebuie să vină de la nivel central, punctând că nu are o problemă să propună măsuri de eficientizare similare celor din 2021, când a desființat inspectoratele regionale de stat în cons
Cseke Attila: Suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului; vom elimina această avizare în cascadă
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a afirmat, marți, la Ploiești, că procedura de adoptare a Codului urbanismului este în derulare, urmând să fie eliminată avizarea 'în cascadă'. 'Noi suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului. (...) Noi, prin acest Cod al
Nicușor Dan: 8.000 de chestionare aplicate liceenilor, în vederea prevenirii consumului de droguri; ar putea fi edificat un centru
Un număr de 8.000 de chestionare au fost aplicate în 62 de licee și colegii bucureștene, pentru a identifica factorii care contribuie la prevenirea consumului de substanțe în rândul tinerilor, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. Rezultatele raportului urmează să fie aduse la cunoștința instituțiilor cu responsabilități &i
Bacău: Aeroportul Internațional ''George Enescu'', loc fruntaș în Europa anul trecut la restabilirea conectivității aeriene
Aeroportul Internațional 'George Enescu' Bacău s-a situat, anul trecut, pe locul al doilea în Europa între aeroporturile cu trafic de până în un milion de pasageri, în privința 'restabilirii conectivității aeriene', a declarat, marți, președintele Consiliului Județean (CJ), Cristina Breahnă-Pravăț.
Cseke Attila: Programul de construire a creșelor - prioritate absolută în 2025; nu vor fi probleme de finanțare
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Ploiești, că programul guvernamental de construire a creșelor este o prioritate absolută a acestui an, dând asigurări că nu vor exista probleme legate de finanțarea lucrărilor. 'Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării și al Guve
RECTIFICARE Mureș: DGASPC, o nouă amendă de 32.000 de lei din partea Direcției de Sănătate Publică
În știrea cu titlul 'Mureș: DGASPC, o nouă amendă de 60.000 lei din partea Direcției de Sănătate Publică'', difuzată marți, la ora 16,00, pe fluxurile Social, Transilvania şi www.agerpres.ro, în titlu, primul și al doilea paragraf al textului, în loc de '60.000 de lei ' se va citi core