Nicușor Dan: 8.000 de chestionare aplicate liceenilor, în vederea prevenirii consumului de droguri; ar putea fi edificat un centru
Un număr de 8.000 de chestionare au fost aplicate în 62 de licee și colegii bucureștene, pentru a identifica factorii care contribuie la prevenirea consumului de substanțe în rândul tinerilor, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Rezultatele raportului urmează să fie aduse la cunoștința instituțiilor cu responsabilități în domeniu și a publicului larg, în primăvară, scrie edilul general, marți, pe Facebook.
'Așa cum bucureștenii au decis prin referendum, anul acesta pregătim o serie de programe de combatere și prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. Ne vom inspira după modelul islandez, această țară nordică având rezultate semnificative în acest domeniu. Trebuie să acționăm pe mai multe paliere, de la programe care încurajează activitățile în familie și până la programe prin care copiii să facă mai mult sport în școli. Astfel, deja am început, din luna octombrie, să aplicăm în liceele bucureștene un chestionar prin care ne propunem să identificăm factorii de risc și factorii care contribuie la prevenirea consumului de substanțe în rândul tinerilor noștri', precizează Nicușor Dan.
Chestionarele au fost aplicate în școli care au încheiat un parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). Pe baza acestor chestionare va fi întocmit, în următoarele luni, un raport la nivelul Capitalei, care va reflecta situația actuală și ce este de făcut.
'Intenționăm ca acest raport să fie adus atât la cunoștința instituțiilor cu responsabilități în domeniu, cât și a publicului larg, chiar în primăvara aceasta, în cadrul unei conferințe la care vor fi invitați să participe și partenerii islandezi. De asemenea, fiecare unitate de învățământ participantă va primi un raport individual, pentru a vedea care este situația propriilor elevi în raport cu media din București. Ulterior, pe baza acestor rapoarte individuale se va putea acționa punctual, la nivel de liceu/colegiu', explică Nicușor Dan.
Municipalitatea analizează și posibilitatea construirii unei unități medicale destinată persoanelor dependente, unde acestea să poată beneficia de tratamente adecvate și consiliere psihologică.
'Acest centru se poate edifica pe spațiile care aparțin unor spitale pe care le avem în administrare, cum ar fi spitalul Colentina sau Obregia', mai scrie primarul Capitalei.
În februarie 2024, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre privind realizarea unei cercetări în rândul tinerilor pe tema consumului de substanțe. Organizația islandeze Planet Youth furnizează servicii de consultanță privind colectarea și prelucrarea datelor despre tineri. Costul total al acestor servicii se ridică la 23.100 de euro, prevedea hotărârea CGMB.
Potrivit referatului de aprobare, cercetătorii islandezi au observat încă din anii '90 că există o serie de factori sociali care pot influența probabilitatea apariției unor comportamente de risc. Pe baza literaturii de specialitate și a activității de cercetare desfășurate în Islanda, s-a recurs la o abordare comunitară pentru a descuraja consumul de substanțe în rândul adolescenților. Modelul islandez se axează pe prevenirea primară, care vizează identificarea factorilor de risc și a celor de protecție la nivelul fiecărei comunități. Totodată, nu sunt colectați doar indicatori privind consumul de substanțe, ci și indicatori legați de nivelul de sănătate, anxietate, simptome ale depresiei, sănătate fizică, activități de petrecere a timpului liber, rețele ale comunității locale, evenimente negative de viață, relația cu familia și anturajul, aspecte economice și psihologice.
'Ceea ce a început inițial sub denumirea Youth Iceland (Tineri în Islanda) s-a extins în Europa sub denumirea Tineri în Europa (Youth in Europe), s-a dezvoltat ulterior la nivel internațional, motiv pentru care denumirea acestuia s-a modificat, începând cu anul 2018, în Planet Youth', conform sursei citate. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an
Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal
Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie
Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim
Bihor: Întâlnire interinstituțională la Primăria Oradea privind soluții pentru limitarea impactului castorilor
Reprezentanții mai multor instituții care au fost solicitați de Primăria Oradea să găsească soluții pentru limitarea impactului castorilor asupra arborilor din centrul orașului au în plan relocarea naturală a castorilor spre periferia orașului, dar, ca măsură de urgență, se vor monta plase de protecție în jurul trunchiurilor arborilor expuși.
Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, ales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a fost ales, luni, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), informează organizația, printr-un comunicat de presă. În cadrul ședinței Adunării Generale a UNCJR, desfășurată la București, Alfred Simonis a primit votul unanim al colegilor
Bihor: Patru campinguri mari, amenajate în zone turistice bihorene, vor fi inaugurate în primăvară
Patru campinguri mari, cu o suprafață totală de 11,26 hectare, amenajate, cu iluminat inteligent, clădiri pentru igienă, foișoare și zone speciale pentru focuri de tabără sau grătar, vor fi inaugurate în primăvară în cele mai frecventate zone turistice montane din județ, la Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești, amenajări realizate printr-un proiect
Arad: Casa Urbarială din Sântana, monument de la 1749, a fost restaurată și devine centru cultural
Casa Urbarială din orașul Sântana, monument istoric de la 1749, în care a funcționat una dintre primele școli gimnaziale din această parte a Europei, dar folosită și ca instituție în care se colectau taxele pentru Viena, a fost restaurată cu fonduri europene, proiect care a costat 8,7 milioane de lei și care transformă imobilul într-un centru
Nicușor Dan: Continuă modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță montarea și racordarea la curent a șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului. 'Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București: Trustul de Clădiri M
Satu Mare: Luna Șes devine un centru de atracție și interes, afirmă primarul Aurelia Fedorca
Zona turistică Luna Șes din județul Satu Mare devine un centru de atracție și interes, pârtia fiind deschisă de la începutul anului, după ce au scăzut temperaturile, a afirmat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, joi, pentru AGERPRES. ''Perspectivele sunt bune, ne-au încurcat un pic temperaturile ridicate
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Am ajuns în situația de a răscumpăra ce s-a privatizat
rimăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita și a le da o nouă destinație, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Țigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum și mai multe terenuri și clădiri din stațiunea Șugaș Băi.
VIDEO UPDATE Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD), noii viceprimari ai Capitalei; USR contestă rezultatul
Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, în urma votului exprimat, joi, de Consiliul General al Capitalei.
Bihor: Investițiile gestionate de Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei Oradea, mai mari de 5 ori decât cheltuielile
Valoarea investițiilor realizate de Direcția Patrimoniu Imobiliar (DPI) din cadrul Primăriei Oradea a fost, în anul 2024, de 5,6 ori mai mare decât cheltuielile operaționale, fiind continuat programul de investiții menite să îmbunătățească infrastructura orașului și calitatea vieții locuitorilor municipiului, a declarat, joi, directorul Lucian Popa.
MDLPA: Aproximativ 235 de milioane de lei au fost decontați pentru 335 de obiective realizate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare de 234.912.809,80 de lei pentru 335 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Potrivit unui comunicat al MDLPA transmis joi, au fost plătiți 174.967.783,16 lei pentru 18
VIDEO Ședința Consiliului General pentru constituirea comisiilor de specialitate, întreruptă după plecarea grupului AUR
Ședința Consiliului General al Capitalei în care urma să fie stabilită componența comisiilor de specialitate a fost întreruptă din cauza lipsei de cvorum. În cadrul ședinței a fost stabilită doar componența Comisiei juridice și de disciplină, fără a fi stabilită și componența altor zece comisii de specialitate, printre care c
Sesizare neobișnuită la Primăria Arad: Luminile decorative ale unui nou pod colorează 'deranjant' cerul
Primăria Arad a primit o sesizare neobișnuită de la un cetățean, care cere oprirea iluminatului arhitectural al noului pod peste Mureș construit în oraș, afirmând că este deranjat când se trezește să vadă 'cerul în culori artificiale' și recomandă ca, eventual, să se regândească sistemul ca să lumineze 'de sus în jos'