Misiune de combatere a terorismului pentru eliberarea unor ostatici, la exerciţiul Junction Strike 19 de la Sângeorgiu de Mureş

Forţele pentru Operaţii Speciale şi Detaşamentul Special de Intervenţie şi Pază au executat, vineri, în poligonul din Sângeorgiu de Mureş, o misiune de combatere a terorismului pentru eliberarea unor ostatici, desfăşurată în cadrul exerciţiului forţelor pentru operaţii speciale Junction Strike 19, care, în acest an, este integrat în exerciţiul multinaţional Saber Guardian 19.
"Profilul misiunii a fost unul de combatere a terorismului. Obiectivul pe care această structură de forţe l-a constituit pentru a acţiona a fost practic materializat de nişte ostatici, cetăţeni români foarte importanţi, din acest motiv a fost absolut necesară intervenţia conjugată a Forţelor pentru Operaţii Speciale alături de Detaşamentul Special de Intervenţie, Pază şi Protecţie. Misiunea este practic asociată Detaşamentului Special de Intervenţie, Pază şi Protecţie, Serviciului Român de Informaţii, dar Forţele pentru Operaţii Speciale acţionează în sprijinul acestor elemente ale sistemului naţional de apărare. Acţiunea s-a desfăşurat în spatele liniei frontului, marea majoritate a resurselor Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt proiectate în adâncimea dispozitivului inamicului într-o situaţie reală, dar când avem de-a face cu o astfel de situaţie foarte gravă, în care cetăţeni români sunt ţinuţi ostatici, poate să apară în acest scenariu şi ceea ce înseamnă elementele generate de comunitatea Forţelor pentru Operaţii Speciale", a declarat general de brigadă Tiberiu Şerban, comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Potrivit generalului de brigadă Şerban, în cadrul exerciţiului de la Sângeorgiu de Mureş s-a oferit şi suport aerian din partea a trei elicoptere de luptă, întrucât plaja de misiuni specifice operaţiilor speciale presupune o abordare integrată.
"Nu putem vorbi despre operaţii speciale dacă nu abordăm toată acţiunea din perspectiva tuturor serviciilor, a tuturor categoriilor de arme care pot contribui la îndeplinirea misiunii (...) Aţi asistat la o secvenţă foarte dinamică din ceea ce înseamnă o activitate mai amplă. Scopul a fost demonstrarea unei părţi a capabilităţilor pe care Forţele pentru Operaţii Speciale într-o abordare interinstituţională o au. Secvenţele pe care le-aţi văzut în teren s-au consumat într-o abordare integrată cu elemente ale Detaşamentului Special de Intervenţie - elementele în costume negre aparţineau Detaşamentului Special de Intervenţie şi Pază, iar cele în echipament multicam, Forţelor pentru Operaţii Speciale", a precizat comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale.
General maior Vasile Toader, locţiitorul Statului Major al Apărării pentru Operaţii şi Instrucţie, a arătat că exerciţiul de la Sângeorgiu de Mureş face parte din cel mai mare exerciţiu care se desfăşoară anul acesta pe teritoriul României, Saber Guardian, condus de Comandamentul Forţelor Americane din Europa, împreună cu Comandamentul Forţelor Întrunite al Armatei României.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
"Este un exerciţiu care însumează în jur 13.500 de persoane şi activităţi care se desfăşoară în multiple locaţii. Este concentrat în special pe acţiuni de apărare pentru a reuşi să ne integrăm şi să ne testăm interoperabilitatea cu toate cele 14 naţiuni participante în exerciţiu. Este un exerciţiu de foarte mare valoare pentru Armata României şi sperăm ca în continuare să reuşim ca în anul 2021, care este din nou un an cu o participare însemnată în cadrul acestui exerciţiu, să reuşim din nou să ne testăm interoperabilitatea şi, mai ales, capacitatea de apărare. Suntem deosebit de încântaţi să fim aici, pentru a vedea ceea ce pot dovedi forţele speciale în acţiunile specifice categoriei lor de forţe. Şi ne-am dori ca într-un caz real să îşi poată dovedi eficienţa la maximum. Contăm pe ei şi suntem siguri că pot să îşi îndeplinească misiunea şi ne dorim ca în orice oportunitate pe care o avem să demonstrăm că toate resursele pe care le avem pentru apărare sunt folosite judicios", a subliniat general maior Vasile Toader.
Locotenent colonel Marian Bârsan, comandantul Batalionului 51 Operaţii Speciale din Târgu Mureş, care a prezentat exerciţiul, a precizat că exerciţiul a fost o şansă pentru militari să îşi valorifice pregătirea pe care o fac în mod curent.
"Exerciţiul face parte din rutina noastră zilnică, a Forţelor pentru Operaţii Speciale, şi a fost executat de militarii Batalionului 51 Operaţii Speciale în cooperare cu alte structuri cu responsabilităţi în domeniul combaterii terorismului din Armata României şi cu structuri de aviaţie şi de informaţii militare. Exerciţiul a fost o şansă pentru noi să valorificăm pregătirea pe care o facem în mod curent şi de a ne testa modul de a acţiona interoperabil cu celelalte structuri din domeniul combaterii terorismului. Cooperarea cu celelalte structuri nu a început astăzi sau pentru acest exerciţiu, ea este parte din rutina noastră de planificare a misiunilor şi se desfăşoară în mod continuu. Parte din pregătirea noastră se bazează tocmai pentru a ne sincroniza procedurile cu celelalte structuri cu care acţionăm, atât din ţară, cât şi din mediul internaţional", a spus lt. col Marian Bârsan.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Luptătorii Forţelor pentru Operaţii Speciale susţin că sunt în măsură să execute misiuni pe apă, sub apă, pe uscat sau aerian, iar la exerciţiul din cadrul Junction Strike 19 s-a optat pentru o intervenţie aeriană.
"Avem un spectru mai larg de misiuni, dar astăzi ne-am orientat către o acţiune directă. Am vrut să vă arătăm cam ce înseamnă (...) luare de ostatici şi cum ar acţiona forţele speciale într-o asemenea situaţie. Am fost implicat în acţiune direct şi făceam asaltul asupra unui obiectiv unde apropierea pe alte căi nu este posibilă decât prin inserţie aeriană. Noi suntem în măsură să executăm misiuni pe apă, sub apă, pe uscat sau aerian, astăzi am folosit o intervenţie aeriană. Cea mai dificilă parte a misiunii este pregătirea, în spatele acestei mici demonstraţii stau ore, zeci, poate sute de ore de antrenament, şi un suport din partea tuturor. Ce vedeţi aici e doar vârful icebergului, în spatele acestor acţiuni stă o întreagă armată care ne ajută, cu tot ce înseamnă tehnică, materiale şi sprijin. Cooperarea într-o situaţie reală este vitală. Este vorba despre câteva secunde care fac diferenţa între un succes şi un eşec. În cadrul acestui exerciţiu un câştig pentru noi a fost că putem lucra în cooperare cu alte structuri ale Ministerului şi din acest motiv, indiferent ce situaţie reală ar fi, am fi în stare să intervenim indiferent de mediu în cooperare cu oricine din aceste structuri de securitate fără nicio problemă", a spus luptătorul FOS.
Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, fost ministru al Apărării Naţionale, a arătat că după izbucnirea crizei ucrainene şi anexarea Crimeii, în anul 2014, la Summit-ul din Ţara Galilor s-au luat primele măsuri de asigurare a flancului estic, care constau într-o prezenţă rotativă şi permanentă a trupelor NATO pe teritoriul Românei, în principal pe flancul estic al NATO şi UE, inclusiv creşterea numărului de exerciţii, cum este şi cel de la Sângerogiu de Mureş.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
La exerciţiul de la Sângeorgiu de Mureş a asistat şi general-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2019 (SG19).
Exerciţiul forţelor pentru operaţii speciale Junction Strike 19 (JUST 19) se desfăşoară în perioada 3-22 iunie şi asigură condiţiile organizatorice pentru executarea instruirii realiste pe un scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, de către structurile tactice de operaţii speciale participante, în format multinaţional şi interdepartamental şi pentru evaluarea/recertificarea unei ţinte de capabilitate puse la dispoziţia NATO.
JUST 19 se derulează în două etape, în prima etapă s-au desfăşurat activităţi de instruire în mediul virtual, în cadrul unor exerciţii de simulare, urmând ca în cea de-a doua etapă să se desfăşoare acţiuni tactice ale elementelor de forţe pentru operaţii speciale, în cele trei medii operaţionale - terestru, aerian şi maritim.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
La exerciţiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care vor executa acţiuni specifice în 12 locaţii de pe întreg teritoriul României - cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucţie şi baze aeriene din judeţele Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Mureş, Sibiu, Suceava, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
Alături de militarii români din structurile de forţe pentru operaţii speciale se vor antrena şi vor desfăşura acţiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii şi aproximativ 120 de militari străini din ţări aliate sau partenere - Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Portugalia, Republica Moldova, Georgia. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Copac plantat la Castelul Săvârșin în memoria Suveranului Pontif
Familia Regală a plantat sâmbătă, la Castelul Săvârșin, un copac în memoria Papei Francisc. ''Astăzi, în ziua funeraliilor Papei Francisc, desfășurate în Cetatea Vatican și la Roma, la Castelul Săvârșin
ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î
Sute de persoane și oficialități au plecat spre 'Podul de flori' de la Ungheni
Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România, se află sâmbătă, în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, intitulat 'Podul de flori'. În trenul special care a plecat din Gara Iași au urcat vice
MAI: Peste 250 de locuri - scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul', în sesiunea iunie-august. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, dintre cele peste 25
Vremea devine instabilă în București, în următoarele zile (meteorologi)
Vremea va deveni instabilă în zona Municipiului București pe parcursul următoarelor zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza de specialitate publicată sâmbătă. Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 aprilie, ora 10:00 - 27 aprilie, ora 9:00, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (vitez
Vâlcea: 'Drumul Oaselor' - redeschis după 20 de ani
Circulația rutieră pe drumul județean care leagă orașul minier Berbești de comuna Popești, cunoscut ca 'Drumul Oaselor', o rută alternativă care scurtează cu peste 35 de kilometri distanța până la Râmnicu Vâlcea, a fost redeschisă după aproape două decenii, în urma unei investiții ce a vizat modernizarea a aproape jumătate din traseu, au anunț
Cod portocaliu de averse în nouă județe, sâmbătă; Coduri galbene de vreme rea în jumătate din țară
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări Cod galben și Cod portocaliu de vreme instabilă, valabilă în jumătate de țară, respectiv o informare de vreme rece, valabilă până marți. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, între orele 14:00 - 23:00, va fi valabil un Cod portocaliu de av
Vrancea: Doi bărbați decedați în accidentul de pe DN2-E85, la Garoafa
Doi bărbați - de 33 și 29 de ani - au decedat în accidentul rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție
Vrancea: Un mort și patru răniți într-un accident rutier pe DN2-E85, la Garoafa
Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat, iar alte patru persoane, printre care și doi copii, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN2-E85, între localitățile Garoafa și Bizighești, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit polițiștilor, bărbat
Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România
Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea
Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă - zi de doliu național; drapelul României - arborat în bernă
Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în acest sens. 'Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar &i
Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob
Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine
Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare. ''Î
Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital
Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții
Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d